Baška, Riška a neskôr aj Zverko mieria do Etixxu, epic janom greenway končí

23.10.2014, 18:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Dohňany už nejaký ten piatok participujú na rozvoji a podpore slovenskej cyklistiky. V novom roku nastane viacero zmien v ich kontinentálnom cyklistickom smerovaní, ktorý znamená zánik jedného tímu a podpora druhého.
 
 
Baška s Riškom prestupujú do Etixxu, neskôr sa pridá aj Zverko
 
20-ročný pretekár Dukly Trenčín Trek Erik Baška po sezóne zmení pôsobisko. Prestupuje do najzabezpečenejšieho kontinentálneho tímu. Posledné dva roky ste túto farmu OPQS poznali pod menom Etixx. V novom roku zmení názov, ale ešte nie je jeho nová podoba oficiálna, takže ho nebudeme zverejňovať ani my. Tím sa venuje iba pretekárom do 23 rokov. Za svoju krátku existenciu tento belgicko-český celok dokázal zaznamenať 34 víťazstiev a vychoval cyklistov ako Julian Alaphilippe a Petr Vakoč (obaja v OPQS od 2014), Florian Senechal a Louis Verhelst (obaja Cofidis od 2014), Lukasz Wisniowski (OPQS od 2015) či Patrick Konrad (Bora od 2015).
 
Slovenskí fanúšikovia cyklistiky musia veriť, že Erik bude ďalším úspešným "produktom" tohto projektu."Som veľmi šťastný, že sa podaril tento krok v mojej kariére. Niekoľkokrát som sa rozprával s Jánom Valachom aj Jánom Miškovským a obaja ma podporili v snahe posunúť sa ďalej. Zhodli sme sa, že Etixx bude správna cesta a verím, že tam nesklamem," vravel nám 65. muž rebríčka UCI Europe Tour (12. medzi U23).
 
 
baska-erik-ponferrada-velky
Erik Baška na MS v Ponferrade 2014 (foto: Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Z pozície športových riaditeľov tím viedli René Andrle a Pavel Padrnos. Od novej sezóny k nim pribudne päťnásobný majster SR Martin Riška. Žilinčan vymení slovenskú mládež epic janom greenway za najlepších dvadsať trojkárov v Európe. Pre športového riaditeľa budúcnosti, ako sme ho nazvali v jednom komentári, je to veľký kariérny posun dopredu. "Som rád, že pre najlepších slovenských cyklistov tu vzniká možnosť sa ľahšie dostať do veľkej cyklistiky a že ako športový riaditeľ môžem byť pri tom. Budem sa snažiť zúžitkovať skúsenosti z posledných dvoch rokov," povedal Riška. Výhodou pre neho je, že zatiaľ čo v tejto sezóne musel riešiť všetko od vybavovania pretekov po získvananie materiálu, v novom tíme sa o väčšinu záležitostí postará Andrle a ďalší kolegovia. Riškovi ostane čistá hlava na preteky a prácu s cyklistami.
 
V najbližších týždňoch absolvuje testy v tíme aj David Zverko. Aktuálny juniorský majster SR by sa mal pripojiť k tímu ako trainee od 1. augusta 2015, ak ukáže dobrú výkonnosť v prvej polovici sezóny. Zatiaľ nie je jasné, kde bude pôsobiť, pravdepodobne však v klubovom tíme, aby mohol byť v auguste zapísaný do kontinentálneho celku.
 
Spoločnosť janom bude sponzorom tohto celku. Miškovského oslovili predstavitelia tímu. "Myslím si, že je prirodzené, ak podporujete OPQS, uvažovať aj nad sponzoringom nášho tímu a sme radi, že sa logo spoločnosti pána Miškovského objaví aj na našich dresoch. Navyše, z dohnianskej liahne náš tím posilnia pretekár i športový riaditeľ, čo je synergia prospešná pre všetky strany," povedal nám René Andrle a opýtali sme sa ho aj na Erika s Martinom. "Baška patrí medzi najrýchlejších cyklistov v dojazdoch a má veľký potenciál. Veríme, že úspešne naviažeme na prácu Jána Valacha a v kombinácii s kvalitnejším programom z neho vychováme výborného cyklistu. S Riškom sa dobre poznáme, prešiel si cyklistikou vo viacerých krajinách a nemám žiadnych pochýb, že bude dobrým športovým riaditeľom. Nemyslím si, že by sa mal u nás niečo učiť. Jeho názory a postoje budú pre nás prínosom."
 
Ako sme už avizovali v minulosti, slovenský sponzor ostáva aj pri Pro tíme OPQS už pod názvom Etixx - Quick-Step. V nasledujúcich dvoch rokoch bude logo janom na ľavom a GreenWay na pravom rukáve.
 
 
chalupcik-buco-riska-okolo-svk-2014
Ján Chalupčík, Jakub Bučo a Martin Riška na Okolo Slovenska (foto: Jaroslav Maliňák)
 
 
Projekt epic janom greenway neuspel
 
Dohňany sa posledné dva roky venovali dvadsať trojkárom. Najprv šiestim v divízii CK EPIC Dohňany a v roku 2014 ôsmim v kontinentálnom tíme epic janom greenway. Fungovanie tohto tímu sa neosvedčilo. Mladí jazdci nedokázali zaznamenať žiadny výsledok ani jediný UCI bod. Často nedokázali dokončiť etapové preteky. Chýbal im talent ale aj vôľa.
 
"Niekoľkokrát som povedal, že tento projekt je pokusom. Mladí chlapci by v mužskej kategórii nemali kde pretekať. Viacerí by určite skončili s cyklistikou. Dali sme im šancu pokračovať vo svojom rozvoji pri slušnom zabezpečení kontinentálneho tímu na UCI pretekoch. Bohužiaľ, ukázalo sa, že na to nemajú," povedal nám mentor dohnianskej cyklistiky Ján Miškovský.
 
V Dohňanoch tri mesiace rozmýšľali nad riešením nepriaznivej situácie a Martin Riška predstavil viacero vízií s angažovaním zahraničných pretekárov, ale náklady tímu by ešte stúpli, navyše s otáznym efektom. Kľúčový je nedostatok výkonu chlapcov z Považia. Viacerých brzdia nie len nohy, ale aj hlava. Po individuálnych konzultáciách možno budú mať chlapci možnosť ďalej jazdiť vo farbách CK EPIC Dohňany na podujatiach Slovenského pohára. Samozrejme, tí najlepší sa môžu uchytiť inde.
 
V Dohňanoch sa od budúceho roka opäť zamerajú na deti a prostredníctvom viacerých akcií na Považí sa pokúsia začať systematicky pracovať so žiakmi, z ktorých možno vyrastie nový Baška. Šušká sa, že trénerkou týchto detí by mala byť dvojnásobná majsterka SR Monika Kadlecová, ktorá bude mať čoskoro na trénerstvo vysokoškolský diplom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop