S Petrom Saganom o klasikách, Tour de France aj MS

8.5.2013, 22:00 | Rozhovory | Matej Vyšňa

Peter Sagan má za sebou úspešný štart do novej sezóny a darilo sa mu aj počas prvých vrcholov, ktorými boli jarné klasiky. Po nich nasledoval zaslúžený trojtýždňový odpočinok od pretekov a po dlhšom čase aj pobyt v domácom prostredí. Momentálne však Peter už trénuje v Kalifornii a pripravuje sa na štart Tour of California, kde sa mu zvykne veľmi dariť. Počas minulého týždňa, deň pred odchodom do Talianska a následne do USA, sme Petra ešte zastihli a po dlhšom čase nám opäť ochotne odpovedal na niekoľko otázok.

 

 

Myslíš, že si dostatočne vypol z pretekového stresu a načerpal si nové sily do ďalšej náročnej časti sezóny? Ako si strávil tieto tri týždne doma?

 

"Neviem, či som si v tomto období doslova oddýchol, pretože za ten čas, keď som sa veľmi nezdržoval doma, sa nahromadili určité starosti, ktoré bolo treba vyriešiť a tiež som mal aj nejaké tie reklamné povinnosti. Určite som si však psychicky oddýchol od pretekov a cestovania a nemusel som denne myslieť na to, aby bolo všetko dokonale pripravené na štart. Nemohol som, samozrejme, úplne vynechať bicykel, tak som si zatrénoval s kamarátmi, ale doprial som si aj výlet do Jánošíkových dier a bol som aj v kúpeľoch v Rajeckých Tepliciach, kde vždy dobre zrelaxujem."

 

 

Máš v hlave ešte nejaký moment z jarných klasík, ktorý ťa naozaj mrzí a stál ťa víťazstvo alebo sa tým už nezaťažuješ?

 

"Určite také momenty boli, beriem ich však ako poučenie a ako nové skúsenosti. Snažím sa na ne už nemyslieť, vždy mi to však pripomenú novinári (úsmev)."

 

 

V Argentíne a v Ománe bolo teplo, potom prišli klasiky v Európe, kde bola jar chladná a upršaná, na niektorých pretekoch vám dokonca aj snežilo. Ako si reagoval na takéto počasie? Aké je pre teba ideálne počasie?

 

"Samozrejme, že najradšej jazdím v príjemnom počasí, keď neprší a nie je zima, ale ani nie veľmi horúco. Na pretekoch je to iné, bojisko si nevyberiem, tam majú všetci podmienky rovnaké, tak to neriešim. Problém som ale mal na Amstel Gold Race, kde na štarte bolo pod desať stupňov, potom o pár hodín už 27°C a táto zmena mi vôbec nesadla."

 

 

Odkedy si prešiel ku profíkom, každý rok je tvoja sezóna lepšia a lepšia, tento rok si bol už aj na vrchole rebríčka UCI World Tour. Skúsiš sa pobiť o celkové víťazstvo? Myslíš na to aspoň trocha v podvedomí alebo ťa to nezaujíma?

 

"Samozrejme, veľmi ma potešila vedúca pozícia, škoda však, že som na nej nezostal aj dlhšiu dobu. Nikdy neviete, čo ešte sezóna prinesie, nebudem sa na to nejako špecializovať, ale keď sa mi bude dariť, bolo by pekné, keby som tento rebríček vyhral."

 

 

Nemyslíš, že na jar bolo toho na teba príliš veľa? Šiel si aj rôzne menšie preteky, čo u Cancellaru alebo iných nebýva zvykom, prípadne sa sústredia iba na pár podujatí, teba tím postavil až na desať klasík tento rok. Zredukujete program v budúcej sezóne?

 

"Nerozmýšľam ešte o budúcej sezóne, sústredím sa na tú aktuálnu. Niektoré preteky som absolvoval vyslovene na moju žiadosť. Napríklad pred GP Camaiore som bol chorý a potreboval som si otestovať formu, ja osobne totiž radšej pretekám ako trénujem."

 

 

Na klasiky po kockách si používal nový model bicykla Cannondale Synapse. Aké výhody si postrehol oproti SuperSix Evo? Musel si aj nejako meniť posed? Menili ste aj dodávateľa kolies...

 

"Synapse je model určený špeciálne na zlý povrch, ako sú kocky či štrkové cesty. Rám je pružnejší a správa sa trochu inak ako pevný SuperSix Evo. Mohol som aj po kockách naplno zaberať a cítil som pri tom väčšie pohodlie. Bicykel však nebol mäkký, stále si zachovával dostatočné zrýchlenie. Posed som nemenil, pretože rovnako ako Super Six Evo aj Synapse mám vyrobený na mieru.

 

Vždy používame prvotriedny materiál a aj kolesá Vision sú tej najvyššej kvality. Nevšimol som si nič konkrétne, čo by mi na nich prekážalo alebo naopak nejako špeciálne vyhovovalo. Všimol som si však to, že na týchto kolesách mám zatiaľ viac víťazstiev ako minulý rok o takomto čase (smiech)."

 

 

V tíme je na celkové poradie na Grand Tours už iba Basso, ktorý sa dlhšie výrazne nepresadil. Dokonca kvôli zdravotným problémom neštartuje ani na Giro d'Italia. Čo by si nám o ňom mohol prezradiť?

 

"Neprezradím asi nič nové. V prvom rade ma mrzia jeho problémy. Viem, že tvrdo na sebe pracuje a má kvalitnú výkonnosť. Stále má na to, aby výrazne prehovoril do celkového poradia v niektorej z Grand Tours, aj keď to už nie je úplne to, čo v minulosti. Teraz však môže veľmi dobre čerpať zo svojich skúsenosti a ženie ho dopredu veľká túžba po víťazstve."

 

 

Basso nemôže štartovať na všetkých veľkých "etapákoch", tímy mávajú zvyčajne viac takýchto lídrov. Ako to vidíš vo vašom tíme s jazdcami na celkové poradie? Ktorí jazdci v tíme by sa mali v blízkej budúcnosti zhostiť tejto roly?

 

"Na Gire by mal Bassa nahradiť Damiano Caruso, ktorý je výborný vrchár a celkom dobre šiel Giro už minulý rok. Tento rok napríklad vyhral etapu na Coppi e Bartali. Problém mu však môže robiť individuálna časovka. Momentálne mi ani žiadne iné meno nenapadá, nezaoberal som sa tým."

 

 

Prejdime k inému jazdcovi, ktorý ti je možno bližší. Ako vnímaš Morena Mosera? Dokázal podobne ako ty vyhrať preteky Okolo Poľska, je to typ na týždňové etapové preteky?

 

"Moreno ma dobrý "motor" a stále na sebe pracuje. Dokážeme si aj navzájom pomôcť. Ešte je pomerne mladý a môže toho dokázať veľa. Určite ho čaká veľa víťazstiev. Sedia mu také preteky s kratšími kopcami, či už jednodňové, alebo ako napríklad už spomenuté Okolo Poľska. Lenže aj na mnohých týždňových etapákoch rozhoduje aspoň jeden dojazd do kopca, kde sa s najlepšími asi neudrží. Ešte uvidíme, akú cestu mu tím odporúči a akú si on vyberie."

 

 

Už si sa vyjadril, že na Tour pôjde tím viac-menej iba na teba, v celkovom poradí nebudete mať veľké šance. Našiel sa už nový Daniel Oss? Kto bude tvojím posledným rozbiehačom?

 

"Zatiaľ som s vedením nášho tímu dohodnutý, že sa pôjde na mňa. Mal by som mať okolo seba skupinu jazdcov zloženú z dvoch dobrých špurtérov, dvoch ťahačov na roviny, keď bude potrebné pracovať a stíhať únik. Ak všetko pôjde podľa plánu, budem mať k dispozícii aj troch lepších vrchárov, ktorí by však mali v kopcoch pomáhať mne. Nemám takého špeciálneho domestika ako bol Daniel. Rozhodol sa, že chce ísť ďalej, v BMC asi dostal lepšie podmienky a ja mu prajem úspechy. Momentálne by mal v závere pre mňa pracovať najmä Haedo."

 

 

Ako vidíš tohtoročné Majstrovstvá sveta, mohol by si mať šancu aj na okruhu vo Florencii? Nie je to ľahký okruh, určite tam budú štartovať mnohí skvelí vrchári. Zameriaš na to prípravu po Tour?

 

"Áno. Chcem sa po Tour sústrediť najmä na MS. Nepoznám však detailne okruh a to, čo je na papieri, býva niekedy skreslené a neviem si to celkom dobre predstaviť. Určite si chcem ísť čo najskôr po Tour okruh pozrieť, aby som reálne zhodnotil svoje šance. Potom budem múdrejší. Zatiaľ to vyzerá tak, že na MS budem štartovať."

 

 

Čaká ťa teraz Kalifornia a Švajčiarsko, vlani úplne šialené preteky z tvojho pohľadu. Ostane prioritou vybojovať si dres z bodovacích súťaží? Alebo to bude skromnejšie, možno o nejakej víťaznej etape?

 

"Nerád by som predbiehal, uvidíme, ako rýchlo sa opäť rozjazdím. Určite by mňa a aj sponzorov v USA dobré výsledky potešili a pred Tour by bola v tíme dobra nálada. Prioritou je však kvalitná príprava na Tour de France."

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop