Alžbeta Pavlendová: Rada by som sa dostala do Top 5 na MS

21.2.2014, 20:00 | Slovensko a Slováci | Rastislav Boris

Alžbeta Pavlendová (24) sa venuje dráhovej cyklistike od pätnástich rokov a o pár dní ju čakajú štvrté Majstrovstvá sveta v dráhovej cyklistike v kolumbijskom meste Cali. Pre rodáčku z Krupiny je to veľké zadosťučinenie, veď na Slovensku ani nemáme cyklistickú dráhu. 

 

 

Ako si sa vlastne kvalifikovala na majstrovstvá sveta v dráhovej cyklistike 2014?

 

Kvalifikovala som sa cez tri podujatia Svetového pohára, ktoré sa uskutočnili v Manchestri (12. miesto v bodovačke), v Aguascalientes (9. miesto v bodovačke) a v Guadalajare (7. miesto v scratchi). Moje výkony sa stupňovali a som rada, že po piatich rokoch driny som sa dostala vo výsledkoch do najlepšej desiatky. Tento rok to bolo náročné, pretože sa sprísnili kvalifikačné kritériá a bola potrebná kvalifikácia už na samotné preteky Svetového pohára, a to cez európske podujatia Grand Prix alebo z Veľkých cien. Moja dráhová sezóna začala už v júni 2013 pretekmi v Taliansku, ďalšie podujatia som absolvovala v Poľsku či v Rakúsku. Cesta kvalifikácie bola dlhá, vo Svetovom pohári som potom musela skončiť do osemnásteho miesta, aby som nazbierala dostatočný počet bodov. Zúčastnila som sa všetkých podujatí Svetového pohára, čo bolo vlastne ďalšie kvalifikačné kritérium. Ak by sme nemali peniaze na niektorý pretek, tak už by to ohrozilo moju účasť na majstrovstvách sveta.

 

 

Na ktoré disciplíny sa zameriavaš a ktoré pôjdeš na MS?

 

Zamerali sme sa na Scratch, bodovacie preteky a Omnium. Vo všetkých troch som sa kvalifikovala na MS, ale bodovacie preteky a Omnium sa idú v rovnaký deň v sobotu, čiže spolu kolidujú. Znamenalo by to štyri veľké preteky v jeden deň, čo si žiadna jazdkyňa nedovolí. Bodovací pretek sa ide na 100 kôl, čo je 25 kilometrov a priemerná rýchlosť je 50 kilometrov za hodinu. Ohrozilo by to ďalšie výkony, preto sme dali prednosť Omniu, čo je olympijská disciplína. Takže podobne ako minulý rok budem štartovať v dvoch disciplínach - Scratch a Omnium.

 

 

Je pravda, že máš radšej vytrvalostné preteky a hromadný štart?

 

Určite áno. Mám radšej pretekanie v pravom slova zmysle, keď je veľa cyklistiek na štarte, keď je v tom bojovnosť a výbušnosť. Naopak nepreferujem disciplíny na čas, iba proti chronometru, i keď na ceste mám radšej časovku. Ale na dráhe ma viac vyburcuje kolektívne bojovanie o umiestnenie, je to také adrenalínovejšie.

 

 

Na MS sa teda predstavíš v disciplínach Scratch a Omnium. Aké sú tvoje ciele?

 

Chcela by som v Scratchi vylepšiť moje minuloročné ôsme miesto. Bola by som veľmi rada, keby som sa dostala do najlepšej päťky na svete, ale v kútiku duše sa toho trošku obávam. Určite to nebude jednoduché, keďže sa tam predstavia najlepšie svetové pretekárky, aj tie ktoré štartovali na olympiáde a bude to pre nich taká rozjazda pred Omniom. Je to také nepísané pravidlo, že najlepšie z jednotlivých krajín štartujú v Omniu a Scratchi a neštartujú v bodovacích pretekoch. V Omniu by som rada skončila do dvanásteho miesta. Dúfam, že naplním moje očakávania, pretože som sa svedomito pripravovala a celú sezónu som podriadila týmto majstrovstvám sveta. Čiastočne som kvôli tomu vynechala aj školské povinnosti. V máji končím štúdium na Technickej univerzite vo Zvolene na katedre protipožiarnej ochrany, čakajú ma štátnice a diplomovka, ale rozhodla som sa dať teraz prednosť bicyklu.

 

 

Ako si na tom pred MS po psychickej stránke? Cítiš skôr napätie alebo sa tešíš?

 

Je to také zmiešané. Už som aj unavená a rada by som mala po všetkom. Na druhej strane chcem dať do toho všetko, čo som natrénovala. Cítim aj stres, aj obavy, aj radosť. Teším sa už z toho, že som sa kvalifikovala, pretože to nie je samozrejmosť ako v niektorých iných odvetviach cyklistiky. Na dráhové majstrovstvá sveta sa kvalifikuje len 18 až 24 najlepších zo svetového rebríčku. V olympijskej disciplíne Omnium je to len osemnásť pretekárok, v Scratchi dvadsaťštyri. Je to exkluzívne, že som sa dostala medzi najlepších 24 už tretí rok po sebe, veď na Slovensku ani nemáme cyklistickú dráhu a nejakú extra podporu.

 

 

Kde si sa teda pripravovala na MS? Bola tvoja príprava v niečom špeciálna?

 

S trénerom Petrom Bačíkom sme zvolili prípravu na dráhe vo Viedni, intenzívne to bolo najmä posledných šesť týždňov. Na MS sa predstavím aj v spomínanom Omniu, čo je pretek zložený z troch časových disciplín a z troch hromadných disciplín, takže príprava na dráhe bola nevyhnutná. Samozrejme, na dráhe sa preteká rýchlejšie ako na ceste, rýchlostný priemer u žien je okolo 50 kilometrov za hodinu. Zamerala som sa aj na rýchlostnú stránku, tú som trénovala za motocyklom, za takzvanou dernou, tiež vo Viedni. Táto viedenská krytá dráha je jedna z najbližších v okolí Bratislavy. Do Viedne dochádzame spolu s trénerom na aute, pretože nemáme financie na ubytovanie. Sme tam od rána až do večera, pokiaľ nám rakúsky zväz dovolí. Je to obmedzené aj tým, že viedenská hala je multifunkčná a konajú sa tam aj iné športové akcie. Našťastie máme vo Viedni celkom dobré vzťahy. Každopádne, príprava nás stojí často viac ako samotné preteky a je finančne veľmi náročná. V januári som absolvovala aj prípravné preteky na dráhach v Rotterdame a v Berlíne. Keďže bola na Slovensku pomerne teplá zima, tak som sa pripravovala tiež na ceste.

 

 

Poznáš aj kolumbijskú dráhu, na ktorej sa uskutočnia dráharské MS?

 

pavlendova-alzbeta-drahaÁno. Vyskúšala som si ju v rokoch 2009 a 2010 na Svetovom pohári. Je to špecifická dráha, ktorá je síce zakrytá a má strechu, ale obvod dráhy je otvorený, čo spôsobuje nepríjemný prievan. Je to cítiť najmä pri časových disciplínach a prípadný protivietor je pre dráhovú cyklistiku naozaj netypický. Na uzavretej dráhe s tým niektorí nepočítajú. V Kolumbii je vlhko a v tomto období stále mrholí. Inak tá dráha nemá nejaké špecifiká. Teším sa na Kolumbiu, táto krajina je každým rokom bezpečnejšia a organizátorom dôverujem. Už viac ako dvadsať rokov sa tu konajú Svetové poháre alebo MS.

 

 

Ako vnímaš fakt, že si "poslednou slovenskou mohykánkou“ na dráhe?

Je to pre mňa smutné, že som jediná profesionálna dráharka na Slovensku. Dráhových disciplín sa ale zúčastňuje oveľa viac jazdcov, zväčša sú to mladí chalani, snažím sa im aj pomôcť. Pretekárov odrádzajú prísne kvalifikačné kritériá, pretože dostať sa na Svetový pohár je náročné. Jazdec sa musí zoznámiť s dráhovou cyklistikou, osvojiť si určité návyky a ideálne je začať v nižšom veku. Je to dlhodobejší proces, aj preto je dráharov málo. Snažíme sa každý rok zabezpečiť aspoň kadetské a juniorské kategórie, aby ochutnali dráhu a mali aj takéto skúsenosti. Svojim spôsobom som jediná, ale zároveň nie som jediná, pretože na dráhe jazdí aj 10-15 chalanov, ale neumiestňujú sa na popredných priečkach. Snažia sa chodiť na zahraničné preteky, keďže u nás dráha nie je. Tento rok by sme chceli zorganizovať aj dráhové majstrovstvá Slovenska v ženskej kategórii a budem veľmi rada, keď nahovorím aspoň päť cyklistiek zo Slovenska, aby skúsili a ochutnali dráhu. Verím, že by im to prospelo. Samozrejme, budem rada ak sa dráhová cyklistika rozšíri, budeme mať na Slovensku dráhu a dráhová cyklistika bude populárna ako za čias Antona Tkáča.

 

 

Čo by si rada dokázala v budúcnosti ty osobne?

 

Mojim snom je určite účasť na olympijských hrách v Rio de Janiero 2016. To je taký top, i keď už je to viac komerčné. Obrovským zadosťučinením a prekvapením ale je už to, že som sa dostala na majstrovstvá sveta. V minulých rokoch, keď ešte vo väčšom počte pretekali slovenskí dráhari, tak to nebolo zvykom a samozrejmosťou. Pri mnohých športoch stačí na účasť na majstrovstvách sveta nominácia od zväzu, ale v dráhovej cyklistike si to treba vydrieť celou sezónou, a to je na tom to najťažšie.

  

 

Ďakujeme za rozhovor a držíme palce na MS v Kolumbii   

 

 

Alžbeta Pavlendová

- narodená 6. februára 1990 v Krupine

- od 15 rokov sa venuje dráhovej cyklistike

- začínala v CK Krupina, teraz jazdí za CK Dukla Bratislava

- trénuje ju Peter Bačík, spolupracujú spolu štvrtý rok

- trikrát sa zúčastnila MS, kvalifikovala sa štyrikrát (MS 2012 nešla, pretože ju nenominovali)

 

 

Najväčšie úspechy Alžbety Pavlendovej v dráhovej cyklistike

8. miesto (Scratch, MS 2013 v Minsku)

7. miesto (Scratch, Svetový pohár, 2014, Guadalajara)

9. miesto (Bodovacie preteky, Svetový pohár, 2013, Aguascalientes)

 

 

Majstrovstvá Slovenska na dráhe

V posledných rokoch sa organizuje náš národný šampionát v dráhovej cyklistike v Brne, keďže na Slovensku nie je cyklistická dráha. V roku 2014 budú zrejme v máji, podľa slov Alžbety Pavlendovej budú pravdepodobne  cez víkend 17. - 18. mája. Kalendár na ďalší rok sa robí až po majstrovstvách sveta. Naša jediná profesionálna dráhová cyklistka dúfa, že sa znovu zúčastnia aspoň tieto slovenské tímy: Olympic Trnava, Žilina, TJ Slávia Trenčín.  

 

 

Pavlendová na MS 2014 (Kolumbia, mesto Cali, 26. februára - 2. marca 2014)

- Streda (26.2.), obľúbená disciplína Scratch

- Sobota a nedeľa (1.2. - 2. 2.), disciplína Omnium

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop