Päť Slovákov tento rok zažije premiéru na Európskych hrách v Baku

26.2.2015, 16:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Cyklistika je šport plný tradícií. Roky sa jazdia rovnaké preteky. Dostať sa medzi popredné podujatia je veľmi náročné. Tento rok si však pretekári zmerajú sily na úplne novom "evente". Od 12. do 28. júna sa budú konať historicky prvé Európske hry. Športovcov z celej Európy privíta hlavné mesto Azerbajdžanu Baku.
 
Cestná cyklistika sa na tejto "olympiáde" predstaví v klasickom formáte individuálna časovka a preteky s hromadným štartom. Organizátori chceli pôvodne atraktívne preteky zaradiť na záverečný deň hier, teda na nedeľu 28. júna. Proti tomu sa však razantne ohradila Európska cyklistická únia (UEC), pretože tento deň patrí väčšine národných šampionátov.
Napokon boli súťaže cestárov zaradené na štvrtok 18. (ITT) a nedeľu 21. júna (RR).
 
Slovensko môže postaviť na časovku jedného pretekára a preteky troch. Podľa Pavla Gálika má Slovenský zväz cyklistiky záujem postaviť najsilnejšie zloženie, ktoré bude prichádzať do úvahy. "Uvedomujeme si, že Peter Sagan by mal v tom čase štartovať na Tour de Suisse, ale ostatní cyklisti by mohli byť voľní. My postupne oslovujeme našich profíkov a uvidíme, ktorí budú v dobrej forme. Rozprával som sa s Jurajom Saganom aj Michaelom Kolářom a predbežne vyjadrili záujem štartovať. Veľa bude záležať aj na postoji tímov," povedal nám športový riaditeľ cestnej cyklistiky na SZC.
 
baku-2015-logoOtázkou ešte bude, kto našich chlapcov na EH povedie. Funkcia reprezentačného trénera Elite sa totiž vzťahuje iba na majstrovstvá sveta. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude niekto z trojice Valach - Kunic - Riška. Pozitívnou správou pre SZC je, že s tým nebudú mať žiadne náklady, pretože celá logistika je na pleciach Slovenského olympijského výboru.
 
Je ťažké v tejto chvíli predpovedať, v akom silnom zložení prídu jednotlivé krajiny do Azerbajdžanu. Ktorí profesionálni cyklisti sa k Baku postavia kladne, ktorí záujem o štart mať nebudú. Silné krajiny budú môcť postaviť iba päťčlenné družstvá, nie deväť ľudí ako tomu je na MS. V pelotóne by malo byť 138 pretekárov. V časovke 45.
 
 
 
Na Európske hry pocestujú aj Lami a Haring, Pavlendová nie
 
Okrem cestnej cyklistiky sa pri Kaspickom mori predstavia aj horskí cyklisti v MTB cross-country a Bikrosáci (BMX). V BMX dlhodobo nemáme pretekára s dostatočnou výkonnosťou, ale dve miestenky v MTB XCO sú úspechom. Veď na štarte bude iba 46 cyklistov a najsilnejšie národy pricestujú s troma. "Na Európskych hrách plánujeme účasť s našimi dvoma najlepšími pretekármi, teda Michalom Lamim a Martinom Haringom. Náhradníkom by mal byť František Lami. Podľa našich informácií bude naše odvetvie v Baku zastúpené kompletnou európskou špičkou," priblížil nám situáciu predseda komisie horskej cyklistiky Ján Žilovec.
 
Viceprezident SZC sa nám zároveň posťažoval, že napriek výborným výsledkom našich horských cyklistov (virtuálne máme dve miestenky na OH do Ria), ich Slovenský olympijský výbor nechce zaradiť do podporovaného Slovenského olympijského tímu, ktorý je vytvorený práve na to, aby podporil športovcov, ktorí sú blízko kvalifikácie na OH. Z 39 športovcov je tam 19 kanoistov, ktorí zväčša jazdia v armádnych kluboch. Odkaz na stránky SOV.
 
Nežnejšie pohlavie nás zrejme v Baku reprezentovať nebude. Máme síce aktuálne piatu ženu sveta v disciplíne scratch, no dráhová cyklistika sa na Európskych hrách neukáže. Krajina ohňa nemá velodrom, ktorý by spĺňal kritériá a pre túto príležitosť nový nepostavili. Alžbeta Pavlendová si teda Európske hry pozrie maximálne v televízii. "Som veľmi sklamaná. Dráhová cyklistika je atraktívny a aj olympijský šport. Rozprávala som sa s trénerom reprezentácie Azerbajdžanu a vravel, že nemajú krytý štadión s parametrami UCI. Hneď povedal, že dráhu určite v blízkej dobe postavia, vieme, že s peniazmi tam nie je problém, ale nestihnú už na túto akciu. Ostanú nám teda klasické ME v októbri."
 
Ešte existuje teoretická šanca na štart Terezy Medveďovej v ženských cestných pretekoch. SZC sa snaží pretekárke BePinku vybaviť divokú kartu. Zatiaľ verdikt UEC nepadol. Už sme dostali avízo, že Tereza v Baku štartovať nebude.
 
Priame prenosy z Európskych hier v Baku odvysiela televízia Digi Sport.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop