Štoček vybojoval na Olympijskom festivale mládeže striebro

2.8.2015, 06:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Každý nepárny rok sa v Európe koná Olympijský festival mládeže (EYOF) určený pre dorastencov / kadetov v letných aj zimných športoch. Zatiaľ čo vo februári z Lichtenštajnska zimní športovci na Slovensko medailu nepriniesli, z gruzínskeho Tbilisi sa to podarilo. Získali ju cyklista, dvaja džudisti a v záverečný deň aj atléti v behu na 4x100m.
 
Matúš Štoček z Cyklistického spolku Žilina vybojoval v cestných pretekoch s hromadným štartom striebornú medailu. Vyhral Švajčiar Samuel Steiger. Ten v záverečnom kilometri ušiel vedúcej 10-člennej skupine. Špurt o druhé miesto vyhral Štoček. Počas pretekov predviedol veľmi dobré taktické myslenie a mal aj kúsok šťastia. V priebehu sa vytvorilo viacero únikov, sily však zbytočne nevyčerpal a chytil sa toho správneho.
 
"Na základe toho ako dobre Matúš pretekal na Slovensku, v Česku a Poľsku v poslednom čase, tušil som, že by z toho mohlo byť veľmi dobré umiestnenie aj tu v Gruzínsku. Čiastočne to naznačila aj utorňajšia časovka, kde ukázal, že patrí do top 20 európskej špičky (17. miesto, pozn. red.). Časovka ale samozrejme nie je jeho doménou," povedal pre web Slovenského olympijského výboru Štočekov tréner Milan Novosad.
 
Matej Blaško (CyS Žilina) a Jakub Varhaňovský (ŽP Šport, a.s.) prišli do cieľa v pozostatku pelotónu so stratou 1:38. Pretekári absolvovali 71 kilometrov za vysokých horúčav cez 35 stupňov celzia. Za zmienku stojí aj spomínané 17. miesto Matúša v časovke, čo je vzhľadom na slovenský časovkársky marazmus pozitívne prekvapenie.
 
 
stocek-eyof
Matúš Štoček s trénerom Milanom Novosadom a lekárom
Branislavom Delejom (© Roman Jánoška, Olympic.sk)
 
 
Štoček potvrdil, že je najväčším talentom slovenskej mládežníckej cyklistiky a zrejme získa ocenenie talent roka. Nutné je však dodať, že rovnako ako pred časom David Zverko je Matúš na svoj vek veľmi vyspelý a vysoký (1,91 m), teda o to je jeho pozícia medzi súpermi jednoduchšia.
 
V kategórii dievčat sa o ďalší výborný výsledok postarala Lucia Michaličková. Sestra aktuálneho juniorského majstra SR vyšpurtovala v málo selektívnych dievčenských pretekoch ôsme miesto. Organizátori pre ne pripravili 47 kilometrov.
 
 
pdf-ikona VÝSLEDKY PRETEKOV CHLAPCOV - DIEVČAT
pdf-ikona VÝSLEDKY ČASOVKY CHLAPCOV - DIEVČAT
 
 
Pred dvoma rokmi sa EYOF konalo v holandskom Utrechte a pamätajú si to Adrián Foltán, Juraj Michalička, Kristián Zimány a Petra Panáčková bez výraznejšieho výsledku. Pred štyrmi rokmi získal bronzovú medailu v časovke David Zverko. Bolo to v tureckom Trabzone. V roku 2009 Slováci medailu nezaznamenali. Peter Sagan na štartoval na EYOF v roku 2005, ale výraznejšie sa nepresadil.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop