15 Slovákov sa pokúsi na ME prekvapiť, najväčšou nádejou je Baška

4.8.2015, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
V závere tohto týždňa sa v estónskom Tartu konajú Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike. V UCI sa vážne diskutuje o tom, že sa na tomto podujatí o pár rokov objavia aj Eliťáci - profíci, ale tento rok to bude ešte v klasickom formáte iba o mužoch a ženách U23 a junioroch.
 
Vo štvrtok a piatok sú na programe časovky, cez víkend preteky s hromadným štartom. Nežnejšiemu pohlaviu budú patriť štvrtok a sobota, chalanom piatok a nedeľa. Okruh bude mať zvlnený charakter s troma krátkymi stúpaniami, ktoré by ale nemali štartové pole výraznejšie vyselektovať. Rozdiel medzi najnižším a najvyšším bodom trate je iba 35 výškových metrov, čo je prirodzene veľmi málo. Bude to ale technická trať so 17-timi zákrutami kompletne v meste. Pretekári budú musieť často brzdiť, rozbiehať, prehadzovať, trasu si naštudovať. Cieľ je na dlhom bulvári, takže sa očakávajú hromadné špurty.
 
 
me-2015-tartu-profil-okruhu
 
 
Časovka akýmsi nutným zlom, prekvapiť by mohla Valachová
 
So všetkým známych dôvodov bude pre našich pretekárov časovka povinnou jazdou. Nemáme tam žiadne šance uspieť a zrejme sa ani jeden zo statočnej štvorice do prvej polovice výsledkovej listiny nepozrie. V kategórii do 23 rokov vyjadril prosbu neštartovať Erik Baška už dávno, pred šampionátom sa k nemu pridal aj Juraj Bellan. Šancu teda dostane bronzový muž zo žilinského šampionátu Andrej Strmiska (Firefly).
 
Spomedzi juniorov vybral nový reprezentačný tréner Jozef Jelža, pre ktorého je to premiérový šampionát, Samuela Orosa (Slávia ŠG Trenčín), teda jednoduchú voľbu podľa výsledkov domáceho šampionátu. "Mali sme možnosť postaviť viac pretekárov, ale tým, že naši chlapci špecialistom jednoducho nestíhajú a jazdí sa to v piatok, chceme pošetriť sily na nedeľu, kde sú tie šance väčšie. Štartovať bude aktuálny majster SR," povedal nám Jelža.
 
Medzi ženami nás bude reprezentovať Tereza Medveďová (BePink). Videli sme ale ako dopadla na EH v Baku, takže úspech je v rovine zázraku. Veľkou neznámou bude Lucia Valachová (Dukla), ktorá ako jediná absolvuje iba boj proti chronometru. Dcéra Jána Valacha doteraz absolvovala iba jedinú súťažnú časovku, a to na MSR v Žiline. Tam krajanky jasne zdolala, hoci s jej výkonom otec nebol spokojný. Tvrdil nám, že má ďaleko naviac a júlové voľno využije na poctivý tréning. "U Lucie je ťažké niečo odhadovať, pretože sme ju všetci prvý raz videli v Žiline. Pripravovala sa individuálne. Chceme veriť, že bude jej výkon prekvapením," povedal Peter Medveď, reprezentačný tréner žien. Trenčanke by mohla vyhovovať veľmi jednoduchá trať, kde netreba rozmýšľať nad ničím, iba svojim výkonom. Sú tam len dva kruhové objazdy, ten druhý je zároveň obrátkou.
 
 
valachova-msr-2015-casovka
Lucia Valachová na MSR v Žiline (klik pre zväčšenie)
 
 
V pretekoch našim najväčším tromfom Baška, bez šance ani Medveďová
 
V hlavnej kategórii sa predstaví až šesť slovenských cyklistov. Jasným lídrom bude vzhľadom na výkonnosť aj profil 161-kilometrovej trate Erik Baška (AWT-GreenWay). Alternatívou Ľuboš Malovec (Cycling Academy). Rodák z Dohnian má za sebou generálku na Podlasie Tour (2.2, Poľsko), kde v druhej etape suverénne vyhral špurt hlavnej skupiny za dvojicou unikajúcich jazdcov. "Našou jednoznačnou taktikou bude držať Erika vpredu, aby sa vyhýbal kolíziam a mal prehľad o situácii v pretekoch. Chalani si to budú musieť pozorne sledovať a reagovať podľa potreby. Všetci veríme v záverečný špurt, kde sa Erik dokáže presadiť. B-variantou bude Ľuboš, ale po žilinských majstrákoch nepretekal a nie som jeho klubový tréner, takže odo mňa nechcite prognózy," vyhlásil repre tréner U23 Martin Riška. Uvidíme ako sa odzrkadlí na výkonoch Bašku, Malovca, Lajchu a Bellana vysokohorské sústredenie, ktoré v júli po svojich rôznych linkách absolvovali. Za zmienku stojí Tomáš Harag (CK Banská Bystrica), ktorý dokončil mimoriadne náročné 13-etapové preteky Tour of Qinghai Lake v Číne (2.HC).
 
V nedeľu dopoludnia si na 124-kilometrovej trati (10 okruhov) zmerajú sily juniori. V pelotóne sa bude nachádzať šesť Slovákov. Rovnako ako medzi dvadsať trojkármi tím, ktorý by si mal dokázať pomôcť, hoci v tejto kategórii to je ťažšie dosiahnuteľné. Spomedzi žilinských medailistov sa až na Mateja Ulíka predstavia všetci v plnom zdraví. Talent roka 2014 do Estónska necestoval kvôli nedávnej účasti na ME v horskej cyklistike, po ktorej nie je zdravotne v poriadku. Najvyššiu výkonnosť v tejto sezóne predvádzajú Juraj Michalička (CyS Žilina) a Adrián Foltán (MŠK CK Žiar nad Hronom). "Adriánovi vyhovujú mestské kritéria, je to technický typ. Dúfame, že mu to sadne. Mestský okruh bude náročný množstvom zákrut, kde sa to bude naťahovať a hroziť množstvo problémov. Treba sa tam dobre orientovať. Juraj je zárukou stability. Nie je to šprintér, ale nebojí sa, po domácom šampionáte mu stúplo sebavedomie. Veríme, že sa minimálne jeden náš pretekár dostane do prvej tretiny výsledkovej listiny. Trať si spolu pozrieme, chalani si musia pomôcť. Majú dostatok skúseností zo svetových pohárov," prognózuje Jozef Jelža.
 
 
michalicka-foltan-msr-zilina
Juraj Michalička a Adrián Foltán na MSR v Žiline (klik pre zväčšenie)
 
 
Tereza Medveďová nemusí byť v kategórii žien iba do počtu. Naša jediná členka profesionálneho tímu postupne zbiera skúsenosti na veľkých pretekoch a pred pár dňami absolvovala charakterom trate podobné preteky Sparkassen Giro - svetový pohár v nemeckom Bochume vo svetovej konkurencii. Rodáčka z Čierneho Balogu doplatila na pozičnú jazdu, keď sa pelotón v poslednom kole roztrhol na dve časti a vyhratý špurt druhej skupiny nad aktuálnou majsterkou sveta v scratchi Kirsten Wild jej nebol na nič platný. Medveďová tento rok začala "zlaté štvorročné obdobie", počas ktorého bude môcť na európskom šampionáte súperiť s pretekárkami do 23 rokov, čo je kategória, ktorá sa nikde inde nejazdí a ponúka možnosť na úspech. "Áno, na sobotňajšie preteky sa pozeráme ako na tie, kde bude šanca na výsledok. Je pravdou, že konkurencia tu nebude taká ako na svetovom pohári alebo MS. Treba sa ale najprv vysporiadať s technickým okruhom, dvoma kopčekmi, vydržať vpredu a potom si zmerať sily so súperkami. Špurt by Tereze mohol vyhovovať. Bude tu ale na všetko sama bez tímových kolegýň, takže to je zasa nevýhodou" myslí si Peter Medveď.
 
V kategórii junioriek bude za seba i Slovensko bojovať Petra Panáčková (VELOKLUB Púchov). Vlani v Nyone spadla, ale napriek tomu to nevzdala a pokračovala ďalej. Do cieľa však prišla v skupine, ktorej už rozhodcovia udelili limit. Jej cieľom bude tentoraz preteky dokončiť v limite. "Petra vie, o čom to je. Tiež sa pripravovala sama vo svojom klube. Na spoločnom šampionáte sa udržala v tej hlavnej skupine, tak uvidíme," uzavrel Medveď.
 
 
Z Majstrovstiev Európy budú vyrábané živé televízne prenosy s anglickým komentárom vo vysokej kvalite a nášmu portálu Cycling-Info.sk sa podarilo s organizátormi dohodnúť na zdieľaní tohto vysielania. Ak teda nezlyhá technický faktor (nemal by), prenosy zo všetkých sobotňajších aj nedeľňajších pretekov budete môcť sledovať priamo na Cycling-Info.sk.
 
 
baska-okolo-svk-mala
Erik Baška na Okolo Slovenska 2015 (Cycling-Info.sk, klik pre zväčšenie)
 
 
Rozpis Majstrovstiev Európy v estónskom Tartu:
 
Štvrtok 6. augusta 2015, 11:30 - časovka žien U23 (18,4 km)
Tereza Medveďová (1996, BePink La classica) - majsterka SR
 
Štvrtok 6. augusta 2015, 14:00 - časovka junioriek (14,4 km)
Lucia Valachová (1997, VŠC Dukla Banská Bystrica) - majsterka SR
 
Piatok 7. augusta 2015, 10:00 - časovka mužov U23 (31,5 km)
Andrej Strmiska (1996, Cyklistický tím Firefly)
 
Piatok 7. augusta 2015, 14:00 - časovka juniorov U23 (31,5 km)
Samuel Oros (1998, Slávia ŠG Trenčín) - majster SR
 
Sobota 8. augusta 2015, 08:30 - preteky junioriek (74,4 km - 6 okruhov)
Petra Panáčková (1997, VELOKLUB Púchov) - majsterka SR
 
Sobota 8. augusta 2015, 14:30 - preteky žien U23 (124 km - 10 okruhov)
Tereza Medveďová (1996, BePink La classica)
 
Nedeľa 9. augusta 2015, 09:00 - preteky juniorov (124 km - 10 okruhov)
Ladislav Kniha (1997, CyS Žilina)
Adam Szász (1997, Jump Sport Klub)
Kristián Zimány (1997, MŠK CK Žiar nad Hronom)
Adrián Foltán (1998, MŠK CK Žiar nad Hronom)
Juraj Michalička (1998, CyS Žilina) - majster SR
Samuel Oros (1998, Slávia ŠG Trenčín)
 
Nedeľa 9. augusta 2015, 13:00 - preteky U23 (161,2 km - 13 okruhov)
Erik Baška (1994, AWT-GreenWay) - majster SR
Juraj Lajcha (1994, Kemo Dukla Trenčín)
Ľuboš Malovec (1994, Cycling Academy Team)
Tomáš Harag (1995, CK Banská Bystrica)
Juraj Bellan (1996, Cyklistický tím Firefly)
Andrej Strmiska (1996, Cyklistický tím Firefly)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop