Cyklolekárnička (6. diel): Tráviacim traktom za víťazstvom

31.3.2016, 22:00 | Cyklolekárnička | Rastislav Boris
Ústna dutina, hltan, pažerák, žalúdok, tenké a hrubé črevo, konečník. To sú metre tráviacej sústavy, ktoré spolurozhodujú o víťazoch a porazených. 
 
Napríklad Fabiana Cancellaru odstavilo žalúdočné ochorenie na Vuelte 2015 a opísal to ako "jeden z najťažších dní na bicykli". Po vytrvalostných výkonoch nedokázal prijať živiny a cítil sa hrozne. Francúz Romain Feillu mal oveľa dlhodobejšie problémy, keď ho takmer dve sezóny prenasledovalo nadúvanie a zvracanie. Niekedy zvracal až toľko, že už nemal čo vyvrátiť. Ubralo mu to psychické i fyzické sily, prakticky poznačilo celú kariéru. Nepomohla úprava jedálnička, ale až operácia a odobratie slepého čreva. Francúzovi ubližoval veľký zápal s odumretým tkanivom v okolí. Podobným trápením si prešiel aj  Talian Alessandro Ballan.
 
Ďalšou kategóriu tráviacich nepriateľov sú intolerancie a alergie. Napríklad taliansky šprintér Andrea Guardini pátral po príčine dlhodobých tráviacich ťažkostí, až napokon zistil, že je intolerantný na laktózu, teda mliečny cukor. Po úprave jedálnička sa cíti oveľa lepšie a ďalej poľuje na víťazstvá. Ešte vyššie prekážky zdoláva v pelotóne Slovinec Janež Brajkovič, ktorý trpí alergiami. Ťažkosti mu robí taká bežná zložka potravy akou je cukor. Na alegie užíval aj lieky, ktoré dočasne zvýšili jeho hmotnosť o niekoľko kilogramov, čo sa v cyklistike rovná "samovražde". Možno práve pre stravovacie patálie nenaplnil vlastný potenciál, aktuálne jazdí za kontinentálny celok UnitedHealthcare.      
 
 
jedlo ilustrak meetupstatic com
symbolický obrázok k téme (© meetupstatic.com)
 
 
BICYKLOM PROTI TRÁVENIU
 
Uvedené príklady profesionálnych cyklistov sú len kvapkou v mori. Tráviacie patálie postihnú počas kariéry drvivú väčšinu členov pelotónu. "Problémy s tráviacim traktom pri športovom výkone sú bežné a relatívne rôznorodé. Nevolnosť až zvracanie, návrat žalúdočného obsahu do pažeráka a následné pálenie "záhy", pocit stiahnutého žalúdka alebo nafukovania, plynnatosť, kŕče čriev či hnačky. Súvisí to aj s preťažením organizmu, keď dochádza k dehydratácii a veľkej strate iónov, tiež so samotným posedom a pohybom cyklistu," vysvetľuje hobby cyklista a lekár Martin Gábor.   
 
Vplyv polohy a pohybu cyklistu na proces trávenia popísal pre bicycling.com aj športový lekár Michael Ross: "Fyzická aktivita je prospešná pre srdce a pľúca, ale pre črevá to až tak neplatí. Počas cvičenia je v nich menší prietok krvi, pretože tá ide do svalov, čo spôsobuje pomalšie trávenie a spracovanie živín. To môže viesť k nestráveniu potravy, teda k plynnatosti či zápaľom." Ross odporúča posed na bicykli bez tlaku na bránicu a brucho, zároveň konzumáciu menších, nekoncentrovaných a ľahko stráviteľných porcií jedla, ktoré zapijeme dostatočným množstvom vody. Najmä v zime je výborným štartérom trávenia teplý nápoj. 
 
Ross nabáda k príjmu 20 mililitrov tekutín na jeden gram sacharidov, teda jedného deci na päť gramov. Viaceré zdroje zároveň uvádzajú, že za hodinu žalúdok spracuje maximálne 60 gramov komplexných sacharidov, pri miešaní s cukrami o čosi viac. Čísla sú rôzne, ale podstatou je rovnomerné príjmanie živín v malých dávkach. Aj pri dodržaní týchto zásad sa občas nevyhneme nadúvaniu či plynnatosti, v takom prípade Ross vtipne radí: "Nemusíte ísť domov. Ale mali by ste zamieriť do zadnej časti skupiny a zostať tam. Nech idú všetci pred vami."
 
Fenomén "neprekrvenia" tráviaceho traktu popísala i bývalá cyklistka a výživová špecialistka Danielle Clayová. "Telo vníma pracujúce svaly ako dôležitejšie v porovnaní s tráviacim traktom. Pri športovej aktivite negatívne ovplyvňujú trávenie stresové hormóny ako adrenalín, noradrenalín alebo kortizol, ktoré sa vypľavujú do organizmu."
 
Martin Gábor v tejto súvislosti upozornil na dva módy človeka: "Čím je výkon razantnejší a silovejší, viac na hrane, tým viac je celý organizmus ovplyvnený a preladený vegetatívnym nervstvom typu sympatikus, ktorý tlmí činnosť celej tráviacej sústavy a mobilizuje „krvný obeh“ tam, kde je ho treba na výkon, fylogeneticky - útok, úder a obranu. Naopak, aeróbny výkon s nižšími intenzitami VO2max a tepov, je spojený s nervstvom typu parasympatikus, ktorý dovoľuje tráviacemu traktu pracovať." Inými slovami, do auta nedolejete potrebné palivo, keď sa zadýchava na diaľnici. Podobne to funguje v ľudskom tele. 
 
 
SVETOVÁ KUCHYŇA
 
Každý jednotlivec má jedinečný nervový systém a tráviaci trakt, aj preto sa nepúšťame do hlbšej analýzy vhodného jedálneho lístka pred, počas a po výkone. Jednoduchou zásadou je pravidelný a striedmy príjem pestrej a ľahkej stravy s dostakom tekutín. Najväčším cyklistickým hviezdam to zabezpečujú skúsení kuchári. V skromnejších podmienkach fungujú celky nižšej kontinentálnej kategórie, ktoré zväčša cestujú po svete a stravujú sa v rôznorodých hoteloch, kde je vždy aspoň čiastočne špecifická ponuka jedál. Toto je jeden z rozdielov v živote cyklistu v porovnaní s futbalistom či hokejistom.
 
Ďalším aspektom je, že cyklista sa stretáva s nepriateľom trávenia priamo na športovisku. V minulosti sa napríklad objavili podozrenia tímových lekárov, že tráviace ťažkosti počas belgických klasík spôsobili poľnohospodárske hnojivá. Baktérie zo zvieracích výkalov sa v mokrom počasí dostali na tváre i bidony pretekárov, odtiaľ do tráviaceho traktu. Aj taká je cyklistika, v ktorej môže jediný energetický gél rozhodnúť o víťazovi a porazenom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop