Erik Baška vyhral aj poslednú maďarskú jednorazovku v Budapešti

25.7.2014, 16:26 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
V nedeľu prišla z Maďarska ďalšia vynikajúca správa. Erikovi Baškovi sa podarilo zopakovať piatkový triumf. Vyhral po klasickom špurte pelotónu v Budapešti. Získal ďalších 40 bodov a bude mať šancu zostaviť slušný tím na svoju podporu na MS v Ponferrade.
 
Preteky mali 137 kilometrov, hoci organizátori avizovali 127. Najprv bola uniknutá 14-členná skupina opäť s Marošom Kováčom, ale pelotón ju dostihol a v druhej polovici sa ešte ukázala vpredu dvojica z Adria Mobil a Kolssu. Ani tá nebola úspešná. V cieľovej rovinke došlo k vážnemu pádu v piatok druhého Slovinca Martina Otoničara. Jazdec tímu Radenska mal viaceré zlomeniny a na chvíľu aj stratil vedomie.
 
Baška celý deň šetril sily a v závere predviedol svoj typický výkon. Vyzerá to tak, že v tunajšej kontinentálnej konkurencii je jednoducho najrýchlejším pretekárom, a to je iba druhý rok muž.
 
 
Michal Kunic, športový riaditeľ Dukly Trenčín Trek: "Priebeh bol rovnaký ako v sobotu. Opäť sme mali vpredu Kováča, ale Amplatz-BMC tam mal troch ľudí, Kolss dvoch, nebola to dobrá situácia. Pomáhali sme pri dostihnutí skupiny. Rovnako aj neskôr sa piati naši pretekári zložili na čelo pelotónu a dobehli sme dvojicu, ktorá už mala dvojminútový náskok. Erik záver zvládol výborne.
Sme veľmi spokojní za tieto tri dni. Vybojovali sme miestenky na MS, Erik ukázal svoj talent a tím pracoval ukážkovo. Všetci sa pre Erika obetovali, diktovali tempo pretekov. Teraz sa presúvame do Poľska na podujatie Okolo Mazowsza, ktoré by tiež malo Erikovi vyhovovať. Sú tam rovinaté, ale úzke cesty. Štartuje to však tímová časovka."
 
Erika sme nezastihli, potreboval sa vyspať pred cestou do Poľska. Komplexnejší rozhovor s ním zrealizujeme po Okolo Mazowsza.
 
 
ZOSTAVY:
Dukla Trenčín Trek (Michal Kunic): Baška, Malovec, Broniš, Mahďar, Kováč, Tybor
epic janom greenway (Martin Riška): Dubeň, Lajcha, Chalupčík, Holomek, Krajíček, Málik
CK Banská Bystrica (Lívia Hanesová): Bátora, Debnár, Harag, Rusina, Viglaský, Palčák
Slovenská reprezentácia (Adam Szabó): Chalás, Glajza, Vyšňa, Karas, Višňovský, Zaťko
 
 
VÝSLEDKY ISASZEG - BUDAPEŠŤ (1.2):
1. vlajka BAŠKA Erik DUKLA TRENČÍN - TREK 2h 51' 15''
2. vlajka HOČEVAR Aljaž ADRIA MOBIL + 00' 00''
3. vlajka TRATNIK Jan AMPLATZ - BMC + 00' 00''
16. vlajka CHALÁS Jaroslav SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 00' 00''
19. vlajka DUBEŇ Martin EPIC JANOM GREENWAY + 00' 00''
24. vlajka GLAJZA Ondrej SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 00' 00''
26. vlajka MÁLIK Robert EPIC JANOM GREENWAY + 00' 00''
27. vlajka LAJCHA Juraj EPIC JANOM GREENWAY + 00' 00''
vlajka ďalší Slováci (spolu 24) rôzne straty
 
 
 

 
 
Seriál maďarských pretekov v sobotu pokračoval 127 kilometrami zo Szerenscu do Ibran. Opäť sa pretekári nemuseli popasovať s väčšími stúpaniami a o víťazovi rozhodol záverečný špurt. Zvíťazil ruský pretekár Mamir Staš z družstva Itera-Kaťuša. Erikovi Baškovi koncovka nevyšla podľa predstáv, ale aj tak obsadil výborné šieste miesto a pripísal si ďalších osem UCI bodov.
 
V priebehu pretekov bol v úniku Maroš Kováč, no skupina bola dostihnutá. Najlepší výsledok kariéry zaznamenal Ondrej Glajza. Popradčan, tu štartujúci za reprezentáciu, obsadil štrnáste miesto. Do cieľa prišlo všetkých 24 Slovákov.
 
 
Michal Kunic (športový riaditeľ Dukly Trenčín Trek): "Na 40. kilometri sa vytvoril únik. Bolo tam 22 ľudí, ale od nás iba sám Maroš Kováč. Niektoré družstvá tam mali viac pretekárov, takže pre nás to nebolo výhodné a pomáhali sme ťahať pelotón. Nakoniec sa špurtovalo. Erikovi sa to otvorilo príliš skoro a musel dať dlhý špurt. Bol na 2-3. mieste, ale pred páskou ho ešte pár ľudí skočilo a skončil šiesty. Nevadí, získal ďalšie skúsenosti a osem bodov, ktoré sú veľmi dôležité. Zajtrajší deň je už zvlnený, ale Erikovi by takéto kopce nemali robiť problém."
 
 
ZOSTAVY:
Dukla Trenčín Trek (Michal Kunic): Baška, Malovec, Broniš, Mahďar, Kováč, Tybor
epic janom greenway (Martin Riška): Dubeň, Lajcha, Chalupčík, Holomek, Krajíček, Málik
CK Banská Bystrica (Lívia Hanesová): Bátora, Debnár, Harag, Rusina, Fraňo, Palčák
Slovenská reprezentácia (Adam Szabó): Chalás, Glajza, Vyšňa, Karas, Višňovský, Zaťko
 
 
VÝSLEDKY SZERENC - IBRANY (1.2):
1. vlajka STAŠ Mamir ITERA - KAŤUŠA 2h 28' 45''
2. vlajka BUTS Vitalij KOLSS CYCLING TEAM + 00' 00''
3. vlajka EIDSHEIM Filip TEAM FIXIT.no + 00' 00''
6. vlajka BAŠKA Erik DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
14. vlajka GLAJZA Ondrej SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 00' 00''
24. vlajka KOVÁČ Maroš DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
29. vlajka MALOVEC Ľuboš DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
32. vlajka CHALÁS Jaroslav SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 00' 00''
37. vlajka DUBEŇ Martin EPIC JANOM GREENWAY + 00' 00''
ďalší Slováci (spolu 24) rôzne straty
 
 
 

 
 
Slovenské kontinentálne tímy a reprezentácia sa v týchto dňoch zúčastňujú série jednorázových pretekov v Maďarsku. V piatok sa konalo podujatie Košice - Miškolc kategórie UCI 1.2. Vlani tu triumfoval Michael Kolář, ktorému tento deň pomohol k podpisu zmluvy v Tinkoff-Saxo. Dnes tento úspech zopakoval ďalší cyklista trenčianskej Dukly Erik Baška.
 
Preteky mali 122 kilometrov a rovinatý charakter. Dohniansky odchovanec vyhral po špurte pelotónu, teda v dojazde, ktorý mu vďaka jeho šprintérskym parametrom mimoriadne vyhovuje. Do špurtu sa tlačil aj Martin Dubeň z epic janom greenway. Obsadil sedemnáste miesto.
 
Baška získal 40 bodov do európskeho rebríčka UCI a zvýšil svoj stav na 84 bodov. Vyzerá to tak, že s týmto kontom by sme už mohli postaviť troch pretekárov v kategórii U23 na MS v Španielsku.
 
 
Michal Kunic (športový riaditeľ Dukly Trenčín Trek): "Preteky boli rýchle, od štartu do cieľa sa bojovalo. Únik striedal únik, ale žiaden si nevybojoval viac ako 40 sekúnd náskoku. Tempo pelotónu bolo obrovské. Naša stratégia bola jasná, špurt pre Erika. Ťahali sme balík, kontrolovali nástupy a záver tiež vyšiel na výbornú. Erik zvíťazil a pripísal si dôležité body pre vyjazdenie miesteniek na MS. Ďalšie dve jednorazovky sú veľmi podobné. Erikovi veríme naďalej."
 
Erik Baška (Dukla Trenčín Trek): "Cítil som sa dnes veľmi dobre, takže nechcel som sklamať ani chalanov. Ťahali veľmi dobre, aby v závere nič neušlo. Ja som si vytipoval správnych jazdcov, na štyristovke som sa dostal na štvrté miesto a špurtom pokračoval dopredu cez všetkých. Snažíme sa bojovať o body U23, takže sme s Ľubom vďační, že nám starší chalani pomáhajú. Zajtra rovnaká taktika. Ľuboš sa bude snažiť dostať do nejakej skupiny, ak sa mu to nepodarí, budeme ťahať a pokúsim sa opäť špurtovať."
 
 
ZOSTAVY:
Dukla Trenčín Trek (Michal Kunic): Baška, Malovec, Broniš, Mahďar, Kováč, Tybor
epic janom greenway (Martin Riška): Dubeň, Lajcha, Chalupčík, Holomek, Krajíček, Málik
CK Banská Bystrica (Lívia Hanesová): Bátora, Debnár, Harag, Rusina, Fraňo, Palčák
Slovenská reprezentácia (Adam Szabó): Chalás, Glajza, Vyšňa, Karas, Višňovský, Zaťko
 
 
VÝSLEDKY KOŠICE - MIŠKOLC (1.2):
1. vlajka BAŠKA Erik DUKLA TRENČÍN - TREK 2h 28' 45''
2. vlajka OTONIČAR Martin RADENSKA + 00' 00''
3. vlajka BISSINGER Florian WSA-GREENLIFE + 00' 00''
17. vlajka DUBEŇ Martin EPIC JANOM GREENWAY + 00' 00''
24. vlajka MALOVEC Ľuboš DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
36. vlajka CHALÁS Jaroslav SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 00' 00''
37. vlajka LAJCHA Juraj EPIC JANOM GREENWAY + 00' 00''
ďalší Slováci (spolu 24) rôzne straty
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop