Prvé kolá Slovenského pohára s historickou účasťou, Dukla víťazne

13.4.2015, 17:30 | Slovensko a Slováci | Tomáš Šandor, SZC
Druhý aprílový víkend odštartovali súťaže Slovenského pohára v cyklistike a prvé body sa rozdávali v Suchej nad Parnou, kde si počas dvoch dní cyklisti zajazdili v časovke jednotlivcov a v pretekoch s hromadným štartom.
 
 
Prvý deň ovládla Dukla, v časovke nemala konkurenciu
 
V sobotu jedenásteho apríla bola na programe časovka jednotlivcov, v ktorej sa prestavili všetky kategórie od mladších žiakov až po mužov Elite. Na trase zo Suchej nad Parnou do Horných Orešian a späť absolvovali najmladší pretekári jazdou proti chronometru päť kilometrov. Najrýchlejší čas dosiahol Tomáš Opet, ktorý je členom celku CK Olympik Trnava, ktorý mal na starosti organizačné záležitosti prvých kôl Slovenského pohára. Za ním nasledovala trojica jazdcov z Cyklistického spolku Žilina. So stratou siedmich sekúnd skončil na druhom mieste Martin Svrček, tretí sa umiestnil Jakub Slivka, ktorý za víťazom zaostal štrnásť sekúnd. Za zmienku stojí aj výkon štvrtého pretekára v poradí, ktorým bola Tereza Kurnická s mankom dvadsatich sekúnd na najlepšieho pretekára. Ďalší mladí cyklisti dosiahli väčšie straty.
 
Najsledovanejšiu kategóriu muži Elite ovládli cyklisti z tímu KEMO Dukla Trenčín, ktorí si rozdelili prvé tri miesta. Dvadsaťtri kilometrov najlepšie zvládol Patrik Tybor, ktorý dosiahol výsledok 24:11. Druhé isto si vybojoval o niečo starší Matej Jurčo, ktorému v cieli chýbalo na víťaza 18 sekúnd. Na pódium sa dostal aj najskúsenejší z tejto partie Maroš Kováč, ten bol pre zmenu o 26 sekúnd pomalší ako Tybor. Prevahu Dukly potvrdil piatym miestom Martin Mahďar, na štvrtom mieste sa umiestnil zástupca CK BB Jozef Palčák.
 
 
 
Historickú účasť na SP znovu pokorila Dukla
 
Na druhý deň sa uskutočnili preteky s hromadným štartom, ktoré sa odohrali na okruhu s dĺžkou 23 kilometrov.
 
Najsilnejšia konkurencia sa zišla v kategórii muži Elite, s ktorou premiérovo súťažili aj juniori. Aj z tohto dôvodu a s príchodom zahraničných cyklistov sa na štarte predstavilo až 160 jazdcov, čo je historicky najvyššia účasť na pretekoch Slovenského pohára. Cyklisti sa ukázali na piatich okruhoch a hneď na tom prvom vyrazila dopredu šesťčlenná skupina, ktorá si to nakoniec aj rozdala o celkové víťazstvo. Celý čas jazdili vpredu dvaja zástupcovia Dukly Martin MahďarPatrik Tybor, spoločnosť im robili Filip Taragel, Denis Baška, maďarský jazdec Gábor FejesJakub Vančo. Tento pretekár CK BB však pred koncom odpadol z vedúcej skupiny a nakoniec finišoval až za pelotónom.
 
Zvyšní piati borci chceli pred cieľom strhnúť víťazstvo na svoju stranu a pokúšali sa jeden druhému nastupovať. Záver nakoniec najlepšie zvládla dvojica z trenčianskej Dukly, ktorá prišla na cieľovú čiaru osamote s náskokom necelých dvoch minút a pekný triumf si pripísal na svoje konto Martin Mahďar. Tretí dorazil Gábor Fejes. Tretie miesto zo slovenských jazdcov si vybojoval Filip Taragel (EX23 SARONI faktory team).
 
Šiestu až desiatu priečku s mankom 5:36 obsadili pretekári, ktorí zaútočili v pelotóne v poslednom kole. Medzi nimi sa objavili Miroslav Debnár, Daniel Kľúčik, Martin Kostelničák, Maroš Kováč a Tomáš Meňuš. Práve tento 17-ročný jazdec tímu MŠK CK Žiar nad Hronom patril medzi najväčšie prekvapenia pretekov, pretože ako junior sa dokázal pripojiť k záverečným atakom skúsenejších súperov, hoci to boli jeho premiérové súboje s pretekármi kategórie Elite. Pelotón potom finišoval so stratou 6:41.
 
Vzhľadom na účasť a predvedené výkony to bolo vydarené športové podujatie, o čo sa postarala aj nová cieľová kamera, ktorú zakúpil Slovenský zväz cyklistiky. Rozhodcovia tak nemali žiadne problémy určiť presné poradie v klasifikáciách, čo je určitý posun oproti minulosti.
 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop