Mechanik Peter Doležal sa z cesty pomaličky sťahuje do kuchyne

15.12.2014, 23:00 | Rozhovory | Lukáš Timko
Najúspešnejší slovenský cyklistický mechanik v posledných mesiacoch pendluje medzi Žiarom nad Hronom a Nemeckom, prácu o údržbe bicyklov profesionálov vymenil za biznis s kuchynskými spotrebičmi a snaží sa pomôcť mládeži v Žiari nad Hronom. Peter Doležal.
 
 
Dlhšie sme s tebou nepublikovali rozhovor, takže najprv nám povedz, ako sa máš - v osobnom aj profesnom živote. Aký si prežil rok?
 
Výborný. Na nič sa nemôžem sťažovať. Po všetkých stránkach sa mi darí, takže som šťastný.
 
 
Najprv sa budeme venovať NetAppu, kde si dlho pôsobil ako mechanik. Nemecko-americký celok v tejto sezóne prvý raz absolvoval Tour de France a hneď prišli úspechy. König celkovo siedme miesto, Bárta tretí v časovke, ukázal sa aj v úniku.
 
Myslím si, že práve Tour zachránila tento rok, pretože úspechov nebolo veľa. Prokontinentálny tím nemá k dispozícii taký kvalitný káder, aby žiaril na každých pretekoch. Sústredili sme sa na júl, a ten vyšiel perfektne. Musíme si uvedomiť, že sme prišli na Tour bojovať s tímami, ktoré mali niekoľkonásobne vyššie rozpočty ako náš. Napriek tomu sme sa ukázali vo výbornom svetle. Chalanov bolo vidieť a podľa toho čo viem, marketingové výsledky u všetkých popredných sponzorov boli vynikajúce.
 
 
Bol si v Paríži na after party po dojazde na Champs-Élysées. Ako vyzerá taká tímová oslava?
 
Pomerne veľkolepo. V reštaurácii bolo asi dvesto ľudí, hlavne od sponzorov. Nálada výborná a keď prišli samotní pretekári, znel mohutný potlesk. Každý sa chcel rozprávať či odfotiť s Leom Königom.
 
 
Mladá česká hviezda už zarezáva v tíme Sky. Ako vnímaš jeho prestup? Určite bude tímu veľmi chýbať.
 
Zaiste. Váhal, či nepredĺži zmluvu, ale napokon sa rozhodol prijať najlepšiu ponuku. Sky je jednoducho najbohatší tím a ak má o niekoho eminentný záujem, nikto nedokáže ich ponuku dorovnať. Leo vravel, že tam nejde iba kvôli peniazom, ale jednoducho je tam najlepší servis vo všetkých oblastiach a je to družstvo, kde môže naďalej rásť.
 
 
netapp-auta-stelvio
mechaničáky NetAppu na Giro d'Italia (foto: Peter Doležal)
 
 
NetApp ukončil sponzoring tímu, ale žiadny rozpad družstva sa nekonal, dokonca ani problémy s hlavným donorom. Patronát ihneď prevzala nemecká Bora. Opíš nám tieto zmeny v tíme a tvoj tip, či opäť dostanete pozvánku na Tour.
 
NetApp je obrovská spoločnosť, ktorá sa dostala k cyklistike cez svoju nemeckú pobočku, hlavne jej šéfa, ktorý je veľký fanúšik tohto športu a postupne chcel dostať tím do World Tour. Medzi časom však došlo vo firme k zmenám a Američania nechcú v tomto projekte pokračovať. Bora je opačný prípad. Doteraz bola jedným z rádových sponzorov, ale vedenie sa rozhodlo rozšíriť aktivity v cyklistike. Zmluvu s predstaviteľmi tímu podpísali ako hlavný sponzor na päť rokov, čo je v dnešnej dobe obrovská rarita.
Na záverečnom posedení tímu po sezóne sa objavil aj Christian Prudhomme, takže podľa mňa je na dobrej ceste aj budúci ročník Tour, ale nevidím úplne do toho.
 
 
Väčšina z nás pozná Boru iba z reklamy na Eurosporte, kde spot predstavuje "Revolúciu v kuchyni". Ty si zástupca tejto spoločnosti na slovenskom aj českom trhu. Darí sa ti? Čo je to vlastne za firmu?
 
Bora vyvíja najmodernejšie kuchynské spotrebiče zamerané na revolučný systém odvádzania vzduchu z výparov pri varení jedla. Firma rastie obrovským tempom. Čítal som, že nás viacerí analytici dokonca prirovnávajú k Applu, samozrejme, na európske pomery. Zameriavame sa na náročnejšiu klientelu. Nepredávame v obrovských množstvách, pretože kvalite zodpovedá vyššia cena. Mne osobne sa darí veľmi dobre. Ľudia si naše produkty začínajú kupovať aj na Slovensku a Nemci nemajú na náš trh prehnané očakávania.
 
 
dolezal-mechanik-pracaStihneš sa popri práci venovať aj mechaničeniu? Roky si jazdil s tímom NetApp po prestížnych pretekoch, a tak si sa vlastne dostal aj k Bore.
 
Práca mechanika ma veľmi baví a nechcel by som úplne vypadnúť z tohto kolotoča. Rozprával som sa s vedením tímu a bol záujem aj z ich strany, takže pár pretekov určite absolvujem. Už podľa situácie a toho, či budem mať čas. K výjazdu pristúpim profesionálne, ale beriem to už skôr ako záľubu.
 
 
NetApp - Endura sa zmení na Bora Argon 18, ale veľké zmeny v názve sa asi nedotýkajú celku ako takého a jeho vedenia.
 
Presne tak. Zmeny budú iba kozmetické. Generálnym manažérom ostáva Ralph Denk a vedúcim športovým riaditeľom Enrico Poitschke. Hlavný sponzor si iba prial, aby polovica pretekárov pochádzala z nemecky hovoriacich krajín, k čomu sme siahali už takmer aj tento rok. Prišlo viacero dobrých cyklistov, aj z Pro tímov, ale Königa bude ťažké nahradiť.
 
 
Posledné desaťročie je charakteristické ústupom nemeckých sponzorov z cyklistiky. Príklad Bory aj Argonu 18 ako ďalšej firmy z tejto krajiny by mohol byť signálom, že sa tento trend otáča. Aký je tvoj názor?
 
Súhlasím. Nejedná sa zatiaľ o revolúciu, ale pomaličky nemeckých sponzorov pribúda. K Bore sa pripojí menší sponzor Abus, ktorý vyrába zámky na bicykle. Počul som, že výrobca bicyklov Giant prešiel z Holandska do Nemecka, tím sa bude volať Giant - Alpecin po ďalšom sponzorovi z tejto krajiny. Tuším aj licenciu má už tím nemeckú. Takže hýbe sa to správnym smerom.
 
 
Tému prokontinentálneho celku uzavrime ešte Davidom Zverkom. Náš talent dobre poznáš. Akú budúcnosť mu predpovedáš? Pred časom som sa ťa pýtal, či sa ho nepokúsiš posunúť do NetAppu, teraz odpoveď sprostredkujeme aj čitateľom.
 
Poviem klišé, ktoré je ale pravdivé. Cyklistika je z veľkej časti o hlave a aby sa z cyklistu stal dobrý pretekár, musí si urobiť poriadok v hlave. Rozhodnúť sa, čo chce v živote robiť. Nedá sa stíhať všetko. Tieto otázky stoja aj pred Davidom. Buď si vyberie vysokú školu alebo cyklistiku. Nedá sa nič medzi tým, lebo nebude robiť dobre ani jedno ani druhé. Spomínam si na Lea Königa, ktorý váhal a začal študovať, ale dariť sa mu začalo, až keď školu nechal. Uvidíme, ako to bude s Davidom. Má nesporne veľký talent, ale cesta je kľukatá a existuje veľa faktorov, ktoré ovplyvnia jeho kariéru. Každý, kto s ním príde do kontaktu, ho musí zdravo motivovať a viesť správnym smerom. Nechajme sa prekvapiť ako to dopadne. Sám som zvedavý.
 
K NetAppu alebo už teraz Bore. Áno, bavil som sa o ňom v tíme, ale odpoveď bola jasná. Takéto družstvo si nemôže dovoliť robiť pokusy s prvoročákom. Bora potrebuje viac-menej hotového pretekára, ktorý bude schopný prinášať výsledky v ťažkej konkurencii. Na súpiske nie je žiadny prvoročák. Pre nich je ideálny kontinentálny tím, kde sa môžu rozpozerať a uchytiť v mužskej kategórii. Dokonca ani aktuálni juniorskí majstri sveta v časovke aj pretekoch, zhodou okolností Nemci, v Bore nedostali miesto.
 
 
bellan-liska-dolezal-zverko
Juraj Bellan, Tomáš Liška, Peter Doležal, David Zverko (foto: Jaroslav Maliňák, C-I.sk)
 
 
Na Slovensku existujú rôzne cyklistické ostrovčeky, ako to my nazývame. Ty patríš do Žiarskeho. Dlhodobo spolupracuješ s Františkom Sitorom a jeho centrom talentovanej mládeže, ktoré vyprodukovalo viacero mládežníckych reprezentantov na čele so Zverkom. Na MSR a ČR v Slavkově sme ťa videli ako ich mechanika. Tiež si známy tým, že sa snažíš ľudí podporovať materiálne. Teší nás, že si venoval viacero vecí do súťaží na našom portáli. Dokonca si u nás tiež inzeroval.
 
František Sitora kedysi nezištne pomáhal mne a je to veľký srdciar. Cyklistike obetuje všetko. Myslím si, že v niektorých oblastiach sú juniori v Žiari lepšie zabezpečení ako reprezentácia. Klubu sa snažím svojou troškou pomôcť, materiálne aj ako mechanik. Smejem sa, že po miestnych cestách chodí na tréning viac cyklistov v drese NetAppu ako Žiaru. Podarilo sa mi tiež vybaviť pár bicyklov, chalani budú jazdiť na tých istých špeciáloch, ktoré použili Bárta s Königom na Tour de France. Mal by som mať k dispozícii menší balík peňazí na marketing, takže sa budem snažiť pomôcť klubu aj touto cestou. Snažil som sa baviť aj so SZC, ale nezdieľame rovnaké názory na niektoré veci.
Čo sa týka portálu, určite vám poskytnem nejaké ceny do súťaže, už niečo mám prichystané.
 
 
Petrovi ďakujeme za rozhovor a prajeme všetko dobré v roku 2015!
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop