Maďarsko: Čanecký napokon prišiel aj o zelený dres, Tybor ostal štvrtý

5.8.2015, 17:46 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
U našich južných susedov tento rok obnovili etapové preteky Okolo Maďarska (UCI 2.2) a Slováci na nich zanechávajú obrovskú pečať hneď od úvodu. Po štvrtom a piatom mieste Mareka Čaneckého resp. Patrika Tybora v utorňajšom prológu vyhral 1. etapu Maroš Kováč (Kemo Dukla Trenčín), ktorý sa dostal do čela celkového poradia. Vo štvrtok ho v najcennejšom drese vymenil Marek Čanecký, a ten najcennejší dres udržal aj v piatkovej etape.
 
 
rovinatá ciel rovina Gyöngyös > Budapešť 102 km vitaz Tratnik
 
Záverečná etapa bola vypísaná už iba na 102 ostrých kilometrov s finišom v hlavnom meste krajiny.
 
Na trase bolo ešte jedno stúpanie, ale nepredpokladali sme žiadne zmeny v celkovom poradí. Hrozila však strata zeleného trička u Mareka Čaneckého, ktorý mal iba jednobodový náskok na Ivana Steviča a dvoj na trojicu pretekárov vrátane Maroša Kováča.
 
O únik nebol až taký veľký záujem a vpredu sa usalašil Jan Tratnik z Amplatz-BMC, ktorý mal zrejme za úlohu ešte aj dnes ukázať silný rakúsky celok a pozbierať dve prémie v prospech Banskobystričana. Tak aj bolo. V Hatvane na rýchlostnej prémii bol ale Čanecký tretí a upevnil svoju pozíciu o ďalší bod. Samozrejme, najviac, až desať, čakalo v cieli.
 
Tratnikov náskok, samozrejme, nebol veľký. Pohyboval sa na hranici 1:30 a viac nestúpal. Bol ľahkým sústom.
 
O jedinú vrchársku prémiu sa snažil zabojovať Patrik Tybor. Ak by získal dva body za druhé miesto a Nór Hafsäs by nebodoval, vyhral by vrchársku súťaž. Tak sa však nestalo. Jazdec Fixtu Dubničana prešpurtoval a definitívne potvrdil líderstvo v tejto klasifikácii.
 
Keď sa približoval finiš a Tratnik bol k hlavnému poľu čoraz bližšie, atakovala maďarská dvojica z klubových tímov Robert-Jan Mol a Csaba Pályi a pridala sa ku Slovincovi.
 
Budapešť videla veľké prekvapenie. Tratnik nie len, že nebol dostihnutý pelotónom, ale ešte aj atakoval dvom súperom a zvíťazil v etape. Pelotón si to rozdal o druhé miesto. Tento súboj vyhral Ivan Stevič (Srbsko), ktorý tak vyzliekol Čaneckého zo zeleného dresu. Nepomohlo ani to, že "Čaňo" preťal pásku ako štvrtý a špurtoval, čo u neho nie je zvykom. Organizátori budú musieť popracovať s výsledkovým servisom, pretože v oficiálnych výsledkoch poprehadzovali Top 5 etapy. Banskobystričan teda skončil piaty. Špurt balíka vyhral jeho tímový kolega a druhý muž celkového poradia Bajč.
 
Amplatz-BMC tu vyhral tri etapy s troma rôznymi pretekármi a napokon Tratnik vyhral bodovaciu súťaž, rovnako ako Rakúšania tímovú súťaž. Čanecký bol v bodovačke druhý.
 
V celkovom poradí sa nič nemenilo a Patrik Tybor si z Maďarska odniesol štvrté miesto a druhé vo vrchárskej súťaži. Slováci celkovo až 47 UCI bodov. Krásny výsledok.
 
Konečný stav UCI bodov:
Patrik Tybor 19 (2+5+12)
Marek Čanecký 16 (8+4+4)
Maroš Kováč 12 (8+4)
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY
1. vlajka TRATNIK Jan AMPLATZ - BMC 2h 22' 01''
2. vlajka BAJČ Andi AMPLATZ - BMC + 00' 11''
3. vlajka LOVASSY Krisztián TEAM DIFFERENDAGE - LOSCH + 00' 11''
5. vlajka ČANECKÝ Marek AMPLATZ - BMC + 00' 11''
7. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 00' 11''
vlajka ostatní Slováci KEMO DUKLA TRENČÍN väčšie straty
 
 
KONEČNÉ CELKOVÉ PORADIE
1. vlajka THILL Tom TEAM DIFFERENDAGE - LOSCH 13h 08' 05''
2. vlajka BAJČ Andi AMPLATZ - BMC + 00' 50''
3. vlajka EARLY James TEAM STÖLTING + 01' 51''
4. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 02' 02''
15. vlajka ČANECKÝ Marek AMPLATZ - BMC + 04' 26''
vlajka ostatní Slováci KEMO DUKLA TRENČÍN väčšie straty
 
 
 
kopcovitá ciel rovina Karcag > Kékestetö 144 km vitaz Bajč
 
Sobota priniesla tvrdý súboj výkonnostne najlepších v ťažkom stúpaní Kékestetö v pohorí Mátra iba 25 kilometrov od Fiľakova. V žltom drese nastúpil Marek Čanecký, ktorý nám pred etapou prezradil, že kopec pozná, absolvoval ho v roku 2007 ako prvoročák ešte v drese Podbrezovej.
 
Amplatz-BMC mal pred etapou až troch pretekárov v Top 5 celkového poradia a trinásty Peter Kusztor mal zasa najväčšie predpoklady na úspech, takže športový riaditeľ Luka Zele na tímovej porade udelil všetkým štyrom pretekárom v záverečnom kopci voľnú ruku. Každý mal ukázať, čo je v ňom. My sme verili, že sa do najlepšej päťky dostane Patrik Tybor z Kemo Dukly Trenčín.
 
Prvých 15 kilometrov sa žiadny únik nedokázal vytvoriť, ale napokon sa vpredu ukázala štvorica Johan Coenen (Differdange), Marius Hafsäs (FixIt), Robert Mol (West Friesland) a Ivan Stevič (Srbsko). Boli to nebezpeční ľudia. Belgičan Coenen strácal v celkovom poradí iba 2:17, Srb Stevič 2:31 a Holanďan Mol 3:17. Navyše, boli to ľudia zo silných družstiev. Ich náskok veľmi rýchlo stúpal.
 
Stevič vyhral jedinú rýchlostnú prémiu. Náskok sa sto kilometrov pred cieľom pohyboval na hranici 2:45 a už stúpal iba pomaličky. Nór Hafsäs chcel vyhrať vrchársku súťaž, preto bolo zrejmé, že bude špurtovať na brdky, ktoré boli vyhlásené ako prémie ešte pred cieľovým kopcom.
 
Opäť vládlo horúce počasie, cez 35 stupňov. Náskok sa v strede etapy ustálil na troch minútach. S blížiacim sa záverom stúpala nervozita v pelotóne a zrýchľovalo sa, rozostup sa znižoval. Tridsať kilometrov pred páskou to kleslo pod dve minúty. Potom si už čelo začalo nastupovať, takže to vyzeralo tak, že sa blíži ich koniec.
 
Pod kopec prišli ešte s menším náskokom, no začali nástupy v hlavnom poli. A nastúpil aj Patrik Tybor (Kemo Dukla Trenčín) šesť kilometrov pred páskou! Dubničan atakoval zhruba 20-člennej čelnej skupine, ktorá tam ostala. Vtedy tempo nevydržal Marek Čanecký, ktorý sa začal prepadávať do kolóny vozidiel. Z Dukly vpredu už takisto nikto neostal.
 
Tri kilometre pred páskou viedol štartové pole Patrik Tybor, za ním šli potrhané skupinky. Z kolóny mechaničákov nebolo nič vidieť, takže sme ani my nemali podrobnejšie informácie. Radio Tour stále hlásilo Tybora ako vedúceho muža pretekov aj 2000 metrov pred vrcholom.
 
Etapu napokon vyhral Slovinec Andi Bajč z Amplatz-BMC po ataku v záverečnom kilometri. Prehnal sa aj okolo slovenského pretekára v niečom, čo by sme mohli nazvať, špurt. Patrika Tybora teda klasifikovali na druhej priečke. Moritz Backoffen zo Stöltingu dorazil na vrchol tretí.
 
 
bajc-madarsko-4-etapa-maly
Andi Bajč vyhráva etapu pred Patrikom Tyborom (© Bringasport / Vanik Zoltan)
 
 
Čanecký prišiel do cieľa zhruba s mankom 4:44. Jazdec Amplatz-BMC prišiel o žltý dres a obliekol sa do neho Tom Thill z luxemburgského celku Differdange-Losch. Patrik Tybor sa posunul na štvrtú pozíciu so stratou 2:02. Čanecký spadol až na 17. pozíciu. Tešiť ho ale môže to, že ostal na čele bodovacej súťaže o jediný bod pred dobrým špurérom Ivanom Stevičom, ktorý bude určite bojovať o ďalšie body zajtra v rovinatej etape s cieľom v Budapešti. Tybor je zasa tesne druhý vo vrchárskej súťaži.
 
 
Patrik Tybor (Kemo Dukla Trenčín): "Prevládajú u mňa trochu zmiešané pocity. Samozrejme, som veľmi rád, ako sa mi šlo. Nastúpil som 4,5 km pred cieľom, keďže som videl, že tá skupina je stále početná a v celkovom poradí by som sa asi veľmi neposunul. Škoda, že sa ma nikto nechytil, s kým by som trošku spolupracoval a možno ešte pár ďalších sekúnd získal. Išiel som sám až do cieľa. Škoda, že ma asi sto metrov pred páskou predbehol Bajč, no čo sa dá robiť. To ma mrzí, rovnako ako to celkové štvrté miesto, ktoré je pekné, ale tretie vyzerá lepšie. Tiež tesné druhé miesto vo vrchárskej súťaži. No, samé druhé a štvrté miesta...
Zajtra to bude určite rýchla a horúca etapa, budeme sa mať na pozore, môže sa tam ešte niečo pomeniť, štartové pole natrhať. Rovnako je tam aj vrchárska prémia, ale myslím si, že ju získa únik, kde by mňa jednak nepustili a tiež by som nehazardoval s celkovým poradím. Som rád, že mám dobrú formu. Po Sibiu Tour som si trocha orazil, v Poľsku trochu potrénoval a môžem ísť znova naplno."
 
Marek Čanecký (Amplatz-BMC): "Dnes som si veril, dal som do toho všetko, bol som v čelnej skupine, cítil sa v pohode, ale štyri kilometre pred cieľom som akoby narazil do steny. Nohy prestali ísť, mal som ich úplne prázdne. Odletel som a keď mi skupina najlepších odišla z dohľadu, odišiel som aj psychicky a už potom nabral veľkú stratu."
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY
1. vlajka BAJČ Andi AMPLATZ - BMC 3h 33' 46''
2. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 00' 02''
3. vlajka BACKOFEN Moritz TEAM STÖLTING + 00' 07''
4. vlajka THILL Tom TEAM DIFFERENDAGE - LOSCH + 00' 11''
31. vlajka ČANECKÝ Marek AMPLATZ - BMC + 04' 44''
vlajka ostatní Slováci KEMO DUKLA TRENČÍN väčšie straty
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 4. ETAPE
1. vlajka THILL Tom TEAM DIFFERENDAGE - LOSCH 13h 08' 05''
2. vlajka BAJČ Andi AMPLATZ - BMC + 00' 50''
3. vlajka EARLY James TEAM STÖLTING + 01' 51''
4. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 02' 02''
17. vlajka ČANECKÝ Marek AMPLATZ - BMC + 04' 26''
vlajka ostatní Slováci KEMO DUKLA TRENČÍN väčšie straty
 
 
 
madarsko-2015-etapa-4
 
 
rovinatá ciel rovina Abony > Karcag 136 km vitaz Porzner
 
Tretia etapa mala charakter absolútnej roviny a po druhý raz v živote bol Marek Čanecký v žltom drese. Pred štyrmi rokmi musel tričko na pretekoch v Turecku zámerne stratiť, aby brali čo najviac bodov domáci pretekári v kvalifikácii na OH v Londýne. Tie časy sú však preč a v Maďarsku ho mohol hájiť vo férovej súťaži.
 
Dodajme zaujímavosť, že v Amplatz-BMC pred pár týždňami došlo k výmene športových riaditeľov. Tým aktuálnym je Slovinec Luka Zele, ktorý má bohaté skúsenosti. V UCI kempe viedol Daniela Teklehaimanota, ale aj Mareka Čaneckého. V roku 2011 dostal lukratívnu ponuku v Manisaspore, kde putoval spolu s Banskobystričanom. Marek sa teda po rokoch opäť stretol so športovým riaditeľom, pod ktorým mu to išlo najlepšie. V Maďarsku je to cítiť. Výrazne ožil.
 
Celý Amplatz-BMC dnes dúfal v pokojný priebeh etapy, pretože horúčavy aj ťažké boje stáli všetkých cyklistov v prvých dvoch etapách veľa síl. Od začiatku sa zdalo, že sa im to splní. Atakovala iba dvojica Zoltán Ruttkay (Mugen Race) a Gábor Kazsa (Srbská repre., mimochodom tiež bývalý Čaneckého kolega). V celkovom poradí bol vyššie postavený maďarský pretekár Ruttkay so stratou 3:39. Náskok rýchlo stúpal, ale na hranici 2:30 rakúsky celok na čele balíka dorovnal tempo a po polhodine pretekov bola situácia ustálená.
 
Ani to však nebol najvyšší náskok čelnej partie. Podarilo sa im dostať až k štyrom minútam po prvej hodine jazdy. Dalo sa však čakať, že Amplatz nebude pri sťahovaní sám, pretože viacero tímov sa chcelo pobiť o etapový triumf v špurte, čo sa na týchto pretekoch ešte neudialo. Zo Slovákov by mal v tom prípade najväčšie šance Maroš Kováč, ktorý sa ale za šprintéra nepovažuje.
 
V prostrednej hodine etapy stúpol náskok dokonca až k hranici piatich minút. Potom to už šlo dole a vyzeralo to tak, že by to pelotón mohol tesne stihnúť. Tak sa aj stalo a očakávali sme hromadný špurt.
 
Z víťazstva sa radoval Nemec Manuel Porzner (Stölting). 19-ročný pretekár vyhral už úvodný prológ. Z tohto prvoročáka zjavne rastie obrovský šprintérsky talent. Luxemburgský celok Differdange-Losch sa musel uspokojiť s druhým miestom Gediminasa Kaupasa. Tretia priačka pripadla Jorisovi De Boerovi z holandského klubového celku West-Frisia. Zo Slovákov sa do špurtu nikto výraznejšie nezapojil. Dojazd bol príliš rovný a široký. Kováč sa snaží využívať technickejšie dojazdy.
 
 
madarsko-dojazd-3-etapa
Dojazd 3. etapy s víťazstvom Potznera (© Bringasport / Vanik Zoltan)
 
 
Marek Čanecký bez problémov udržal žltý dres a pripíše si ďalšie štyri UCI body. V celkovom poradí sa nič nezmenilo. Kováč ostáva šiesty, Tybor deviaty. Pripomíname, že zajtra čaká pretekárov ťažké cieľové stúpanie Kékestetö. Má 13,8 kilometra pri priemernom sklone 5,8 %. Z našich bude mať najviac šancí Patrik Tybor podporovaný Marošom Kováčom. Marek Čanecký sa zasa môže spoľahnúť na slušnú časovú výhodu.
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY
1. vlajka PORZNER Manuel TEAM STÖLTING 3h 18' 03''
2. vlajka KAUPAS Gediminas TEAM DIFFERENDAGE - LOSCH + 00' 00''
3. vlajka DE BOER Joris AMPLATZ - BMC + 00' 00''
vlajka Slováci + 00' 00''
 
 
 CELKOVÉ PORADIE PO 3. ETAPE
1. vlajka ČANECKÝ Marek AMPLATZ - BMC 9h 34' 49''
2. vlajka THILL Tom TEAM DIFFERENDAGE - LOSCH + 00' 06''
3. vlajka KUEN Maximilian AMPLATZ - BMC + 00' 18''
7. vlajka KOVÁČ Maroš KEMO DUKLA TRENČÍN + 02' 04''
9. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 02' 17''
 
 
 
rovinatá ciel rovina Balatonföldvár > Kecskemét 180 km vitaz Čanecký
 
Vo štvrtok si organizátori na pretekárov vymysleli 20-kilometrovú neutrálnu zónu popri balatóne, ktorú pretekári absolvovali rýchlosťou 32 km/h a po ostrom štarte ich čakalo 180 kilometrov do Kecskemétu. S náročnou úlohou udržať dres lídra sa do etapy zahryzla Kemo Dukla Trenčín, no hneď od úvodu čelili mnohým únikom. Prvá polhodina dopadla úspešne, no potom sa dopredu dostala dvojica Kuen (Amplatz) a Lovassy (Differdange). V pelotóne sa naďalej bojovalo až ich na 65. kilometri dohnala pätica Early (Stölting), Danilovič (Srbsko), Weaver (CMI), Bajč (Amplatz) a aj náš Marek Čanecký tiež z Amplatzu.
 
Situácia bola pre Duklu nepriaznivá, naopak, Amplatz-BMC mal vpredu až troch ľudí zo siedmych. Dalo sa očakávať, že čelná skupina nebude príliš dobre spolupracovať. Pelotón sa však na vetre a kvôli pekelnej horúčave rozdelil na dve časti. Kováč s Tyborom boli v prvej skupine, no tá bola chudobnejšia o domestikov, ktorí sa šetrili na druhú časť etapy, alebo si na chvíľu orazili.
 
Keď sa sedmička vpredu spojila mala náskok 2:20, no náš predpoklad sa naplnil a kvôli výraznej prevahe rakúskeho tímu sa vzorne nespolupracovalo. Sto kilometrov pred cieľom ich výhoda klesla na minútu a pol. To už Dukle začalo virtuálne stačiť, keďže žiadny z unikajúcich cyklistov včera s Kováčom a Tyborom vpredu nebol.
 
Tento čas menšieho rozostupu využil Thill z Differdange, ktorý si dorazil čelo. Potom sa znova medzera zvýšila na dve a pol minúty, a tu sa to držalo aj 70 km pred cieľom. Nasledovali pokojné desiatky minút a medzera sa ešte máličko zvýšila.
 
50 km pred cieľom boli v pelotóne použiteľní iba iba Kováč, Tybor a Broniš, ktorí sa rovnomerne striedali v ťahaní, čo bol svojím spôsobom škrt cez rozpočet, pretože vyčerpávali svoj rezervoár síl do ďalších etáp. Sporadicky im pomáhali iba jazdci nórskeho FixItu. Napriek tomu nebolo nič stratené. Resp., ak by do žltého dresu tesne skočil niekto z Amplatzu, museli by situáciu kontrolovať Rakúšania a Trenčania by si zajtra orazili.
 
V poslednej hodine sa vpredu začalo taktizovať a nastupovať. Náskok preto klesol k hranici dvoch minút. Osmička sa zbavila troch najslabších a na čele ostala pätica Maximilian Kuen, Marek Čanecký, Andi Bajč (3x Amplatz-BMC), Tom Thill (Differdange) a James Early (Stölting). Veľká prevaha rakúskeho tímu. Ten spolupracoval výborne a napokon si to o víťazstvo rozdala trojica Kuen - Thill - Čanecký.
 
Maximilian Kuen vzorovo popracoval na Mareka Čaneckého, ktorý si poradil s Thillom a pripísal si tretie víťazstvo na pretekoch UCI! Ďalšia veľká gratulácia do Maďarska. Parádne slovenské predstavenie.
 
 
canecky-vitazi-2
Marek Čanecký víťazom druhej etapy (© Bringasport / Vanik Zoltan)
 
 
Pelotón napokon stratil až okolo troch minút, keď už vyčerpaným Duklákom nikto pomôcť nechcel,  keďže šanca o triumf bola zmarená. Marek Čanecký teda vyzliekol Kováča zo žltého dresu. Banskobystričan vedie aj bodovaciu súťaž, pretože bral aj body z prológu.
 
Zajtra čaká pretekárov 136-kilometrová rovinatá etapa. Dodajme, že v sobotu je na programe ťažké cieľové stúpanie Kékestetö. Má 13,8 kilometra pri priemernom sklone 5,8 %.
 
 
Marek Čanecký (víťaz a nový líder, Amplatz-BMC): "Včera sme etapu pokašľali, takže dnes bola taktika jasná, ísť úplne naplno, totálne to rozbiť. Vedeli sme, že Dukla nie je silná. V úniku sme mali prevahu. Postupne sme po jednom nastupovali pelotónu a trom nám to vyšlo. Zišli sme sa vpredu a dohodli taktiku na mňa. Súperi s nami spolupracovali, čo sa za týchto okolností vždy nestáva, takže to bol ideálny deň. Na konci, keď som ostal vpredu sám s Luxemburčanom, viackrát som mu nastúpil, ale bol silný, vždy ma dorazil. Vedel som ale, že toto je obrovská šanca na víťazstvo, a to za žiadnych okolností nepustím, takže ho porazím v špurte. Tak aj bolo.
V tíme sú veľmi spokojní. Mám žltý aj zelený dres, UCI body. Prial by som to aj Marošovi Kováčovi, ale doplatil na to, že na týchto pretekoch nemajú silný tím a v pelotóne im pomáhali iba Nóri z FixItu. Uvidíme čo teda ďalej. Samozrejme, o dres prísť nechceme. Zajtra ráno bude tímová porada a dohodneme sa. Je to veľmi živelný etapák. Konkurencia tu je slabšia ako napríklad na Okolo Slovenska a tým sú preteky ťažšie kontrolovanejšie. Veľa ľudí bezhlavo nastupuje, chce sa ukázať. Ťažko sa veci odhadujú a narúša taký ten koncept lepších tímov ako Differdange, Stölting, FixItu alebo aj nás. Sme v menšine oproti rôznym živlom. Dúfajme teda, že to udržíme a sobotňajší kopec ukáže, kto na tom ako je. Ja sa cítim lepšie ako na Okolo Rakúska, kde sa mi šlo veľmi zle, ale nie je to moja niekdajšia turecká forma."
 
 
Michal Kunic (športový riaditeľ Dukly): "Bojovali sme, no dnes to bolo nad naše sily. Chalani toho dnes majú dosť. Situácia je, aká je. Veľmi sme tu chceli urobiť dobrý výsledok. Ten sa aj podaril, ale dnes sme nemali tím schopný čeliť silným kontinentálnym družstvám. Cestovali sme tu s oklieštenou zostavou (Jurčo zlomenina, Mahďar rodinné problémy, Lajcha ME) a nie sme spokojní s výkonosoťu Dubeňa s Holomekom. Myslím si, že trpezlivosť s nimi nás už definitívne prešla... Verím, že zajtra sa situácia upokojí a pošetríme na ťažkú sobotu. Už to nebudeme my, ktorí to budú musieť viesť. Myslím si, že Patrik Tybor má reálnu šancu na Top 5 celkového poradia. Všetko je ešte otvorené."
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka ČANECKÝ Marek AMPLATZ - BMC 3h 54' 49''
2. vlajka THILL Tom TEAM DIFFERENDAGE - LOSCH + 00' 00''
3. vlajka KUEN Maximilian AMPLATZ - BMC + 00' 11''
27. vlajka KOVÁČ Maroš KEMO DUKLA TRENČÍN + 03' 19''
44. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 03' 19''
 
 
 CELKOVÉ PORADIE PO 2. ETAPE
1. vlajka ČANECKÝ Marek AMPLATZ - BMC 6h 16' 45''
2. vlajka THILL Tom TEAM DIFFERENDAGE - LOSCH + 00' 07''
3. vlajka KUEN Maximilian AMPLATZ - BMC + 00' 19''
6. vlajka KOVÁČ Maroš KEMO DUKLA TRENČÍN + 02' 08''
9. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 02' 24''
 
 
 
rovinatá ciel rovina Szombathely > Keszhely 108 km vitaz Kováč
 
Streda bola veľmi krátkym (108 km), ale horúcim dňom typickým pre augustové Maďarsko. Šlo sa z mesta Szombathely do Keszhely. Na trase boli dve menšie vrchárske prémie. "Bola to typická krátka etapa. Sformoval sa 10-členný únik, kde som bol spolu s Patrikom. Pelotón nám nedovolil výraznejšie odskočiť. Stále to bolo o desiatkach sekúnd. Asi 15 kilometrov pred cieľom sme si začali nastupovať a odišli štyria. Pre nás to bola výborná situácia, pretože sme tam boli obaja. Potom nás síce ďalší dvaja došli, ale prišli ďalšie nástupy. Dohodli sme sa, že to skúsim ja a vyšlo to. Do cieľa som prišiel sám. Patrik sa potom ešte odpútal s jednym súperom," povedal nám po etape nový líder pretekov Maroš Kováč. Podľa skúseného Trenčana to bol veľký boj hlavne s teplom, pretekári neustále zápasili s nedostatkom tekutín.
 
 
kovac-okolo-svk-2015-1
Atak Maroša Kováča na Okolo Slovenska 2015 (foto: Jaroslav Maliňák, C-I.sk)
 
 
Dukla po prvý raz v sezóne získala dres lídra pretekov. Ten sa bude snažiť obhajovať, no bude to mať vzhľadom na silu tímu veľmi náročné. Do Maďarska cestovali iba piati a Dubeň s Holomekom nemajú výkonnosť na to, aby ťahali pelotón a strážili úniky. "Bude to veľmi, ale veľmi, náročné. Stolting, Differendage aj Amplatz sú veľmi silné celky, ktoré sa nás budú snažiť rozbiť. Proti nim sme v podstate iba traja. Neviem, neviem, budeme musieť poriadne premýšlať, čo urobíme, a skúsiť osloviť aj iné tímy. Určite nechceme stratiť dres, no Patrik má rozhodne lepšie šance v ťažkom sobotňajšom dojazde, takže on by mal byť prioritou. Celé je to teda zamotané a nesmieme ani na sekundu zaváhať. Držte nám palce," odkázal cez náš portál fanúšikom Kováč.
 
Veľkým súperom bude pre Duklu Peter Kusztor. Domáci pretekár Amplatz-BMC je mimoriadne motivovaný a má vysokú výkonnosť, keďže obsadil celkové 27. miesto na pretekoch Okolo Rakúska (2.HC). Nohy mu však dnes nešli podľa predstáv a Dukláci ho v úniku roznastupovali. Napokon stratil 33 sekúnd.
 
Preteky vo štvrtok pokračujú 200-kilometrovou pekelnou etapou z Balatonföldváru do Kecskemét, počas ktorej môže ortuť teplomera dosiahnuť aj 40 stupňov. Dukláci už vybojovali 14 UCI bodov (víťazstvo v etape, tretie miesto, nosenie žltého dresu). Dukla vedie tímovú súťaž.
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka KOVÁČ Maroš KEMO DUKLA TRENČÍN 2h 19' 26''
2. vlajka DAKTERIS Janis TEAM DIFFERENDAGE - LOSCH + 00' 10''
3. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 00' 14''
12. vlajka ČANECKÝ Marek AMPLATZ - BMC + 01' 26''
24. vlajka BRONIŠ Roman KEMO DUKLA TRENČÍN + 01' 26''
vlajka DUBEŇ, HOLOMEK KEMO DUKLA TRENČÍN väčšie straty
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 1. ETAPE
1. vlajka KOVÁČ Maroš KEMO DUKLA TRENČÍN 2h 20' 40''
2. vlajka DAKTERIS Janis TEAM DIFFERENDAGE - LOSCH + 00' 12''
3. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 00' 13''
12. vlajka ČANECKÝ Marek AMPLATZ - BMC + 01' 25''
46. vlajka BRONIŠ Roman KEMO DUKLA TRENČÍN + 01' 32''
vlajka DUBEŇ, HOLOMEK KEMO DUKLA TRENČÍN väčšie straty
 
 
 
Preteky majú prológ a päť rovinatých etáp od 4. do 9. augusta s jediným dojazdom na veľký kopec v sobotu. Finišuje sa v nedeľu popoludní v uliciach Budapešti. Duklu reprezentuje pätica Roman Broniš, Martin Dubeň, Milan Holomek, Maroš Kováč a Patrik Tybor. V drese Amplatz-BMC štartuje Marek Čanecký.
 
 
 
Fotogaléria z 4. etapy Okolo Maďarska (© Bringasport / Vanik Zoltan):
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
 
Fotogaléria z 3. etapy Okolo Maďarska (© Bringasport / Vanik Zoltan):
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
Fotografia 1 z 27
 
Fotogaléria z 2. etapy Okolo Maďarska (© Bringasport / Vanik Zoltan):
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
 
Fotogaléria z 1. etapy Okolo Maďarska (© Bringasport / Vanik Zoltan):
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop