Juniorky Medveďová a Janušíková majú za sebou tímovú súťaž na OH mládeže

22.8.2014, 07:45 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Čínsky Nanjing v týchto dňoch organizuje druhé Letné olympijské hry mládeže. Slovensko tu malo zastúpenie aj v cyklistike najmä vďaka vlaňajšiemu úspechu Terezy Medveďovej na MS v Toskánsku. Na východ Číny cestovali obe juniorky ŽP Šport, a.s., teda okrem Medveďovej aj Nina Janušíková. Chlapci si miestenky nevybojovali.
 
Cyklistické súťaže sa na OH mládeže jazdili zvláštnym spôsobom - ako tímová súťaž. Každá krajina nominovala dvoch cyklistov a dve cyklistky. Čakali ich MTB Cross-country eliminácia + klasické preteky, BMX a na ceste časovka a klasické preteky. Olympiádu uzavrela zmiešaná štafeta. Vo všetkých disciplínach mohol štartovať jeden pretekár z danej krajiny, v cestných pretekoch obaja. Všetky výsledky sa zapisovali do tabuľky a medaily získali tri najlepšie krajiny.
 
U žien sa zišla konkurencia z 32 krajín, ale musíme objektívne uznať, že z mnohých exotických. Francúzsko, Veľká Británia, USA, Austrália či Nemecko tu vôbec nemali zastúpenie. Rwanda a Maurícius áno. Niektoré popredné cyklistické krajiny nenominovali to najlepšie, čo doma mali. Siahali skôr po komplexnejších cyklistoch na viaceré disciplíny.
 
Reprezentačný tréner Peter Medveď postavil na jednotlivé disciplíny pretekárky takto:
 
MTB Cross-country eliminácia
Klasická vyraďovačka. Na štarte vždy štyri cyklistky v osem osemfinálových, štyroch štvrťfinálových, dvoch semifinálových a finálovej jazde. Vždy postupovali dve cyklistiky. Nina Janušíková dostala do osemfinále ťažké európske súperky, ale jazdu zvládla a z druhého miesta postúpila do štvrťfinále. Tam už neuspela. Keďže sa robila celková tabuľka kvôli bodom, jej čas stačil na jedenáste miesto, teda záver prvej tretiny. Slušný výkon.
 
CESTA - individuálna časovka
Vynikajúci výsledok dosiahla Tereza Medveďová v časovke. Konkurencia nebola obrovská, ale z tohtoročných ME v Nyone tu štartovalo viacero pretekárok, ktoré mali podľa papierových predpokladov Terezu poraziť. Nestalo sa tak. Rodáčku z Čierneho Balogu prekonala iba Japonka Sakaguchi, a to o jedinú sekundu. Potešil najmä skalp veľmi dobrej Dánky Mathiesenovej. Škoda, že za druhé miesto nemohla dostať striebornú medailu. Tereze pomohol aj fakt, že časovka bola veľmi krátka a plná zákrut. Merala iba 3,86 kilometra. Slovensko získalo 80 bodov do tímovej súťaže a bolo na šiestom mieste medzi krajinami.
 
BMX
V disciplíne BMX sa na štart postavila Nina Janušíková. Šlo sa systémom podobným eliminácii. Pretekárky boli rozdelené do šryroch skupín po osem a konali sa tri štvrťfinálové kolá. Aby sa Nina dostala do semifinále, musela skončiť najhoršie štvrtá vo svojej skupine. To sa jej nepodarilo, skončila piata.
 
MTB Cross-country preteky
Na klasické preteky v Cross-country sa postavila Medveďová. Musela sa vysporiadať so štyrmi okruhmi po 3,2 kilometra a svojimi súperkami. Víťazkou sa stala momentálne najlepšia juniorka na svete v tejto disciplíne Češka Barbora Průdková. Tereza obsadila ôsme miesto so stratou štyroch minút a 37 sekúnd. Prípísala si ďalších 20 bodov do hodnotenia krajín a držali sme sa na výbornej deviatej priečke.
 
CESTA - preteky s hromadným štartom
V piatok sa konali najdôležitejšie preteky, do ktorých mohla každá krajina postaviť obe cyklistky. 46 kilometrov absolvoval viac ako 60-členný pelotón. Janušíkovej sa podľa predpokladov nepodarilo udržať s najlepšími a do cieľa prišla so stratou pätnástich minút na 50. mieste. U Medveďovej to bolo iné, v kútiku duše sme verili v popredné umiestnenie. Preteky však neboli dostatočne selektívne a do cieľa prišla až 31-členná skupina mladých neskúsených cyklistiek, ktoré sa do cieľovej rovinky nevedeli pomestiť a strkanice s balancovaním stáli Terezu umiestnenie medzi najlepšími. Hoci rýchly dojazd patrí medzi jej dominanty, do naozajstného špurtu sa takmer vôbec nedostala, obsadila trináste miesto. Zvíťazila Brazílčanka Casetta.
 
Tento výsledok zároveň Slovensko tesne vyhodil z najlepšej desiatky krajín, naše cyklistiky napokon skončili jedenáste. Zlaté medaily putovali do Talianska.
 
V nedeľu zakončí cyklistickú časť OH zmiešaná štafeta, z ktorej sa už body nepripisujú. Keďže v Číne nemáme chlapov, dievčatám vyžrebujú partnerov z inej krajiny. Pôjde sa individuálna časovka na ceste a preteky MTB cross-country.
 
Tereza Medveďová po úpadku formy v tejto sezóne ukázala veľmi slušný výsledok v technickej časovke, dobrý štandard v MTB a nevydarený špurt v cestných pretekoch. Škoda toho dojazdu, pretože pri takejto konkurencii mohla mať aj na víťazstvo. Konštatujeme, že forma prichádza. Po návrate z Číny by mala pretekárka ŽP Šport, a.s. absolvovať stáž v zahraničnom tíme. Dostali sa k nám dve rôzne verzie, kam to má namierené (ženská Astana alebo UCI kemp), takže ešte pár dní si počkáme, kam zamieri. Na konci septembra ju čakajú cestné MS v Ponferrade.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop