Contador zničil súperov, opäť vyhral a vedie klasifikáciu, Sagan prekvapil

9.3.2014, 21:07 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Piata etapa poskytla vrchárom poslednú možnosť na pokorenie Michala Kwiatkowskeho, ktorý mal pred nimi v talóne ešte časovku jednotlivcov, preto brutálne sklony na poslednom kopci boli na to viac ako vhodnou príležitosťou.
 
5. etapa Tirreno - Adriatico 2014 (UCI World Tour, Taliansko)
16.3. nedeľa horská ciel rovina Amatrice > Guardiagrele 192 km víť: Contador
HISTÓRIA - ÚVOD - PRETEKÁRI - ETAPY: ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-7
 
Muro di Guardiagrele bol 600-metrový úsek s priemerom 22 %, po ktorom zostávalo do cieľa už len osemsto metrov, pričom záverečných 250 metrov malo hodnotu 9 %. Táto krátka pasáž síce nemala schopnosť medzi pretekármi vytvoriť veľké rozdiely, ale tie však mali byť dostatočné, aby poprehadzovali vrchné priečky v klasifikácii. Okrem toho bezprostrednou prípravou na záverečnú stenu bolo asi najťažšie stúpanie na tomto podujatí.
 
Medzi favoritov dnešného dňa určite
ÚNIK DŇA
.ltb14. Adam Hansen
(Lotto-Belisol)
.grm14. Benjamin King
(Garmin-Sharp)
.tne14. David de la Cruz
(NetApp)
.kat14. Luca Paolini
(Kaťuša)
.ast14. Andrej Grivko
(Astana)
.tfr14. Jaroslav Popovič
(Trek)
.tgs14. Simon Geschke
(Giant-Shimano)
.iam14. Matthias Brandle
(IAM Cycling)
patrili Nairo Quintana, Daniel Moreno či Domenico Pozzovivo, ktorí to perfektne ovládajú na strmých úsekoch. Ale najlepšiu vrchársku formu tu preukázal Alberto Contador, ktorý bol pre Kwiatkowskeho aj najväčším súperom v celkovej klasifikácii, preto bolo zaujímavé sledovať, či sa mu v závere podarí získať na poľského cyklistu dostatok času, ktorý by ho udržal na čele aj po časovke jednotlivcov. Na štarte sa dnes neobjavili dve známe mená, Thibaut Pinot odstúpil kvôli bolestiam v kolene a po náhlom ochorení musel podujatie opustiť aj štvrtý muž celkového poradia Richie Porte.
 
Ostrý začiatok dnešnej etapy, ktorý bol do kopca, najskôr poslal na čelo pretekov trojicu Adam Hansen (Lotto-Belisol), Benjamin King (Garmin-Sharp) a David de la Cruz (NetApp), ku ktorým sa však čoskoro pripojili Luca Paolini (Kaťuša), Andrej Grivko (Astana), Jaroslav Popovič (Trek), Matthias Brandle (IAM Cycling) a Simon Geschke (Giant-Shimano). Pelotón sa zbavil týchto pretekárov veľmi ochotne, ktorí si však na oplátku dokázali vypracovať a po dlhú dobu udržať odstup presahujúci až desať minút.
 
Prvé dve hodiny dnešného dňa sa niesli v rýchlom tempe, pretože po prekonaní prvého výstupu čakal na cyklistov klesajúci profil. Aj z toho dôvodu bola v tých chvíľach priemerná rýchlosť etapy 42 km/h. Na čele hlavnej skupiny sa pohyboval tim OPQS, ktorý by dnes nebol proti tomu, aby sa únik udržal na čele etapy až do samého konca, a uchmatol tak dôležité bonusové sekundy. Bolo teda len otázkou času, kedy sa v hlavnej skupine preskupia sily a brejk sa dostane pod väčšiu kontrolu.
 
Ako sa blížil prvý dnešný rozhodujúci kopec Passo Lanciano (11,3 km, 8,3 %), bol to práve tím Tinkoff-Saxo, ktorý sa postavil na čelo pelotónu a začal pomaly sťahovať odstup utečencov. 50 kilometrov pred cieľom to bolo už len šesť minút. Do úniku sa dostali najmä výborní tempári, s výnimkou dobrého vrchára de la Cruza, ktorí by však s dostatočným náskokom dokázali zostať na čele etapy aj po tomto náročnom stúpaní.
 
Ešte pred samotným stúpaním si borci v úniku rozdelili dve šprintérske prémie, na ktorých bol v obidvoch prípadoch najrýchlejším Matthias Brandle. Na začiatku stúpania na Passo Lanciano sa potom únik rozpadol a vpredu zostali už len Geschke a King. Pelotón bol za nimi štyri minúty a vtedy sa na útok rozhodla parádna dvojica Contador - Quintana! Pelotón okamžite zbystril pozornosť,
17°C
keďže k spomínanej dvojici sa pripojil aj Peraud. Táto malá partia sa pohybovala pred hlavnou skupinou s náskokom 15 sekúnd, ale po chvíli ich OPQS vrátil späť. Takže tento atak mal len propagačný charakter, ale Kwiatkowski musel pochopiť, že ho ešte bude čakať poriadna zaberačka. Pelotón v tej chvíli tvorilo už len 25 pretekárov. Potom začali udávať vysoké tempo Movistar a Tinkoff-Saxo.
 
Lenže ani potom nemal Kwiatek pohodu, pretože atakoval Nieve, ku ktorému sa znovu pridali Contador, Quintana, Peraud a Pozzovivo. A hlavná skupina začala zaostávať. Veľkú chuť a skvelú formu mal najmä Contador, ktorý útokom rozbil aj túto skupinku, ktorého ako-tak dokázal nasledovať len Quintana, ale ani jemu sa nepodarilo dobehnúť motivovaného Španiela. Kwiatkowski bol v problémoch aj preto, pretože tempo neustál ani Rigoberto Urán, takže líder podujatia stratil svojho najlepšieho pomocníka. Medzitým na čele podporil vedúcu dvojicu de la Cruz.
 
Vrchol tohto stúpania teda preťali ako prví King, de la Cruz a Geschke. Za nimi dorazili Contador a ďalší muž z úniku Adam Hansen so stratou 48 sekúnd. Španiel mal tak pri sebe výborného kolegu, ktorý mu mohol pomôcť ešte zvýrazniť svoj náskok. A celkom sa mu aj darilo, pretože Kwiatkowski si na tomto kopci prežil peklo a za Contadorom zaostával necelé štyri minúty, pričom mu spoločnosť robil len Wout Poels. Quintana zas strácal na Contadora 40 sekúnd a spolu s ním boli v skupine Pozzovivo, Nieve, Caruso a Peraud. Contador si ale ohromne užíval dnešný deň, pretože v zjazde sa striasol aj Hansena.
 
Po dlhom zjazde strácal Contador na vedúcu skupinu už len 30 sekúnd, ale v spolupráci s Hansenom, ktorý sa k nemu opäť vrátil, mohli tento odstup zlikvidovať ešte pred záverečnou stenou. Quintana s partiou už boli za španielskym borcom s minútovou stratou. Osem kilometrov pred cieľom už bol Contador na čele pretekov, pričom do cieľa ťahal za sebou zvyšných štyroch cyklistov. Odstup bezprostredných prenasledovateľov sa stále zväčšoval a už sa blížil k dvom minútam. Alberto Contador tak po fantastickom výkone smeroval k pevnej pozícii lídra pretekov.
 
Päť kilometrov pred cieľom už vo vedúcej skupine chýbal de la Cruz. Dva kilometre pred cieľom atakoval Ben King, za ním zostali už len Contador a Geschke. Španiel ale na najtvrdších častiach stúpania zmazal stratu a ešte mal dostatok síl, aby sa osamostatnil na čele. 
 
Alberto Contador dnes nakoniec nemal konkurenciu a neuveriteľným spôsobom tak vyhral aj contador-alberto-2014svoju druhú etapu na Tirreno - Adriatico a na čele pretekov si vybudoval rozhodujúci náskok. Simon Geschke na druhom mieste stratil 6 sekúnd, tretí Ben King 45 sekúnd. Potom do cieľa dorazil Hansen. Na piatom mieste sme videli Perauda so stratou 1:26.  Neskôr prišla do cieľa skupina, v ktorej boli Giampaolo Caruso, Roman Kreuziger, Julián Arredondo, Rinaldo Nocentini, Domenico Pozzovivo a Nairo Quintana s mankom 1:42. Obrovské sklamanie dnešnej etapy Michal Kwiatkowski mal zdrvujúci odstup 6:03.
 
Neuveriteľný výkon predviedol v tejto náročnej etape aj Peter Sagan, ktorý vo vrchárskej bitke o celkové poradie stratil na víťaza len 2:38, čo je v jeho podaní len ďalšie potvrdenie výnimočných kvalít. Slovenský borec sa z ničoho nič zjavil v cieli s malou stratou, čo znamená, že si dokázal poradiť aj na Passo Lanciano, aj na záverečnej stene, ktoré lámali nohy iným vynikajúcim vrchárom.    
 
Na čelo priebežného poradia sa tak dostal Alberto Contador, ktorý má pred druhým Nairom Quintanom bezpečný odstup 2:08, ktorý už nedokáže zmazať ani krátka časovka. Ak El Pistolero dôjde v utorok do cieľa, bude zaslúženým viťazom tohto podujatia. Tretia priečka patrí ďalšiemu členovi Tinkoff-Saxo Romanovi Kreuzigerovi, ktorý na Kolumbijčana stráca len sedem sekúnd. Prievan bol v najlepšej desiatke, do ktorej sa dnes prepracovali Jean-Christophe Peraud, Daniel Moreno, Domenico Pozzovivo a Giampaolo Caruso. Naopak opačným smeroval putovali Michal Kwiatkowski, Rigoberto Urán, Moreno Moser a odstúpený Richie Porte.
 
 
Alberto Contador (Tinkoff): "S Romanom sme premýšľali, akú taktiku by sme mohli zvoliť na dnešnom poslednom stúpaní, ale ja som chcel útočiť už na Lanciano a do cieľa ísť osamote, aj keď som vedel, že je to ťažké a veľmi náročné. Nakoniec som to vyskúšal, pretože som chcel takéto odvážne víťazstvo a rád robím podobné veci. Nepochybujem, že táto výhra patrí medzi moje najlepšie, na ktoré si budem dlho pamätať. "
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY
1. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 4h 54' 42''
2. vlajka GESCHKE Simon TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 06''
3. vlajka KING Ben GARMIN - SHARP + 00' 45''
4. albansko HANSEN Adam LOTTO BELISOL TEAM + 01' 01''
5. vlajka PERAUD Jean-Christophe AG2R LA MONDIALE + 01' 26''
6. vlajka CARUSO Giampaolo KATUSHA TEAM + 01' 39''
7. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 42''
8. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 01' 42''
9. ARREDONDO Julián TREK FACTORY RACING + 01' 42''
10. vlajka NOCENTINI Rinaldo AG2R LA MONDIALE + 01' 42''
11. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 01' 42''
20. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 02' 38''
38. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 06' 03"
       
 
CELKOVÉ PORADIE PO 5. ETAPE
1. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 21h 01' 30''
2. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 02' 08''
3. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 15''
4. ARREDONDO Julián TREK FACTORY RACING + 02' 39''
5. vlajka PERAU Jean-Christophe AG2R LA MONDIALE + 02' 40''
6. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 02' 50''
7. vlajka MORENO Dani KATUSHA TEAM + 02' 51''
8. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 02' 56''
9. vlajka CARUSO Giampaolo KATUSHA TEAM + 02' 58''
10. vlajka KIŠERLOVSKI Robert TREK FACTORY RACING + 03' 06''
31. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 11' 23''
 
 
 
 
 
 
5-etapa
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop