Okolo Baskicka osvieži klasiky kopcovitým terénom

4.4.2014, 16:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Okolo Baskicka sú typickým španielskym podujatím, ktoré v rozbehnutej sezóne dlažobných jednorazoviek ponúka pre Grand Tour uchádzačov ďalšiu možnosť budovať formu na neskoršie méty, ale svojím kopcovitým  profilom je vhodnou prípravou aj na ardénske klasiky.

 

 

Iba kopce a časovka

 

Nikoho neprekvapí, že na Vuelta el País Vasco neuvidíme ani jedného špurtéra, ale naopak výborných vrchárov a puncherov. Šesť baskických etáp sa odohrá na poriadne zvlnenom, eruptívnom teréne a organizátorom sa podarilo poskladať veľmi útočný profil, ktorý zdobia krátke, ale prudké kopce, ktoré môžu v každej etape poprehadzovať celkové poradie. Už na začiatku podujatia čaká na pretekárov náročná skúška, keďže na konci prvého dňa si musia poradiť s krátkymi, výbušnými stúpaniami, pričom to posledné z nich stojí len sedem kilometrov pred cieľom. Druhý deň má hromadný dojazd najväčšiu šancu, ale zrolovaný terén môže rýchlych pretekárov nachytať na hruškách. V tretej etape je takisto pred záverom  postavený kopec, ktorý má schopnosť priviesť do cieľa redukovanú skupinu.

 

Potom bude nasledovať kráľovská etapa s piatimi stúpaniami, ktoré sú však umiestnené v druhej časti. Záver štvrtého dňa zdobia tri dlhšie a prudké stúpania, ktorým kraľuje Alto de Usartza betancur-carlos(5,8 km; 8,4 %), za ktorým zostávajú do cieľa ešte dva kilometre. Typický deň na Tour of Basque Country so strmými kopcami je pripravený aj v piatej etape, pričom tie posledné dva sa nachádzajú v tesnej blízkosti cieľa. Podujatie vyvrcholí 24-kilometrovou časovkou s dvomi zaujímavými prevýšeniami, s čím určite súhlasia všetci vrchári. Aj keď táto etapa rozhodne o celkovom víťazovi a dá definitívnu podobu predchádzajúcim útokom, skutočne sa môžeme tešiť na poriadne dramatické podujatie. Hlavne, ak na štarte uvidíme jazdcov ako Contador, Valverde, Quintana, Gilbert či Costa.

 

 

Domáci matadori

 

Alberto Contador v minulosti dvakrát vyhral toto podujatie a zakaždým to bolo v jeho úspešnej sezóne. Momentálne jazdí vo výbornej forme a výbušné stúpania patria medzi jeho obľúbené. Okrem toho ukázal aj zlepšenú časovku, čiže baskická porcia jazdy proti chronometru bude pre neho dobrým testom možností. Pre neho sú to posledné preteky v prvej fáze prípravy na Starú dámu, takže pred odpočinkom bude chcieť dosiahnuť minimálne pódiové umiestnenie. Skvelým štartom do sezóny sa prezentoval aj Alejandro Valverde, ktorý vyhral, čo sa dalo. Aj on sa typologicky hodí pre tento druh profilov, ale na rozdiel od Contadora je veľmi rýchly v malej skupine jazdcov na konci pretekov. V nie veľmi dlhých a zvlnených časovkách takisto dokáže nasadiť dobré tempo, preto je Valverde jedným z hlavných favoritov na celkové víťazstvo. Okrem toho mu bude spoločnosť robiť silná zostava Movistaru, ktorá je schopná na stúpaniach obmedziť útoky konkurentov.

 

 

Veľkí konkurenti

 

Veľkým vyzývateľom pre domácich cyklistov bude Michal Kwiatkowski, ktorý prišiel vyladiť formu na ardénske klasiky. Jeho výborný vstup do sezóny naštrbilo len jednodňové zlyhanie na Tirreno – Adriatico, ale v Baskicku nájde presne tú trasu, ktorá mu vyhovuje. Bez dlhého horského stúpania môže poľský pretekár využiť svoju akceleráciu a odvahu útočiť na ponúkaných krátkych kopcoch, pričom sa môže v dojazdoch spoľahnúť na svoju rýchlosť. Bonusom pre Kwiatkowskeho bude jazda proti chronometru, v ktorej svojich súperov určite porazí. Agresívny, lezecký štýl a dobrá časovka sú tiež výhodou Ruia Costu, ktorý sem príde v drese majstra sveta naháňať svoje prvé víťazstvo v sezóne. Rovnako sa pripravuje na ardénsku časť sezóny, ktorá je pre neho veľmi dôležitá, takže pri výborných vrchároch si môže otestovať svoju formu.

 

 

BMC vytiahlo kapitánov

 

S nabitým kádrom sa predstaví tím BMC, ktorý sem posiela všetkých lídrov. Tejay van Garderen evans-tdf-2013sa zatiaľ ukazuje ako najsilnejší z nich, keďže na svojom konte má už dve pódiové umiestnenia z etapových pretekov. Ako výborný časovkár so zlepšenými vrchárskymi schopnosťami môže v tomto trende pokračovať aj v Baskicku. Cadel Evans zas musí pred Girom naháňať stratenú formu, ak chce byť na tejto Grand Tour úspešný. V zostave sa predstaví aj Samuel Sánchez, ktorý sa doma vždy chce predviesť čo najlepšie. Podporovať ich bude Peter Velits, ktorý bude mať na starosti skutočne vyberanú spoločnosť.

 

 

Ďalšie známe mená

 

Ďalšími zaujímavými cyklistami budú Bauke Mollema a Jurgen van den Broeck, ktorý majú ešte dosť času, aby vyladili formu na Tour de France. Naopak v dobrom svetle sa ukazuje Frank Schleck, ktorý jazdí po návrate s veľkou chuťou, alebo jeho spolujazdec Robert Kišerlovski. Do súťažného rytmu sa znovu dostáva Thibaut Pinot, ďalší Francúz Warren BarguilKatalánsku zas získal veľkú dôveru, že sa dokáže vyrovnať aj tým najlepším vrchárom. Ukazovať sa začína aj Ryder Hesjedal, v tíme Sky dostane šancu Mikel Nieve, podobne ako v Astane Daniel Landa či Tanel Kangert. Silnú zostavu ukáže aj Ag2r - Nocentini, Peraud, Riblon, Betancur je zatiaľ neistý. Domáci priaznivci sa môžu tešiť na Luisa Leona Sáncheza, ktorý si znovu zmeria sily s výbornou konkurenciou.  

 

 

Pre rýchle dojazdy

 

V jednoduchších, ale rýchlych dojazdoch budú nebezpeční chlapci z Orici Michael Matthews alebo Simon Gerrans. Ten spoločne s Philippom Gilbertom, Tom-Jelte SlagteromJanom Bakelantsom budú znamenať spoločnú hrozbu tak pre rýchlych jazdcov, ako aj pre vrchárov. V rýchlych dojazdoch svoje šance cíti Daniel RattoSimon Geschke.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop