Naša výprava je v Richmonde, predstavujeme jej ciele

23.9.2015, 08:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Desať cyklistov nás bude reprezentovať na svetovom šampionáte v americkom Richmonde. Každý cestoval s inými ambíciami, ale všetci s cieľom podať čo najlepší výkon. Naši nastúpia iba v pretekoch s hromadným štartom. Ponúkame ich reakcie.

 
Program Slovákov na MS (časy v CET):

Piatok 25.09. o 18:45 - Preteky U23
Erik Baška (1994, AWT-GreenWay)
Ľuboš Malovec (1994, Cycling Academy Team)
Juraj Bellan (1996, Firefly)
 
Sobota 26.09. o 15:00 - Preteky juniorov
Juraj Michalička (1998, CyS Žilina)
Adrián Foltán (1998, MŠK CK Žiar nad Hronom)
Samuel Oros (1998, Slávia ŠG Trenčín)
 
Sobota 26.09. o 19:00 - Preteky žien Elite
Tereza Medveďová (1996, BePink la Classica)

Nedeľa 27.09. o 15:00 - Preteky Elite (na Dvojke RTVS)
Juraj Sagan (1988, Tinkoff-Saxo)
Peter Sagan (1990, Tinkoff-Saxo)
Michael Kolář (1992, Tinkoff-Saxo)
 
 
Oproti Ponferrade 2014 máme zostavu menšiu o dvoch pretekárov, keďže v Španielsku nás reprezentovali štyria juniori i dvadsať trojkári. Medveďová prešla z junioriek do žien, takže tu sa iba zmenila kategória. Kvóty sme nevyužili naplno. Mohli sme postaviť ešte ženu, juniorku a dokonca troch ďalších borcov U23. Toľko nemohol postaviť žiadny iný tím! Slovenský zväz cyklistiky sa ale správal ekonomicky, pretože za veľkú mláku poslal iba pretekárov, ktorí by mali preteky dokončiť. "Šampionát nie je žiadny výlet a stojí nás i sponzorov veľa peňazí. Kedysi sa hovorilo, že na takéto preteky má ísť cyklista, ktorý nie len, že dokáže dokončiť v limite, ale je schopný byť aj v prvej tretine štartového poľa. Teda ak štartuje 200 ľudí, vo výsledkoch byť okolo 60. miesta," povedal nám prezident SZC Peter Privara. Po vlaňajšej kritike s množstvom "bafíkov" bola nová komisia cestnej cyklistiky neúprosná a do Richmondu necestoval napríklad ani tréner juniorov Jozef Jelža, bez sprievodu išla aj Medveďová.  O juniorov sa postarajú dvadsať trojkári, o našu jedinú ženu eliťáci. Drvivá väčšina výpravy cestovala až v utorok, čo vyvoláva otázky, či ešte nezohrá negatívnu rolu v pretekoch časový posun.
 
 
-reklama-
cyklostyl-sep-2015
 
 
V elitnej kategórii je to každý rok rovnaké - Sagan proti presile
 
"Verím, že Juraj Sagan a Michael Kolář urobia všetko pre to, aby bol Peter v závere na popredných miestach. Ak sa im to podarí, už bude iba na Petrovi, ako sa s ponúknutou šancou popasuje. Veľakrát už dokázal, že v závere si vie poradiť aj sám. Zároveň však netreba zabúdať na to, že tam bude mnoho jazdcov, ktorí urobia všetko pre to, aby Petrovi túžbu po dúhovom drese, prípadne pódiovom umiestnení, prekazili," povedal na tlačovej konferencii pred odletom reprezentačný tréner Ján Valach, ktorého si vybral sám Peter Sagan, keď neprijal ponuku SZC, aby tím viedol niektorý zo športových riaditeľov Tinkoff-Saxo. Odôvodnil to tým, že s tímom je celý rok a táto akcia môže byť pravá slovenská.
 
Obaja pomocníci, teda starší Sagan aj Kolář majú slušnú formu. Juraj sa dobre pripravil na pretekoch Okolo Británie, ktoré nemal problém dokončiť a Michael sa v nedeľu ukázal druhým miestom na francúzskej jednorazovke. Pri podobnom profile trate, hoci kratšom a bez silnej konkurencie, nestačil iba na Nacera Bouhanniho. "Bol to výborný tréning pred MS a ešte aj s výsledkom, takže musím byť spokojný. Je to znak, že forma ide hore. Dúfam, že v nedeľu pri Petrovi vydržím čo najdlhšie," vravel nám po pretekoch.
 
 
sagan-casovka-msr-maly
Peter Sagan na Majstrovstvách SR v Žiline (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Na prognózu sme sa pýtali aj Petra Privaru: "Peter to bude mať náročné v tom, že si musí v poslednom kole vybrať správnych pretekárov, ktorí budú bojovať o medaily. Chce to veľkú dávku šťastia, pretekárskeho umu a, samozrejme, i výkonnosti. Kedysi, keď Taliani povedali, že idú na Cippoliniho, bol u nich jediný favorit. Keď všetko vyšlo ako malo, vyhral. Rovnako napríklad Bettini. Dnes to už tak nefunguje. Silné krajiny majú viacero taktických možností a veľa toho riešia za pochodu. Vy potom neviete, koho zadné koleso si máte vyhliadnuť. Španieli, Taliani, Holanďania, Belgičania. Všetci budú mať v nedeľu dvoch-troch lídrov."
 
"Peter dosiahol najlepší výsledok (šieste miesto) na MS vo Florencii, pred ktorou absolvoval jednorázovky v Kanade, Montreal vyhral. Očakával som, že to zvolí aj tento raz, ale nechcem spochybňovať jeho tím, určite vedia, čo robia. Snáď sa dobre rozjazdil v tímovej časovke," doplnil Privara.
 
Prezident SZC absolvuje vo štvrtok kongres UCI. Pýtali sme sa ho, čo očakáva: "Určite sa bude preberať financovanie, doping, aj ten technický, či kotúčové brzdy. Ešte pred dvoma rokmi boli tieto brzdy sci-fi, ale vidíme, že lobbing je veľký. Uvidíme ako to dopadne. Sám som zvedavý, ako sa bude svet správať k prezidentovi UCI. Existuje voči nemu nejaká opozícia, ale neviem posúdiť, či slabšia alebo silnejšia."
 
Našu výpravu čaká v Richmonde aj vzácna návšteva. Už dnes večer budú vo svojom hoteli večerať s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom a veľvyslancom SR v USA Petrom Kmecom, ktorí chcú našim pretekárom takýmto spôsobom zaželať veľa šťastia v pretekoch.
 
 
Baška s ťažkou úlohou, všetkých juniorov čaká premiéra
 
Medzi dvadsať trojkármi budeme mať majstra starého kontinentu, no Martin Riška tento úspech vzhľadom na MS nepreceňuje. "Ešte v nás všetkých žije Erikov titul majstra Európy, ale musíme sa na to pozrieť reálnymi očami. My nemôžeme ísť do Ameriky s tým, že ideme na víťazstvo aj tu. Máme maličký tím a jedného pretekára, ktorý je schopný miešať karty. Bude to jedna obrovská lotéria. V Estónsku preteky vyvrcholili hromadným špurtom väčšej skupiny. Priznám sa, že v Richmonde toto neočakávam. Budú tu silné národy útočiť a nie je vylúčené, že sa to nejakej skupine podarí. Základný cieľ bude skončiť v prvej tretine štartového poľa. Ak to bude lepší výsledok - v Top 20, Top 10, budeme veľmi šťastní," povedal nám tréner U23. Dodajme, že v Top 20 malo Slovensko pretekára naposledy v roku 2007 pri pamätnom titule Petra Velitsa. Juraj Sagan bol vtedy ako prvoročák jedenásty.
 
 
baska-erik-me-tartu-boxova
Erik Baška majstrom Európy v Tartu (klik pre zväčšenie) (© Tarmo Haud)
 
 
"Verím, že Erik má dobrú formu, no je koniec sezóny, časový posun. Bude to vyslovene o tom, či mu ten deň sadne, alebo nie. Kopce by nemali byť zásadné. Profil, aspoň z papiera a videí, by mu mal sedieť, ale už v posledných okruhoch nebude môcť šetriť. Aj kopce bude musieť prejsť na čele, aby sa to nepotrhalo a videl, ako sa to vyvíja. S Ľubom a Jurajom si sadneme a dohodneme sa, ako budú postupovať. V akom rozsahu pomáhať Erikovi," doplnil Riška.
 
"Cítim sa dobre. Nemôžem sa na nič sťažovať. Forma by mala byť dobrá. Samotný okruh nie je taký náročný a verím, že ho zvládnem, ale pre mňa je najťažšie to, že kopce sú na konci okruhu a v tom poslednom sa všetko rozhodne. Ak by som záver nezvládol, všetko by vyšlo navnivoč. Debatovali sme o tom, či je vhodné cestovať až v utorok, keď sú preteky v piatok, ale dospeli sme k názoru, že to bude v poriadku. V Amerike som ešte nepretekal, takže sám som zvedavý, ako bude telo reagovať," povedal nám Erik Baška.
 
 
Všetci traja juniori cestovali na MS prvý raz. Sú to prvoročáci, takže môžu nás reprezentovať aj o rok v katarskej Dohe. "Vsadili sme na perspektívu. Všetci traja absolvovali svetové poháre i ME, ostávajú v tejto kategórii aj o rok, takže budú zbierať veľmi dôležité skúsenosti, ale chceme  od nich aj nejaký výsledok. Okruh nie je až taký náročný, tak veríme, že vydržia v pelotóne a zašpurtujú. V tomto je najlepší Adrián, takže budú mať chalani pokyny pomôcť mu, lebo radšej jedno výborné miesto ako tri priemerné. Je to veľmi špecifické podujatie, o šťastní. Mechanické vozy neidú. Základný cieľ je skončiť v prvej tretine štartového poľa a ak všetko ideálne sadne, boli by sme šťastní za Top 20," zhodnotil šance juniorov Jozef Jelža.
 
 
michalicka-foltan-msr-zilina
Juraj Michalička a Andrián Foltán na MSR v Žiline (© JM, Cycling-Info.sk)
 
 
Už tradične samou vojačkou v poli bude 19-ročná Tereza Medveďová, ktorá sa v tejto sezóne slušne chytila. V posledných dvoch mesiacoch absolvovala mimoriadne náročný program a v dosiaľ najťažších pretekoch Tour de l'Ardéche (UCI 2.2, 7 etáp) vo Francúzsku predviedla dobrý výkon. Prežila veľa stúpaní a držala sa väčšinou v druhej skupine, až v posledných dvoch etapách výkonnostne odišla. Na MS bude jej základným cieľom preteky dokončiť a ak sa jej to podarí, na čo najlepšom mieste.
 
 
Výprava Slovenska na MS v Richmonde mimo pretekárov:
prezident SZC: Peter Privara
vedúci výpravy: Rastislav Zoller
tréner Elite: Ján Valach
mechanik Elite: Berto Nazzareno
masér Elite: Maroš Hlad
tréner U23 a juniori: Martin Riška
mechanik U23 a juniori: Jakub Bučo
masér U23 a juniori: Tomáš Liška
 
 

 
 
Súvisiace články:
{module ms-2015-clanky}
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop