Dramatickú kráľovskú etapu T-A ovládol Contador

9.3.2014, 21:05 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Kráľovská etapa tohtoročnej edície Tirreno - Adriatico pripravila pre cyklistov na obrovskej porcii kilometrov tri náročné stúpania v Apeninách, na ktorých chceli tímy ako Tinkoff-Saxo či Sky otupiť bezchybne fungujúci stroj OPQS a jeho lídra Michala Kwiatkowskeho.
   
4. etapa Tirreno - Adriatico 2014 (UCI World Tour, Taliansko)
15.3. sobota horská ciel rovina Indicatore > Cittareale 244 km víťaz: Contador
HISTÓRIA - ÚVOD - PRETEKÁRI - ETAPY: ikona-1ikona-2ikona-3ikona-5ikona-6ikona-7
 
Prvých sto kilometrov bolo úplne jednoduchých, ale druhá polovica dnešného dňa sa mohla pochváliť tromi dlhými stúpaniami, na ktorých sa mala odohrať napínavá bitka o celkový triumf. Najväčšími vyzývateľmi priebežného lídra podujatia Michala Kwiatkowskeho boli najmä Alberto Contador a Richie Porte, ktorí strácali na poľského pretekára 36, resp. 39 sekúnd. Španiel sa dnes mohol spoľahnúť hlavne na výborných pomocníkov Kreuzigera a Rocha a jeho
ÚNIK DŇA
.kat14. Maxim Belkov
(Kaťuša)
.alm14. Lloyd Mondory
(Ag2r)
.euc14. Alexandre Pichot
(Europcar)
.ast14. Alexej Lutšenko
(Astana)
.bar14. Fillipo Fortin
(Bardiani)
.iam14. Matthias Brandle
(IAM Cycling)
veľkou túžbou bolo zvíťaziť. Porte mal vo svojich rukách ako vždy skvelý tím Sky, preto títo dvaja borci mali v záujme urobiť dnešnú etapu čo najťažšou. V horách sa mohol predviesť aj Nairo Quintana, ktorý však včera prekvapujúco stratil nejaké sekundy, ale Movistar mohol byť tiež tou silou, ktorá mohla vykoľajiť OPQS
 
Počas etapy prišla správa, že Robert Gesink z Belkinu musel opustiť podujatie. 27-ročný Holanďan okupoval v GC dobrú pozíciu a mohol mať namierené do TOP 10. Do úniku sa dnes dostali Maxim Belkov (Kaťuša), Lloyd Mondory (Ag2r), Alexej Lutšenko (Astana), Alexandre Pichot (Europcar), Fillipo Fortin (Bardiani) a Matthias Brandle (IAM Cycling). Vpredu boli teda tímy Europcar, Bardiani a IAM Cycling, ktoré ani raz nechýbali v brejku na tomto podujatí. Na druhej strane ich doplnili kvalitní borci ako Belkov či bývalý majster sveta do 23 rokov Lutšenko. Mondory zas mohol byť tajnou zbraňou pre Domenica Pozzoviva.
 
Zaujímavú skupinu na čele pretekov kontroloval v pelotóne tím OPQS, ktorý dnes mohol v závere hrať dvomi kartami, pretože Rigoberto Urán bol v GC na druhom mieste, čo im poskytovalo značný manévrovací priestor. Utečenci si na rovine síce vybudovali 7-minútový náskok, ktorý bol však pred tromi horskými prekážkami len symbolickou mierou. Na prvom dnešnom stúpaní Forca di Cerro (9,6 km, 4,6 %) bol prvý Fortin, za ním nasledovali Lutšenko a Brandle. Po tejto horskej prekážke mal pelotón stratu 5:45. Potom čakal na pretekárov 13-kilometrový zjazd a najťažší kopec dnešného dňa Forca Capistrello (16,3 km, 6,7 %). 
 
Na tomto stúpaní v pelotóne začal udávať vysoké tempo Movistar, ktorý sa okrem Quintanu mohol v závere spoľahnúť aj na Beňata Intxaustiho. Už na týchto úsekoch mali starosti napríklad Ivan Basso alebo Roman Kreuziger,
18°C
ten mal však technický problém, a po čase sa vrátil do hlavnej skupiny. V úniku zas začali zaostávať Fortin a Pichot. Ešte na tomto predposlednom stúpaní sa do hlavnej skupiny vrátil Fillipo Fortin. Movistar tu zatiaľ odvádzal perfektnú prácu, pretože sa mu podarilo roztrhať pelotón, pričom pochopiteľne zaostávali aj náš Peter Sagan a Gilbert. Na konci hlavnej skupiny ale stále bojoval Ivan Basso a už aj Cadel Evans. Tesne pred vrcholom tohto kopca mala vedúca štvorica náskok už len 1:50.
 
Po tomto dramatickom výstupe zostala na čele pretekov už len štvorica borcov Mondory, Lutšenko, Belkov a Brandle s náskokom dve minúty. Movistar na predchádzajúcom stúpaní síce ukázal obrovskú silu, ale potom čakalo na pelotón až 40 kilometrov, kým sa nedostali na dnešný rozhodujúci kopec, čiže hlavná skupina mala dostatok času, aby sa mohla preusporiadať. Tak sa aj stalo a do hlavnej skupiny sa vrátili aj Peter Sagan a Cadel Evans. Opačným smerom ale putoval Maxim Belkov, ktorý sa vzdal účasti v brejku.
 
Quintanova družina na posledných zvlnených kilometroch stále viedla hlavnú skupinu na záverečné stúpanie, čiže kolumbijský talent sa dnes cítil veľmi dobre, aby vyzval na vrchársky súboj všetkých ostatných favoritov. 33 kilometrov pred cieľom musel meniť bicykel Alberto Contador, ale bez väčších problémov sa vrátil späť do pelotónu. Tridsať kilometrov pred cieľom mala vedúca trojica stále minútový náskok. Kwiatkowski vo svojom azúrovom drese zatiaľ bezprostredne sedel za vláčikom tímu Movistar.
 
Obrovské sklamanie potom prežil Lloyd Mondory, ktorý sa najskôr v klesajúcej pasáži vzdialil svojím spolubojovníkom, ale čoskoro spadol a jeho jazda na čele pretekov sa tak skončila. Niekoľko kilometrov pred posledným kopcom Cittareale Selvarotonda (14 km, 5,3 %), sa mohli Lutšenko a Brandle pochváliť náskokom 60 sekúnd. Toto stúpanie síce začínalo mierne, ale najprudšie pasáže sa vynorili pred vrcholom. Po 240-tich kilometroch to bola pre cyklistov určite obrovská výzva.
 
Na začiatku stúpania na miernych pasážach sme videli pracovať na čele vláčika Cannondale Petra Sagana, ktorý pomáhal Ivanovi Bassovi udržať pozíciu pred ťažkými úsekmi. Dvanásť kilometrov pred cieľom už nemal Movistar pred sebou žiadnu prekážku. Ako prvý zaútočil Stefano Pirazzi (Bardiani) a Movistar za ním poslal Beňata Intxaustiho. V tom momente už neboli v hlavnej skupine dvaja víťazi Tour de France Wiggins a Evans. Po útoku tímu Movistar sa na čelo hlavnej skupiny dostal OPQS. O chvíľu útočil aj Kreuziger. Títo traja borci sa nakoniec spojili a belgický tím dostali pod značný tlak. Český pretekár jazdil výborne, striasol sa Intxaustiho a pred pelotónom vybudoval náskok 25 sekúnd.
 
Kreuziger pokračoval v agresívnom výkone a tri kilometre pred cieľom sa striasol aj Pirazziho. Potom útočili aj Kišerlovski a Scarponi. Čoskoro ich dobehli Quintana a Contador. Kreuziger si stále udržiaval menší náskok, ale potom počkal na svojho kapitána a jeho skupinu kilometer pred cieľom. Vtedy sa preteky akoby zastavili a všetky skupiny sa spojili. Nakoniec sa v dramatickom závere tešil z víťazstva Alberto Contador, ktorý porazil Naira Quintanu. Tretí skončil Daniel Moreno.
 
Ako prvý útočil pred cieľom Richie Porte, ale Contador si ho postrážil a potom prenasledovaný Quintanom preťal cieľovú pásku ako prvý. Na štvrtom mieste prišiel hrdina posledného stúpania Roman Kreuziger, hneď za ním dorazil Michele Scarponi. Líder podujatia Michal Kwiatkowski v závere bojoval, ale nakoniec sa mu podarilo ustáť útoky, a aj keď na siedmom mieste stratil na Contadora desať sekúnd, stále sa udržal na čele klasifikácie.
 
Pred ďalšou náročnou etapou je na čele teda Michal Kwiatkowski, avšak pred Albertom Contadorom má náskok už len 16 sekúnd. Zajtrajšie cieľové stúpanie je veľmi prudké, preto môžu byť časové rozdiely ešte väčšie ako dnes, čo môže výbušnému a vo výbornej forme jazdiacemu Contadorovi hrať do kariet. Na tretie miesto sa posunul Nairo Quintana, ktorý sa na pódium posunul po skvelom výkone svojho tímu.
 
 
Alberto Contador (Tinkoff-Saxo): "Je to skvelé víťazstvo, dodalo mi dôveru a ukazuje, že všetka tá práca počas zimy sa vyplatila. Som rád, že som vyhral, no ovládnuť celkovú klasifikáciu bude veľmi ťažké. Ale pokúsim sa o to. Časový bonus v cieli bol dôležitý, pretože vieme, že Tirreno sa vyhráva len o niekoľko sekúnd."
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY
1. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 6h 39' 56''
2. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 01''
3. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 00' 05''
4. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 05''
5. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING + 00' 05''
6. vlajka SCARPONI Michele ASTANA PRO TEAM + 00' 08''
7. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 10''
8. vlajka KIŠERLOVSKI Robert TREK FACTORY RACING + 00' 11''
9. vlajka HORNER Chris LAMPRE - MERIDA + 00' 11''
10. vlajka CARUSO Giampaolo KATUSHA TEAM + 00' 17''
51. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 08' 39''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 4. ETAPE
1. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 16h 06' 42''
2. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 16''
3. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 23''
4. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING + 00' 34''
5. URÁN Rigoberto OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 38''
6. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 39''
7. vlajka KIŠERLOVSKI Robert TREK FACTORY RACING + 00' 49''
8. vlajka MOSER Moreno CANNONDALE PRO CYCLING + 01' 01''
9. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 01' 02''
10. ARREDONDO Julián TREK FACTORY RACING + 01' 03''
42. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 08' 51''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 4. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 18 bodov
2. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 14 bodov
3. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 12 bodov
 
 
 
 
4-etapa
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop