Bulharsko: Tybor získal zelený dres, dva triumfy a tretie miesto v GC

30.8.2015, 16:55 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
KEMO Dukla Trenčín pokračuje v bohatom programe pretekmi Okolo Bulharska (UCI 2.2), ktoré sa konajú od nedele 30. augusta do štvrtka 3. septembra. Michal Kunic so sebou vzal skúsenú dvojicu Patrik Tybor a Maroš Kováč doplnenú štyrmi mladíkmi Jurajom Lajchom, Martinom Dubeňom, Andrejom Strmiskom a Matejom Krajíčkom.
 
vlajka Okolo Bulharska 2015 (UCI Europe Tour)
1. 30.8. rovinatá ciel rovina Nova Zagora > Plovdiv 124 km vitaz Tybor
2. 31.8. kopcovitá ciel rovina Plovdiv > Troyan 121 km vitaz Hristov
3. 1.9. zvlnená ciel rovina Troyan > Tryavna 127 km vitaz Tybor
4. 2.9. kopcovitá ciel rovina Tryavna > Sliven 190 km vitaz Panassenko
5. 3.9. zvlnená ciel rovina Sliven > Veliko Trnovo 112 km vitaz Stevič
 
 
zvlnená ciel rovina Sliven > Veliko Trnovo 112 km vitaz Stevič
 
Preteky Okolo Bulharska vyvrcholili piatou etapou v severnej časti balkánskej krajiny. V profile mala iba jedno menšie stúpanie a pelotón finišoval pohromade. Zvíťazil srbský šprintér Ivan Stevič. Patrik Tybor finišoval na bezpečnej dvanástej priečke a udržal si celkové tretie miesto aj víťazstvo v bodovacej súťaži.
 
Domov si teda odnáša trofeje za dve víťazstvá, zelený dres a 36 UCI bodov. Späť do Dubnice však príde až v pondelok, pretože Duklu čaká ešte dvojetapové bulharské podujatie v okolí Varny s názvom Black Sea Cycling Tour (UCI 2.2), kam sa celý konvoj presunie a zapreteká si cez víkend. Bude to samá rovina.
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY
1. vlajka STEVIČ Ivan NANKANG - DYNATEK 2h 34' 52''
2. vlajka PAPOK Siarhej MINSK CYCLING CLUB + 00' 00''
3. vlajka BUTS Vitalij KOLSS BDC TEAM + 00' 00''
12. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 00' 00''
vlajka KOVÁČ, LAJCHA KEMO DUKLA TRENČÍN malé straty
 
 
CELKOVÉ PORADIE PRETEKOV
1. vlajka HRISTOV Stefan BRISASPOR 15h 57' 07''
2. vlajka ZEMLJAKOV Oleg VINO 4EVER + 01' 15''
3. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 01' 30''
vlajka KOVÁČ, LAJCHA KEMO DUKLA TRENČÍN väčšie straty
 
 
kopcovitá ciel rovina Tryavna > Sliven 190 km vitaz Panassenko
 
Stredajšia etapa bola kráľovská. V obrovských horúčavách absolvovali borci 190 kilometrov s ťažkým kopcom neďaleko cieľa. Predpokladali sa veľké rozdiely medzi najelpšími. Tak sa napokon nestalo. V kopci sa to síce trochu nadelilo, ale v zjazde pospájalo a pretekári boli príliš vyčerpaní, aby úspešne ušli súperom. Víťazstvo zo 14-člennej skupiny získal Kazach Nikita Panassenko zo Seven Rivers Cycling Team, teda kontinentálnej Astany, ktorá sa pod týmto názvom skrýva od vlaňajšieho dopingového škandálu.
 
Patrik Tybor preťal pásku na šiestom mieste a nič sa pre neho nemení. Ostal celkovo tretí a zo zeleného náskoku stratil iba tri body. Bodovaciu klasifikáciu vedie o 11 bodov, a keďže sa za víťazstvo berie desať, Cieslik by ho mohol prekonať iba triumfom a ziskom bodov z prémie. Celkovo ostal tretí. V pretekoch pokračujú a už ich zrejme dokončia ešte aj Kováč, Lajcha a Krajíček. Ten takto bojuje o budúcoročnú zmluvu. Dubeň so Strmiskom zabalili už včera.
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY
1. vlajka PANASSENKO Nikita SEVEN RIVERS CYCLING TEAM 4h 42' 56''
2. vlajka BELIK Sergej ITERA - KAŤUŠA + 00' 03''
3. vlajka NIKITIN Matvej SEVEN RIVERS CYCLING TEAM + 00' 03''
6. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 00' 03''
vlajka KOVÁČ,LAJCHA,KRAJÍČEK KEMO DUKLA TRENČÍN väčšie straty
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 4. ETAPE
1. vlajka HRISTOV Stefan BRISASPOR 13h 22' 03''
2. vlajka ZEMLJAKOV Oleg VINO 4EVER + 01' 27''
3. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 01' 42''
vlajka KOVÁČ,LAJCHA,KRAJÍČEK KEMO DUKLA TRENČÍN väčšie straty
 
 
zvlnená ciel rovina Troyan > Tryavna 127 km vitaz Tybor
 
Ani tretia etapa opäť nebola jednoduchá a záverčný kopec, z ktorého nasledoval už iba zjazd do cieľa rozdelil štartové pole. Vpredu ostalo 28 ľudí vrátane Tybora s Kováčom. Všetko vyvrcholilo špurtom, v ktorom ale nastal menší chaos s odbočkou, niečo ako v 4. etape Okolo Slovenska v Novom Meste nad Váhom. Patrik Tybor túto situáciu využil, dostal sa cez viacerých súperov a v špurte porazil Pawla Cieslika z Whirlpoolu.
 
27-ročný borec získal už druhý triumf na týchto pretekoch a poistil si zelený dres, kde vedie už s obrovským 14-bodovým náskokom. Celkovo ostal tretí.
 
 
Patrik Tybor (KEMO Dukla Trenčín): "S Marošom sme výborne spolupracovali, chytal nástupy, dohodli sme sa, že mi to v závere rozbehne. V poslednom kilometri ale niektorí jazdci šli rovno namiesto doprava, bolo to podobné ako na Okolo Slovenska. Ja som šiel správne, ale Cieslik mal už slušný náskok. Našťastie sa mi ho podarilo dobehnúť a ešte som mu nastúpil. Dobré je, že mám náskok v bodovačke.
Zajtra to bude šialená etapa. V obrovských horúčavách nás čaká ťažkých 190 kilometrov s najťažším kopcom pretekov na konci. Snažil som sa dnes skúmať súperov a vyzerá to tak, že Bulhar si to asi udrží, u Kazacha uvidíme. Môže sa to vyvinúť všelijako. Musím šetriť čo najviac síl a v závere vydať zo seba všetko. Takéto horúčavy som zažil aj v Maďarsku, navyše štvrtá etapa mi vyšla tam aj na Okolo Slovenska. Cítil som sa vo štvrtý deň vždy výborne, tak snáď to nezakríknem a zajtra všetko dobre dopadne."
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY
1. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN 3h 02' 48''
2. vlajka CIESLIK Pawel WHIRLPOOL - AUTHOR + 00' 00''
3. vlajka MORAJKO Jacek WIBATECH FUJI + 00' 00''
20. vlajka KOVÁČ Maroš KEMO DUKLA TRENČÍN + 00' 00''
vlajka ostatní Slováci KEMO DUKLA TRENČÍN väčšie straty
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 3. ETAPE
1. vlajka HRISTOV Stefan BRISASPOR 5h 36' 16''
2. vlajka ZEMLJAKOV Oleg VINO 4EVER + 01' 27''
3. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 01' 42''
vlajka ostatní Slováci KEMO DUKLA TRENČÍN väčšie straty
 
 
kopcovitá ciel rovina Plovdiv > Troyan 121 km vitaz Hristov
 
Druhá etapa mala 121 kilometrov aj s jednym náročným stúpaním, ktoré rozdelilo štartové pole. Ešte pred kopcom atakoval Bulhar Stefan Hristov, na ktorého pelotón nereagoval a vytvoril si slušný náskok. Potom sa v kopci vyselektovalo osem najsilnejších ľudí vrátane Patrika Tybora a vydali sa stíhať Bulhara vpredu. Pred vrcholom kopca ešte odišiel Kazach Oleg Zemljakov, ktorého poznáme z pretekov Okolo Slovenska, kde bol najlepším jazdcom U23. Zjazd obom unikajúcim borcom vyšiel a do cieľa prišli pred sedmičkou. Patrik Tybor finišoval na štvrtom mieste v etape.
 
O žltý dres Dubničan prišiel, pretože Hristov na neho dnes získal 2:03 a Zemljakov 40 sekúnd. Celkovo mu patrí tretia priečka a zelený dres. Zelenú súťaž vedie s náskokom šiestich bodov.
 
 
Michal Kunic (športový riaditeľ Dukly): "Podporovali sme Patrika. Mladí odtiahli rovinu, Maroš pekne pomohol aj v kopci. Vytvorila sa osemčlenná skupina, od ktorej som očakával, že bude spolupracovať a doskočí Bulhara vpredu. Nestalo sa tak. Boli tam traja Rusi z Kaťuše, ktorí mali jasnú prevahu, ale namiesto toho, aby si pomohli, neustále nastupovali až to dopadlo tak, že Bulhar udržal dve minúty. Nepáči sa mi takéto bezhlavé pretekanie. Veď tým Rusi ani nič nezískali. Patrik má dobrú formu, takže budeme bojovať ďalej."
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka HRISTOV Stefan BRISASPOR 2h 55' 28''
2. vlajka ZEMLJAKOV Oleg VINO 4EVER + 01' 23''
3. vlajka STALNOV Nikita REPREZENTÁCIA KAZACHSTANU + 02' 01''
4. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 02' 03''
vlajka ostatní Slováci KEMO DUKLA TRENČÍN väčšie straty
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 2. ETAPE
1. vlajka HRISTOV Stefan BRISASPOR 5h 36' 16''
2. vlajka ZEMLJAKOV Oleg VINO 4EVER + 01' 27''
3. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN + 01' 52''
vlajka ostatní Slováci KEMO DUKLA TRENČÍN väčšie straty
 
 
rovinatá ciel rovina Nova Zagora > Plovdiv 124 km vitaz Tybor
 
V nedeľu bola na programe rovinatá etapa s dvoma brdkami a situácia sa vyvinula tak, že po jednom zo stúpaní sa vpredu ocitol Patrik Tybor a rozhodol pokračovať v úniku, ktorý sa vytvoril. Trrojčlenná skupina so Samochvalovom (Itera-Kaťuša) a Georgievom (Brisaspor) dokázala pelotónu ujsť a pobiť sa o víťazstvo. Tybor bol najrýchlejší a po dvoch rokoch si konečne pripísal vytúžený triumf. Pelotón finišoval so stratou deviatich sekúnd.
 
Po úspešnom podujatí Okolo Maďarska tak Dukla pokračuje vo výborných výkonoch a opäť má muža v čele pretekov. Žltý dres sa Dubničan pokúsi udržať až do konca pretekov. V ďalších štyroch etapách to bude mať ťažké. Kohútov na smetisku je veľa a organizátori pripravili aj viacero náročných stúpaní. Dukla, podobne ako v Maďarsku, nie je silná a mladíci budú mať čo robiť, aby viedli pelotón.
 
Tybor by sa týmito výkonmi mohol dostať až na MS do Richmondu, kde by nezištne pomohol Petrovi Saganovi. V kuloároch sa totiž hovorí, že Velitsovci v pretekoch štartovať nebudú a Michael Kolář sa veľmi trápi. Nič však nie je oficiálne ani definitívne.
 
 
Patrik Tybor (Kemo Dukla Trenčín): "Najprv bola vpredu trojčlenná skupina a dvaja sme ich dobehli asi na 50. kilometri. Jeden zo súperov dostal defekt a ďalší odpadol, takže sme nakoniec došli traja. V závere to bolo hektické so zákrutou, nastúpil som na taký dlhý špurt až som si to vyčítal, ale Rus z Kaťuše našťastie nemal také nohy, aby ma preskočil. Nestáva sa často, žeby to v takejto rovinatej etape vyšlo úniku. Veď sme nemali ani raz viac ako minútu a pol náskoku. V poslednej hodine sa to motalo vždy pod minútou a šlo rýchlo. Na konci ale tímy v pelotóne zrejme zaváhali, nejako sa nedohodli alebo ponúkali, kto ten záver v horúčave odtiahne. Nechali nám priestor a využili sme ho.
Cítim sa dobre. Určite sa pokúsime dres držať. Budem bojovať o celkové víťazstvo, ale mám trochu obavy zo sily nášho tímu. Štyri dni ťahať na špici a čeliť veľkej prevahe, neviem-neviem. Uvidíme, držte palce!"
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN 2h 40' 49''
2. vlajka SAMOCHVALOV Dmitrij ITERA - KAŤUŠA + 00' 00''
3. vlajka GEORGIEV Georgi BRISASPOR + 00' 00''
vlajka ostatní Slováci KEMO DUKLA TRENČÍN + 00' 09''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 1. ETAPE
1. vlajka TYBOR Patrik KEMO DUKLA TRENČÍN 2h 40' 37''
2. vlajka GEORGIEV Georgi BRISASPOR + 00' 05''
3. vlajka SAMOCHVALOV Dmitrij ITERA - KAŤUŠA + 00' 06''
vlajka ostatní Slováci KEMO DUKLA TRENČÍN + 00' 21''
 
 
tybor-okolo-svk-3
Patrik Tybor v akcii (klik pre zväčšenie) (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
http://www.cycling-info.sk/slovensko-a-slovaci-clanky/2651-tybor-je-v-bulharsku-pri-chuti-v-utorok-vyhral-dalsiu-etapu

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop