Pavé na Paríž – Roubaix znovu označia toho najsilnejšieho

12.4.2014, 08:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Rodička všetkých klasík, ktorú polovica profesionálnych cyklistov velebí ako kráľovnú, a tá druhá vehementne neuznáva jej majestátnosť, opäť ponúka uvoľnené žezlo tomu, kto oslobodí kráľovstvo od dvadsiatich ôsmich mačacích hláv.

 

Presne toľko sektorov v celkovom počte 50 kilometrov pripravili organizátori pre účastníkov Pekla severu. Kým na Tour of Flanders je dláždených len niekoľko bergov a pár úsekov, na Paríž - Roubaix je to presne 50 kilometrov, ktoré vytrasú z cyklistov aj dušu. Navyše tieto kocky sú v oveľa surovejšom a drastickejšom stave ako vo Flámsku, sú hrboľaté a špicaté, čo spôsobuje na tak značnej porcii enormnú zaťaž nielen na technické vybavenie pretekárov. Tohtoročná edícia nebude daždivá, preto sa jazdci musia pripraviť na suchý podklad a rozvírený prach.   

 

 

Víťaz? Silný a bez nehody

 

Kým na flámskych stúpaniach rozhodovali sila a potrebné skúsenosti, ako prechádzať kopce a na ktorom mieste sa šetriť, na Paríž - Roubaix je to o čistej sile a schopnosti jazdiť ďalej a ďalej v stresových situáciách. Napriek úplne plochej trati sú to totiž najviac selektívne preteky v sezóne, na ktorých musia cyklisti urobiť len zdanlivo banálnu vec: s blížiacim sa cieľom jazdiť stále vpredu a počas prirodzenej selekcie štartového poľa zostať na čele. Víťazom sa potom stáva najsilnejší pretekár, ktorý má v závere ešte dostatok síl, aby sa zbavil svojich súperov. A celý deň musí mať tak otrepané šťastie, pretože obyčajný defekt v nesprávnom momente môže vypojiť z hry o víťazstvo aj toho najlepšieho cyklistu.

 

 

Klasická dláždená trať

 

pariz-roubaix-kocky-1Trasa sa oproti minulému roku veľmi nezmenila a kľúčové úseky zostávajú na svojich miestach. Úvodné kocky prídu pod bicykle na méte 97 km a odvtedy sa jazdci nezbavia tejto pliagy až do cieľa. Pavé sú potom na trati rozmiestnené pravidelne, teda bez väčšej prestávky na dôležité zotavenie. Prvý dôležitý 5-hviezdičkový úsek je Trouée d'Arenberg, ktorý je na programe 95 km pred cieľom. Týmto úsekom sa v pelotóne začne zemetrasenie, všetci lídri už budú šprintovať na čele, aby sa vyhli kolíziám, a niekoľkí jazdci poslednýkrát uvidia hlavnú skupinu.

 

Za týmto temným lesom a asi najdrsnejším sektorom nasleduje niekoľko zradných pasáží, ktoré ponúkajú skvelú možnosť pre menej nápadných jazdcov dostať sa do úniku a na najväčších favoritov si počkať vpredu. No víťazný charakter majú ďalšie dva päťhviezdičkové sektory. Mons-en-Pévéle a Carrefour de l'Arbre sú v dostatočnej blízkosti od cieľa a obidva sú po toľkých odjazdených kilometroch tak náročné, že práve tu sa zrodí nový dobyvateľ mačacieho kráľovstva. V minulom roku zostalo po Mons-en-Pévéle na čele 13 jazdcov, po prekonaní Carrefour de l'Arbre zvýšili len dvaja. Kto prežije tieto pasáže vpredu, za odmenu dostane prednostný vstup na velodróm v Roubaix.

 

 

Cancellara môže posilniť svoje miesto v histórii

 

Len málokomu sa v minulosti podarilo prísť na Paríž - Roubaix vo výrazne zlepšenej kondícii, akou sa prezentoval na Okolo Flámska, takže aj okruh favoritov je v podstate rovnaký. A medzi nimi už vyčnieva Fabian Cancellara, ktorý po vynikajúcom fyzickom a taktickom predstavení vo Flámsku už nie je pod žiadnym tlakom. Navyše sa môže pochváliť momentálne najlepšou formou spomedzi všetkých favoritov. Aj keď mu to nemusí stačiť na sólový dojazd do cieľa, Spartakus na dvoch posledných monumentoch preukázal v závere parádnu schopnosť špurtovať a mimoriadny cit pre zvládanie vypätých situácii, čiže už nie je obmedzený len na svoju silu, ktorou v minulosti devastoval konkurentov. Všestrannejší Cancellara je tak ešte nebezpečnejší ako ten najsilnejší. Okrem toho jeho motivácia musí byť na najvyššej úrovni, pretože doteraz nikto nevyhral kombináciu Flámsko - Roubaix trikrát v tom istom roku.   

 

 

Vanmarcke už cíti chuť víťazstva

 

Na posledných dvoch najväčších podujatiach na kockách len jeden pretekár dokázal reagovať na pariz-roubaix-sceneriaŠvajčiarovu výkonnosť. Sep Vanmarcke sa aj vo Flámsku ukazoval ako veľká belgická klasikárska nádej, keď na Paterbergu dokázal Cancellaru dostať pod tlak, ale jeho záverečný špurt ovplyvnili kŕče. V minulom roku na Roubaix bol rovnako pokorený švajčiarskym jazdcom na cieľovej páske. Týmito dvomi prehrami však získal obrovské skúsenosti a veľké sebavedomie, ktoré na Roubaix posunú jeho výkon ešte o čosi vyššie. Keďže 25-ročný cyklista už preukázal výbornú výkonnosť a schopnosti vydržať tlak mačacích hláv, bez zbytočných technických problémov na trati bude poučený Sep Vanmarcke veľmi nepríjemným súperom.

 

 

OPQS - všetko, alebo nič!

 

Ani honor najlepšieho klasikárskeho tímu zatiaľ nezaručil OPQS triumf na veľkých dláždených pretekoch. Vo Flámsku nevyužili záverečnú exkluzívnu prevahu, keď sa na čele pretekov ocitol najpomalší zo štvorice, a Boonen, ŠtybarTerpstra prehrali bitku s Cancellarom na Kwaremonte. Patrick Lefevere po týchto pretekoch odmietol priznať akúkoľvek chybu, Spartakus bol najsilnejší, a podľa neho tím OPQS berie na monumentoch len víťazstvo. Vo Flámsku sa tímová réžia striktne spoliehala na Toma Boonena a hromadný dojazd, no Paríž - Roubaix bude podľa všetkého z ich strany iná pesnička.

 

Samotný belgický šampión je po uplynulom týždni ešte silnejší a len málokto na štarte má toľko skúseností, ako jazdiť na tomto podujatí, takže pre súperov bude problém zbaviť sa ho na kockách, na ktorých sa veľmi dobre pohybuje. Okrem toho jeho najväčšou zbraňou je záverečná rýchlosť, ktorú v cieli nechce vidieť žiadny z jeho konkurentov. OPQS bude tentoraz jazdiť určite ofenzívnejšie, TerpstraŠtybar dostanú viac voľnosti a obidvaja budú výbornými útočnými torpédami. Najmä český jazdec si po minuloročnom skvelom výkone zaslúži pozornosť, keďže aj on patrí k rýchlym pretekárom. Nikoho teda neprekvapí, keď sa kľúčové okamihy podujatia odohrajú v réžii tohto tímu.

 

 

Sagan bez stresu

 

Potichu na náročné preteky prichádza Peter Sagan, ktorý sa na Paríž - Roubaix predstaví len tretíkrát v kariére, ale premiérovo s výsledkovým očakávaním. Slovenskému borcovi zatiaľ najväčšie preteky v tejto sezóne nevychádzajú podľa predstáv, ale úspech na Pekle severu môže dramaticky zmeniť pohľad na jeho jarnú časť, a nemusí to byť rovno víťazstvo. Bude skutočne zaujímavé sledovať, ako si Peter Sagan poradí v hektických situáciách na kockách, kde nemôže využiť svoju akceleráciu a rýchlosť na selekciu, ale na týchto hrboľatých úsekoch sa musí spoliehať len na vytrvalosť a silu. Ak sa dokáže fyzicky vyrovnať najsilenejším pretekárom, v závere bude potom kľúčová práve táto rýchlosť. Lenže to všetci súperi už dávno vedia, preto je pre nášho reprezentanta výhodou, že na podujatie neprichádza ako favorit. Počas pretekov sa tak môže sústrediť iba na svoj výkon a v závere potom pripraviť nejaké prekvapenie. A v tom je predsa majster.

 

 

BMC s tajným tromfom

 

Po druhom mieste na Okolo Flámska príde nabudený aj tím BMC, ktorý popri výbornom Gregovi van Avermaetovi môže dať do hry aj odhodlaného a nenápadného Taylora Phinneyho. Belgický jazdec ukázal minulú nedeľu bojovného ducha a vďaka skorému ataku si roubaix-2013-bedna-2dokázal vybojovať životný úspech. Nič to však nemení na tom, že stále čaká na veľké víťazstvo kariéry, aj keď drastické kocky na Roubaix môžu byť pre neho silným sústom. V minulom roku ako favorit dorazil do cieľa na štvrtom mieste, tentoraz sa však hlavné dianie točí okolo niekoho iného, preto ďalšie prekvapenie z jeho strany nemusí byť nedosiahnuteľné. Americký cyklista zas považuje toto podujatie za jeden z vrcholov sezóny a v ostatnej edícii predviedol až prehnane motivovaný výkon. V tomto roku má však už na svojom konte veľmi dobré výsledky, je skúsenejší a aj momentálna výkonnosť hovorí jasnou rečou, takže Phinney má všetky predpoklady, aby v závere urobil slušný rozruch.

 

 

Wiggins ide do toho naplno

 

Tímového ducha prichádza ukázať aj Sky, ktorý vsádza na Wigginsa, Thomasa, HagenaStannarda, i keď kapitánom sa stal Bradley Wiggins. Bývalý šampión Tour de France považuje Paríž - Roubaix za novú výzvu, ale nikto nedokáže reálne zhodnotiť jeho možnosti na mačacích hlavách. Ale ak si britský národný hrdina niečo zmyslí, musí to stáť za to. Na druhej strane oproti minulému roku neporovnateľne lepšiu jarnú kampaň predvádza zvyšok tímu. Geraint Thomas má výbornú formu, ale nemôže sa zbaviť prízraku nepríjemných pádov na najväčších pretekoch, Boasson Hagen je jeho spoľahlivým pomocníkom, rovnako ako robustný Ian Stannard, ktorý zvíťazil na Omloop Het Nieuwsblad a ktorý bude na týchto kockách vo svojom živle.

 

 

Prečo nie špurt?

 

Klasickí špecialisti si však budú musieť dávať osobitný pozor na veľmi rýchlych pretekárov ako John DegenkolbAlexander Kristoff. Nemecký jazdec predvádza v tomto roku urputné výkony, ktoré dokáže vyšperkovať veľmi silným špurtom. Podobne je na tom aj nórsky silák, ktorého šprint neohrozí ani ťažký a dlhý deň v sedle a ktorý sa môže navyše spoľahnúť na pomoc skúseného matadora Lucu Poaliniho. Ak sa im podarí prežiť záverečnú drsnú selekciu, ktorá nemusí byť nad ich sily v ich momentálnej fyzickej kondícii, na velodróme potom uvidíme skutočné šprintérske rodeo. Bolo by vynikajúce, keby si priestory tohto posvätného miesta cyklistiky prezrel v cieli aj Michael Kolář, ktorý si odkrúti premiéru na týchto náročných pretekoch. Slovenský reprezentant tak dostane ďalšiu šancu získavať skúsenosti, ktoré budú pre neho v budúcnosti nenahraditeľné.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop