Po odstúpení Contadora úradoval v kopcoch Nibali

21.6.2014, 11:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Prvá naozajstná vrchárska previerka bola naplánovaná na najväčší francúzsky sviatok, ktorý na Tour de France zakaždým ešte umocní beztak napínavé súboje. V desiatej etape bolo jednoduchých len úvodných dvadsať kilometrov, potom museli pretekári prejsť cez sedem stúpaní, na ktorých sa nedal ukryť žiadny nedostatok.
     
10. etapa Tour de France 2014 (UCI World Tour, Francúzsko)
14.7. pondel. horská ciel rovina Mulhouse > P. Bell. Filles 161,5 km víťaz: Nibali
 
 
Na začiatku etapy pútala pozornosť aj šprintérska prémia, ktorá sa nachádzala hneď po prvom stúpaní. Hlavný súboj medzi najväčšími favoritmi sa mal odohrať na posledných dvoch kopcoch, ten záverečný mal pod vplyvom celej dnešnej etapy ukázať najsilnejších jazdcov v pelotóne.
 
Pretekári si v Mulhouse vychutnávali slnečné počasie, ale okamžite po opustení neutrálnej zóny sa začala bitka o miesto v úniku. Dopredu sa dostalo sedem pretekárov, ktorí mali len malý náskok, pretože Kaťuša tvrdo kontrolovala ich pohyb, a popri tom už žiadnemu jazdcovi nedovolila opustiť hlavnú skupinu.
Bodovanie vrch. klasifikácie:
HC: 25-20-16-14-12-10-8-6-4-2
1. kategória: 10-8-6-4-2-1
2. kategória: 5-3-2-1
3. kategória: 2-1
4. kategória: 1 bod
Bolo vidno, že Joaguim Rodríguez chce skutočne bojovať o vrchársky dres. O malú chvíľu vyrazil dopredu Jan Bárta, za ktorého sa zavesili spomínaný Purito a Peter Sagan, ktorí sa pokúšali dostať do vedúcej skupiny.
 
Vedúca sedmička svoj súboj s pelotónom nakoniec vyhrala, otázkou preto bolo, do ktorej skupiny sa zaradia Sagan, Bárta, Rodríguez. V hlavnom úniku sa teda predstavili Thomas Voeckler (Europcar), Christophe Riblon (Ag2r), Lieuwe Westra (Astana), Amael Moinard (BMC), Markel Irizar (Trek), Giovanni Visconti (Movistar) a Arnaud Gerard (Bretagne-Séché). Táto partia na rovine jazdila veľmi vysoké tempo, ani jeden z cyklistov totiž nechcel mať pri sebe Joaguima Rodrígueza, ktorý mohol byť pre nich veľkou prekážkou v samom závere dnešnej etapy. Aj preto jeho skupinka zaostávala 45 sekúnd.  Z pelotónu neskôr atakoval aj Jerome Pineau (IAM Cycling), ale jeho snaha mala len veľmi malé šance na úspech. A začalo pršať.
 
Na začiatku prvého stúpania strácal Sagan na vedúcu skupinu už jednu minútu, pelotón sa držal v bezpečí vzadu. Na samotnom stúpaní sa ich odstup zmenšoval, až sa im nakoniec podarilo spojiť s vedúcou skupinou. Purito tu odviedol skutočne perfektnú prácu. Medzitým dostal tím Lotto-Belisol v pelotóne pomoc od FDJ. Pienau stále jazdil so 45 sekúndovým náskokom pred hlavnou skupinou, ale ešte
13°C
na tomto kopci sa objavil späť v hlavnej skupine.
 
Slnečné počasie sa dlho na trati neudržalo a už na prvom stúpaní sa spustili na jazdcov nepríjemné dažďové prehánky. Vo vedúcej skupine sa teda nachádzalo desať pretekárov. Na vrchole stúpania zviedli súboj o vrchárske bodíky Voeckler a Rodríguez, úspešnejší bol francúzsky jazdec. Potom nasledoval 9-kilometrový zjazd, za ktorým bol umiestnená rýchlostná prémia, čo bol signál pre Petra Sagana, aby sa v úniku tlačil do popredia.
 
Slovenský šampión potvrdil svoje skvelé zjazdárske schopnosti a pred touto prémiou si dokázal vypracovať mierny náskok. Samozrejme, podarilo sa mu získať maximálny počet bodov a potom už všetci desiati jazdci pokračovali spolu s náskokom 2:40. Medzi týmito dvomi skupinami sa ešte pohybovali Kwiatkowski, Martin, Wyss, Hollenstein a Taaramae, ktorí mali pred pelotónom odstup 40 sekúnd. 
 
Na ďalšom kopci tlačil pelotón tím Lotto-Belisol, situácia sa na chvíľu upokojila, keďže prestalo pršať. Peter Sagan už splnil svoj dnešný hlavný cieľ a vo vedúcej skupine sa pohyboval na samom konci. Nakoniec stratil kontakt s touto skupinou. Spolu s ním odpadli aj Bárta a Gerard. Vo vedúcej skupine zostalo na čele iba päť jazdcov, ktorými boli Westra, Visconti, Voeckler, Rodríguez a Moinard. Za chvíľu sa k nim ale vrátili Christophe Riblon a Jan Bárta. Z druhej skupiny zas vypadol Hollenstein. Medzitým jazdil na čele hlavného balíka André Greipel, ktorý podporoval svojho kolegu a držiteľa žltého trička Tonyho Gallopina.
 
Na vrchole tohto kopca sa podarilo Puritovi odplatiť Voecklerovi prehru z predchádzajúcej prémie. Za nimi so stratou 35 sekúnd prekonala toto stúpanie nová skupina, v ktorej boli Sagan, Irizar, Kwiatkowski, Martin, Taaramae a Wyss. Pretekári mali potom pred sebou klasický scenár. Zjazd a ďalšie stúpanie prvej kategórie. V klesaní sa spojili obidve vedúce partie a na čele vytvorili silný únik. Najlepšie postaveným jazdcom v tejto skupine bol Michal Kwiatkowski, ktorý sa momentálne virtuálne obliekal do žltého trička. Medzitým mal v zjazde pád tretí muž priebežného poradia Tiago Machado, ku ktorému bola privolaná sanitka, ale nakoniec sa rozhodol pokračovať v pretekoch.
 
V pelotóne mal kolíziu aj Nicolas Roche, ktorému sa nič nestalo. Oveľa horšou správou bol však pád Alberta Contadora, ktorý mal reznú ranu na pravom kolene a jeho ošetrenie trvalo dosť dlho. Ale hlavný balík spomalil tempo a chcel umožniť španielskemu matadorovi vrátiť sa späť. V každom prípade Contador strácal už štyri minúty a jeho zranenie mohlo výrazne ovplyvniť nielen záver dnešnej etapy.
 
V úniku potom Peter Sagan opäť stratil kontakt s vedúcou skupinou. V hlavnom balíku jazdila na čele Astana, v ktorej záujme bolo udržiavať Kwiatkowskeho pod kontrolou. Alberto Contador mal pred sebou veľmi ťažkú úlohu vrátiť sa do pelotónu, i keď kazašský celok nešiel vôbec naplno. Rodríguez ukoristil maximum bodov aj na tretej vrchárskej prémii. Peter Sagan už zaostával osemdesiat sekúnd.
   
contador-tdf-2014-spinavyJazdci mali pred sebou ešte dve stúpania, po ktorých už bolo pripravené veľké finále. Astana jazdila konštantné tempo, ale Alberto Contador so svojimi spolujazdcami postupne strácal pôdu pod nohami. Peter Sagan už bol v hlavnej skupine.
 
Najdôležitejšou informáciou v tomto okamihu ale bolo odstúpenie Alberta Contadora z pretekov. Po Chrisovi Froomovi Tour de France stratila aj druhého najlepšieho pretekára.
 
Astana tak nebola ničím obmedzovaná a mohla sa sústrediť na Michala Kwiatkowskeho, pre ktorého stále odvádzal perfektnú prácu Tony Martin. Vpredu už chýbali aj Westra a Bárta. Za Tonym Martinom sa teda viezli Kwiatkowski, Rodríguez, Visconti, Riblon, Voeckler, Taaramae, Wyss a Moinard. Na poslednom kopci druhej kategórie znovu získal všetky body Joaguim Rodríguez, ktorý už bol virtuálnym lídrom vrchárskej súťaže. Tony Martin zatiaľ držal pred pelotónom vedúcu skupinu neuveriteľným spôsobom na stabilnej úrovni. Športový riaditeľ tímu OPQS Wilfried Peeters sa vyjadril, že dnes jazdia v prvom rade pre biely dres pre Michala Kwiatkowskeho.
 
Pred ďalším stúpaním v pelotóne už jazdili Astana a Lotto-Belisol veľmi tvrdo, čím sa im podarilo znížiť náskok vedúcej skupiny. Dopredu sa začal tlačiť aj tím Movistar. Po odstúpení Alberta Contadora začali viacerí jazdci cítiť šancu na etapový triumf. Peter Sagan nemal dôvod, aby sa v tomto momente zbytočne silil v pelotóne, preto si zo stúpajúceho tempa vystúpil, podobne ako niekoľko ďalších jazdcov. Rodríguez potom pokračoval v žatve vrchárskych bodíkov.
 
Pretekári dostali poslednú možnosť, aby si pred drsným finále trošku vydýchli. Na prichádzajúcich dvoch prudkých stúpaniach dostali mnohí jazdci veľkú šancu a boli sme zvedaví, komu sa podarí ju využiť čo najlepšie. Príchod na predposledné stúpanie rozpútal v hlavnej skupine bitku o pozície, dopredu sa posúvali Sky, BMC či Trek. Utečenci mali na jeho začiatku náskok 2:30.  Keď prišli na rad prudké úseky, na čelo sa tam dostal Michal Kwiatkowski. Za ním sa udržal len Rodríguez. Už na tomto kopci mali v pelotóne problémy Talansky, Rolland a vedúci muž poradia Gallopin.
 
Na vrchole tohto stúpanie bol prvý Rodríguez, za ktorým bol osamotený Visconti, a až za nimi Kwiatkowski spoločne s Moinardom. V hlavnej skupine zostali už iba tí najlepší vrchári, ktorá strácala na Purita 1:33. Peter Velits v nej chýbal. V nasledujúcom zjazde sa všetci štyria pretekári na čele spojili. V rýchlom klesaní potom doslova vyletel z trati Michele Scarponi. Kwiatkowski bol v klesaní najrýchlejší, pred záverečným stúpaním ho ale dobehol Rodríguez. Peter Velits sa pohyboval v skupine s Tonym Gallopinom, ktorá zatiaľ strácala necelé tri minúty.
 
Päť kilometrov pred vrcholom Rodríguez nastúpil Kwiatkowskemu, hlavná skupina strácala okolo osemdesiat sekúnd. V nej nastavila Astana vysoké tempo. Tri kilometre pred vrcholom útočil Vincenzo Nibali, za ktorého sa nedokázal zavesiť nikto z jeho súperov. Za ním boli najsilnejší Porte, Peraud, Pinot, Valverde, Bardet a van Garderen. Nibali sa začal výrazne približovať k Rodríguezovi, ešte pred posledným kilometrom sa k nemu napokon pripojil.
 
Taliansky borec nenechal nič na náhodu a sólovou jazdou sa rozhodol ísť pre druhé etapové víťazstvo, čo sa mu podarilo. Vincenzo Nibali jazdil na poslednom kopci vo vlastnej lige. Na druhom mieste skončil Pinot, tretí bol Valverde. S týmito borcami sa dokázali udržať aj Peraud, Bardet, van Garderen a Porte. Až za touto skupinou prišiel do cieľa Joaguim Rodríguez.
 
Po dostúpení Alberta Contadora zobrala posledné kilometre do svojich rúk Astana, ktorá má momentálne vo svojich radoch najsilnejšieho pretekára. Vincenzo Nibali si dnes na záverečnom kopci vyšiel pre žltý dres a pri tom uvidel, že nikto z jeho konkurentov nemal podobnú výkonnosť. Okrem toho sa mohol oprieť o výbornú podporu svojich spolujazdcov. Bol to typický výkon Žraloka z Messiny, ktorý sa na nič nespoliehal, len na svoje nohy. So stratou pätnásť sekúnd dorazil do cieľa Thibaut Pinot, pre ktorého je toto stúpanie častým tréningovým kopcom. Alejandro Valverde na treťom mieste dokázal poraziť mladších súperov. 
 
Naopak so stratou dnes dorazil Rui Costa, ktorý zaostal o 1:06. Ešte o desať sekúnd horší čas mal Jurgen van den Broeck. Pierre Rolland sa takisto prepadol v poradí po tom, čo stratil vyše štyri minúty. Obrovskou katastrofou sa dnešná etapa skončila pre Andrewa Talanskeho, ktorý po mnohých predchádzajúcich pádoch stratil až desať minút a vypadol z bitky o top 10.
 
V celkovom poradí sa dostal na prvú priečku Vincenzo Nibali, ktorý už má na svojom konte dve víťazné etapy a veľmi slušný náskok. Druhé miesto je v rukách Richieho Porta, ktorý sa nenápadne posúva dopredu, ale uvidíme, či sa mu podarí poradiť si aj s Nibalim. Pódium má v tejto chvíli isté Alejandro Valverde, pre ktorého by to bolo vysnívané miesto, ale do konca pretekov je stále veľa času. V najlepšej desiatke sa udržal Tony Gallopin, ktorý dnes hrdinsky bránil žltý dres. Z tejto skupiny ale vypadol Michal Kwiatkowski, ktorý ešte niekoľko kilometrov pred cieľom mal veľkú šancu na dosiahnutie skvelého výsledku. Po dnešnej etape sme tak videli výkonnostné možnosti jednotlivých jazdcov, ale vplyvom rôznych okolností sa okruh favoritov postupne zmenšuje.
 
Peter Velits finišoval so stratou necelých šesť minút, ktorý z hlavnej skupiny odpadol na predposlednom stúpaní. Ale potom  to nezabalil a pokračoval v sympatickom výkone. Peter Sagan bol dnes polovičku etapy v úniku a vyhral rýchlostnú prémiu. V bodovacej súťaži už má exhibičný náskok, ktorý bude pravdepodobne ešte narastať. V ostatných dvoch súťažiach sa prezliekali dresy. Vrchársky získal po druhom úniku v rade stále sa zlepšujúci Joaquim Rodríguez, ten pre najlepšieho jazdca do 25 rokov zatiaľ patrí Romainovi Bardetovi.
 
Vincenzo Nibali (Astana): "Je to nádherné víťazstvo. Ďakujem môjmu tímu, najmä Scarponimu za jeho jazdu na konci. Bola to veľmi náročná etapa s hmlou, dažďom po desiatich dňoch tvrdého pretekania. Bola to najťažšia etapa na Grand Tour, ktorú som išiel, so všetkými tými kopcami a pádmi. Je mi ľúto Alberta, padol predo mnou a potom som mal strach, že sa to môže stať aj mne. Na chvíľu sme prestali jazdiť a hovoril som aj s Richiem Portem a s naším tímovým vozidlom. Ale Tony Martin mal veľký náskok, tak sme museli začať pretekať. Teraz budem musieť využiť svoju výhodu. Myslím si, že som podal výkon na veľmi vysokej úrovni, ktorý sa podobal tomu z minuloročného Gira."
 
 
VÝSLEDKY 10.ETAPY:
1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 4h 27' 26''
2. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 00' 15''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 20''
4. vlajka PERAUD Jean-Christophe AG2R LA MONDIALE + 00' 20''
5. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 00' 22''
6. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 22''
7. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING + 00' 25''
8. vlajka KÖNIG Leopold TEAM NETAPP - ENDURA + 00' 50''
9. vlajka RODRIGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 52''
10. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 00' 54''
11. vlajka NAVARRO Daniel COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 01' 04''
12. vlajka MOLLEMA Bauke BELKIN PRO CYCLING TEAM + 01' 06''
37. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 05' 42''
93. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 22' 31''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 10. ETAPE:
1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 42h 33' 38''
2. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING + 02' 23''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 02' 47''
4. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 03' 01''
5. vlajka GALLOPIN Tony LOTTO BELISOL TEAM + 03' 12''
6. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 03' 47''
7. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 03' 56''
8. vlajka PERADU Jean-Christophe AG2R LA MONDIALE + 03' 57''
9. vlajka COSTA Rui LAMPRE - MERIDA + 03' 58''
10. vlajka MOLLEMA Bauke BELKIN PRO CYCLING TEAM + 04' 08''
31. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 22' 48''
42. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 41' 08''
 
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 10. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 287 bodov
2. vlajka COQUARD Bryan TEAM EUROPCAR 156 bodov
3. vlajka KITTEL Marcel TEAM GIANT - SHIMANO 146 bodov
      
 
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ PO 10. ETAPE:
1. vlajka RODRÍGUEZ Joaguim KATUSHA TEAM 51 bodov
2. vlajka VOECKLER Thomas TEAM EUROPCAR 34 bodov
3. vlajka MARTIN Tony OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 26 bodov
 
 
SÚŤAŽ DO 25 ROKOV PO 10. ETAPE:
1. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE 42h 36' 39''
2. vlajka

PINOT Thibaut

FDJ + 00' 46''
3. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 01' 38''
 
 
Horské a rýchlostné prémie:
2-20 131 km - Col du Firstplan (722 m.n.m.): 8,3 km (5,4 %)
sprint-20 122 km - Muhlele (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1-20 107 km - Petit Ballon (1 163 m.n.m.): 9,3 km (8,1 %)
1-20 71,5 km - Col du Platzerwasel (1 193 m.n.m.): 7,1 km (8,4 %)
2-20 58 km - Col d'Oderen (884 m.n.m.): 6,7 km (6,1 %)
3-20 36 km - Col des Croix: 3,2 km (6,2 %)
1-20 18 km - Col des Chevrères (914 m.n.m.): 3,5 km (9,5 %)
1-20 Cieľ - La Planche des Belles Filles (1 035 m.n.m.): 5,9 km (8,5 %)
body v cieli: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
spolu: 7 kat. stúpaní; 44 km; 7,3 %; 4440 nastúpaných metrov v etape
 
 
Krátke preview etapy:
Astana v nedeľu trošku znevážila žltý dres, ale pridala zaujímavú zápletku. Tony Gallopin sa počas najväčšieho sviatku Francúzska bude zubami-nechtami držať a ak prežije predposledné stúpanie s favoritmi, bude mať šancu na La Planche des Belles Filles udržať žltú. Opäť bude zaujímavý únik a môžeme si byť istí, že budú skúšať šancu ďalší pretekári druhého sledu, ale zároveň vysoko v poradí ako včera Gallopin, Rolland aj Machado. S najväčšou pravdepodobnosťou však zvíťazí niekto z top favoritov.
 
 
Krátky opis trasy:
Za iných okolností by v pondelok nasledoval odpočinok, ale výročie Dobytia Bastily je pre organizátorov zakaždým špeciálnou príležitosťou. Tentoraz sa jazdci musia pripraviť na prvý skutočný finiš na vrchole stúpania, ktorým je strmý La Planche des Belles Filles (5,9 km; 8,5 %). Prvýkrát bolo toto stúpanie použité pred dvomi rokmi a pre Chrisa Frooma znamenalo premiérové víťazstvo na Tour. V tomto ročníku však pred týmto kopcom stojí ešte šesť stúpaní, ktoré zaručia poriadne vrchárske predstavenie. Únik bude zbierať body len do vrchárskej súťaže, pretože najväčší favoriti budú chcieť dominovať. Kľúčovým momentom je už predposledný kopec Col des Chevrères (3,5 km; 9,5 %), ktorý má rampy cez 18 percent a po jeho vrchole zostáva do záverečného stúpania len 10-kilometrový zjazd. Dostatočne prudký La Planche des Belles Filles je zakončený 20-percentnou stenou, kde určite uvidíme prvú lezeckú hierarchiu medzi jazdcami na GC a určite aj toho silného pretekára, ktorý ukáže svoje slabiny.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS alebo online na tdf.rtvs.sk:
od 14:10 živý prenos, koniec cca. 18:00
komentátor RTVS: Ivan Niňaj
spolukomentátor Cycling-Info.sk: Lukáš Timko
hosť - spolukomentátor: Milan Dvorščík
 
 
tdf-2014-profil-10
 
 

 
 
ĎALŠIE ETAPY TOUR DE FRANCE 2014:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop