Tento týždeň zavíta na Slovensko funkcionárska elita cyklistiky

3.3.2015, 17:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Každý rok sa v dejisku majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike koná kongres Medzinárodnej cyklistikej únie (UCI) a v prvú marcovú nedeľu kongres Európskej cyklistickej únie (UEC). Sú to udalosti, kde sa stretne funkcionárska elita cyklistiky, hodnotí predchádzajúce obdobie a diskutuje o budúcnosti.
 
cookson-brian-kongres-uciTento rok zažíva Bratislava poctu ako hostiteľské mesto kongresu UEC. Najvyšší predstavitelia UCI na tieto akcie chodiť nezvyknú, no keďže sa posledné mesiace intenzívne rieši budúcnosť tohto športu a zmeny, najmä na ceste, tentoraz urobili výnimku. Prídu a Brian Cookson dokonca natiahol bratislavské debaty až na tri dni. V piatok a sobotu budú viesť predstavitelia UCI semináre, nedeľa bude patriť pôvodnému zámeru, teda samotnému kongresu UEC.
 
Do hlavného mesta a hotela DoubleTree by Hilton sa začnú jednotliví delegáti schádzať vo štvrtok podvečer a v piatok ráno. Slovenský zväz cyklistiky ako organizátor a hostiteľ akcie ráta s účasťou približne stovky zahraničných hostí. Prítomnosť potvrdili prezidenti cyklistických zväzov zo 43 krajín Európy.
 
Ako budú vyzerať celý piatok a sobota dopoludnia pod taktovkou UCI nie je jasné, keďže, ako sme spomínali, tri dni tento funkcionársky míting nikdy netrval a UCI verejne neprehlásila, o čom presne chce diskutovať. Možno sa dočkáme zaujímavých záverov... V nedeľu na klasickom kongrese UEC bude zosumarizované hospodárenie za rok 2014, vyhlásia najlepšieho organizátora za vlaňajšok, predstavia financovanie tejto sezóny a dozvieme sa aj organizátorov majstrovstiev Európy vo všetkých cyklistických disciplínach na rok 2016.
 
 
Úspech našej cyklistickej diplomacie
 
Myšlienka zapracovať na diplomatickom poli a priviesť sem elitu cyklistiky sa zrodila v hlavách Petra Privaru a Jána Miškovského na takomto kongrese UEC v španielskej Segovii pred troma rokmi. CK EPIC Dohňany bol vtedy ocenený ako najlepší európsky organizátor roka 2011 za ME v MTB cross-country. Pár mesiacov potom podal Slovenský zväz cyklistiky kandidatúru na kongres 2015. Súperov bolo viacero, napokon ostalo posledným protikandidátom Rakúsko. UEC sa rozhodla pre nás. "Cyklistika je piatym najväčším športom sveta a je pre nás veľkou cťou, že môžeme hostiť jej najvyšších predstaviteľov na dôležitom stretnutí. Po dlhých rokoch, keď o SZC vo svete nikto ani netušil a bývalé vedenie sa žiadnych kongresov nezúčastňovalo, sa nám podaril veľký skok a úspech na diplomatickom poli. Svet nás vníma. Určite má na tom svoj podiel aj Ján Miškovský, ktorý za posledné roky v tejto spoločnosti nadobudol množstvo kontaktov a robí nám veľmi dobré meno. Spolu s manželkou budú našimi čestnými hosťami," povedal nám hlavný hostiteľ Peter Privara.
 
 
cookson-lappartient-velka
prezident UEC David Lappartient a prezident UCI Brian Cookson (zdroj: cyclismactu.net)
 

Hostia si pozrú aj naše hlavné mesto
 
V sobotu popoludní sa po skončení seminárov UCI bude konať tlačovka, na ktorej sa zúčastnia samí prezidenti. UCI Brian Cookson, UEC David Lappartient a SZC Peter Privara. Potom všetkých čaká prehliadka Bratislavy. "Prezident UCI bol najprv otvorený novinárom aj tlačovke, ale po medializácii problému okolo Astany sa trošku utiahol, ale verím, že sa ukáže tak ako sľúbil. Iba nebude odpovedať na chúlostivé otázky. Popoludní sme pre hostí pripravili kultúrny program. Pozrú si Staré Mesto, hrad, rôzne ďalšie pamiatky a tiež expozíciu Andyho Warhola v Elesku. Večer pripravujeme slávnostnú večeru s účasťou ministra školstva," priblížil sobotňajší program Peter Privara.
 
Prezidenta SZC sme sa pýtali aj to, kto celú akciu zaplatí: "Tým, že sa UCI donominovala až neskôr, všetko si platí sama. Aj jednotlivým delegátom UEC platia náklady jednotlivé zväzy. My hradíme iba ubytovanie čelných predstaviteľov UEC, ktorí stoja mimo zväzy, dopravu medzi Viedňou a Bratislavou, kongresové priestory, prekladateľské služby, večeru a kultúrny program. Našťastie, význam akcie pochopili aj na ministerstve školstva, a to nám poskytlo dotáciu."
 
 
Našej cyklistickej diplomacii želáme veľa šťastia v tomto náročnom týždni!
 
 
O priebehu a záveroch celej akcie vás budeme na Cycling-Info.sk informovať v pondelok ráno prostredníctvom nášho spolupracovníka. Šéfredaktor portálu sa bratislavského víkendu z dôvodu iných povinností nezúčastní.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop