Slovenský pohár v cestnej cyklistike klope na dvere

7.4.2015, 06:00 | Slovensko a Slováci | Martin Fraňo
Aj keď počasie na Slovensku ešte na niektorých miestach vyzerá skôr na lyžovačku, Slovenský pohár v cestnej cyklistike klope na dvere. Ročník 2015 prináša viaceré zmeny. Nová komisia cestnej cyklistiky pri SZC si pri svojej voľbe kládla úpravy SP ako jednu zo svojich priorít.
 
Slovenský pohár mužov prináša viaceré zmeny. V kalendári pribudli preteky a zmenilo sa aj bodovanie jednotlivých podujatí. Novinkou je i to, že do súťaže tímov sa započítajú vždy najlepší traja pretekári tímu v daných pretekoch a nie traja v celkovom poradí rebríčka. Do pohára sa započítajú aj zahraniční pretekári, čo má pomôcť k pravidelnosti ich účasti, a tým zvýšeniu konkurencie.
 
Medzi najdôležitejšie zmeny patrí i pilotný projekt "Vybrané preteky pre mužov a juniorov". V ročníku 2015 to budú tri osvedčené podujatia - Suchá nad Parnou, Šenkvice a Kláštor pod Znievom. V týchto troch pretekoch jednotlivcov sa na kompromisnú dĺžku 120 km predstavia muži a juniori spoločne. Pre prvých 15 pretekárov je pripravená zvýšená porcia finančných cien, ohodnotený bude aj najlepší junior samostatne. Všetky tieto podujatia rovnako dostanú okrem poskytnutia rozhodcov bezplatne od SZC aj dotáciu na usporiadanie pretekov z rozpočtu cestnej cyklistiky. To všetko sľubuje početný pelotón čítajúci viac ako sto pretekárov a veľmi kvalitné preteky, ktoré majú napomôcť slovenským juniorom pri prechode medzi mužov. Takto dostanú možnosť pretekať na ťažkom podujatí aj tí juniori, ktorí nemajú šancu dostať sa do juniorského reprezentačného výberu, a tak okúsiť pretekať vo väčšom pelotóne a v ťažšej konkurencii.
 
Aj tréneri mužských tímov uvidia v priamej konfrontácii, ako sa tí - ktorí juniori výkonnostne ukazujú. To, že to môže byť zaujímavé podujatie, ukázali už dva roky po sebe Šenkvice, kde sa tento model skúšobne osvedčil a juniori dokázali držať krok.
 
V kategórii mládeže rovnako došlo k zmenám. Ženy + juniorky, kadetky aj žiačky budú vyhodnocované samostatne a rovnako samostatne aj hodnotené do svojho rebríčka celkového poradia, aj keď budú pretekať s mladšími chlapcami. Táto zmena má zabezpečiť väčšiu motiváciu dievčat, ktorých počet najmä v najmladších kategóriách začína pomaličky rásť. Snáď za pár rokov budeme môcť s potešením povedať, že je možné pustiť dievčatá samostatne, pretože ich bude dostatok na pekný pelotón.
 
Tiež sa zmenilo bodovanie do celkového poradia Slovenského pohára. Novinkou je, že každý pretekár, ktorý preteky dokončí, dostane jeden bod, či započítavanie zahraničných pretekárov do súťaže. To všetko má dopomôcť k zvýšenému záujmu klubov a pretekárov o jednotlivé preteky a aktívne pretekanie až do samotného záveru.
 
Slovenský pohár má i viacero ďalších drobných zmien, no celkovo sú zamerané na zvýšenie počtu štartujúcich a rovnako zvýšenie kvality jednotlivých pretekov so zámerom prilákať väčšiu zahraničnú konkurenciu. Dlhodobým zámerom komisie cestnej cyklistiky je rozvíjať a zlepšovať Slovenský pohár v budúcich rokoch. Po sezóne sa zmeny vyhodnotia a pristúpi sa k ďalším opatreniam, aby sa tieto dva základné ciele dosiahli v rámci slovenských možností.
 
Už prvé dvojkolo tradičného usporiadateľa CK Olympik Trnava v Suchej nad Parnou cez víkend 11-12. apríla preverí, ako na tom tí - ktorí pretekári po zime a jarnej príprave sú. V sobotu čaká všetkých časovka jednotlivcov a v nedeľu preteky s hromadným štartom, zároveň v kategórii muži + juniori prvé preteky projektu "Vybrané preteky pre mužov a juniorov", ktoré preveria mladých pretekárov na rovinatej, no veternej trati.
 
 
 
 
Po každom víkende SP bude redakcia zostavovať krátky článok. V plnom znení bude uverejnený na stránkach Slovenského zväzu cyklistiky a časť na Cycling-Info.sk s prelinkom.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop