Vo vedení našej cestnej cyklistiky nastali veľké personálne zmeny

6.1.2015, 07:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
20. decembra 2014 sa v Dubnici konalo valné zhromaždenie cestnej cyklistiky. Prítomných bolo 36 klubov a organizátorov pretekov, ktorí zhodnotili dvojročné funkčné obdobie komisie cestnej cyklistiky a po príhovoroch jednotlivých kandidátov vo voľbách vybrali nových členov komisie, ktorá rozhoduje o tom, ako sú rozdelené a použité financie v cestnej cyklistike na Slovensku. Od reprezentácie, jej výjazdov vo všetkých kategóriách, až po podporu pretekov, klubov a pod. Členstvo je, samozrejme, neplatená funkcia.
 
Kým v období 2013-2014 pozostávala komisia z Ladislava Velitsa, Jána Valacha, Milana Novosada, Vladimíra Hnátha a Pavla Gálika, v Dubnici došlo k revolúcii, pretože z pôvodnej komisie ostal iba Pavol Gálik a ďalší štyria členovia sú noví. Najviac hlasov získal Andrej Čížik (bývalý manažér PŠK Reprogas, teraz pomocný šport. riaditeľ Dukly Trenčín) a potom postupne Martin Riška (šport. riaditeľ AWT-greenway), Martin Fraňo (manažér CK Banská Bystrica), Pavol Gálik a Ľuboš Chren (manažér CK Olympik Trnava).

Pod čiarou skončili Ladislav Velits a Rastislav Zoller s rovnakým počtom hlasov a do komisie sa nedostali ani Ján Valach, Milan Novosad, Vladimír Hnáth a Juraj Karas.
 
 
Vízia víťaza hlasovania Andreja Čížika:
Chcem sa poďakovať delegátom klubov za dôveru. Ich vysoká účasť ukázala, že sa zaujímajú o dianie v odvetví a chcú mať informácie o činnosti komisie. Aj na základe tohto faktu chcem v komisii CC otvárať témy, ktoré prichádzajú z domácej klubovej scény. Samozrejme, plán činnosti komisie je potrebné dohodnúť spoločne so všetkými členmi na prvom zasadaní komisie v polovici januára. Z môjho pohľadu by som videl dve oblasti, na ktorých treba v novozvolenej komisii CC pracovať.
Jedna z oblastí, ktorá posunie odvetvie vpred, je komunikácia vnútri odvetvia medzi komisiami a informovanosť klubov. Je potrebné sprehľadniť pravidlá a rozhodovacie procesy v rámci odvetvia. Preto považujem ako jednu z prvých úloh komisie prepracovať a uverejniť na internetových stránkach SZC štatút komisie CC a subkomisií CC (mužov a mládeže). Taktiež vidím ako dôležité aktívnu komunikáciu medzi nimi a jednotlivé témy či problémy vzájomne riešiť.
Druhá oblasť vyžadujúca pozornosť je rozvoja odvetvia. Tím ľudí okolo Jána Valacha  sprofesionalizoval činnosť okolo reprezentácie a rovnako aj ja považujem kvalitné zabezpečenie reprezentačných družstiev za prioritu komisie. Potrebujeme taktiež hľadať riešenia, ktoré pomôžu s rozvojom odvetvia, a to najmä zväčšenia členskej základne, počtu klubov a pretekov Slovenského pohára. V prvom rade oslovím kolegov z komisie, aby sme sa venovali otázke podpory a nutného skvalitnenia SP. Veľmi aktuálna a veľká problematika súvisiaca s členskou základňou je podpora klubov a pretekárov kategórie U23. Pri prechode medzi kategóriami junior a U23 si cyklisti (okrem najlepších) ťažko hľadajú kluby, kde by pokračovali v súťažnej cyklistike. Podporou pretekárov U23 a ich klubov sa zväz a komisia zaoberala, stále však potrebujeme dospieť k širšej dohode ako riešiť túto problematiku komplexne a dlhodobo.
 
 
Faktom je, že komisia sa výrazne omladila a má iné predstavy o rozvoji odvetvia, ktoré podľa nich v predchádzajúcom období skôr stagnovalo a komisia bola takmer neviditeľná. Jednou z najhlavnejších výčitiek voči starému vedeniu je finančná náročnosť reprezentácie na MS, pretože týždenný výjazd do Talianska a najmä teraz Španielska stál až tretinu celoročného rozpočtu slovenskej cestnej cyklistiky. Reprezentácia vyzerala profesionálne, na úrovni najlepších celkov sveta, na čo sme mohli byť hrdí. Otázkou je, či si to my môžeme dovoliť.
 
Bývalí členovia komisie zasa namietajú Pavlovi Gálikovi a Martinovi Fraňovi nezlúčiteľnosť funkcií, keďže Gálik je zamestnancom zväzu a športový riaditeľ cestnej cyklistiky. Fraňo je členom výkonného výboru SZC a predsedom komisie cyklokrosu, teda podľa nich nie sú nezávislí a už majú svoje funkcie na zväze. Nová komisia má tiež malé skúsenosti s tým, ako vyzerá profesionálna cyklistika. Slovenským folklórom je email, ktorý dostali pred valným zhromaždením niektorí predstavitelia klubov a menoval hriechy komisie v minulom období. Bol síce súkromný, ale napokon sa dostal až tam, kam asi nechcel.
 
Nie je tajomstvom, že v slovenskej cyklistike nie sú niektoré medziľudské vzťahy ideálne. Zoskupenie Valach-Velits dlhodobo nevychádza s Pavlom Gálikom a už viackrát v minulosti ho vyzývali na odstúpenie z komisie. Valné zhromaždenie pred dvoma týždňami rozhodlo a teraz sa karta obrátila. Niektorí zvolení ľudia v Dubnici viac či menej kritizovali pôsobenie starej komisie a voličov zjavne presvedčili, avšak ľudia ako Ladislav Velits a Ján Valach majú svoju pravdu a veľký vplyv na slovenskú cyklistiku, takže to môže vyvolať problémy charakteru, ktorý teraz nebudeme predpovedať.
 
Niektorí noví členovia komisie nám potvrdili, že nechcú vzťahy hrotiť a majú záujem na tom, aby Ján Valach ostal reprezentačným trénerom Elite, či Rastislav Zoller manažérom pre výjazd na MS, ale cez diskusiu majú dospieť k záveru, kde je možné škrtať a ušetrené peniaze použiť na inom mieste. Chcú jednoducho cestu dva roky viesť svojou víziou bez vnútorných rozporov, ktoré minulú komisiu neraz brzdili.
 
Napätá atmosféra v cestnej cyklistike sa odzrkadlila aj na neúčasti Velitsovcov a ľudí okolo Jána Valacha na galavečeri Zlatý pedál. Tento akt nám neprináleží súdiť. Zaráža nás však, že viacerí z vás nám výčítali, že sme v článku o galavečeri neprali špinavé prádlo, nezdôvodňovali neúčasť daných ľudí na slávnosti a neinformovali o týchto žabomyších vojnách, pretože podľa nás Zlatý pedál tieto problémy ďaleko presahuje a oceňuje ľudí v trinástich iných kategóriách ako cestná cyklistika. Ich sme v žiadnom prípade nechceli postaviť do úzadia, pretože aj taká Tatiana Janíčková tvorí slovenskú cyklistiku a jej meno v cyklistickom svete. Tento článok o výsledkoch valného zhromaždenia sme v našom vydavateľskom pláne mali zaradený už na 21. decembra, avšak pre blížiace sa sviatky aj samotný galavečer sme sa napokon rozhodli až pre tento januárový slot.
 
Cycling-Info.sk nebude slúžiť ako médium, kde si budú jednotlivé strany sporu odkazovať svoje posolstvá, takže sme sa rozhodli, že žiadna strana (nová komisia, stará komisia ani prostredník - napr. prezident SZC) nedostane priestor na vyjadrenie sa v tejto veci. Cyklistike to určite nepomôže a veríme, že si to vyriešia v súkromí. Čítať ste mohli iba víziu od Andreja Čížika, ktorý dostal najväčším počtom hlasov v Dubnici najväčšiu legitimitu a stal sa aj novým členom výkonného výboru SZC. Našim zámerom bolo, aby ste získali základný prehľad, čo vlastne je komisia cestnej cyklistiky a ako má podľa neho v nasledujúcich dvoch sezónach vyzerať. Poprosili sme ho, aby sa striktne držal svojej vízie budúcnosti a nehodnotil minulosť.
 
Nám len zostáva veriť, že sa "porazení" z valného zhromaždenia zmieria so situáciou a nová mladá komisia posunie cestnú cyklistiku dopredu. Ak sa tak nestane, o dva roky môže prísť k opätovnému preskupeniu síl. Situáciu budeme naďalej monitorovať.
 
 
Boli by sme radi, ak by ste v diskusii pod týmto článkom zachovali vecný rámec, a pred poznámkami na kohokoľvek adresu, zvážili, či máte dostatok informácií. Ďakujeme.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop