Okolo Baskicka najlepšie sadlo Contadorovi

14.4.2014, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Kvalitne obsadené kopcovité podujatie v Baskicku sa hneď po prvej etape zúžilo na súboj dvoch španielskych matadorov, medzi ktorých po časovke jednotlivcov ale vlietol poľský orol.

 

 

Jeden atak a silná časovka

 

Počas šiestich dní sme boli svedkami dramatických predstavení, medzi ktorými kraľoval ten úplne prvý, v ktorom si Alberto Contador vybudoval veľmi slušný náskok, ktorý dal potom charakter ostatným etapám. Jeho veľkým vyzývateľom bol najmä v oslnivej forme jazdiaci Alejandro Valverde, ktorý následne s podporou svojho silného vrchárskeho tímu tlačil na El Pistolera každý deň, ale ani tak sa mu nepodarilo poslať svojho súpera na kolená. Naopak španielsky cyklista v závere ešte dokázal vyšperkovať nielen svoje pôsobenie na tomto podujatí, ale celé v prvej polovici sezóny, vynikajúcou časovkou, ktorá bola poslednou chýbajúcou časťou k starému dobrému Contadorovi. Pritom jazda proti chronometru mala byť výsadou iných jazdcov na celkové poradie, ktorí na to počas celého týždňa nezabúdali.

 

 

Contador nemôže byť spokojnejší

 

„Som veľmi šťastný. Nedokázal som si predstaviť, že môžem tak dobre jazdiť na tomto podujatí, pretože som už veľmi unavený. Dosiahnuté výsledky mi dodali dôveru, aby som neprestával tvrdo pracovať pred hlavnými vrcholmi sezóny, ktorými sú Dauphiné a Tour de France. Teraz si dám potrebnú pauzu a potom sa vrátim späť do práce so zameraním na Tour. Na pretekoch contador-alberto-2014a tréningu sa cítim veľmi dobre.“ Alberto Contador bol opäť v Baskicku najsilnejším vrchárom, ktorý v horách predvádzal svoj typický útočný štýl. Už v prvej etape sa musela celá konkurencia skloniť pred jeho útokom, ale to vedel každý, že dvojnásobný víťaz Tour de France je v horách znovu silný. No zlomový momentom pre neho samotného a aj pre ďalších jeho vyzývateľov bolo druhé miesto z časovky, v ktorej ho porazil len Tony Martin. Na Contadorovi od začiatku sezóny vidieť veľkú radosť z pretekania a ľahkosť, na akú sme boli zvyknutí z minulých ročníkov. Tieto atribúty predviedol aj na Okolo Baskicka, na ktoré nenašiel nikto odpoveď.

 

 

Valverde narazil prvýkrát na silnejšieho

 

Veľmi sa o to snažil Alejandro Valverde, ktorý si takisto užíva najlepšiu formu za posledné roky. Nezlomil ho ani Contadorov útok v prvej etape, ktorý mu takpovediac on pripravil. Nasledujúce dni atakoval, kde sa dalo, ale jeho výkonnosť bola pre Contadora tak nebezpečná, že z neho nespustil oči. Štvordňová naháňačka Movistaru za sekundami nakoniec namiesto vyčerpania lídra podujatia obrala o sily ich kapitána, ktorý v jazde proti chronometru zaznamenal výraznú stratu a z výbornej druhej pozície po aktívnom výkone bolo len piate miesto v celkovom poradí. Pred ardenskými klasikami však Valverde dokumentoval vynikajúcu pripravenosť, ktorá má všetky predpoklady nadviazať na jeho predchádzajúce senzačné vystúpenia.

 

 

Kwiatek takmer stopercentný

 

Hrdinom posledného dňa bol naopak Michal Kwiatkowski, ktorého časovka vystrelila na druhé  miesto. Poľský pretekár prežil v Baskicku zaujímavé chvíle, pretože päťkrát skončil v etape tretí, ale v jedinej horskej previerke v závere nevydržal tempo favoritov. Na dlhších stúpaniach sa tak stále potrebuje zlepšovať, ale to ho momentálne nemusí vyrušovať z prípravy na ardénske podujatia, pretože v ostatných kopcovitých etapách bol vždy na čele a na konci ťažkého predstavenia mal zakaždým dostatok síl, aby bojoval minimálne o pódiové umiestnenie. Z tohto pohľadu musí byť Kwiatkowski so svojím výkonom veľmi spokojný a celkové druhé miesto je pre neho určite výborným impulzom na zvýšenie sebavedomia. Veľkou oporou mu bol Wout Poels, ktorý sa okrem etapového úspechu udržal v najlepšej desiatke.

 

 

BMC sa rozjazdilo

 

Veľmi sledovanou zostavou bolo zoskupenie BMC, ktoré sa v Baskicku predstavilo so svojími obidvomi lídrami a Samuelom Sánchezom. V prvej etape mal z nich navrch Cadel Evans, ktorý prišiel do cieľa najbližšie za Contadorom. Potom sa sily v tíme vyrovnali van-garderen-evansa časovkársku bitku zas vyhral Tejay van Garderen. V konečnom dôsledku však obaja dosiahli autentický čas. Van Garderen nebol v stúpaniach taký dôsledný ako na jeho predchádzajúcich vystúpeniach, ani v časovke nepredviedol svoj najlepší výkon, ale ak napriek tomu skončil na celkovom šiestom mieste, jeho výkonnostný vrchol môže byť v tejto sezóne veľmi vysoko. Cadel Evans si po nevydarenom predstavení na Tirrene zas vrátil dôveru, pretože v horách pôsobil opäť sebaisto, a aj časovka bola z jeho strany sľubná, takže presne takýto výkon potreboval 37-ročný Austrálčan na začatie záverečnej prípravy na Giro d´Italia.

 

Takisto skúsený Samuel Sánchez by sa potešil víťaznej etape, ale v tejto časti svojej kariéry nie je pravým kapitánom v BMC, no napriek tomu je určite rád, že sa môže pokojne pripravovať na taliansku Grand Tour. Peter Velits v tejto spoločnosti robil pomocníka svojím kapitánom, takže v celkovej klasifikácii nemusel mať žiadne ciele. Svoju prácu si odviedol dobre, pretože jeho tím mal v TOP 10 dvoch jazdcov. Predviesť sa mohol v kopcovitej časovke, ktorá však nebola celkom podľa jeho predstáv, ale jeho záverečné vyúčtovanie bolo pre BMC určite pozitívne.

 

 

Vidina dobrej sezóny

 

Výbornú formu potvrdil aj Jean-Christophe Peraud, ktorý v tejto sezóne zbiera umiestnenia na predných priečkach v klasifikácii ako na bežiacom páse. Tento 36-ročný francúzsky cyklista síce nepatrí k útočiacim vrchárom, no v Baskicku v kopcoch zbytočne nestrácal a na tretie miesto poskočil po zvládnutej časovke, ktorá je jeho veľkou zbraňou.

 

Dvoch zástupcov v najlepšej desiatke mal aj tím Kaťuša, ktorého potešili Simon ŠpilakJurij Trofimov. Slovinský borec už skončil ôsmy na Paríž – Nice a podobne dobrý výsledok dosiahol aj v týchto pretekoch. V kopcoch podal zodpovedný výkon, ale ozdobou jeho výsledku bolo štvrté miesto z časovky, v ktorej sa odkázal priblížiť ku ContadoroviKwiatkowskemu. Ruskému celku tak vyrastá vhodná alternatíva za Rodrígueza. Prekvapením však boli vystúpenia Trofimovova, ktorý znovu našiel vrchársku odolnosť.

 

Konečne dobré výkony v kopcoch predviedol Damiano Cunego. Bývalý víťaz Giro d´Italia na baskických stúpaniach vôbec nezaostával a len vyslovene zlá časovka ho vyradila z vysokých pozícii. Podobne bol na tom aj Thibaut Pinot, ktorému nikdy nerobili problém stúpania, čo opäť v Baskicku ukázal, ale jazda proti chronometru stále zostáva jeho slabinou.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop