Malori jasne vyčnieval nad ostatnými v časovke, Sagan 22.

9.3.2014, 21:11 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Priamočiara a rýchla trať časovky v poslednej etape bola ušitá na mieru pre špecialistov, ale zaujímavé súboje sa mohli odohrať aj v celkovej klasifikácii, pretože niektoré rozdiely medzi jazdcami neboli príliš veľké.
 
7. etapa Tirreno - Adriatico 2014 (UCI World Tour, Taliansko)
18.3. utorok i.časovka ciel rovina San Benedetto d. Tronto 9,1 km víťaz: Malori
HISTÓRIA - ÚVOD - PRETEKÁRI - ETAPY: ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6
 
Na úplne rovinatom profile bol najväčším favoritom Tony Martin, ktorý v prvej etape priviedol OPQS k víťazstvu v TTT. Fabian Cancellara už dnes musel ukázať svoj motor, veľkým otáznikom bol ale Bradley Wiggins, ktorý sa síce zameriava len na časovky, ale jeho forma nebola stále oslnivá. Dobrý výsledok mohli dosiahnuť aj borci z Movistaru Castroviejo, Malori a Dowsett alebo niektorí z bývalých dráharov z Orici-GreenEdge. Veľká pozornosť smerovala aj na Michala Kwiatkowskeho, ako si dokáže poradiť po ťažkom víkende s disciplínou, v ktorej nedávno na Algarve porazil aj kolegu Martina. A slovenskí fanúšikovia boli zas zvedaví, čo znovu vyvedie Peter Sagan.
 
Z prvých štartujúcich najskôr zajazadili dobré časy dvaja jazdci tímu Tinkoff-Saxo Daniele Bennati a Manuele Boaro, ku ktorým sa pridal aj Arnaud Démare (FDJ), ale ten skutočne rozdielový čas nastavil v cieli až Alex Dowsett,
20°C
ktorý hodnotou 10:33 porazil Bennatiho o osem sekúnd. Jeho vedenie však dlho nevydržalo, pretože z prvej priečky ho zosadil lietajúci Holanďan Tom Dumoulin (Giant-Shimano), aj keď len o jednu sekundu. Táto zápletka nakoniec vyvrcholila príchodom na trať Adriana Maloriho, ktorý mal v cieli až o 19 sekúnd rýchlejší čas ako Dumoulin a jeho výsledná cifra 10:13 tak hrdo svietila nad všetkými ostatnými.
 
Domáci pretekár nastavil latku skutočne vysoko, pretože úradujúci majster sveta v tejto disciplíne Tony Martin za ním zaostal až o 15 sekúnd, a aj keď sa zaradil na priebežné druhé miesto, nemecký pretekár s týmto výkonom nemohol byť spokojný. Na vrchné priečky sa dostal aj Manuel Quinziato, ktorý sa tak pokúsil vylepšiť náladu v tíme BMC po zlých výkonoch Cadela Evansa, ktorý na dnešnú časovku ani nenastúpil a odcestoval domov.
 
Jedni z favoritov dnešného dňa Bradley Wiggins a Fabian Cancellara boli potom ďalšími vyzývateľmi Adriana Maloriho. Britský cyklista ho síce nezosadil z trónu, pretože mu chýbalo 11 sekúnd, ale aspoň sa mu podarilo odsunúť Tonyho Martina na tretie miesto o štyri sekundy.  Samotný Spartakus sa potom najbližšie priblížil k prvému miestu, keď mu na Maloriho chýbalo len šesť sekúnd, no priebežná druhá pozícia určite nebola pre neho zlá. Wiggins bol zatiaľ tretí, Martin až štvrtý.
 
Potom Jonathan Castroviejo nepredviedol svoj najlepší výkon, takže pre Maloriho zostalo na štarte už len minimum pretekárov, ktorí by ho mohli poraziť. Vtedy sa postavil na štartovaciu rampu Peter Sagan. Slovenský šampión zajazdil solídny čas, ale na najlepších to nestačilo, takže výkonom 10:52 sa zaradil na osemnáste miesto a na konci dnešného dňa ho mala čakať výsledná pozícia okolo dvadsiatej priečky. Ak by teda Alberto Contador získal v časovke aspoň tri body, Petra Sagana by vyzliekol z červeného dresu pre víťaza bodovacej súťaže.
 
Zmenu na čele poradia nezariadil ani Michal Kwiatkowski, ktorý po náročnom týždni preťal cieľovú čiaru so stratou 22 sekúnd na Maloriho, no umiestnenie v najlepšej desiatke dnešnej etapy by mu nemalo uniknúť. Adriano Malori mohol mať v tej chvíli veľký úsmev na tvári, pretože do cieľa už mali prísť len jazdci na celkové poradie, z ktorých bol konkurencieschopný iba Alberto Contador.
 
Potom sa začal odohrávať súboj o najlepšiu desiatku celkového poradia, veľká pozornosť sa sústredila na Quintanu, ktorý mal pred Kreuzigerom náskok len sedem sekúnd. A medzi borcami okolo desiateho miesta boli časové rozdiely takisto veľmi malé. Kišerlovski, Scarponi a Pozzovivo odjazdili slušnú časovku a obhájili svoje pozície, to sa však nedalo povedať o Giampaolovi Carusovi, ktorý si dnes po svojom výkone určite pohoršil. Jeho tímový kolega Daniel Moreno ešte musel čakať, či sa zostane v najlepšej desiatke. Výborný výkon Jeana-Christopha Perauda posunul tohto francúzskeho cyklistu pred Juliána Arredonda, ktorý by sa však mal udržať medzi najlepšími. 
 
Roman Kreuziger nakoniec v cieli nestiahol potrebných sedem sekúnd na Quintanu, ktorý si tak po výbornom výkone udržal druhé miesto v celkovej klasifikácii. Alberto Contador dnes nebol pod časovým stresom, pretože na čele poradia mal bezpečný náskok, napriek tomu odjazdil veľmi dobrú časovku porovnateľnú s ostatnými pretekármi na celkové poradie.
 
Dnešné víťazstvo tak ukoristil Adriano Malori, ktorý po vynikajúcom výkone nechal za sebou časovkársku špičku v osobách Cancellaru, Wigginsa a Martina. Taliansky pretekár dosiahol v tomto ročníku o dvanásť sekúnd lepší čas, ako v minulom roku víťazný Tony Martin. Fabian Cancellara sa konečne predviedol v dobrom svetle, čo je pred Miláno - San Remo pre Trek výborná správa. Aj Bradley Wiggins dosiahol na krátkej trati výborný výsledok, čo sa už nedá povedať a o Tonym Martinovi, ktorý má na svojom konte v sezóne už tri porážky v tejto disciplíne. Peter Sagan dokončil časovku v tretej desiatke, čo mu však stačilo na zisk červeného dresu, keďže nebodoval ani jeho najvážnejší konkurent Alberto Contador.
 
Cenný triumf na Tirreno -Adriatico si teda odnáša Alberto Contador po skvelom horskom víkende. Parádnu pohodu tímu Tinkoff-Saxo potvrdil ziskom tretieho miesta Roman Kreuziger, v ktorého osobe má Contador veľmi spoľahlivého pomocníka. Medzi nich sa vtesnal len Nairo Quintana, ktorý vyhral aj súťaž do 25 rokov a ktorého forma pred Girom začína stúpať. Štvrtý skončil Peraud, na piatom mieste je veľký talent a sezónny objav Julián Arredondo. Ďalej sa do desiatky dostali Pozzovivo, Kišerlovski, Moreno, Scarponi, ktorý v nej po časovke vymenil Carusa, a Nieve, ten zas uhájil meno tímu Sky na týchto prestížnych pretekoch.
 
 
Adriano Malori, Movistar: "Je to najväčšie víťazstvo mojej kariéry, pretože som porazil Cancellaru, Wigginsa a Martina. Neveril som tomu, kým tí najlepší neprešli cez cieľovú čiaru. Tento triumf je pre mňa ako sen. Mojím cieľom v tomto roku je priblížiť sa čo najviac k najlepším jazdcom v časovke a potom získať medailu na majstrovstvách sveta. Myslím, že som na dobrej ceste."           
      
 
VÝSLEDKY 7. ETAPY
1. vlajka MALORI Adriano MOVISTAR TEAM  10' 13''
2. vlajka CANCELLARA Fabian TREK FACTORY RACING + 00' 06''
3. vlajka WIGGINS Bradley SKY PROCYCLING + 00' 11''
4. vlajka MARTIN Tony OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 15''
5. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 19''
6. vlajka DOWSETT Alex MOVISTAR TEAM + 00' 20''
7. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 22''
8. vlajka QUINZIATO Manuel BMC RACING TEAM + 00' 23''
9. albansko DEVOLDER Stijn TREK FACTORY RACING + 00' 24''
10. albansko DURBRIDGE Luke ORICA GREENEDGE + 00' 26''
22. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 39''
 
 
KONEČNÉ CELKOVÉ PORADIE
1. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 15h 28' 45''
2. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 02' 05''
3. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 14''
4. vlajka PERAUD Jean-Christophe AG2R LA MONDIALE + 02' 39''
5. ARREDONDO Julián TREK FACTORY RACING + 02' 54''
6. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 03' 04''
7. vlajka KIŠERLOVSKI Robert TREK FACTORY RACING + 03' 09''
8. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 03' 16''
9. vlajka SCARPONI Michele ASTANA PRO TEAM + 03' 16''
10. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 03' 19''
29. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 11' 11''
 
 
7-etapa
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop