Od štvrtka bude Žilina centrom nášho športu (preview k MSR a ČR)

23.6.2015, 15:34 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
AKTUALIZOVANÉ. Posledné júnové dni tradične patria národným šampionátom. Už nejaký ten rok sa slovenský koná spolu s českým a podujatiu to významne pomáha v prestíži aj popularite. Fanúšikovia môžu vidieť viac profesionálov, ktorí bojujú s odhodlanými kontinentálnymi aj klubovými jazdcami. Je to jediná príležitosť raz za dva roky vidieť pretekárov Pro tímov súťažiť na Slovensku.
 
Vo štvrtok sa vo východnej časti Žiliny uskutočnia časovky junioriek, žien a nakoniec juniorov. Muži U23 aj Elite prídu na rad v piatok. V sobotu dopoludnia absolvujú ženy s juniorkami 99 kilometrov (5 okruhov), juniori 119 kilometrov (6 okruhov). Všetko vyvrcholí v nedeľu, kedy sú od 12:00 na programe preteky mužov Elite a U23. Na desiatich okruhoch čaká cyklistov 199 kilometrov.
 
 
Organizátori hlásia, že je všetko pripravené
 
Riaditeľ podujatia Stanislav Holec už v našom rozhovore povedal, že v meste ako Žilina je mimoriadne ťažké zorganizovať takéto masové podujatie. Potvrdil to aj na dnešnej tlačovke: "Za tie roky, čo sme organizovali najvýznamnejšie podujatia, boli tohtoročné MSR najťažšie, pretože doprava a infraštruktúra v okolí Žiliny je doslova katastrofálna. Absolvovali sme dlhé rokovania s políciou, NDS, obcami v okolí a nakoniec sa nám všetko podarilo zrealizovať tak, ako sme chceli. Trasa na časovku je vyhovujúca, avšak príjemný škrt cez rozpočet nám spôsobil Peter Sagan, ktorý sa prihlásil aj na túto disciplínu. Ešte pred desiatimi dňami sme to nevedeli, preto bude záujem verejnosti o časovku oveľa vyšší, ako sme očakávali. Pri tvorbe trasy sme nemali veľmi na výber, všetko ovplyvňovala polícia, aby nedošlo k dopravnému kolapsu. Polícia bola však zhovievavá, pretože sa nám podarilo uzatvoriť časť diaľnice. Museli sme dbať na bezpečnosť, pretože na štarte sa objavia svetoví cyklisti. Všetko je pripravené, nič sme nepodcenili." Riaditeľovi pretekov zdvihol tlak aj dnešný telefonát starostu jednej z obcí, že zamieta prejazd časovky cez obec. Typické Slovensko. Našťastie, starosta už bol bez šance čokoľvek ovplyvniť.
 
Na nedeľu je pripravených sto usporiadateľov, ktorí budú dbať na bezpečnosť a správnu organizáciu podujatia. "Okruh počas pretekov s hromadným štartom nebude hermeticky uzavretý. Chceme povoliť fanúšikom, aby sa po prejazde pelotónu mohli po trati pohybovať v smere jazdy pretekárov, keďže nie všetci priaznivci tam prídu hneď od začiatku. Je to pre nás trochu komplikácia, ale rovnako sme to pripravili aj v Dubnici, a podarilo sa to. Robíme to pre fanúšikov, aby aj tí, čo prídu neskôr, mali možnosť vidieť našich najlepších cyklistov," povedal Holec. V Dubnici to naozaj spôsobilo menšie problémy, no verme, že sa tentoraz tak nestane. Zaujímavý bude úsek v obci Ovčiarsko, kde je veľmi úzka cesta, iba pre dvoch cyklistov vedľa seba. Nebudú tam pustené ani mechanické vozidlá. Pelotón to teda poriadne natiahne.
 
Témou posledných ročníkov bol štart slovenských pretekárov, ktorí majú licenciu, ale nezúčastňujú sa prakticky žiadnych pretekov, iba sa prihlásia na šampionát. Takzvaní "selfiesti" predstavujú najmä bezpečnostné riziko pre profesionálov, ktorých čaká Tour de France. Aj tento rok ich je v štartovke zopár. Martin Velits v tom ale problém nevidí: "Myslím si, že v našich krajinách sú majstrovstvá určené pre každého a mne osobne to nevadí. Aj pre divákov je podľa mňa lepšie sledovať väčší pelotón. Áno, otázka bezpečnosti tu je, ale našťastie, nepamätám sa, žeby u nás niekedy nastal problém, nejaký pád profíka spôsobený amatérom," povedal nám jazdec Etixx - Quick-Step.
 
Naprieč médiami odznela príťažlivá informácia o štarte tretieho brata Milana Sagana v nedeľňajších pretekoch. Je to viac-menej nafúknutá senzácia. Najstarší z bratov Saganovcov by síce mal slávnostne odštartovať, ale ihneď z trate zísť.
 
Po kongrese UEC a UCI, pretekoch V4 a Okolo Slovenska je to ďalšie podujatie Slovenského zväzu cyklistiky v krátkom čase. "Myslíme si, že šampionát bude patriť k najlepším športovým podujatiam u nás v tomto roku. Žilinu sme si vybrali preto, lebo je to rodisko nášho najlepšieho cyklistu Petra Sagana. Pred tromi rokmi bol šampionát v Púchove, kde boli doma súrodenci Velitsovci, preto nás napadlo, či by sa to tentoraz nedalo zrealizovať v Žiline. S Petrom Saganom sme sa o tom bavili na MS v Ponferrade a táto myšlienka ho veľmi potešila. Samozrejme, tento projekt bol závislý od jeho účasti na šampionáte," povedal prezident SZC Peter Privara. Hlavným rozhodcom bude tradične Milan Dvorščík.
 
 
Na štarte všetci profíci z Česka, Peter Sagan prekvapil účasťou v časovke
 
V minulosti sa stávalo, že na domáci šampionát nepricestovali niektorí profesionálni cyklisti najmä z českej strany. Český svaz cyklistiky na túto neposlušnosť vymyslel bič v podobe pohrozenia neúčasti týchto pretekárov na MS či OH. Po dlhých rokoch však nebude v nedeľu účasť úplná zo slovenskej strany. Neštartovať sa rozhodol Peter Velits. Jazdec BMC na jar absolvoval operáciu artérie v nohe. "Nebol by to pre mňa ideálny štart, keďže po dlhej pauze by som dostal veľkým kladivom priamo po hlave. Radšej predĺžim prípravu o jeden týždeň a začnem až na Okolo Rakúska (2.HC) na začiatku júla," povedal v našom rozhovore trojnásobný majster sveta v tímovej časovke. Prihlásený nie je ani Michael Kolář, ale v jeho prípade ide o lenivosť, resp. zábudlivosť. Mal by si dať pozor, pretože iný než žilinský organizátor by ho dodatočne prihlásiť nemusel. Účasť ešte potvrdí Zdeněk Štybar, ktorý v týchto dňoch očakáva prírastok do rodiny a nechal sa počuť, že v prípade komplikácií by ostal doma s manželkou.
 
V nedeľu to teda bude súboj Kemo Dukly Trenčín s tromi profesionálmi z Tinkoff-Saxo a Martinom Velitsom. Najväčším tromfom Michala Kunica by mal byť Patrik Tybor. "Budeme sa snažiť, aby sme potrápili Saganovcov a nič nedostali zadarmo. To je naším hlavným cieľom v tíme a ďalším zámerom je zisk medaily. Hlavnými kandidátmi by mali byť Maroš Kováč, Martin Mahďar a ja. Ostatní chalani nám v tom budú pomáhať. Na tomto okruhu môže byť viac favoritov. Na konci je kopec, do cieľa tak môže prísť aj malá skupina. Je to ťažký okruh, technický, človek musí byť stále v strehu, čo sa bude na trati diať. Nie je tam miesto na oddych," povedal Tybor.
 
Novinkou bude štart Petra Sagana v časovke. Organizátori tento ťah nečakali. Keď sa prihlásil, Stanislav Holec mu musel zavolať, či sa nepomýlil. "Bude to môj prvý štart v časovke. Trať dobre poznám a myslím si, že nie som bez šancí. V poslednom čase som celkom dobre zvládol viacero časoviek. Chcem doma vybojovať oba majstrovské dresy a urobím všetko preto to, aby to vyšlo. Pre náš tím je to tiež veľmi dôležité," povedal pre denník Šport Peter Sagan. Tinkoff-Saxo do Žiliny posiela aj jedného zo športových riaditeľov, mechanika a maséra Maroša Hlada. O jazdcov Etixxu - Quick-Step sa bude starať autobus AWT-GreenWay.
 
Športový riaditeľ pretekov a bývalý Petrov tréner Peter Zánický popiera hlasy neprajníkov, že Sagan využíva absenciu Petra Velitsa. "Áno, počul som tieto hlúposti, že chce získať dres, keď to je ľahšie, ale faktom je, že Peter Sagan sa na súboj s Petrom Velitsom tešil a až do nedele nevedel, že nebude štartovať. Štartovú listinu nepozeral. Rozprávali sme sa o tom a až ja som mu oznámil, že zo Slovákov vo World Tour pôjde sám," povedal nám Zánický a zamyslel sa aj nad dôvodmi účasti bývalého zverenca v boji proti chronometru. "Po prvé, Peter je doma, patrí sa, aby absolvoval obe disciplíny. Po druhé si tím váži každý majstrovský dres. Po tretie, v časovkách sa mu v poslednej dobe darí a možno najzávažnejší je dôvod štvrtý, a to ten, že na Tour de France ho čakajú mimoriadne dôležité časovky. V Utrechte individuálna a aj tímová v Plumelecu. Od jeho výkonu môže závisieť osud žltého dresu pre neho samotného, ale aj celkové víťazstvo Contadora. Preto potrebuje byť v životnej časovkárskej forme."
 
 
msr-medaily-velky
Medaily na MSR a ČR v Žiline (foto: FB SZC)
 
 
V ostatných disciplínach jasná početná prevaha českých cyklistov
 
Vo štvrtok aj sobotu sa diváci môžu tešiť na štart olympijskej víťazky Martiny Sáblikovej. Dá sa očakávať, že bude veľmi výrazná. Keďže nemá rada jazdu v pelotóne, vlani útočila už na treťom kilometri. Medzi ženami sa na sobotňajší štart chystá rekordných štrnásť Sloveniek. Nepredstaví sa však strieborná medailistka zo Slavkova Ľubica Ďaďová ani potrestaná Janka Keseg Števková. Zaujímavé bude sledovať, kde sa umiestni Tereza Medveďová, ktorá suverénne ovládla juniorské kategórie, ale teraz už bude klasifikovaná medzi ženami a ako jediná má kvázi profesionálny angažmán.
 
Petra Panáčková vlani vyjadrila obavu, aby neštartovala v kategórii junioriek sama, pretože bez súperiek by jej titul oficiálne nemohli udeliť, ako sa pred troma rokmi stalo v prípade Kataríny Miškovskej. Napriek všeobecnému pesimizmu v tejto veci sa to nestalo a Púchovčanka vyzve Barboru Švrčkovú a Eriku Glajzovú. Všetky tri môže motivovať aj skutočnosť, že majsterka SR s najväčšou pravdepodobnosťou dostane možnosť štartovať na augustových Majstrovstvách Európy v estónskom Tartu. Iba pre ilustráciu, Češiek bude štartovať devätnásť.
 
V juniorskej kategórii by sa malo predstaviť až 49 Slovákov. Po odchode Juraja Bellana s Davidom Zverkom (ten by mal konečne štartovať. Ak sa tak nestane, zrejme s cyklistikou skončil) sa otvorili dvere pre triumf Ladislava Knihu, Kristiána Zimányho, Mateja Ulíka či Juraja Michaličku. Domnievame sa, že štartové pole bude vyrovnané, na medailu bude veľa adeptov. Až šesť juniorov pošleme na ME do Tartu a možno troch na MS v Richmonde. Uvidí sa podľa výsledkov a finančného rozpočtu.
 
 
Priamy prenos na RTVS a ďalší úspech našej diplomacie
 
Ako prví sme v polovici mája informovali o dohode medzi prezidentom SZC a RTVS o odvysielaní priameho prenosu z tohto šampionátu. "Stálo nás to veľmi veľa úsilia, ale dlho sme bojovali a môžem potvrdiť, že fanúšikovia, ktorí nebudú môcť prísť na tento náš cyklistický sviatok do Žiliny, si budú môcť česko-slovenský šampionát pozrieť na Dvojke. Bude to trojhodinový priamy prenos, ktorý vyrobí priamo STV," povedal nám vtedy Peter Privara.
 
Prenos na Dvojke RTVS začne o 14:00 a potrvá približne do 17:25. Bude prenášaný cez deväť statických kamier, dvoch vysúvacích na ramene a dvoch na motorkách, ktoré budú zapožičané zo zahraničia. Zhruba päť kilometrov na okruhu nebude pokrytých signálom. Tento čas využije televízia na odvysielanie rôznych reportáží a príspevkov, ako aj na štúdio, kde budú pozývaní rôzni hostia aj legendy slovenskej a českej cyklistiky. Priamy prenos bude komentovať Vladimír Genda. Štúdio bude moderovať Ján Žgravčák a o príspevky s rozhovormi sa postará Andrej Bartáloš. Bude to prvý živý prenos z cestnej cyklistiky v ére samostatnosti vyrobený RTVS.
 
AKTUALIZÁCIA: Na poslednú chvíľu sa do projektu zapojila aj Česká televízia a vyžiadala si svojho moderátora i hosťa do štúdia. V ňom teda budú vždy štyria ľudia. Dvaja moderátori aj dvaja hostia.
 
 
Na záver doplníme ešte informáciu z iného súdka. Po úspechu našej diplomacie, ktorá vybavila divokú kartu pre štart Terezy Medveďovej a Janky Keseg Števkovej na EH v Baku (druhá menovaná sa za to odvďačila dosť nešťastne), sa podaril ďalší husársky kúsok Martinovi Fraňovi. Tento týždeň sa v centrále Medzinárodnej cyklistickej únie vo švajčiarskom Aigle koná jednorázový UCI kemp určený pre 14 kadetov (najmä cyklokrosárov) z celého sveta. Slovensko poslalo do UCI suverénne najviac, až štvoricu nádejí, a to Jakub Varhaňovský, Martin Chren, Filip Kušnír a Radka Rabatinová.
 
Z Banskej Bystrice sme dostali aj ďalšiu zaujímavú správu. Miestny kontinentálny tím bude v júli štartovať na čínskych 13-etapových pretekoch Tour of Qinghai Lake vysokej kategórie 2.HC. Pre amatérov, ktorí cyklistike obetujú všetok voľný čas a často aj celý súkromný život, to bude veľmi zaujímavá skúsenosť a zároveň poriadne tvrdý výlet.
 
 
 
ČASOVKA
 
Štvrtok 25.6. 09:00 Juniorky, potom Ženy, nakoniec Juniori, koniec cca. 14:00
Juniorky 17,1 km: Žilina - Vodné dielo > Mojš > Varín a späť
Ženy a Juniori 34 km: Žilina - Vodné dielo > Mojš > Varín a späť na vodné dielo > Rosina > Višňové > obrátka > Višňové > Rosina > Žilina - Vodné dielo
 
Piatok 26.6. 10:00 Muži Elite a U23
obe kategórie 39 km: Žilina - Vodné dielo > Mojš > Varín a späť na vodné dielo > Rosina, Višňové > Turie > obrátka > Turie > Višňové > Rosina > Žilina - Vodné dielo
 
msr-cr-casovka-elite-maly
 
 
PRETEKY
 
Okruh (dĺžka 19,9 km): Žilina - Sídlisko Hájik > Hôrky > Bitarová > Ovčiarsko > Dolný Hričov > Strážov > Žilina - Sídlisko Hájik.

Sobota 27.6. 09:00 Ženy a Juniorky (5x = 99,5 km)
Sobota 27.6. 13:30 Juniori (6x = 119,4 km)
Nedeľa 28.6. 12:00 Muži Elite a U23 (10x = 199 km)

msr-cr-2015-mapa-okruh-maly

 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop