Predstavujeme izraelský Cycling Academy v širších súvislostiach

9.12.2014, 09:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Po zániku epic janom greenway to so slovenskou kontinentálnou cyklistikou a našimi dvadsať trojkármi nevyzeralo dobre, ale napokon bude mať slovenskú pečať v budúcej sezóne ešte viac tímov ako doteraz. Dukla Trenčín a CK Banská Bystrica ostávajú kontinentálnymi celkami, no slovenská enkláva bude aj v českom AWT-GreenWay a izraelskom Cycling Academy (neoficiálne Cycling Academy powered by Sagan).
 
Posledný menovaný je úplne nový medzinárodný projekt, ktorý bude z veľkej časti financovaný izraelským kapitálom a zostavili ho Talian Giovanni Lombardi (manažér Petra Sagana s rozsiahlymi cyklistickými aktivitami), Izraelčan Ran Margaliot (bývalý pretekár Saxo Banku), Dror Petatch (izraelsko-americký horský cyklista, športový riaditeľ tímu), Ján Valach (druhý športový riaditeľ), Peter Sagan (zapožičiava svoje meno aj logo na drese) a ďalšie menšie persóny, ktoré sprostredkovali technické zabezpečenie od viacerých sponzorov Tinkoff-Saxo ako napr. bicykle Specialized a podobne.
 
Tento projekt sa rodil už od septembra a Ján Valach nás požiadal, aby sme nezverejňovali dohady ani prípravnú fázu s nejasnými závermi a s medializáciou vyčkali do tohto týždňa, keď bude všetko uzavreté. valach-jan-ms-2014-tlacovkaSlovo sme dodržali za cenu, že o tomto projekte informujeme asi poslední. Môžeme teda ozrejmiť dezinformáciu o samotnom športovom riaditeľovi družstva. "Médiá vykreslili moju situáciu tak, akoby som odchádzal z Dukly. Musím povedať, že to nie je pravda a aj v budúcom roku ostávam manažérom Dukly Trenčín. Tak, ako to bolo doteraz. Spolu s manželkou naďalej riešime všetky záležitosti od sponzorov a pretekárov, cez techniku po súťažný kalendár. Jediný rozdiel bude, že na väčšinu pretekov nebudem cestovať s tímom ako športový riaditeľ. Ani to nebude zásadná zmena, pretože aj tento rok som sa striedal s Michalom Kunicom," povedal nám Valach.
 
 
Niektorí pretekári veľkou neznámou, vyškoliť by ich mal kvalitný program
 
Cycling Academy bude kontinentálny tím s izraelskou licenciou a dvanástimi pretekármi. Piati Izraelčania, štyria Poliaci, dvaja Slováci a Čech. Súťažiť by mali na dve partie so športovými riaditeľmi Drorom Petatchom a Jánom Valachom, ktorého kontaktovali Lombardi so Saganom. "Bol som oslovený, že vzniká takéto družstvo. Či im nechcem pomôcť ako stážista a môžem priviesť aj dvoch mladých Slovákov. Vidím to ako veľkú príležitosť práve pre Mária s Ľubošom, ktorí majú šancu ukázať sa na významnejších pretekoch a ostatní dvadsať trojkári majú ďalšiu motiváciu tvrdo pracovať, že sa výkonmi napr. v Dukle môžu dostať o kúsok vyššie a bližšie k World Tour."
 
Zostava:
Yoav Bar (1991)
Ben Einhorn (1991)
Roy Goldstein (1993)
Ido Zilberstien (1993)
Guy Gabay (1993)
vlajka Wojciech Migdal (1991, Wibatech Fuji)
vlajka Emanuel Piaskowy (1991, ActiveJet Team)
vlajka Patryk Talaga (1995, Telecom Gimex)
vlajka Artur Krasnodebski (1996)
vlajka Mário Daško (1994, Dukla Trenčín Trek)
vlajka Ľuboš Malovec (1994, Dukla Trenčín Trek)
vlajka Daniel Turek (1993, Favorit Brno)
 
Giovanni Lombardi sľubuje kvalitný pretekársky program a januárové Tour de San Luis (19-25.1.) bude obrovskou skúškou pre nový projekt (konkurencia Movistaru, Ag2r, Etixxu, Garminu, Lampre-Merida, Kaťuše...). Nedá sa však očakávať, aby mladíci miešali karty. Cieľom bude dôjsť do cieľa. Ďalší program ešte nie je známy. Od februára by však mali pretekať hlavne na podujatiach 2. kategórie UCI, kde budú konkurencie schopnejší. Nevynechajú ani slovenské UCI podujatia na čele s Okolo Slovenska.
 
 
Podpora pretekárov z rozvojových cyklistických krajín na čele s Izraelom
 
Samotná kvalita, hlavne izraelských, pretekárov je veľkým otáznikom. Žiadny z dvanástky cyklistov nemá na svojom konte výraznejší úspech, dokonca ani víťazstvo na pretekoch UCI (ak nerátame domáci šampionát).
 
Zaujímavosťou je, že izraelská cyklistika je úplne neviditeľná. Ani jeden pretekár z tejto krajiny v roku 2014 nezaznamenal triumf a iba dvaja bodovali do rebríčka UCI, ak nerátame domáce majstrovstvá. Nový projekt má práve toto zmeniť a výrazne pomôcť vývoju miestnej cyklistiky.
 
V budúcnosti by sme sa v tomto tíme mali dočkať ďalších pretekárov, ktorí vyrastajú v krajinách, ktoré nepatria na tradičnú mapu tohto športu. Na otázku, odkiaľ z Izraela budú do tohto celku tiecť peniaze, Valach zhovorčivý nebol.
 
 
Synergia s Detskou Tour Petra Sagana, ktorá zažila úspešný rok
 
detska-tour-deti-malaPetrovo meno od sezóny 2014 nesie aj séria podujatí pre deti od troch do pätnástich rokov, ktorú vedie bývalý Saganov tréner Peter Zánický. "Bolo by nelogické ak by tieto projekty vôbec nespolupracovali, hoci oba fungujú úplne odlišne a v iných sférach. Peter Sagan mi povedal, aby sme hľadali cesty k spolupráci a akoby prezentovali líniu od maličkých detí až po World Tour. Verím, že by mohol mať o našu súťaž záujem niektorý z ich sponzorov, tiež sa budeme snažiť pritiahnuť na určité kolo Detskej Tour pár pretekárov Cycling Academy a podobne. Všetko je v štádiu riešenia," reagoval Zánický.
 
V budúcej sezóne chcú organizátori zvýšiť počet kôl súťaže na desať a možno rozšíriť Kemp Petra Sagana. S prvým rokom je hlavný organizátor spokojný. "Do Detskej Tour sa zapojili stovky detí, ktoré si mali možnosť zasúťažiť a mnohé sa začali tomuto športu venovať. Zdá sa mi, že paradoxne viac dievčat, ale aj chlapci začínajú so systematickejším tréningom. V kempe sme zasa zistili, ako deti nevedia trénovať, majú množstvo zlých návykov a hneď sa unavia. Rodičia predsa len nie sú tréneri. Teší ma akákoľvek pomoc dieťaťu. Nikdy neviete, či nás raz nebude tešíť výkonmi na Tour de France. Už som to zažil, a verte mi, sú to fantastické pocity."
 
Žilinčan zároveň vyvrátil špekulácie, že bude jedným z trénerov Cycling Academy. "Ak sa niečo vyskytne a bude to pre mňa časovo zvládňuteľné, určite rád pomôžem, ale nie, nie som trénerom nového kontinentálneho tímu," uzavrel náš rozhovor Zánický.
 
 
Dukla Trenčín so štyrmi novými pretekármi a športovým riaditeľom
 
Keďže náš najúspešnejší kontinentálny celok opustili Baška, Daško, Malovec a Valach sa rozhodol ukončiť spoluprácu s Filipom Taragelom, v Trenčíne sa kompletne vymenia dvadsať trojkári. Prichádza to najlepšie z epic janom greenway - Juraj Lajcha (1994), Martin Dubeň a Milan Holomek (obaja 1995). Napriek rôznym šumom a úvahám o prestupoch a koncoch kariér by mali ostať všetci Eliťáci, teda Roman Broniš, Maroš Kováč, Matej Jurčo, Patrik Tybor a Martin Mahďar. Novicom bude 26-ročný Renzo Zanelli. Talian v tejto sezóne pôsobil v tíme Firefly.
 
okolo-svk-2-11Hlavným športovým riaditeľom bude Michal Kunic, ktorý si rolu "DS" vyskúšal už v tejto sezóne (profilový rozhovor s Mišom prinesieme tesne pred Vianocami) a doplní ho historicky najmladší Slovák v tejto pozícii Andrej Čížik, ktorý bol doteraz manažérom klubového tímu PŠK REPROGAS. Ten, žiaľ, kvôli finančným problémom nebude pod týmto názvom fungovať ďalej. Ďalšie personálne zmeny v Dukle nenastali. To sa však nedá povedať o technike a zabezpečení. O tom však na inom mieste až v januári.
 
Na Slovenskom zväze cyklistiky sa intenzívne rieši aj otázka reprezentácie do 23 rokov a čo s ďalšími pretekármi, ktorí ostali bez klubu (napr. Dohnianci). Rastislav Zoller s Jánom Valachom predstavili svoju ucelenú víziu. S pochopením sa však na výkonnom výbore nestretli. "Radšej sa k tomu nevyjadrujem, pretože Rasťo to mal výborne vymyslené a už začal zabezpečovať bicykle, dresy i autá, Matej Vyšňa mal byť športovým riaditeľom, ale niektorí páni mali iné predstavy, takže najlepšia koncepcia bola zamietnutá," povedal rozhorčený Valach. Tejto téme sa taktiež budeme venovať v novom roku. Počkáme si na ustálenie situácie a definitívu. Zatiaľ nebol určený ani tréner reprezentácie U23.
 
Aktualizácia: V poslednom odseku sme neprofesionálne nedali priestor na vyjadrenie druhej strane, ktorej sa za to ospravedlňujeme. Po definitívnom určení smeru kategórie U23 budeme publikovať komplexný článok s vyjadreniami všetkých zúčastnených.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop