V 12. etape sa dočkal Kristoff, Sagan bol po deviaty raz veľmi blízko

21.6.2014, 11:50 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Alpy sa blížia, no dnes sme ešte očakávali klasický súboj Petra Sagana s okolitým svetom na zvlnenom teréne. Záverečné dva kopce nevyzerali tak, aby na nich mohli nastupovať najlepší vrchári, no mali stačiť na zbavenie sa Kittelovcov. 
 
12. etapa Tour de France 2014 (UCI World Tour, Francúzsko)
17.7. štvrtok zvlnená ciel rovina Bour-Bresse > St-Étienne 185,5 km víťaz: Kristoff
 
 
Andrew Talansky sa včera poriadne vytrápil, ale okrem mediálnej pozornosti (víťaz Dauphiné, ktoré tiež organizuje A.S.O.) a sympatií fanúšikov nezískal nič. Skôr si ešte viac poškodil zdravie, pretože v noci sa mu zdravotný stav zhoršil a musel si to namieriť do nemocnice. Predpoludním ju opustil, no odcestoval domov.
 
Klasický únik sa dnes nevytváral dlho. Po pár neúspešných pokusoch sa na ôsmom kilometri dostala dopredu pätica Sebastian Langeveld (Garmin), Gregory Rast (Trek), Simon Clarke (Orica), David De La Cruz (NetApp) a Florian Vachon (Bretagne). Tempa v pelotóne sa ujala Astana a ihneď bolo jasné, že ju táto partia nezaujíma. Náskok začal rásť.
 
Dnes sme boli opäť zvedaví na druhú polovicu etapy a to, ako sa v nej bude prezentovať Peter Sagan. "Peťa som včera videl na poslednej prémii a vyzeral veľmi sviežo. Taký Degenkolb sa veľmi trápil a strácal, no nakoniec špurt skupiny vyhral o druhé miesto vyhral. Poradie v cieli niekedy nevykresľuje dianie na trati," povedal nám dnes Peter Zánický a s tým sa nedá nesúhlasiť. Vedúci muž bodovacej súťaže sa v každej etape, kde má šancu, príliš ukazuje a všetci si potom uvedomujú jeho silu. Na druhej strane, ak by sa nesnažil atakovať, ako sme napríklad videli včera, hrozila silná šprintérska konkurencia v dojazde. Pri pohľade na včerajšiu výsledkovú listinu vidíme v Top 10 deviatich šprintérov (až na Gallopina). Vzhľadom na silu Cannondalu a prístupu ostatných tímov je táto situácia prakticky neriešiteľná. Navyše, dnes ráno cítil Peter mierne prechladnutie.
 
ÚNIK DŇA
.grm14. S. Langeveld
(Garmin-Sharp)
.tfr14. Gregory Rast
(Trek Factory)
.oge14. Simon Clarke
(Orica-GreenEdge)
.bse14. Florian Vachon
(Bretagne-Séche)
.tne14. D. De la Cruz
(NetApp-Endura)
Iba dnes organizátori vypísali šprintérsku prémiu mimo medzinárodný televízny signál. Vyhral ju Florian Vachon z Bretagnu. Špurt o šieste miesto vyhral Marcel Kittel pred Bryanom Coquardom a Markom Renshawom. Peter Sagan vzal jedenáste miesto a päť bodov.
 
Zelená súťaž, samozrejme, naďalej patrí Petrovi s náskokom 133 bodov pred Coquardom.
 
Žiadnych desať minút náskoku si päťka vpredu nevybojovala. Tempa sa ujali jazdci Giant-Shimano a boli nemilosrdní. Holandský tím nemal čo stratiť, pretože mal najrýchlejšieho klasického šprintéra a najrýchlejšieho odolného šprintéra.
 
Pre nás bolo dobrou správou, že sa celý Cannondale šetril na záverečné stúpania a keďže sa dalo čakať, že mu pomôže aj Orica, boli sme zvedaví, ako to dopadne. Navyše, Saganovi kolegovia v závere zvykli zavadzať, takže sa mohli rozdať v stúpaniach.
 
95 km pred páskou došlo k nepríjemnej udalosti v úniku. Davidovi de la Cruzovi v pravotočivej zákrute pri zlome asfaltu ušlo predné koleso a na zem poslal aj Langevelda. Vyzeralo to dosť škaredo, asi kľúčna kosť. Aktuálneho majstra Holandska únik počkal, no jazdec NetAppu odstúpil.
 
Trochu uspávací deň pokračoval na juhozápad a unikajúca štvorka prichádzala postupne o svoj náskok. Pod najdlhším kopcom Col des Brosses mala iba viac ako dvojminútový náskok, čo je, samozrejme, veľmi málo. Giantu sa rozhodli pomôcť aj Europcaráci. Kopec začal 63 km pred páskou. Tempo sa začalo zvyšovať. Nevydržali ho Vachon ani Rast a vpredu ostala dvojica Clarke - Langeveld s dvoma minútami. Pelotón toto 15-kilometrové stúpanie zvládol bez väčších problémov. Kittel vyzeral dobre.
 
Pred posledným kopcom stále viedli pelotón jazdci Giantu a Europcaru. Austrálsko-holandské duo malo dvojminútový náskok. My sme museli veriť, že tempo prevezme Cannondale a zbaví sa aspoň niektorých šprintérov. V prvej polovici kopca s dĺžkou 9,8 km a sklone 2,9 % sa tak nedialo, ale atakovali Quemmeneur s Gautierom z Europcaru.
 
Giantáci stratili z balíka Kittela, ktorý ostal vzadu sám, ale bolo jasné, že už aj Degenkolb si zaslúži dostať svoju šancu s tímovou podporou. Dozadu sa porúčal aj Mark Renshaw. André Greipel stále žil, ale Cannondale nič.
 
Vpredu sa držal najbojovnejší jazdec dnešnej etapy Simon Clarke z Orici. Austrálčania preto ani neťahali pelotón, čo by sa Peťovi Saganovi určite hodilo. Dobre šli aj Gautier s Quemmeneurom. Držali si asi 45-sekundový náskok na balík.
 
19 km pred páskou sa začal zjazd. Clarke sa spojil s dvojičkou Europcaru, ale pelotón im bol v pätách. Takmer všetci šprintéri ostali v balíku. Okrem Giantu totiž vôbec nikto neťahal. Asi sa cez voľný deň jazdci Cannondalu naučili rozbiehať špurt, lebo potom by v tejto etape neboli nič platní.
 
Gautier s Clarkom boli ako poslední unikajúci borci dostihnutí päť kilometrov pred cieľom. Vyzeralo to na klasický špurt, ale bez Greipela, ktorý mal kolíziu s Chavanelom.
 
Cannondale sa snažilo prevziať iniciatívu, mali početnú prevahu, ale bolo to veľmi skoro. V závere ostal vláčik iba Trentinovi. Ani Talianovi to príliš nepomohlo. Najrýchlejší bol Alexander Kristoff z Kaťuše. Peter Sagan opäť nesklamal a takticky to zvládol dobre, no cez Nóra to už nedal. Pre Arnauda Démara ostalo tretie miesto. Trentin s Degenkolbom sa po vzájomnej minikolízii pripravili o šancu vyhrať. Talian bol dodatočne potrestaný zosunom na koniec skupiny a stratou 20-tich bodov v bodovacej súťaži.
 
Pre žilinského rýchlika to bol dnes deviaty deň, keď bojoval o víťazstvo a tesne mu ušlo. Takú negatívnu bilanciu, samozrejme, nemá žiadny jazdec. Peter prichádzal na Tour s celokariérnym pomerom 64 víťazstiev k 158 umiestneniam v Top 10. Na Tour de France 2014 je táto štatistika zatiaľ nula k deviatim. Žiaľ, zatiaľ mu nie je súdené. Vždy sa nájde aspoň jeden borec, ktorý sa dostane na cieľovú čiaru skôr. Peter si bude musieť dať dva dni pauzu a v nedeľu opäť zabojovať.
 
 
 

VÝSLEDKY 12. ETAPY:
1. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM 4h 32' 11''
2. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
3. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ + 00' 00''
4. vlajka ALBASINI Michael ORICA GREENEDGE + 00' 00''
5. NAVARDAUSKAS Ramun. GARMIN - SHARP + 00' 00''
6. vlajka TRENTIN Matteo OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 00''
52. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 00''
139. vlajka GALLOPIN Tony LOTTO BELISOL TEAM + 05' 45''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 12. ETAPE:
1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 51h 31' 34''
2. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING + 02' 23''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 02' 47''
4. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 03' 01''
5. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 03' 47''
6. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 03' 56''
7. vlajka PERAUD Jean-Christophe AG2R LA MONDIALE + 03' 57''
8. vlajka MOLLEMA Bauke BELKIN PRO CYCLING TEAM + 04' 08''
9. albansko VAN DEN BROECK Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 04' 18''
10. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 04' 31''
30. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 24' 24''
34. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 41' 08''
 
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 12. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 341 bodov
2. vlajka COQUARD Bryan TEAM EUROPCAR 189 bodov
3. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM 172 bodov
      
 
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ PO 12. ETAPE:
1. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 51 bodov
2. vlajka VOECKLER Thomas TEAM EUROPCAR 34 bodov
3. vlajka MARTIN Tony OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 26 bodov
 
 
SÚŤAŽ DO 25 ROKOV PO 12. ETAPE:
1. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE 51h 34' 35''
2. vlajka

PINOT Thibaut

FDJ + 00' 46''
3. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 01' 38''
 
 
 
Horské a rýchlostné prémie:
sprint-20 146 km - Romaneche-Thorins (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 127 km - Col de Brouilly: 1,7 km (5,1 %)
3-20 102,5 km - Côte du Saule-d'Oingt: 3,8 km (4,5 km %)
3-20 47,5 km - Col des Brosses: 15,3 km (3,3 %)
4-20 21,5 km - Côte de Grammond: 9,8 km (2,9 %)
body v cieli: 45-35-30-26-22-20-18-16-14-12-10-8-6-4-2
 
 
Krátke preview etapy:
Už nechceme tvrdiť, že prichádza ďalšia Saganova etapa, lebo sme to párkrát napísali a dopadlo to tak, ako dopadlo. Žiaľ, nedá sa inak. Aj dnes je najväčším favoritom. Možno sú jeho percentuálne šance nízke, ale aj tak najväčšie spomedzi všetkých pretekárov. Opäť musí Cannondale postrážiť klasický únik a zbaviť sa Kittela a spol (naozaj sa nám vynára otázka, ako by to robil jeho možný nový tím s Contadorom v zostave). Peter musí chytať nástupy, zachovať si chladnú hlavu a mať aj šťastie. Ivan Niňaj s Petrom Zánickým v štúdiu by už konečne mohli využiť svoje originálne emócie naplno.
 
 
Krátky opis trasy:
Druhá zo zaujímavých etáp, kde budeme s napätím sledovať prípadné problémy niektorých špurtérov v záverečnej zvlnenej časti, ktorí ale tentokrát budú mať ešte ľahšiu úlohu. Pripravených kopcov sa špurtéri neboja, ale všetko bude závisieť od toho, aby sa im podarilo dostať pod kontrolu únik a aby sa nešlo na konci vysoké tempo. Dlhé stúpania síce nemajú nebezpečný sklon, ale v tejto fáze pretekov začne zohrávať svoju úlohu aj únava. Ak sa špurtérske tímy vzdajú kontroly utečencov, tí sa môžu tešiť na úspešný koniec etapy. Pred dvomi horskými etapami sa ale okrem vrchárov nebude chcieť nikto šetriť, preto v závere určite uvidíme v klasickom meste Tour de France Saint-Étienne tuhý boj o etapové víťazstvo.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS alebo online na tdf.rtvs.sk:
od 14:10 živý prenos, koniec cca. 17:45
komentátor RTVS: Ivan Niňaj
spolukomentátor Cycling-Info.sk: Matej Vyšňa
hosť - spolukomentátor: Peter Zánický
 
 
tdf-2014-profil-12
 
 

 
 
ĎALŠIE ETAPY TOUR DE FRANCE 2014:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop