Cyklistické krajiny 2012/13: Severná Amerika

11.1.2013, 11:30 | Cyklistické krajiny |

 

Cyklistika na severnej časti anerického kontinentu prežíva ťažké obdobie. Talenty a dobrých pretekárov určite má. Dopingová katastrofa okolo Armstronga však dala nie len tomuto kontinentu poriadnu "ranu medzi oči". Fanúšikovia musia mať zmiešané pocity. Na jednej strane oslavujú hviezdneho Rydera Hesjedala, na druhej musia prehltnúť dopingovú pilulku pri starších pretekároch, od ktorých sa čakalo, že po tom ako skončili s podporou Armstronga, konečne zacielia na vlastné úspechy.

 

Hovoríme o cyklistoch ako Danielson, Vandevelde, Zabriskie či Levi Leipheimer. Prví traja budú po tom, ako pomohli usvedčiť Armstronga a vypršia im skrátené tresty zhruba v marci, opäť súťažiť, a to v tíme Garmin. Tom Danielson je určite stále pretekár, ktorý bude bojovať o celkové umiestnenia. Oproti predchádzajúcej sezóne si mierne pohoršil. Tour 2012 nedokončil, rok predtým bol na sľubnom ôsmom danielson-tom-colorado-2mieste. Pohoršil si aj na USA Pro Cycling, z celkového štvrtého na siedme miesto, rovnako v Utahu z piateho na desiate. Obhájil tretie miesto v Kalifornii a mierne si polepšil vo Švajčiarsku z deviateho na siedme. Určite môžeme čakať, že po vypršaní trestu, ktorý súťažne veľmi nepocíti, ešte zabojuje. Christian Vandevelde zajazdil štandard a celkovo vyhral USA Pro Cycling, etapu na Gire či v Utahu. Podobne to bolo aj s časovkárom Davidom Zabriskiem, ktorý obhájil domáci časovkársky titul, a celkovo druhý bol v Kalifornii. Z tejto štvorky najlepšie jazdil Levi Leipheimer, keď vyhral Tour de San Luis, vo Švajčiarsku a USA Pro Cycling bol celkovo tretí. Niektorí zo spomínaných pretekárov však prišli pre svoje dopingové prehrešky o skvelé umiestnenia v rámci najznámejších pretekov. Levi o celkové tretie miesto na Tour 2007, Tom Danielson dokonca o dva najlepšie výsledky kariéry, teda celkové šieste a siedme miesta z Vuelty 2006 a 2005.

 

V USA to teda vyzerá na generačnú obmenu, čo je len dobre, lebo Američania majú skvelých mladých cyklistov. V celkových poradiach bude jednoznačne ťahákom Tejay Van Garderen. 24-ročný mladík sa zlepšuje zo sezóny na sezónu. Rok 2012 bol preňho zatiaľ najlepší v kariére. V tomto veku skončil celkovo piaty na Tour de France a vyhral biely dres v súťaži mladých pretekárov. Rovnaký dres si odniesol aj z pretekov Paríž-Nice, kde skončil rovnako na celkovom piatom mieste. Celkovo druhý bol na USA Pro Cycling a celkovo štvrtý v Kalifornii. To, že je všestranný pretekár potvrdil aj na majstrovstvách sveta, keď v časovke obsadil skvelé štvrté miesto. Určite ide momentálne o najlepšieho Američana v pelotóne a vzhľadom na jeho vek môžeme čakať ešte ďalšie skvelé výsledky. Navyše zatiaľ nie je pošpinený dopingom. V rebríčku UCI skončil so 160-timi bodmi na 32. mieste. Američania si dokonca mierne polepšili z ôsmeho na siedme miesto čo nie je zlé aj keď bodov mali oproti 571 z roku 2011, len 530.

 

Američania budú vkladať nádej aj do jeho rovesníka Andrewa Talanskeho. Ten veľmi úspešne konkuruje Tejayovi aj v počte bodov, nazbieral ich len o 15 menej a skončil na 35. mieste rebríčka UCI. Aj on si vybojoval biely dres pre najlepšieho mladíka na pretekoch Okolo Romandie, kde skončil celkovo druhý. Celkovo vyhral Tour de I´Ain. Tam sa tešil aj z víťazstva v bodovacej súťaži o zelený dres. Vynikajúcu sezónu zakončil celkovým siedmym miestom na Vuelte.

 

Ameriku bude v rebríčku zrejme dobre dotovať aj mladučký Taylor Phinney. Mal parádnu časovkársku sezónu, ktorú zavŕšil striebrom na majstrovstvách sveta. Rovnako druhý bol na šampionáte aj s tímom BMC. Vyšla mu olympiáda, kde bol v časovke aj v hromadných pretekoch štvrtý. Nechýbali individuálne víťazstvá v časovkách na Gire a USA Pro Cycling. Aj tento pretekár teda potvrdzuje, že nastupujúca americká generácia je silná.

 

Nemali by sme zabudnúť na rýchlika Tylera Farrara. Asi najúspešnejšia sezóna preňho zatiaľ bola v roku 2010. Vtedy bodoval na významných jarných klasikách. Sezóna 2012 mu až tak nevyšla. Zrejme aj preto, že rastie hviezda Peťa Sagana. Tyler však dokázal vyhrať bodovaciu súťaž na USA Pro Cycling, spolu s prvou a piatou etapou. V Katare bol celkovo druhý. Aj od neho môžeme čakať pre Ameriku ešte dobré výsledky.

 

hesjedal-giro-bednaNajžiarivejším mužom spoza veľkej mláky je ale Kanaďan Ryder Hesjedal. Ak si spomínate už vlani sme mu predpovedali nádejnú budúcnosť a v sezóne to dokonalo potvrdil. Síce vo veku 32 rokov nepatrí medzi najmladších pretekárov v pelotóne ale dokázal prepísať kanadskú cyklistickú históriu. Od čias Stevea Bauera, ktorý v roku 1990 deväť etáp obliekal žltý dres na Tour de France je prvým Kanaďanom, ktorý si dokázal obliecť nejaké tričko v rámci celkových klasifikácií a vyhral Giro d´Italia aj celkovo. Pokúsil sa dokonca o vzácnu dvojičku Giro a Tour. Z francúzskych pretekov však musel odstúpiť pre zranenie, hoci sa mu vôbec nedarilo zle. V UCI rebríčku skončil 13-ty aj vďaka pekným umiestneniam na klasikách. V Lombardii bol šiesty a na Liége deviaty. Kanada vďaka nemu skončila na 15-tom mieste rebríčka.

 

Severná Amerika teda má pretekárov na ktorých sa môže spoľahnúť. Dúfajme, že dopingové kauzy sa už vytratia a nebudú vrhať na pretekárov z tohto kontinentu zlé svetlo. Mladá generácia dáva jasný signál, že na starých cyklistov môžeme pokojne zabudnúť. Určite však nie odstrániť z histórie.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop