Nibali triumfoval na Tour sólovou jazdou, Sagan štvrtý

21.6.2014, 10:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Hneď druhá etapa na pripravila pre pretekárov slušnú dávku kopcov, ktoré mohli s prehľadom potrhať pelotón na akomkoľvek mieste, a vytvoriť dramatické situácie. Otázkou bolo to, ktorý cyklista bude mať pri sebe najsilnejší tím, pretože táto etapa bola veľmi ťažko kontrolovateľná.
   
2. etapa Tour de France 2014 (UCI World Tour, Francúzsko)
6.7. nedeľa zvlnená ciel rovina York > Sheffield 201 km víťaz: Nibali
 
Medzi dnešných favoritov patril aj Peter Sagan, ktorý sa prvýkrát na tomto podujatí predstavil v bielom drese pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. Pre slovenského pretekára bolo veľmi dôležité, aby si v samom závere nezačali navzájom nastupovať najväčší favoriti na celkové víťazstvo, v opačnom prípade mal v klasikárskom finiši ďalšiu peknú šancu na úspešný výsledok.
 
Na začiatku sa očakával veľmi rýchly štart, až kým sa nevytvorí ten správny únik, pretože silná skupina si mohla na tomto teréne svoju výhodu
ÚNIK DŇA
.tfr14. Matthew Busche
(Trek)
.ltb14. Bart de Clercq
(Lotto-Belisol)
.alm14. Blel Kadri
(Ag2r)
.euc14. P. Quemeneur
(Europcar)
.tne14. De La Cruz
(NetApp)
.bse14. Armindo Fonseca
(Bretagne-Séché)
.cof14. Cyril Lemoine
(Cofidis)
udržať až do cieľa. Ale žiadne dramatické momenty sme nevideli a dopredu sa prepracovala šestica borcov, medzi ktorými boli Matthew Busche (Trek), Blel Kadri (Ag2r), Perrig Quemenuer (Europcar), David de la Cruz (NetApp), Armindo Fonseca (Bretagne-Séché) a Cyril Lemoine (Cofidis). Hlavný balík nemal s ich pozíciou problémy a začal si jazdiť vlastným tempom. Do úniku sa čoskoro podarilo prepracovať aj Bartovi de Clercqovi (Lotto-Belisol), takže vpredu sa usadilo sedem jazdcov.
 
Na čele pelotónu bol poskladaný tím Giant-Shimano a za ním sa pohybovali zelené dresy celku Cannondale, ktoré mali dnes v pláne jazdiť veľmi aktívne. V úniku sa teda predstavil Matthew Busche, ktorý by mal podporovať Franka Schlecka v kopcoch a dnes dostal voľnú ruku. Podobne boli na tom aj de la Cruz, ktorý prišiel pomáhať Konigovi, či Bart de Clerq, ktorý má byť pomoc pre van den Broecka. Všetci títo borci mali určite záujem získať po dnešnej etape vrchársky dres. Perrig Quemeneur patrí k tradičným francúzskym útočiacim jazdcom, podobne ako Blel Kadri, ale Cyril Lemoine sa hodí skôr pre rýchle dojazdy.
 
Dvojica tímov Giant-Shimano a Cannondale nedovolili vedúcej skupine vypracovať si veľký náskok, aby im nedarovali príliš veľké sebavedomie. Holandský celok bránil žltý dres Marcela Kittela, ale dnešný záver vôbec nevyhovoval jeho šprintérskym kvalitám. Naopak na konci mohol získať tímovú podporu John Degenkolb, ktorý počas tohtoročnej jari výborne zvládal podobné kopce. Cannondale zas potreboval dostať Petra Sagana na čele pretekov v ideálnom prípade až na posledné stúpanie, kde by mohol slovenský šampión ukázať svoju formu. Ale na zvlnenom teréne to bola veľmi náročná úloha.
 
Na prvej horskej prémii bodoval len Cyril Lemoine. V pelotóne sme videli na tomto kopci podobný obraz ako včera, na úzkych cestičkách sa
Bodovanie vrch. klasifikácie:
HC: 25-20-16-14-12-10-8-6-4-2
1. kategória: 10-8-6-4-2-1
2. kategória: 5-3-2-1
3. kategória: 2-1
4. kategória: 1 bod
hlavný balík natiahol a boli sme svedkami aj kolízie, v ktorej sa ocitli napr. Gerrans, van Garderen či obaja českí cyklisti. Potom nasledovala rýchlostná prémia, ktorú si vedúci jazdci ani nevšimli a najviac bodov získal Blel Kadri. V pelotóne sa bojovalo o osem bodov a prví muži prešli v poradí Coquard, Kristoff, Greipel a Peter Sagan, ktorý sa ziskom piatich bodov dostal na virtuálne prvé miesto v bodovacej súťaži.
 
Po šprintérskej prémii sa tempo v pelotóne spomalilo, takže náskok utečencov už neklesal tak rapídne. Jazdci sa celý deň pohybovali hore-dole, takmer na každom jednom kopčeku sprevádzali pelotón neuveriteľné davy fanúšikov, ktorí znovu vytvárali nezabudnuteľnú atmosféru. Ďalší kopec tretej kategórie pokoril ako prvý Quemeneur, pelotón mal na jeho vrchole stratu 3:10. Priemerná rýchlosť dnešnej etapy bola 38 km/h, druhá hodina mala rýchlostný priemer ešte o dva kilometre menší.
 
V polovici dnešnej etapy zostávala situácia na trati nezmenená, únik si udržiaval náskok okolo dvoch minút, prenasledovanie viedli tímy Giant a Cannondale, ale vpredu mali svojich zástupcov aj Tinkoff-Saxo, Garmin-Sharp či BMC. Neustála jazda po malých kopčekoch ich nútila chrániť svojich lídrov aj v takejto zvlnenej etape.
16°C
Tretiu vrchársku prémiu vyhral znovu Cyril Lemoine, za niekoľko kilometrov bol na programe ďalší menší hodnotený kopec. Tam získal najviac bodov Cyril Lemoine a zatiaľ sa vo vrchárskej súťaži dostal na prvú priečku.
 
V hlavnej skupine už ale prebrali zodpovednosť tímy, ktoré tu jazdia na celkovú klasifikáciu ako Tinkoff-Saxo, BMC, Garmin a Movistar, ktoré nenechávali nič na náhodu a svojich lídrov udržiavali vpredu. Tempo sa začalo dvíhať a v hlavnej skupine sa objavovali pretekári v problémoch. Potom prišla na rad približne 20-kilometrová jednoduchšia pasáž, po ktorej už nasledovalo dramatické finále.
 
Náskok utečencov postupne klesol pod jednu minútu, pred stúpaním druhej kategórie sa v kolízii ocitli aj Nicolas Roche a Richie Porte. Austrálsky jazdec si musel poradiť so stratou 80 sekúnd. Peter Sagan sa medzitým ukázal v kolóne mechanických vozidiel, ale za pomoci niekoľkých kolegov sa vrátil späť. 60 kilometrov pred cieľom zostal pred pelotónom už len Kadri, v tom čase atakoval Thomas Voeckler. Sky udávalo na stúpaní druhej kategórie slušné tempo, vďaka ktorému odpadli z hlavnej skupiny mnohí špurtéri.
 
Na vrchole stúpania bol ako prvý Kadri, za ním preťal horskú prémiu Nicolas Edet (Cofidis) a Voeckler (Eurpocar). Potom nasledovali Martin (OPQS), Burghardt (BMC) a Gautier (Europcar). Hlavná skupina tu zaostávala 1:15, ale už v nej chýbali Kittel, Greipel, Modolo, Petacchi, Demare. Naopak Richie Porte sa dokázal úspešne vrátiť.
 
Tím Cannondale mal v hlavnej skupine šesť jazdcov a teraz prišiel ich čas na to, aby zabrali. Stále tu zostávali aj Degenkolb a Kristoff. Tridsaťsedem kilometrov pred cieľom už boli všetci utečenci v hlavnom balíku. Na jeho čele sa už začali ukazovať aj borci z Oricy. Ale boli to dvaja jazdci z Garminu Slagter a Talansky, ktorí zvýšili tempo na štvrtom kopci pred cieľom. Títo pretekári okresali hlavnú skupinu na približne dvadsať borcov, ale za chvíľu sa k nim pridali aj ďalší jazdci. Ale ešte sme mali pred sebou tri stúpania, ktoré mohli vyselektovať tých najlepších.
 
Prvé z nich nerozdelilo hlavný balík, v ktorom sa pohybovalo okolo 60 borcov. Britský tím Sky kontroloval celú situáciu. Ani na predposlednom kopci sme nevideli žiadne útoky, len niekoľkých jazdcov bojovať na konci pelotónu. Na vrchole sa však objavila ako prvá dvojica Rolland a Peraud, ktorá sa nakoniec rozhodla, že to vyskúša. Podarilo sa im vybudovať náskok 12 sekúnd. Vpredu nakoniec vydržal iba Rolland, ktorý sa ale nechcel vzdať presile pelotónu. Na paškál si ho zobrali chlapci z Cannondalu, ktorým sa podarilo zlikvidovať jeho snahu ešte pred záverečným stúpaním.
 
Pre samotným kopcom sa dostal na čelo tím Orica-GreenEdge, Peter Sagan si rovnako strážil čelné pozície. Na rozhodujúcom kopci sa ukázal aj Alberto Contador, spolu s ním sa tam ukázali aj ostatní favoriti na GC, Peter Sagan zostával úplne vpredu. Ani jeden z nich si nedokázal vypracovať sľubný náskok, takže do cieľa zostávali už len jednoduché kilometre. Sagan sa udržal v tejto skupine a čakali sme, ako to bude vyzerať pred cieľovou páskou. V závere sa nastupovalo vo veľkej miere, o víťazstvo malo šancu bojovať okolo dvadsať jazdcov.
 
Nebezpečný náskok si vybudoval Vincenzo Nibali, ktorý to nakoniec dotiahol až do cieľa, a tešil sa z cenného víťazstva. Špurt malej skupiny o druhé miesto vyhral van Avermaet, tretí  skončil Kwiatkowski. Peter Sagan obsadil štvrté miesto. Táto skupina finišovala so stratou dve sekundy.
 
nibali-vincenzo-tdfPo záverečnom kopci zostali vpredu už len jazdci na celkové poradie a len niekoľko výborných klasikárov, Vincenzo Nibali využil situáciu, že mal pri sebe tímového kolegu a dva kilometre pred cieľom zaútočil. Nikto nechcel kontrolovať jeho odstup, preto si taliansky cyklista udržal svoje vedenie až do cieľa, a prvýkrát v kariére si oblečie žltý dres. Peter Sagan sa v tejto veľmi náročnej etape dokázal udržať na čele pretekov s tými najlepšími borcami, ale v závere nemal šancu reagovať na všetky ataky. Peter Velits prišiel do cieľa so stratou 35 sekúnd.
 
Vincenzo Nibali a jeho Astana tak budú musieť obraňovať žltý dres už veľmi skoro v pretekoch, ale táto čestná pozícia určite dodá ich kapitánovi ešte väčšie sebavedomie. Peter Sagan sa udržal na druhej priečke a zároveň aj vedie súťaž do 25 rokov. Čo je však dôležitejšie, prepracoval sa na prvé miesto v bodovacej klasifikácii, kde si vybudoval po dnešnej etape 22-bodový náskok. Zajtra sa postavia pretekári na štart rovinatej etapy, ktorou zakončia pôsobenie na Britských ostrovoch.
  
 
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY:
1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 5h 08' 36''
2. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 02''
3. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 02''
4. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 02''
5. vlajka GALLOPIN Tony LOTTO BELISOL TEAM + 00' 02''
6. vlajka ALBASINI Michael ORICA GREENEDGE + 00' 02''
7. vlajka TALANSKY Andrew GARMIN - SHARP + 00' 02''
8. vlajka MOLLEMA Buake BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 02''
9. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 02''
10. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 00' 02''
41. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 35''
           
 

CELKOVÉ PORADIE PO 2. ETAPE:

1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 9h 52' 43''
2. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 02''
3. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 02''
4. vlajka ALBASINI Michael ORICA GREENEDGE + 00' 02''
5. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 02''
6. vlajka MOLLEMA Bauke BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 02''
7. albansko VAN DEN BROECK Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 00' 02''
8. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 02''
9. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 02''
10. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 00' 02''
41. vlajka VELITS PETER BMC RACING TEAM + 00' 35''
 
 
PORADIE BODOVACEJ SÚŤAŽE PO 2. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 69 bodov
2. vlajka COQUARD Bryan TEAM EUROPCAR 47 bodov
3. vlajka KITTEL Marcel TEAM GIANT - SHIMANO 45 bodov
      
 
PORADIE VRCHÁRSKEJ SÚŤAŽE PO 2. ETAPE:
1. vlajka LEMOINE Cyril COFIDIS SOLUTIONS CREDITS 6 bodov
2. vlajka KADRI Blel AG2R LA MONDIALE 5 bodov
3. vlajka VOIGT Jens TREK FACTORY RACING 4 body
 
 
PORADIE SÚŤAŽE DO 25 ROKOV PO 2. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 9h 52' 45''
2. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 00' 00''
3. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
 
 
Horské a rýchlostné prémie:
4-20 154 km - Côte de Blubberhouses: 1,8 km (6,1 %)
sprint-20 132,5 km - Keighley (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
3-20 116 km - Côte d'Oxenhope Moor: 3,1 km (6,4 %)
3-20 88,5 km - Côte de Ripponden: 1,3 km (8,6 %)
3-20 81,5 km - Côte de Greetland: 1,6 km (6,7 %)
2-20 57,5 km - Côte de Holme Moss: 4,7 km (7 %)
3-20 34 km - Côte de Midhopestones: 2,5 km (6,1 %)
4-20 26 km - Côte de Bradfield: 1 km (7,4 %)
3-20 19 km - Côte d'Oughtibridge: 1,5 km (9,1 %)
4-20 5 km - Côte de Jenkin Road: 0,8 km (10,8 %)
body v cieli: 30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2 
 
 
Krátke preview etapy:
Liége - Bastogne - Liége. To je najčastejšie slovné spojenie, ktoré sa hovorí o dnešnej etape. Z Yorku do Sheffieldu čaká pretekárov "ardénska klasika". Kratšie, no prudké stúpania, preveria pelotón a podľa niektorých zahraničných odborníkov uvidíme súboj vrchárov o žltý dres, kde už ani Peter Sagan nebude stačiť. My musíme veriť v sily Žilinčana. Motivácia mu určite nechýba. Ak by zvíťazil, za každých okolností by sa dostal do žltého dresu. Ak by to nevyšlo, zelený by si určite chcel obliecť ako jeho pravý majiteľ. Dnes ho však po prvý raz v kariére uvidíme v bielych farbách na Tour. Ktovie, možno to bude zároveň aj derniéra. Uspieť sa budú snažiť mnohí puncheri, no tipovať víťaza je takmer nemožné. Ak to nebude Peter Sagan, môže to byť ďalších tridsať jazdcov. Kittel však o žltú určite príde. Najcennejší dres planéty čaká na svojho nového majiteľa. Vyvrcholí dnes Saganománia?
 
 
 
Krátky opis trasy:
Domáca tlač pomenovala túto etapu ako Yorkshirské zuby, podľa riaditeľa pretekov je to malé L-B-L. Štartové pole sa bude v podstate nachádzať v tej istej lokalite ako včera, ale cesta medzi Sheffieldom a Yorkom bude putovať cez pahorkatinu Pennines, ktorá prevedie cyklistov po zelených vŕškoch, na ktorých sa pasú ovčie stáda. Pretekárske pohľady na malebnú krajinu však pôjdu bokom, pretože na trati stojí deväť kategorizovaných stúpaní a celý deň sa bude jazdiť ako na hojdačke. Síce krátke, ale dostatočne strmé kopčeky dokážu na dvesto kilometroch určite vysiliť každého pretekára. Ten záverečný Cote de Jenkin Road (0,8 km; 10,8 %) sa nachádza len päť kilometrov pred cieľom. Keď k tomu prirátame možný vietor, stres v pelotóne a úzke cesty, toto je jedna z najdôležitejších úvodných etáp pre jazdcov na celkové poradie, ktorú nemôžu v žiadnom prípade podceniť. Zároveň je priveľmi náročná pre šprintérov, takže uvidíme v Yorku víťazný atak na niektorom zo záverečných kopcov? Alebo dojazd malej skupiny, či zaváhanie niektorého veľkého favorita? Nechajme sa prekvapiť.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS alebo online na tdf.rtvs.sk:
od 13:00 štúdio, živý prenos, záverečné štúdio, koniec cca. 17:55
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor Cycling-Info.sk: Lukáš Timko
hosť v štúdiu a spolukomentátor: Peter Privara
moderátor štúdia: Ján Hudok
 
 
tdf-2014-profil-02
 
 

 
 
ĎALŠIE ETAPY TOUR DE FRANCE 2014:
 
ikona-1ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop