Michael Kolář piatym Slovákom vo World Tour

14.11.2013, 10:15 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Dlhé mesiace a týždne čakania sa skončili. Minulý štvrtok popoludní Michael Kolář podpísal svoju prvú profesionálnu zmluvu. Od 1. januára 2014 sa oficiálne stane pretekárom Saxo Banku. 20-ročného Žilinčana si vďaka výborným výkonom najmä v prvej polovici sezóny vyhliadol samotný Bjarne Riis. Prvé tímové sústredenie začína už 21. novembra.
 
V nasledujúcich dvoch rokoch by sa mal Mišo starať o šprintérske koncovky dánskeho tímu. Práve na tomto poste ich tlačí topánka, keďže Daniele Bennati už nepatrí medzi najmladších a Matti Breschel nemá vyrovnané výkony.
 
Držiteľ 168 UCI bodov a nový kolega Alberta Contadora má dôvod na veľkú radosť. "Ja som momentálne ešte vo fáze, kedy tomu nemôžem uveriť. Asi každý mladý cyklista má sen dostať sa do ProTour a nie každému to vyjde. Vyzerá to tak, že mne sa to podarilo a teším sa na všetko, čo príde," povedal nám šťastný cyklista tesne po podpise zmluvy. "Nemôžem mať teraz veľké vízie a ciele. Prechod do profi pelotónu je veľkým skokom. Verím, že mi tréningový aj pretekový rytmus sadnú a budem dobre plniť úlohy, ktoré mi stanovia, teda budú so mnou spokojní. To je hlavný cieľ. Áno, uvedomujem si to, čo na prvý pohľad vidí každý - že v Saxo Banku nie je veľa špičkových šprintérov a dalo by sa tam presadiť aj na štartovú listinu veľkých pretekov - ale určite budem mať najprv voľnú ruku na tých menších a tam sa budem snažiť presvedčiť o svojich kvalitách," prorokuje Žilinčan a veľmi dobrý kamarát Petra Sagana, ktorý sa de facto stane jeho súperom. Momentálne sa obaja nachádzajú v Ázii na krátkej dovolenke.
 
Kolář (podrobnejší kariérny profil budeme publikovať v decembri) je prvým cyklistom, ktorý do World Tour odchádza priamo z Dukly Trenčín Trek, kde posledné dva roky pôsobil. Nemá za sebou zahraničný angažmán. "Mám obrovskú radosť, že sa to Mišovi podarilo. Toto je jeden z najväčších zmyslov našej práce - vychovať mladé talenty a dostať ich do Pro tímu. Saxo Bank je skvelé družstvo. Bjarne Riis má výborný čuch na pretekárov a iba tak hocikomu zmluvu neponúkne. A to ešte Slovákovi. Verím, že sa pod jeho vedením bude Mišo naďalej zlepšovať a zaznamená nejeden úspech," povedal nám manažér Dukly Trenčín Trek Ján Valach.
 
Víťaz štyroch UCI pretekov v tejto sezóne riešil svoju budúcnosť už viac ako dva mesiace. Za túto dobu prebiehali rokovania s Kaťušou, Cannondalom aj Movistarom. Konkrétnu ponuku však nedostal. Najbližšie k dohode bol Kolář s projektom Fernanda Alonsa, "novým Euskaltelom". Počas MS vo Florencii mal podpísať zmluvu. Kvôli nezhodám s vedením Euskaltelu napokon Alonso baskický tím neprebral a padla aj predbežná dohoda s mladým Slovákom.
 
V budúcej sezóne budeme mať v Pro tímoch historicky najviac cyklistov - až päť. Juraj a Peter Saganovci pokračujú v Cannondali. Martin Velits v Omega Pharma - Quick-Step a jeho brat Peter sa presúva do BMC Racing Team. Kvôli zmluve so Saxo Bankom bude Kolář vyradený z kategórie U23 a už bude môcť absolvovať iba preteky Elite a bude mať šancu začať zbierať dôležité World Tour body.
 
Mišovi gratulujeme a prajeme veľa úspechov!
 
 
Najväčšie úspechy Michaela Kolářa (21.12.1992)

Dukla Trenčín - Trek
15.06.13: Okolo Srbska (Srbsko - 2.2 - 5. etapa) - 2. miesto (5 bodov)
13.06.13: Okolo Srbska (Srbsko - 2.2 - 3. etapa) - 1. miesto (8 bodov)
11.05.13: Challenge du Prince (Maroko - 1.2) - 6. miesto (8 bodov)
03.05.13: Karpatské preteky kuriérov (Pol/Svk - 2.2U - 2. etapa) - 1. miesto (8 bodov)
20.04.13: Banja Luka - Belehrad I (Srbsko - 1.2) - 1. miesto (40 bodov)
07.04.13: Tour du Maroc (Maroko - 2.2 - 10. etapa) - 3. miesto (2 body)
23.03.13: Košice - Miškolc (Maďarsko - 1.2) - 1. miesto (40 bodov)
06.09.12: Okolo jižních Čech (Česko - 2.2 - prológ) - 2. miesto (5 bodov)
19.05.12: Jourmala GP (Lotyšsko - 1.1) - 5. miesto (20 bodov)
05.04.12: Challenge Ben Guerir (Maroko - 1.2) - 2. miesto (30 bodov)
Inter Bratislava
19.06.11: Karpatské preteky kuriérov (Pol/Svk - 2.2U - 1. etapa) - 3. miesto (2 body)
 
 
kolar-kurieri-2013
Michael Kolář víťazom 2. etapy Pretekov karpatských kuriérov 2013 v Starej Bystrici
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop