Okolo Slovenska bude aj s Michaelom Kolářom a Jurajom Saganom

27.5.2015, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Už o dva týždne odštartuje v mestečku Šahy 59. ročník pretekov Okolo Slovenska (2.2). Na štart sa postaví 23 tímov z pätnástich krajín. 138 pretekárov odjazdí 861 kilometrov, prejde cez 168 miest či obcí a pripravených je 13 rýchlostných a 16 vrchárskych prémií.
 
Všetko odštartuje v utorok 9. júna podvečer na exhibičných pretekoch v Šahách. V centre sa vytýči krátky okruh (zhruba 250 metrov) a každý tím postaví jedného pretekára. 23 borcov si to rozdá vo vyraďovacích pretekoch. Po každom druhom prejazde cieľa posledný vypadne a najlepší si rozdelia dresy. Víťaz dostane žltý, druhý biely s modrými bodkami, tretí biely s červenými bodkami, najlepší jazdec do 23 rokov biely a Slovák bielo-modro-červený. Takto pôjdu oblečení na druhý deň v prvej etape po slovenskej Route 66.
 
 
Na štarte by sme mali vidieť 21 našincov
 
Vlani sa organizátori rozhodli pozvať štyri domáce celky a s Marekom Čaneckým v Amplatz-BMC bolo na štarte 25 Slovákov. Až deväť však nezvládlo prvú klasickú etapu a ďalší mali takmer problémy s limitom. Tento rok sa už organizátori logicky obmedzili iba na naše kontinentálne tímy Kemo Dukla Trenčín s CK Banská Bystrica, ktorá bude mať vo svojom strede aj najlepšieho pretekára Martina Haringa. Ten síce vyhral vrchársku súťaž na Tour de Cameroun, ale od apríla sa plne sústredil na horskú cyklistiku a body na OH v Riu. Slovenskú úderku vystuží reprezentačný výber, ktorý bude poskladaný vskutku zaujímavo.
 
Športový riaditeľ Matej Vyšňa bude môcť rátať s Jurajom Saganom aj Michaelom Kolářom z Tinkoff-Saxo a zostávajúce štyri miesta zaplnia štyria najlepší mladí pretekári jazdiaci v tímoch, ktoré pozvánku nedostali. Zatiaľ to podľa výkonnosti vyzerá minimálne na Mateja Krajíčka s Jurajom Bellanom z Firefly, ale definitívnu podobu dostane tento výber až po Ncupe Pretekoch mieru, ktoré sa pôjdu v závere tohto týždňa v Česku. Martin Riška tam cestuje s päticou Krajíček, Bellan, Harag, Lajcha a Šmýkal.
 
V zahraničných družstvách by mohli štartovať ďalší traja Slováci, v AWT-GreenWay Erik Baška a Cycling Academy Ľuboš Malovec. Ján Valach sa ešte rozhodne, či postaví aj z formy jazdiaceho Mária Daška.
 
Po dlhšom období, keď Slováci nedokázali bojovať o celkové víťazstvo, by to tento rok mohlo byť optimistickejšie. Nečaká nás totiž žiadna časovka. Už vlani pretrhol dlhé čakanie (od roku 2007) na etapový vavrín Maroš Kováč a veríme, že budeme môcť sledovať vzrušujúci šprintérsky súboj dvoch bývalých kolegov z Dukly Kolářa s Baškom. Navyše, všetkých 21 pretekárov so slovenským pasom bude mať za normálnych okolností výkonnosť na to, aby preteky dokončilo, čo je oproti vlaňajšku pozitívna správa. Na "Slovači" bude štartovať to najsilnejšie, čo doma máme, aj s dvojicou z Pro Tour.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop