Na Tour de France nebude ani jeden deň pokoj

2.7.2014, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Čo ponúknuť fanúšikom cyklistiky po skvelých minuloročných oslavách veľkého jubilea, v ktorých dominovali legendárne kopce a celý priebeh podujatia sa niesol v grandióznom duchu? Toto bola pred novým ročníkom Tour de France najdôležitejšia otázka, na ktorú odpovedali organizátori s francúzskou eleganciou.

 

Na veľkolepé predstavenie nie je možné donekonečna odpovedať ešte veľkolepejším, pretože to je cesta do záhuby. Najsilnejšia cyklistická spoločnosť A.S.O. sa preto nesnažila súperiť so svojou minuloročnou edíciou, ale tentoraz sa rozhodla vytvoriť skupinu niekoľkých zásadných bodov, ktoré počas celých troch týždňov udržia v napätí cyklistický svet. Prvým z nich je Grand Départ, ktorý sa uskutoční už dvadsiaty raz.

 

 

Čaj o piatej nebude idyla

 

Cesta za hranice Francúzska je vždy slávnostnou udalosťou, ale štart na Britských ostrovoch nemohol byť naplánovaný lepšie, pretože z tohto hrdého kráľovstva pochádzajú poslední dvaja víťazi najsledovanejších pretekov na svete. Tohtoročný výlet však nebude mať len promočný charakter, ale bude v sebe skrývať aj veľké vzrušenie. V prvej etape totiž získa najrýchlejší šprintér žltý dres, tá druhá zas dostane do stavu maximálnej pozornosti všetkých najväčších favoritov a v tretej sa znovu predstavia špurtéri na cieľovej rovinke v Londýne, ktorá im pôvodne mala patriť aj na Olympijských hrách, preto Mark Cavendish dostáva po dvoch rokoch znovu možnosť vyhrať veľké preteky pred Buckinghamským palácom. Okrem toho samostatnou jednotkou bude ostrovné počasie. Pre Britániu je tretí príchod Tour de France nepochybne veľkým momentom, ktorý prídu otvoriť vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge William a Kate. V RTVS sa zasa obávajú, aby prvá etapa finišovala čo najskôr, pretože od 17:30 kvôli zmluve s FIFA potrebujú vysielať štúdio ku štvrťfinálovému zápasu Argentíny s Belgickom. Bude to teda zaujímavé.

 

 

 

 

 

Pavé strašia favoritov

 

Druhou mimoriadne sledovanou epizódou je exkurzia na dlažobné kocky. Tie majú takisto svoje miesto na Tour, ale treba podotknúť, že ich posledné dve inštalácie do pretekov znamenali aj definitívne stop pre jedného z veľkých favoritov. Z toho dôvodu je to pre týchto jazdcov najobávanejšia etapa, ktorá hneď počas piateho dňa prehovorí do záverečného zúčtovania. V podstate v tomto roku sa organizátori snažili zabrániť, aby sme počas prvej tretiny podujatia videli len jednotvárne hromadné dojazdy, ale aby sa v súbojoch predviedli aj najväčší favoriti. Práve preto ešte pred prvým voľným dňom zavíta pelotón do pohoria Vogézy, kde sú pripravené dva nie veľmi dlhé finiše na vrchole stúpania. Po desiatich etapách tak budú mať títo borci za sebou celkom svižný začiatok pretekov.

 

 

Alpy, Pyreneje, časovka súperia o primát

 

Najkrajšie súboje ale ako vždy uvidíme v kopcoch, kde v tomto ročníku hrajú hlavnú úlohu Pyreneje. V Alpách čakajú na cyklistov len dve horské etapy, a aj to na nováčikovských stúpaniach. ChamrousseRisoul ešte len začínajú písať svoju históriu na tomto podujatí a nie sú ani priveľmi ťažké, aby otvorili medzi favoritmi veľké medzery, ale aj tak budú veľmi nepríjemnými prekážkami.

 

Tour de France sa akoby v tomto roku zámerne vyhýbala finišom na slávnych vrcholoch, v Pyrenejách to budú Pla d’AdetHautacam. Nič to však nemení na tom, že Pla d’Adet je tourmalet-tabulkav tomto ročníku kopcom s najvyšším priemerom, navyše sedemnásta etapa ponúka hneď niekoľko možností, ako útočiť ešte pred týmto cieľovým stúpaním. Aj na Hautacame nájdeme poriadne ťažké úseky, na ktorých sa vrchárom pripomenie aj nedávno prekonaný Tourmalet. Šéf pretekov Christian Prudhome sníva o tom, že tieto horské etapy sa nebudú rozhodovať len na záverečných stúpaniach, ale že budeme svedkami niekoľkých statočných útokov. Preto tieto dni nemajú viac ako 145 kilometrov, aby podporili aktívnu cyklistiku. Napríklad takú, aká sa odohrala posledný deň na Dauphiné.

 

Záverečným chodom celého podujatia sa stane 54-kilometrová jazda proti chronometru. Veľmi veľká porcia časovkárskych kilometrov, v ktorej by mali spomedzi jazdcov na GC jasne navrch výborní časovkári, je ale dobre vyvážená predchádzajúcimi etapami. Navyše jej umiestnenie v úplnom závere pretekov nemusí mať takú ničiteľskú povahu, ako keby sa nachádzala v druhom týždni. Kým Giro alebo Vuelta stavili v posledných edíciách na vyvrcholenie na brutálnom kopci, Tour de France je elegantne zakončená jazdou proti chronometru. V konečnom dôsledku to môže mať blahodarnejší vplyv na predchádzajúce horské etapy ako Zoncolan alebo Angliru.

 

 

Špurtéri musia byť pozorní

 

Ani šprintéri sa nemôžu tešiť na jednoduché predstavenia, s výnimkou prvého týždňa, pretože pred cieľom sa bude občas nachádzať zvlnený terén, ktorý môže, ale nemusí ohroziť ich zotrvanie v hlavnej skupine. O ich osude sa bude preto rozhodovať priamo na záverečných kilometroch, čo je určite atraktívne. A práve na tieto chvíle sa tešia brejkoví špecialisti a lovci etáp. V podstate pre zisk zeleného dresu bude veľmi dôležité, či sa v závere týchto zvlnených etáp dostanú do hry niektorí šprintéri, alebo si pre nich dôležité body rozdelia utečenci. Aj v druhej polovici pretekov sú umiestnené jednoduché etapy, ale tie zakaždým prichádzajú po ťažkých horských previerkach, čo môže mať takisto vplyv na ich konečný výsledok.

 

 

Vyhrať Tour bude ťažké, ako nikdy predtým

 

Takto sa vyjadril o prichádzajúcej Grand Tour Richie Porte. Skutočne, bitka o celkovú klasifikáciu sľubuje ohromnú zápletku. Kým v minulom roku všetci bojazlivo pozerali na Chrisa Frooma, teraz sa považujú za jeho rovnocenných súperov. Alberto Contador, Vincenzo Nibali alebo Alejandro Valverde prichádzajú na Tour perfektne pripravení, čím bude mať obhajca prvenstva náročnejšiu úlohu. Za nimi sa vytvorila silná skupina jazdcov, ktorá asi nemá šance bojovať o celkový triumf, ale chceli by figurovať na vysokých priečkach. Van den Broeck, Mollema, Van Garderen, Kwiatkowski, Talansky, Costa či Pinot sa nachádzajú v silnej konkurencii, ale aj tak majú možnosť vylepšiť si svoje maximá.

 

Túto šancu dostali aj z toho dôvodu, že na Tour vypadli z boja o celkovú klasifikáciu niektoré veľmi silné mená. Kauza Romana Kreuzigera je dostatočne známa, takže český borec uvoľní jedno miesto v najlepšej desiatke. Podobne benevolentný bude aj Joaquim Rodríguez, ktorý sa po zranení z Gira prichádza na Tour rozjazdiť pred Vueltou, ale z jeho strany to nebude len anonymná jazda, ale v druhej polovici podujatia sa zameria na víťazstvo v horskej etape. Andy Schleck už takisto nebude patriť medzi obávaných jazdcov, pretože v tíme Trek Factory nepatrí medzi chránených cyklistov, ktorými sa stanú len jeho brat FrankHaimar Zubeldia. Mladší zo známej súrodeneckej dvojice tak bude len bežným domestikom do kopcov. A v rýchlostnej časti štartového poľa rovnako pribudnú k osvedčeným favoritom nové mená ako Modolo, Démare či Degenkolb, takže pre sto prvý ročník Starej dámy zaručene patrí, že bude napínavá, ako nikdy predtým.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop