Kurieri opäť odhalili výkonnosť Slovákov, Baška ale s víťazstvom

4.5.2015, 17:30 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Máme za sebou siedmu poľsko-slovenskú edíciu Pretekov karpatských kuriérov (2.2U). Náročné podujatie prinieslo krásny súboj najlepších pretekárov z tradičných cyklistických krajín v rôznych klasifikáciách. Nás potešilo, že sa prvý raz v cieli jednej z etáp radoval Slovák. Dokonca ten, ktorého slovenskí spoluorganizátori roky vychovávali. Preteky však potvrdili aj výkonnostnú priepasť špičky Európy a našich cyklistov zo širšieho reprezentačného výberu.
 
 
Dominancia AWT-GreenWay a Cycling Team Jo Piels
 
Prológ v Tarnówe vyhral Nemec Jan Bronckhoff z AWT-GreenWay tesne pred troma Holanďanmi z Jo Pielsu. Obom celkom sa podaril aj únik v prvej etape. Špurt čelnej skupiny však vyhral Alexander Wachter z Tirolu a dostal sa do žltého dresu. O ten ho pripravil Alvaro Cuadros z AWT, ktorý bol ako jediný v úniku oba poľské etapy. Slovenská časť pretekov zmeny nepriniesla. 1. mája zo Starej Bystrice do Bytče triumfoval únik mimo Top 5 poradia a Nové Mesto nad Váhom v sobotu videlo jediný klasický šprintérsky dojazd. Erik Baška (tiež AWT-GreenWay) potvrdil vysokú výkonnosť v koncovke a všetkým súperom ukázal chrbát. Záverečný deň v Maďarsku ovládol 15-členný únik a hromadné pády v upršanom dojazde. Spadli traja víťazi predchádzajúcich etáp. Bronckhoff, ktorý tak pripravil AWT o celkové víťazstvo, Baška i Wachter, ktorý si zlomil kľúčnu kosť. Z konečného triumfu sa tak radoval Tim Ariesen z Cycling Team Jo Piels.
 
Kuriéri priniesli výbornú konkurenciu dvadsať trojkárov. Na ťažký profil vysokú rýchlosť víťaza pretekov 43,2 km/h či tretí triumf Jo Pielsu za posledné štyri roky. Zbytočnú maďarskú etapu po dlhočíznom presune s praskaním kostí aj bicyklov, no pre nás hlavne druhé etapové víťazstvo Slováka od roku 2009 - po obnove pretekov. A to 21-ročného talentu z Dohnian, ktorý navyše obliekal aj dres Dohňanmi sponzorovaného tímu.
 
 
kurieri-peloton-velka
Alvaro Cuadros, Erik Baška a cyklista Jo Piels (foto: Jaroslav Maliňák, C-I.sk)
 
 
Baška najlepší. Potešili Bellan i Harag, jazdili však defenzívne
 
Erik Baška bol napriek zdravotným problémom so žalúdkom a hnačkami jasne najlepším Slovákom. Vyhral etapu a pracoval pre tím, ktorý veľmi chcel preteky celkovo vyhrať. Postavil tu silnú zostavu, ktorej mal byť práve pôvodne Baška lídrom, ale okolnosti sa vyvinuli inak.
 
Juraj Bellan, Ľuboš Malovec a Tomáš Harag predviedli slušnú výkonnosť a v každej etape sa udržali v pelotóne. Jazdili defenzívne a zle pozične, ale spolu s Matejom Krajíčkom ukázali, že aspoň dokážu takéto preteky zvládnuť. "Pasivitu našim reprezentantnom nevyčítam, pretože v takýchto pretekoch mohli útočiť iba tí najsilnejší ľudia a tam naši jednoducho nepatria. Výkonnosť bola uspokojivá, no dúfam, že na nej ešte spolu s pozičnou jazdou poriadne zapracujeme. Potešil hlavne Juraj. Ako prvoročák šiel naozaj slušne. V jeho prípade je na čom stavať. Chlapci majú pred sebou ešte veľmi veľa práce," povedal nám reprezentačný tréner Martin Riška.
 
"Do pretekov som nastupoval bez očakávaní, pretože to bol môj prvý etapák v U23 a som veľmi spokojný, ako to dopadlo. Prológ som šiel slušne a v etápach som nemal výkonnostné problémy. Iba v 2. etape som mal pád v kopci práve, keď sa to delilo. Ostal som v druhej skupine, ale nakoniec sa to zišlo. Sústredil som sa hlavne na piatok a najťažšie stúpanie - Oravskú Lesnú. Tam som sa držal Wachtera a nepohol som sa od neho. Potrebujem zlepšiť pozičnú jazdu. Keď nebudem vedieť jazdiť v dôležitých okamihoch na špici a do každého kopca pôjdem zo zadných pozícií, nedopadne to dobre. Musím pochváliť celý realizačný tím. Odviedli výbornú robotu. Som spokojný. Bola to pre mňa veľká skúsenosť. Ja by som asi chcel do budúcna aj etapu s cieľom na kopci. To by mi mohlo vyhovovať," rozhovoril sa nám 19-ročný Juraj Bellan, ktorý skončil z našich najvyššie, 29. celkovo. Jazdec klubového tímu Firefly dodal, že ďalšie preteky, ktoré pôjde za reprezentáciu, budú jeho stým štartom v drese Slovenska od žiakov. Zaujímavá štatistika.
 
Asi najlepší etapák v kariére má za sebou jazdec CK Banská Bystrica Tomáš Harag. "Pred pretekmi som nemal veľké oči. Mal som tento rok iba tri štarty, a to iba v Slovenskom pohári. Chýbali mi pretekové kilometre, čo sa aj ukázalo v dojazdoch, v ktorých som sa nedokázal presadiť. S čím som však celkom spokojný, bol výkon v kopcoch, kde som sa zväčša dokázal udržať v prvej skupine. Chcel som sa aspoň raz ukázať v úniku, ale nepodarilo sa mi to. Dúfam, že ma etapák posunie výkonnostne ďalej." Ľuboš Malovec už odcestoval do Azerbajdžanu, s reakciou sme ho nezastihli.
 
 
kurieri-malovec-academy
Ľuboš Malovec a kolega z Cycling Academy Team (foto: Jaroslav Maliňák, C-I.sk)
 
 
Riška chce pre najlepších vysokohorské sústredenie
 
Ostatným dvadsať trojkárom spod Tatier chýbala výkonnosť na iné ciele, než preteky dokončiť. Nebyť lobingu zo strany spoluorganizátorov, ani by sa to nepodarilo a na domácu časť podujatia by nedorazili. Mierne prekvapujúce je, že krok nedokázali držať ani traja pretekári trenčianskej Dukly, ktorá si do tímu vyberá slovenskú elitu. Jazdcom grupetta okrem výkonnosti chýba aj vôľa a pokora, takže to s nimi ani pre budúcnosť nevyzerá najlepšie.
 
Kuriéri poslúžili reprezentačnému trénerovi ako priezračná studienka kvality jednotlivých pretekárov. Pomerne ľahko vie poskladať zostavu na najbližší Nations cup, ktorým bude v závere mája Závod Míru U23. "Áno. Nie je veľmi o čom rozmýšľať. Malovec, Bellan, Harag a Krajíček, ak sa nič neočakávané nestane, dostanú príležitosť vo veľmi náročných pretekoch, ktoré Česi pripravia (Bellan si bude môcť vyskúšať dva dojazdy na kopec, pozn. red.). Uvidíme, ako to bude so Zverkom. Na zahraničné výjazdy chcem brať iba jazdcov, ktorí nebudú s hanbou odstupovať v prvej etape," uvažoval Riška a pokračoval: "Kuriéri sú výborné, rýchle preteky, ale Nations cup je mierne vyššie a pocítili to už viacerí." Erik Baška v Čechách štartovať nebude. Vypýtal si možnosť ísť na súbežné Paríž - Roubaix U23.
 
Reprezentačný tréner aj športový riaditeľ AWT-GreenWay uvažuje nad vysokohorským sústredením. Do talianskych Álp by vzal najlepších dvadsať trojkárov sa doslova vyvetrať a potrénovať na rôznych výkonnostných parametroch. Plánuje tak urobiť po MSR a ČR v Žiline, aby túto prípravu zúročili na augustových ME v estónskom Tartu. Momentálne je v štádiu presviedčania a získavania finančných prostriedkov.
 
 
kurieri-tabak-slovaci
Robert Málik, Juraj Lajcha, Juraj Kováčik v grupette (foto: Jaroslav Maliňák, C-I.sk)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop