Naša výprava finišuje s prípravami na MS v Španielsku

16.9.2014, 14:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Všetky reprezentácie v týchto dňoch dokončujú prípravy na Majstrovstvá sveta v Ponferrade. Určujú sa nominácie, stratégie aj ciele v jednotlivých kategóriách. Oproti nášmu poslednému článku sa udialo v našom tíme niekoľko aktualizácií, takže tu je ich prehľad.
 
 
ITT mužov bez Slovákov, o treťom Eliťákovi na preteky sa rozhodne neskôr
 
Po Petrovi Velitsovi sa aj jeho brat Martin rozhodol neštartovať v individuálnej časovke. Táto disciplína teda ostane bez slovenského zástupcu. Obaja Petrovia by mali vo farbách svojich tímov štartovať v časovke družstiev, teda za BMC Racing Team a Cannondale Pro Cycling. Individuálne časovky ostanú iba v rukách juniorov Davida Zverka a Terezy Medveďovej.
 
Lepšiu pohodu pre Petra Sagana sa rozhodli predstavitelia SZC riešiť tak, že do Španielska pocestuje aj brat Juraj a o tom, či bude štartovať on alebo Martin Velits, sa rozhodne až pár dní pred pretekmi. V dejisku teda budú obe bratské dvojice. Informácia o Michaelovi Kolářovi bola obyčajná kačica, pre tých, ktorí radi veria iným médiám než nášmu portálu. Do úvahy príde v prípade zranenia niektorého pretekára, alebo ak ukáže skvelú formu na troch belgických klasikách, kde ešte bude štartovať.
 
Peter Sagan dnes absolvoval prípravné preteky Coppa Bernocchi (1.1) v Taliansku. Obsadil siedme miesto, keď rozbehol špurt Vivianimu (ten zvíťazil). Zajtra bude štartovať na Giro delle Brianze (1.1).
 
 
V ostatných kategóriách definitíva, pribudli Daško, Lajcha a Zimány
 
V kategórii U23 Michal Kunic k Erikovi Baškovi a Ľubošovi Malovcovi donominoval Mária Daška z Dukly a Juraja Lajchu z epic janom greenway. "V prípade týchto chlapcov rozhodla výkonnosť z poslednej série pretekov. Náhradníkmi ostali Chalupčík a Harag. Preteky budú ťažké, je tam okolo tritisíc nastúpaných výškových metrov, čo bude náročné sústo, ale verím, že sa s tým chalani popasujú. Lídrami budú Baška a Malovec. Nemáme ružové okuliare. Radi by sme boli za umiestnenie v prvej štvrtine výsledkovej listiny," povedal pre Cycling-Info.sk reprezentačný tréner U23 Michal Kunic.
 
Juniorská reprezentácia sa napokon rozhodla využiť aj štvrtú miestenku a ku Bellanovi, Zverkovi a Knihovi pribudol Kristián Zimány z MŠK CK Žiar nad Hronom, ktorý reprezentačného trénera Milana Novosada presvedčil v poslednom mesiaci na pretekoch v Čechách aj na Slovensku. Spolu s Knihom môžu štartovať aj na budúcoročných MS v tejto kategórii.
 
 
Výprava pokračuje cestou približovania sa k špičkovým tímom
 
Slováci budú opäť bývať vo vlastnom menšom hoteli a starať sa o nich budú aj niektorí členovia tímu Cannondale, ktorý dal k dispozícii aj svoj autobus. Novinkou bude vlastný kuchár, ktorý sa bude snažiť pretekárom podať tú najvhodnejšiu domácu, nie španielsku stravu. Manévre so sponzoringom Olega Tinkova kvôli nedostatku času nevyšli, rokovať sa bude v budúcnosti, keď už nebudú k dispozícii ľudia z Cannondalu.
 
"Už tretí rok sa snažíme pretekárom vytvoriť podmienky blízke popredným tímom, pestovať kultúru západu a nevyzerať ako poslední chudobní. Je to finančne náročné, ale musíme predísť nepohode a problémom, aby sa pretekári cítili dobre a potom sa po svojom výkone nebudú môcť na nič vyhovárať," povedal nám prezident SZC Peter Privara a pokračoval o očakávaniach: "Juniori sa musia ukázať, umiestniť sa na cyklistickom trhu, pretože traja už vychádzajú z tejto kategórie. Musia zabojovať naplno a verím, že sa jednému z nich podarí miesto v Top 30. Dvadsať trojkári to budú mať veľmi ťažké. V prvom rade musia dokončiť a čo najmenej stratiť na najlepších. Verím, že Baška či Malovec prekvapia. V elitnej kategórii je jasné, že postavíme stratégiu na Petrovi Saganovi a budeme dúfať, že sa mu preteky vydaria."
 

Dejisko šampionátu si bol osobne pozrieť manažér výpravy Rastislav Zoller. Prinášame vám jeho komplexné vyjadrenie, naše otázky sme odfiltrovali:
 
"Samotný okruh nie je až taký náročný, čo sa týka stúpaní. Samozrejme, sedemnásť okruhov vygeneruje veľký počet nastúpaných metrov, ale nie sú tu žiadne stojky - dvadsaťpercentné stúpania. Zaregistroval som iba jeden prudší úsek v meste, ktorý je veľmi krátky. Dominantou okruhu sú dve stúpania. Prvé osemkilometrové tiahle na širokej ceste, po ňom nasleduje veľmi technický zjazd okolo domov na trochu užšej ceste, je tam veľa stromov, nejaký most. Takže bude treba pracovať s brzdami a ukázať svoju technickú stránku. Druhé stúpanie je kratšie a potom zjazd do cieľa. Základným problémom okruhu je to, že si pretekár neoddýchne, nebude mať čas sa najesť a pod. Stále je to hore-dolu. Ale žiadne úzke lesné cesty, je to dostatočne široké, asfalt kvalitný. Nemalo by pršať, predpokladá sa príjemných 25 stupňov. Ideálne podmienky pre cyklistiku.
 
Medzi odborníkmi prevláda názor, že po vlaňajšku si to domáci Španieli nebudú chcieť pustiť za každú cenu, takže budú udávať v každom kole veľmi tvrdé tempo na prvom stúpaní, aby sa zbavili ľudí ako Kristoff, Degenkolb a pod. Vyskúšali si to už na domácom šampionáte, ktorý sa konal práve tu. Nechcem sa vyjadrovať k nášmu tímu, lebo na to sú iní ľudia, ale nevidím dôvod, prečo by to Petrovi Saganovi nesedelo.
 
Je to pekný kraj na cyklistiku, ale infraštruktúra slabá. Letisko v blízkosti žiadne, celá Ponferrada a okolie majú deväť hotelov, z toho osem zabrala UCI a jeden sa podarilo uchmatnúť nemeckej reprezentácii, keďže si ho rezervovali pred viac ako dvoma rokmi, keď ešte nebolo jasné, či sa tu MS vôbec pôjdu. Ostatné tímy budú bývať ďaleko od Ponferrady, niektoré aj viac ako sto kilometrov mimo. Nám sa podarilo ubytovať 23 km od dejiska, takže to je určite pozitívom. Čo som sa rozprával s viacerými ľuďmi z iných tímov, takto ubytovať sa nepodarilo takmer nikomu. Absolvoval som niekoľko Vuelt a vieme, aké je to tu s jedlom, takže nech si hovorí kto chce, čo chce, vlastný kuchár je správne riešenie. Má ho každý dobrý tím."

 
 
Súťažiaci podľa disciplín (všade okrem tím. čas. reprezentujú Slovensko):
 
Nedeľa 21.09. o 14:00 - Tímová časovka Elite
Peter Sagan za Cannondale Pro Cycling
Peter Velits za BMC Racing Team
(od 14:00 s prestávkami na Dvojke RTVS - komentujú Genda a Dvorščík)
 
Pondelok 22.09. o 10:00 - Individuálna časovka junioriek
Tereza Medveďová (ŽP Šport, a.s.)
 
Utorok 23.09. o 10:00 - Individuálna časovka juniorov
David Zverko (MŠK CK Žiar nad Hronom)
 
Piatok 26.09. o 09:00 - Preteky junioriek
Tereza Medveďová (ŽP Šport, a.s.)

Piatok 26.09. o 13:00 - Preteky U23
Erik Baška (Dukla Trenčín Trek)
Ľuboš Malovec (Dukla Trenčín Trek)
Mário Daško (Dukla Trenčín Trek)
Juraj Lajcha (epic janom greenway)
 
Sobota 27.09. o 09:00 - Preteky juniorov
Juraj Bellan (Team Firefly)
Ladislav Kniha (CyS Žilina)
David Zverko (MŠK CK Žiar nad Hronom)
Kristián Zimány (MŠK CK Žiar nad Hronom)
 
Nedeľa 28.09. o 10:00 - Preteky Elite (od 13:30 na Dvojke RTVS)
Juraj Sagan (Cannondale Pro Cycling) ?
Peter Sagan (Cannondale Pro Cycling)
Martin Velits (Omega Pharma - Quick-Step) ?
Peter Velits (BMC Racing Team)
(od 12:00 na Dvojke RTVS - komentujú Genda, Vyšňa a Riška)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop