Posledný deň na Paríž - Nice pre Vichota, Betancur celkovým víťazom

8.3.2014, 17:26 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Sedem dní sa pelotón pomaličky presúval k juhovýchodnému francúzskemu mestu Nice a ani tento rok organizátori z posledného dňa nevynechali kopec Col d'Eze, no nešlo o časovku do vrchum, ale bežný prejazd.
 
8. etapa PARÍŽ - NICE 2014 (UCI World Tour, Francúzsko)
16.3. nedeľa kopcovitá ciel rovina Nice > Nice 128 km víťaz: Vichot
HISTÓRIA - ÚVOD - PRETEKÁRI - ETAPY: ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7
 
Tohtoročné "Preteky za slnkom" boli opäť vyrovnané a absencia časovky ešte viac zúžila rozdiely medzi najlepšími. Musíme tiež priznať, že sa o to postarala aj menej členitá trasa. Najvyšší bod pretekov v nadmorskej výške 1119 metrov hovorí za všetko. Nečudujeme sa, prečo väčšia časť vrchárskej elity volila súbežné preteky v Taliansku.
 
Vyrovnanosť však nikdy nie je na škodu, a preto sme boli zvedaví, ako sa premieša poradie v poslednej etape v okolí Nice. Šance malo stále množstvo ľudí. Šli sa chronicky známe kopce týchto pretekov a najmä spomínaný Col d'Eze s vrcholom pätnásť kilometrov pred cieľom mal veľkú moc.
 
Žiadnym prekvapením nebolo odstúpenie Gerainta Thomasa (Sky) po včerajšom páde. Tímový lekár Richard Usher povedal, že nič nemá zlomené a Brit nebol ani v nemocnici. Ošetrili ho z mnohých odrenín a so sabazaprením by bol schopný pokračovať, no nemalo by to zmysel. Okrem lídra najbohatšieho tímu sveta ostali podpisové hárky chudobné aj od podpisov kolegu Edvalda Boassona Hagena, Stevena Cummingsa (BMC) a tiež Michaela Matthewsa (Orica), ktorý bol celé preteky vysoko v GC, včera ale výraznejšie statil. Ešte v prvej hodine sa rozhodli vzdať Tom Boonen a Gert Steegmans (2x OPQS). Belgický tím sa so svojimi klasikármi k etapákom nespráva vždy úplne fér. Často im stačí veľmi málo na to, aby svojich lídrov stiahli, keď nevidia ich využitie.
 
Prvý šprint na devätnástom kilometri si podmanil šprintér John Degenkolb (Giant) v snahe upevniť si líderstvo v bodovacej klasifikácii. Štyri body získal, no mal stále iba päťbodový náskok na Carlosa Betancura (Ag2r), čo mu nemuselo stačiť. Tretie miesto a hlavne jednu bonusovú sekundu bral Zdeněk Štybar (OPQS), ale to bola iba veľmi kozmenitcká úprava.
 
Po prémii prišiel čas na vznik úniku a ten bol podľa očakávania veľmi početný. Jednalo sa až o 15 ľuíd. Xabier Zandio (Sky), Stelle Von Hoff (Garmin), Greg Van Avermaet (BMC), Jens Keukeileire (Orica), Michael Koch a Marco Marcato (2x Cannondale), Alexandre Favilli (Lampre-Merida), Francesco Gavazzi (Astana), Moreno Hofland (Belkin), Matthew Busche a Danilo Hondo (2x Trek), Jeróme Cousin (Europcar), Emanol Erviti (Movistar), Alexander Kristoff (Kaťuša), Jeróme Pineau (IAM), Jeróme Coppel (Cofidis) a Anthony Delaplace (Bretagne).
 
Hoci Lotto do úniku trestuhodne nedostalo človeka, mali veľké šťastie, že nikto vpredu nebol vysoko vo vrchárskej súťaži a pozícia Pima Ligtharta ostala na prvých troch dvojkách úplne neohrozená. Prvú vrchársku prémiu dňa si bez boja pripísal Francesco Gavazzi, ktorý v tejto klasifikácii ešte nebodoval.
 
15-členný únik nemal veľký náskok a druhý kopec s vrcholom na 55. kilometri využila dvojica Koen De Kort a Albert Timmer z Giantu-Shimano na dotiahnutie sa. Vrcholom Cote de Chateauneuf prešiel ako prvý Danilo Hondo, tesne za ním 16 ľudí a pelotón so statou 50-tich sekúnd. Chvíľu sa skúšal odčleniť od úniku Jeróme Pineau, ale ostalo to iba v štádiu pokusu.
 
Medzičasom si do tímových áut sadalo čoraz viac pretekárov. Zo známejších mien vzdali Tyler Farrar, Fabian Wegmann (2x Garmin) aj Taylor Phinney (BMC).
 
Počas predposledného stúpania už s vážnymi parametrami Cote de Peille (1.kat / 6,6 km / 6,8 %) únik nedokázal ostať pokope a poriadne sa delil. Nebudeme spomínať všetky zmeny, ale tesne pred vrcholom z neho ostala už iba pätica Van Avermaet, Coppel, Busche, Cousin a Zandio. Ostatní sa buď vrátili späť, alebo strácali pár sekúnd. Pelotón zaostával zhruba o minútu. O prvý atak v balíku sa postaral Vincenzo Nibali. Výborne pracujúce Ag2r na čele asi 50-člennej skupiny favoritov zvýšilo tempo veľmi pokojne a rozumne. Tesne pred vrcholom kopca Žraloka zo Sicílie spolu s ostatnými členmi pôvodného úniku dostihli. 40 km pred cieľom sa teda začínalo odznova. 50 ľudí vpredu čakal mierny zjazd a posledný výstup pretekov na Col d'Eze (1.kat / 4,3 km / 6,7 %), odkiaľ sa potrebovali zviesť 15 km do cieľa. Peter Velits (BMC) mal k dispozícii Grega Van Avermaeta a Amaela Moinarda.
 
Priemerní vrchári nemali žiadnu šancu útočiť v kopci, takže to radšej skúšali v rovinatejších pasážach. Jurij Trofimov z Kaťuše si vytvoril pekný 45-sekundový náskok. Za ním sa vydali Luis Maté (Cofidis) a Jeróme Causin (Europcar). Tí však na výslní dlho nevydržali. Pokusov nebolo veľa, pretože sme už medzi najlepšími nevideli Voecklera. Ten sa porúčali do grupetta už v predposlednom kopci. Okrem Ag2r na tom bol výborne aj Movistar. Španieli mali vpredu ku Rojasovi a G. Izaguirremu ešte ďalších troch ľudí.
 
Prvé členenie hlavnej skupiny nastalo ešte pred Col d'Eze v zjazde, pretože motivácia niektorých ľudí nebola taká silná a vytvorila sa diera. Presne na začiatku stúpania bol Trofimov minulosťou a začalo ísť do tuhého. Zdeněk Štybar ostal úplne sám z OPQS a bol asi najväčším otáznikom.
 
4300 metrov pri 6,7-percentnom sklone nebolo príliš veľa a neprichádzali ani žiadne veľké nástupy. Nikto sa nemal k činu. Skupina sa delila pomaly. Tesne pred vrcholom nevydržal Štybar a favoriti sa rozdelili na dve partie. Žiaľ, v tej druhej ostal Velits. Vrcholom ale prešiel iba s 10-12-sekundovou stratou na Betancura, Costu a spol. spolu tam bolo 15 ľudí. Ešte to nebolo stratené.
 
V prvých momentoch zjazdu sa dopredu dostal Fränk Schleck (Trek) so Simonom Špilakom (Kaťuša). Prvý nebol v poradí, druhý strácal 39 sekúnd na Betancura. Ten bol na najlepšej ceste celkovo vyhrať. 12 km pred páskou sa našťastie Velitsova skupina spojila s elitnou a do cieľa sa za Luxemburčanom a Slovincom rútilo presne 25 borcov. Štybar strácal asi pol minúty. Šiel spolu s Nibalim či Jeanessonom. Bolo tam asi osem ľudí.
 
Osem kilometrov pred páskou bol Schleck so Špilakom o 20 sekúnd pred 25 ľuďmi s Velitsom a Štybarova partia, kde pracoval na čele iba Čech, strácala asi ďalších 25 sekúnd. Pracoval iba Gorka Izaguirre (Movistar), ktorý mal záujem pomôcť kolegovi Rojasovi na celkové pódium. My sme sa tešili na špurt Petra Velitsa. Vieme, že Púchovčan má v takýchto dojazdoch šancu.
 
Problémom však bola dvojica na čele. Schlecka a Špilaka nie a nie dostihnúť. Zdalo sa, že to majú veľkú šancu udržať. Nie, nie. Nebola to pravda. Costa s Velitsom boli veľmi aktívni.
 
vichot-arthur-2Pol kilometra pred páskou prišiel veľký pád Ruia Costu s ďalšími piatimi ľuďmi. Vinníkom bol zrejme Tony Gallopin (Lotto). Peter Velits sa tomu veľmi tesne vyhol, ale nemal už najlepšiu pozíciu. Špurt vyhral Arthur Vichot (FDJ) o galusku pred Josém Rojasom (Movistar) a Cyrilom Gautierom (Europcar). Peťo Velits preťal pásku jedenásty. Štybarovi sa nepodarilo doskočiť dopredu.

Celkovým víťazom Paríž-Nice 2014 sa stal Carlos Betancur z tímu Ag2r La Mondiale. Majster sveta Rui Costa (Lampre-Merida) si odnáša druhé miesto a vyšetrenie v nemocnici. Arthur Vichot (FDJ) sa vďaka dnešným bonifikáciám dostal zo šiesteho na tretie miesto. Neuveriteľný José Rojas (Movistar) štvrtý. Top 5 uzatvára Jakob Fuglsang (Astana). Peter Velits napokon obsadil deviate miesto kvôli bonifikácii Simona Špilaka z poslednej rýchlostnej prémie. Štybar vypadol z Top 10 až na 15. miesto.
 
Bodovacia súťaž pripadla Degenkolbovi tesne pred Betancurom a Rojasom. Na čele vrchárskej klasifikácie sa dnes absolútne nič nezmenilo a Ligthart z nevýrazného Lotta to asi hodnotí ako životný úspech. Súťaži do 25 rokov sme sa výraznejšie nevenovali, keďže ju vyhral 24-ročný celkový dominátor Betancur. Tímy ovládol Movistar.
 
Veľmi stručné zhodnotenie znie nasledovne: Jediný relevantný Kolumbijčan na štarte nezaprel svoj pôvod a dvoma víťazstvami s dvadsiatimi sekundami bonifikácie si zariadil zaslúžené celkové víťazstvo. Rui Costa predviedol svoj výborný štandard. Životný etapák Vichota, Rojasa, Gautiera aj dvoch Rakúšanov Denifla a Reichenbacha. Rojasovi sa napriek tomuto výraznému zvýšeniu odolnosti v kopcoch nepodarilo pripísať etapové víťazstvo čo je také Rojasovské. Škoda, že tu neštartoval Peter Sagan, pretože keď sa na to teraz spätne pozeráme...
 
 
Arthur Vichot (FDJ): "Bolo to ako klasika, bolo to úžasné víťazstvo. Pre mňa je to prvýkrát, čom som vyhral takúto etapu na takýchto pretekoch. Som veľmi šťastný, je to výborný pocit. Záverečný pád ma nezastavil, aby som vyhral. Každá sekunda je nervózna a všetci bojujú o svoje pozície, preto je tento úspech pre mňa špeciálnym momentom."
 
 
Sumár pretekov pripraví kolega Tomáš Šandor a budeme ho publikovať v utorok...
 
 
VÝSLEDKY 8. ETAPY
1. vlajka VICHOT Arthur FDJ 3h 06' 56''
2. vlajka ROJAS José Joaquín MOVISTAR TEAM + 00' 00''
3. vlajka GAUTIER Cyril TEAM EUROPCAR + 00' 00''
4. vlajka CARUSO Damiano CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
5. vlajka KELDERMANN Wilco BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
6. vlajka SCHLECK Fränk TREK FACTORY RACING + 00' 00''
7. vlajka SLAGTER Tom Jelte BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
8. BETANCUR Carlos AG2R LA MONDIALE + 00' 00''
11. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 00''
skupina favoritov (22 ľudí) + COSTA Rui + 00' 00''
23. vlajka ŠTYBAR Zdeněk OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 01' 08''
 
 
KONEČNÉ CELKOVÉ PORADIE
1. BETANCUR Carlos AG2R LA MONDIALE 35h 11' 45''
2. vlajka COSTA Rui LAMPRE - MERIDA + 00' 14''
3. vlajka VICHOT Arthur FDJ + 00' 20''
4. vlajka ROJAS José Joaquin MOVISTAR TEAM + 00' 21''
5. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 00' 29''
6. vlajka GAUTIER Cyril TEAM EUROPCAR + 00' 31''
7. vlajka DENIFL Stephan IAM CYCLING TEAM + 00' 35''
8. vlajka ŠPILAK Simon KATUSHA TEAM + 00' 36''
9. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 39''
10. albansko GALLOPIN Tony LOTTO BELISOL TEAM + 00' 41''
11. vlajka REICHENBACH Sébastien IAM CYCLING TEAM + 00' 46''
12. vlajka IZAGUIRRE Gorka MOVISTAR TEAM + 00' 50''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ
1. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - SHIMANO 44 bodov
2. BETANCUR Carlos AG2R LA MONDIALE 42 bodov
3. vlajka ROJAS José Joaquin MOVISTAR TEAM 40 bodov
 
 
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ
1. vlajka LIGTHART Pim LOTTO BELISOL TEAM 44 bodov
2. vlajka FRANK Mathias IAM CYCLING TEAM 25 bodov
3. vlajka CHAVANEL Sylvain IAM CYCLING TEAM 20 bodov
 
 
 
 
 
 
Kopce dnešného dňa:
33,5 km: Cote de Duranus (2.kat / 3,9 km / 4,3 %)
55,5 km: Cote de Chateauneuf (2.kat / 5,4 km / 4,4 %)
70 km: Col de Calaïson (2.kat / 6,3 km / 4,4 %)
87 km: Cote de Peille (1.kat / 6,6 km / 6,8 %)
113 km: Col d'Eze (1.kat / 4,3 km / 6,7 %)
 
 
8-etapa
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop