Purito najlepším na domácom ihrisku v Katalánsku

31.3.2014, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Preteky Okolo Katalánska zostali trochu v tieni začínajúcich belgických jednorazoviek, ale prítomnosť najlepších Grand Tour jazdcov predviedla fanúšikom rušné súboje, ktoré ale narušilo zlé počasie.

 

Kým v Belgicku si klasikári užívajú slnečné podmienky, osobitý región v Španielsku kropil dážď a v horských etapách trápila pretekárov veľká zima. Aj z toho dôvodu sme boli ukrátení o očakávanú vrchársku bitku na stúpaní Vallter 2000 a ani zvlnený dojazd v poslednej etape nenaplnil predpoklady, pretože organizátori museli skrátiť barcelonský okruh kvôli mohutnému dažďu pre väčšiu bezpečnosť cyklistov. Rozhodujúcim momentom podujatia tak zostalo Rodríguezove zrýchlenie v závere tretej etapy, po ktorom si dokázal udržať na čele klasifikácie ľahký štvorsekundový náskok.

 

 

Purito pred Grand Tours na správnej ceste

 

Domáci jazdec Joaquim Rodríguez prišiel na toto podujatie rovno zo sústredenia  na ostrove Tenerife. Na jeho predstavení sa však neodzrkadlila vyše mesačná pretekárska pauza, ale svojími výkonmi sa vyrovnal rozbehnutým pretekárom a nakoniec bol z nich najsilnejší. Na čelo pribežnej klasifikácie sa dostal po neopakovateľnej akcelerácii na kopci La Molina, ktorej sa ako-tak dokázali vyrovnať len ContadorQuintana. Týchto vybojovaných päť sekúnd nakoniec rozhodlo o druhom triumfe na tomto podujatí v jeho kariére, pretože kráľovská etapa končiaca na vrchole Vallter 2000 chladným počasím znemožnila uskutočniť záverečné manévre vrchárov. Ak by aj počasie nakoniec umožnilo rozkrútiť vrchárske obrátky na plný plyn, Rodríguez vyzeral byť výborne pripravený a schopný obhájiť svoju pozíciu a navyše mal pri sebe svojich najlepších domestikov do kopcov, vrátane Daniho Morena.

 

Purito v tejto sezóne pristupuje k svojmu programu veľmi obozretne. Hlavnými cieľmi sú ardénske klasikyGiroVueltou. 34-ročný Katalánec si tak starostlivo vyberá podujatia, na ktorých sa zúčastní, a skôr sa zameriava na tréning vo vysokej nadmorskej výške. Po dvoch rodriguez-tdf-2013horských etapách na tomto podujatí ešte nemôže ani on robiť unáhlené závery, ale jeho pozorná jazda pri obhajobe vedúcej pozície a značná motivácia vyhrať určite približujú vytúžený úspech na Grand Tour. „Víťazstvo je pre mňa dôležité, pretože som ho získal na španielskom podujatí a navyše na World Tour. Okrem toho to boli naozajstné preteky, hlavne keď sme videli Alberta Contadora naháňať až do konca potrebné štyri sekundy. Bolo to veľmi ťažké, najmä kvôli dažďu a vetru, ale toto je presne to, čo robí preteky vzrušujúcimi.“

 

 

Contador si cyklistiku užíva

 

Na druhom mieste skončil ďalší domáci matador Alberto Contador. V tomto ročníku s veľkou chuťou jazdiaci dvojnásobný víťaz Tour de France po víťaznom Tirrene nechcel na tomto podujatí prepáliť tempo, ale tesná prehra o štyri sekundy ho určite mrzí, i keď druhé miesto je výborným výsledkom. Dalo sa predpokladať, že v tretej etape pri špurte do kopca nebude stačiť Puritovi, pričom Contadorove šance mali prísť na Vallter 2000. Veľká zima však neutralizovala na tomto kopci útočnú cyklistiku, preto 31-ročný cyklista už nemal iné možnosti, ako pokoriť Rodrígueza.

 

Napriek tomu Contador vo zvyšných etapách skúšal útočiť, ale jednoducho nebol priestor, aby na jednoduchších profiloch nachytal Purita na hruškách. „Prehra o štyri sekundy má núti hľadať v pretekoch miesta a situácie, kde som mohol získať väčšiu časovú výhodu, ale pravdupovediac som šťastný. Hlavne z toho, ako som sa dokázal regenerovať zo dňa na deň. Aj keď to boli ťažké preteky, cítim sa dobre fyzicky a aj psychicky. Každopádne, Joaquim bol pozorný celý čas a musím mu zagratulovať k dobre vykonanej práci.“ Je vidieť, že Contadorovi znovu cyklistika mimoriadne chutí, nebojí sa riskovať, ani útočiť a svojich konkurentov tak dostávať pod tlak. Po jeho posledných dvoch pretekoch môžeme definitívne povedať, že je späť.

 

 

Van Garderen a Bardet s vidinou výbornej sezóny

 

Veľmi príjemným prekvapením bol Tejay van Garderen. Najskôr sa vyrovnal v závere tretej etapy Rodríguezovi, ContadoroviQuintanovi, pričom porazil aj Frooma, ale ešte väčšie prekvapenie pripravil nasledujúci deň, keď sa v cieli vynoril z hmly na Vallter 2000 ako víťaz etapy. Pritom tento 25-ročný Američan nebol nikdy považovaný za skvelého vrchára, ktorý dokáže v kopcoch diktovať tempo.

 

Po jeho výbornom výkone na Zelenej hore v Ománe naďalej ukazuje poriadne zlepšené lezecké van-garderen-tdf-2013schopnosti, ktoré ešte viac vyniknú v tých pretekoch, kde môže predviesť aj svoju výbornú časovku. Tretie miesto na Okolo Katalánska a prvé etapové víťazstvo na World Tour ešte zvyšuje skutočnosť, že do ostrého cyklistického programu nastúpil po chorobe, ktorá ho pripravila o účasť na Paríž - Nice. „Bol to naozaj úspešný víkend. Nemal som tušenie, v akom stave sa nachádzam po Paríž - Nice. Ja som si však neprestával dôverovať a môj tím mi takisto veril. Všetci spolujazdci išli naozaj veľmi dobre.“

 

Do tejto kategórie patrí aj francúzsky jazdec Romain Bardet. Dvadsaťtriročný talentovaný mladík zažiaril už počas otváracieho víkendu klasík vo Francúzsku, ale skutočne veľký výsledok dosiahol až v Katalánsku, kde sa dokázal v horských etapách vyrovnať tým najlepším vrchárom. Druhé miesto v kráľovskej etape dosiahol po útočnom výkone na poslednom kopci, ktorý pramenil nielen z jeho sebavedomia, ale aj z potrebnej výkonnosti. Štvrtá priečka v mimoriadne silnom štartovom poli sa určite odrazí na jeho ďalšej motivácii, ktorej cieľom bude v tomto roku vylepšiť minuloročné 15 miesto na Tour de France.

 

 

Quintana čaká len na Giro

 

Nairo Quintana po silnom začiatku sezóny, keď triumfoval v San Luis, musel spomaliť tempo prípravy, aby bol na Gire v tej správnej forme. Napriek tomu na Tirrene a aj v Katalánsku sa držal medzi najlepšími, hoci na víťazstvo podľa vlastných slov nemal ani raz. Navyše v Katalánsku bola aj chorý. Ak takéto výsledky dosahuje tento neuveriteľný Kolumbijčan len v rámci prípravy, keď nie je v top forme, tak jeho schopnosti po správnom tréningu a náležitom prístupe Movistaru budú znovu ozdobou prebiehajúcej sezóny.

 

 

Froome a Sky mierne pozadu

 

Pred rovnakou výzvou stojí aj Chris Froome, ale jeho prípravu narušilo odstúpenie z Tirreno - Adriatico kvôli bolestiam chrbta, a ani v Katalánsku ešte nebol v dominantnej pozícii, keď skončil na šiestom mieste. Pritom v Ománe jasne prekonal konkurenciu na Zelenej hore a na relatívne krátkom kopci vytvoril veľké rozdiely. Lenže nie príliš podarené pokračovanie budovania formy na Tour de France pomaly začína narúšať jeho minuloročnú povesť neporaziteľného jazdca. Je jasné, že Froome bude na Starej dáme v parádnej forme. Lenže podobnými výsledkami, aké dosiahol na Okolo Katalánska, zmenšuje svoju psychologickú výhodu voči ostatným pretekárom.

 

Vo svojej najlepšej forme asi nemá vo svetovom pelotóne konkurenciu, ale posledné dve podujatia sa môžu výrazne podpísať pod jeho výkonnostný stav na Tour. A nesmieme zabúdať, že na jeho skalp čaká hneď niekoľko jazdcov, ktorí začali sezónu mimoriadne dobre. Okrem toho tím Sky sa v súčasnosti neprezentuje takou demolačnou jazdou, na akú sme zvyknutí. Ani Richie Porte zatiaľ nemal v tejto sezóne veľa dôvodov na radosť a o jeho momentálnych problémoch svedčí aj fakt, že Sky začína prehodnocovať, čo urobí s jeho kapitánskou pozíciou na Gire.

 

 

Mežgec si rozbehol kariéru

 

Pri pohľade na toto podujatie nesmieme zabudnúť na meno Luka Mežgec, ktorý si tromi víťazstvami výrazne posilnil svoju pozíciu  v tíme Giant-Shimano. V slušnej konkurencii špurtérov dokonale využil svoju rýchlosť vo zvlnených etapách, za čo vďačí hlavne svojej chladnokrvnosti, pretože využiť každú príležitosť v hromadnom dojazde na triumf, je určite veľkou vizitkou. V minulom roku sa prezentoval len víťazstvom na Okolo Pekingu a pádom v závere piatej etapy na Gire, ktorým pomohol k etapovému triumfu svojmu kolegovi Degenkolbovi. Tieto tri víťazstvá a dva dni v tričku vedúceho pretekára by mali byť pre neho tou správnou motiváciou, aby v jeho holandskom tíme dopĺňal dvojicu elitných nemeckých šprintérov.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop