Martin Haring si z Kamerunu odniesol vrchársky dres a siedme miesto

15.3.2015, 19:03 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
O Banskobystričanoch sa hovorí, že aspoň dvakrát za rok pretekajú s levmi. Ani túto sezónu to nebolo inak a predstavili sa na marcových pretekoch Okolo Kamerunu. Keď už stredoslovákov cyklistika neživí, môžu aspoň cestovať za dobrodružstvami. Navyše, osemdňový etapák na úvod sezóny je ideálnym sústredením v teple, kde sa dajú natrénovať výborné kilometre v pretekárskom režime.
 
Do strednej Afriky cestovala šestica Miroslav Debnár, Martin Haring, Martin Fraňo, Miroslav Hraško, Jozef Palčák a Ivan Viglaský. Viedol ich športový riaditeľ Fred Blankers. V minulosti dokázal tieto preteky vyhrať Milan Barényi, a to v roku 2010. Odvtedy toto podujatie vyhrali traja rôzni Afričania. Vlani Dan Craven z Namíbie, ktorý už v auguste štartoval na Vuelte za Europcar.
 
Cieľom CK Banská Bystrica je srdnato bojovať, získať čo najviac UCI bodov či nejaké víťazstvo.
 
Získané UCI body:
4. etapa: Jozef Palčák - 2 . miesto (5 bodov)
7. etapa: Miroslav Debnár - 3 . miesto (2 body)
celkové poradie: Martin Haring - 7. meisto (6 bodov)
 
 
 
Posledná etapa bola pokojná a vyhral ju Jérémie Nzeke po hromadnom špurte. Bystričanov cez voľný deň zmohla viróza a posledný deň pretrpeli. Palčák sa snažil zapojiť do špurtu, ale dojazd bol zvláštne označený a došlo k viacerým nedorozumeniam, ktoré ho stáli dobrú pozíciu.
 
Celkovo sa nič nemenilo a víťazom pretekov sa stal Kamerúnčan Clovis Kamzong. Martin Haring stratil 96 sekúnd a obsadil siedmu pozíciu. Odniesol si vrchársky dres a šesť UCI bodov. Palčák skončil dvanásty, Debnár šestnásty. CK Banská Bystrica teda domov privezie 13 UCI bodov zásluhou troch rôznych cyklistov.
 
 
 
Siedma etapa mala zvlnený charakter a z víťazstva sa tešili jazdci z úniku, keďže vpredu boli ľudia mimo Top 5 celkového poradia a takmer z každého tímu, takže záujem o stíhanie nebol veľký. Bankobystričania mali vpredu Miroslava Debnára a ten si počínal veľmi dobre. V špurte zabojoval o víťazstvo a bral tretie miesto. Získal dva UCI body a posunul sa na 17. miesto celkovo.
 
V žltom drese je už od prvej etapy Clovis Kamzong, ktorý domáce preteky ešte nikdy nevyhral, takže ho zrejme čaká premiéra. Martin Haring, žiaľ, klesol na siedmu pozíciu, pretože v dnešnom úniku bol ôsmy muž poradia Raoul Mba. Na trase siedmej etapy nebola žiadna vrchárska prémia, takže o svoj dres sa báť nemusel.
 
 
 
Šiesta etapa bola pokojná. Pelotón prišiel do cieľa pohromade a všetci traja Slováci vysoko v celkovom poradí nič nestratili a udržali si pozície, hoci žiaden nezabojoval o etapový vavrín.
 
Najväčšie boje sa odohrali na dvoch vrchárskych prémiách, kde bolo ešte dostatok bodov na vyzlečenie Haringa z bodkovaného dresu. Našťastie, Banskobystričan zabojoval a bral body na oboch prémiách. Druhú dokonca vyhral. Pred Švajčiarom Kyburzom má desaťbodový náskok.
 
 
 
Kráľovský deň nepriniesol také výrazné delenie ako sa čakalo. Na najvyššiu horu stredoafrickej krajiny Mongo ma Ndemi (anglicky Mount Cameroun) s dĺžkou pätnásť kilometrov sa síce cyklisti dostali zoztrúsení, ale napokon sa čelo spojilo a do cieľa došla 20-členná skupina. Zo Slovákov tam boli Haring, Palčák aj Debnár, teda Slováci najvyššie postavení v celkovej klasifikácii. Zvíťazil opäť Jérémie Nzeke. Etapa mala iba 89 kilometrov.
 
Najdôležitejšou správou dňa bola tá, že Haring vyhral prémiu na Mount Cameroun a dostal sa opäť do bodkovaného dresu, ktorý by už mal udržať.
 
"Dnes sme boli všetci aktívni od štartu. V úniku sa vystriedali Fraňo, Debnár, Viglaský, Hraško a Palčák. Pelotón si postupne so všetkými nástupmi poradil, ale v najťažšom stúpaní zavelil na atak Haring, ktorého sa chytil iba Ruhumuriza. Martin vyhral prémiu HC kategórie. Prvý raz však organizátori nedali cieľ na kopec, ale po ňom nasledoval zjazd a otvorená rovina proti vetru. Tam mala skupina jasnú výhodu a dvaja ľudia na čele nemali šancu. Veľká škoda, že nebol cieľ etapy hore. Ale aspoň, že o bodkovaný dres by už nemal prísť," opísal nám dnešný deň Martin Fraňo.
 
Prvý celkovo ostal Clovis Kamzong. Haring je naďalej šiesty a určite sa bude snažiť ešte posunúť dopredu, no už budú nasledovať iba dve zvlnené a jedna rovnatá etapa. Aj Palčák ostal jedenásty a má tak šancu na kariérne maximum na týchto pretekoch. Doteraz bol najlepšie dvanásty. Debnár sa dnešným výkonom posunul o osem miest na 21., ale už nemá šancu dosiahnuť na UCI body.
 
 
 
Štvrtá etapa dopadla pre Banskobystričanov priaznivo. Jozefovi Palčákovi vyšiel únik v rovinatej etape a pripísal si druhé miesto. Nestačil iba na kamerúnskeho cyklistu Jérémieho Nzekeho, ktorý bol s ním vpredu. Pôvodne boli traja, ale Francúz ich tempu nestačil. Pelotón finišoval so stratou 64 sekúnd pokope. Ivan Viglaský mal počas etapy pád, ale bude pokračovať.
 
V celkovom poradí sa nič nemenilo. Haring ostal šiesty. Palčákovi sa podarilo posunúť o tri priečky na jedenáste miesto. Na UCI body stráca minútu a pol. Za dnešný výkon však už získal bodíkov päť, teda o jeden viac ako CK Banská Bystrica vo vlaňajšej sezóne.
 
"Táto etapa Jozefovi sedí. Pred piatimi rokmi tu vyhral v úniku s jedným súperom. Dnes pri rovnakej situácii neuspel. Škoda, že nezopakoval vtedajší špurt. Ale dobré je, že únik vôbec vyšiel," povedal po etape Martin Fraňo.
 
V stredu čaká cyklistov najťažšia etapa na najvyššiu horu stredoafrickej krajiny Mongo ma Ndemi (anglicky Mount Cameroun). Pätnásťkilometrové stúpanie zrejme rozhodne o víťazovi pretekov.
 
 
 
V pondelok sa šťastie na Banskobystričanov príliš neusmialo. Švajčiarovi Kyburtzovi sa totiž podarilo vyzliecť Martina Haringa z bodkovaného dresu. Ten sa však radšej sústredil na boj o celkové poradie a vyplatilo sa. Do cieľa na vrchole stúpania prišiel šiesty so stratou šiestich sekúnd na domáceho Clovisa Kamzonga, ktorý vyhral už druhú etapu a pokračuje v žltom drese. Haring sa posunul o jednu priečku na šieste miesto. Kamzong mu ušiel na 1:29, ale na druhého stráca iba 29 sekúnd. Za ním je už diera. Jozef Palčák je so stratou 6:04 na 14. mieste.
 
Etapa odštatovala pre Slovákov veľmi zle, keď nemali v úniku žiadneho zástupcu, tak museli tvrdo pracovať na čele pelotónu, aby skupinu dostihli. To sa podarilo a v ďalšom úniku sa objavil Ivan Viglaský. S touto skupinou však neboli spokojné ďalšie tímy a napokon ju dostihli.
 
 
 
Na druhý deň cyklistov čakalo 120 vrchárskych kilometrov. Pelotón sa dostal dokonca aj do nadmorskej výšky 1400 metrov. Zvíťazil rwandský cyklista Emile Bintunimana, ktorý triumfoval po špurte osemčlennej skupiny.
 
Martinovi Haringovi sa podarilo celý deň pohybovať na čele pretekov a bodoval aj na vrchárskych prémiách. Tým sa dostal do bodkovaného dresu. Jozef Palčák finišoval v ďalšej skupine so stratou dva a pol minúty. Ostatní Slováci stratili viac. Aj dnešný deň sprevádzali vysoké teploty, ale už "iba" 36°C.
 
Na čele celkového poradia ostal Clovis Kamzong. Martin Haring je na siedmom mieste a stráca 1:13. V možnom dosahu UCI bodov za Top 8 je ešte devätnásty Jozef Palčák s mankom 3:46.
 
 
 
Úvodnú sobotňajšiu etapu dlhú 123 kilometrov vyhral domáci pretekár Clovis Kamzong, ktorý ťažil z úniku. Etapu sprevádzali obrovské horúčavy siahajúce cez štyridsať stupňov celzia, na ktoré však Afričania nehľadeli a priemer dosiahol 40 km/h.
 
Martin Haring sa snažil zabodovať na vrchárskej prémii a získal druhé miesto. Miroslav Debnár bol zasa v úniku, no tesne pred cieľom bol dostihnutý pelotónom. Napokon obsadil ôsme miesto. Nepríjemnosti mali Miroslav Hraško aj Martin Fraňo. Prvý menovaný spadol 25 km pred cieľom, druhý dostal defekt tesne pred cieľom.
 
Kamzong teda získal žltý dres, ale rozdiely neboli výrazné. Veľké delenie sa čakalo v nedeľňajšej druhej etape.
 
 
 
 
ck-kamerun-haring-bodkovany-dres
Martin Haring na pódiu v drese lídra vrchárskej súťaže (foto: CK BB)
 
 
ck-bb-kamerun-2015-1
 
 
ck-bb-kamerun-2015-2
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop