Kolářa čaká premiéra na veľkých klasikách, možno aj s Obamom

25.3.2014, 23:00 | Slovensko a Slováci | Rastislav Boris

Michael Kolář (21), najmladší slovenský cyklista vo World Tour, sa už v jeho prvej sezóne medzi elitou predstaví na veľkých klasikách, ktoré si môžete pozrieť naživo aj na Slovak Sport TV.

 

Vedenie tímu naplánovalo pre Slováka klasiky Dwars door Vlaanderen (26.3.; 1.HC), Gent-Wevelgem (30.3.; WT) a Ronde van Vlaanderen (6.4.; WT). Náš cyklista vedel o možnej účasti na týchto podujatiach už od novembra, keď riešili program cyklistov na zoznamovacom sústredení tímu Tinkoff-Saxo na Kanárskych ostrovoch.

 

"Prekvapilo ma to, i keď som to vedel dosť dopredu, aby som sa mohol na tieto klasiky dobre pripraviť po psychickej i fyzickej stránke. Na prvom sústredení na Kanárskych ostrovoch videli ako jazdím a ako vyzerám na bicykli, videli vo mne perspektívu, no a povedali, že netreba čakať a hodia ma rovno do vody,“ povedal Mišo pre Cycling-Info.sk

 

Bývalého cyklistu CyS Žilina, Interu Bratislava a Dukly Trenčín čakajú tri náročné dlažobné klasiky, no s dlažobnými kockami už má skúsenosti. V roku 2010 dokonca skončil v juniorskej verzii Paríž-Roubaix na 25. mieste so stratou necelých dvoch minút na víťaza, pričom po defektoch musel ešte v závere meniť koleso.

 

Posledných 122 kilometrov so 16 dlažobnými úsekmi sa vtedy zhodovalo s trasou profesionálov. Teraz nášho cyklistu preveria aj profesionálni súperi. "Som rád, že si vyskúšam tieto klasiky, pretože cyklista sa ich naučí jazdiť v súťaži a nie v tréningu. Súťaž a tréning sú o niečom inom,“ myslí si Kolář.

 

Samozrejme, klasiky sú špecifické aj svojim nepredvídateľným priebehom. "Sú to úplne iné preteky. Kto prežije, ten je vpredu. V jednej chvíli sa ale všetko môže úplne zmeniť a otočiť,“ potvrdil najmladší cyklista v tíme Tinkoff-Saxo.

 

Ďalším špecifikom jednorazoviek je výraznejší vplyv počasia, čo naplno ukázala napríklad klasika Miláno - San Remo 2013. "Osobne mám radšej teplo ako zimu, ale nie extrém. Horúčavy som zatiaľ zvládal v pohode, vtedy viac pijem, čo je v Tinkoff-Saxo výborne zabezpečené. Uvidíme, že ako by mi sadol prípadný dážď alebo studenšie počasie. Ale až tak na tom nezáleží, sme predsa dobre pripravení a každý má rovnaké podmienky,“ dodal Michael Kolář.

 

Premiéru Michaela Kolářa na klasikách Dwars door Vlaanderen a Gent - Wevelgem môžete sledovať naživo na slovenskej športovej televízii Slovak Sport TV 1 (za malý poplatok v HD kvalite aj online na stránke televízie). Na World Tour klasike Gent - Wevelgem by sa mal Kolář prvýkrát stretnúť s ďalšími Slovákmi v elitnom pelotóne - s Martinom Velitsom a Petrom Saganom, ktorý tu bude obhajovať víťazstvo z predchádzajúceho ročníka.

 

Zaujímavosťou tiež je, že Kolářova premiéra na veľkých klasikách na Dwars door Vlaanderen bude možno ovplyvnená návštevou amerického prezidenta Baracka Obamu. Ten chystá návštevu amerického cintorína na trase klasiky pri príležitosti 100. výročia začiatku prvej svetovej vojny. Organizátori preto pripravili aj alternatívnu trasu s obchádzkou cintorína. O definitívnej trase mali rozhodnúť iba pár dní pred štartom.

 

Šéf amerického tímu Garmin-Sharp Jonathan Vaughters dokonca s dávkou vtipu pozval svojho krajana a prezidenta na návštevu belgickej klasiky. "Môžeme pre vás zabezpečiť obrnené tímové vozidlá,“ reagoval Vaughters na Twitteri.

 

Návšteva Baracka Obamu na podujatí kategórie 1.HC je však nepravdepodobná. Nás oveľa viac poteší účasť Michaela Kolářa, ktorý doteraz absolvoval v drese tímu Tinkoff-Saxo kritérium People's Choice Classic a etapové podujatia Tour Down Under, Okolo Kataru a Tour de Langkawi v Malajzii.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop