13. deň Tour: Dominancia Nibaliho, skvelý König a strata Porteho

21.6.2014, 12:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Vlani boli Pyreneje s pravými stúpaniami iba súčasťou dvoch etáp. Tento rok je to rovnaké s Alpami. Montée de Chamrousse, Col d'Izoard a Montée de Risoul sú iba štipkou pravých Álp. Organizátori aspoň umiestnili cieľ na vrchol stúpaní, takže o dramatické súboje bolo postarané.
 
13. etapa Tour de France 2014 (UCI World Tour, Francúzsko)
18.7. piatok horská ciel rovina St-Étienne > Chamrousse 197,5 km víťaz: Nibali
 
 
Na obed tesne pred štartom mali cyklisti čo robiť s horúcim počasím. Teplomer v Saint-Étienne ukazoval až 33°C. Hneď od úvodu sa však útočilo a tempo bolo obrovské. Došlo aj k viacerým pádom. Ich obeťami boli dokonca známe mená ako Marcel Kittel či Jurgen Van den Broeck. Už v prvom stúpaní odpadli z pelotónu niektorí šprintéri. V zjazde sa dokázali vrátiť späť a vďačiť mohli aj ustálenej situácii, keď sa vpredu po úvodných ťažkých bojoch už vytvoril únik a budoval si náskok.
 
Dnešnými atakermi boli Giovanni Visconti (Movistar), Alessandro De Marchi (Cannondale), Jan Bakelants (OPQS), Blel Kadri (Ag2r), Kristjan Durašek (Lampre-Merida), Daniel Oss (BMC), Rudy Molard (Cofidis), Bartosz Huzarski (NetApp) a Brice Feillu (Bretagne).
 
Visconti vyhral prvú vrchársku prémiu tretej kategórie a po prvej hodine a pol mala deviatka náskok 3:40. Pelotón bezradne viedla Kaťuša. Pred dnešným dňom sme avizovali, že to bude určite veľmi aktívny tím aj s unikajúcimi pretekármi. Do klasického trháku sa im však dostať nepodarilo, takže už nezostávalo nič iné, iba únik nepustiť príliš ďaleko.
 
Po úvodných dvoch hodinách sme si mohli škrtnúť Arthura Vichota. Vlaňajší majster Francúzska z tímu FDJ odstúpil kvôli zdratovným problémom. Posledné dve etapy dokončil v poslednej skupine a veľmi sa trápil. Mal zápal priedušiek. Vichot tento rok šokoval vynikajúcim výkonom na Paríž - Nice, kde vyhral etapu a skončil celkovo tretí.
 
V ďalšom priebehu horúčavy neustupovali a museli odstúpiť ďalší dvaja pretekári. Španiel Daniel Navarro z Cofidisu a Kolumbijčan Janier Acevedo z Garminu. Skôr by sme čakali v problémoch jazdcov z chladnejších krajín, ale každopádne pokračovalo v 13. etape 175 pretekárov.
 
Zároveň si už môžeme definitívne povedať to, čo sme dlhšie v náznakoch avizovali a inak sa ani skončiť nemohlo. Juraj Sagan dnes počas priameho prenosu v RTVS potvrdil rozpad tímu Cannondale po skončení tejto sezóny. Okrem iných otázok sa pre slovenskú reprezentáciu vynára aj tá, ako bude vyzerať podpora v rámci MS v Ponferrade, keďže oficiálne bude ešte jazdcom Cannondale, ktorý už bude v štádiu rozkladu. Na posledných dvoch šampionátoch poskytoval tím svoj autobus aj dôležitý personál. Kam budú smerovať kroky bratov Saganovcov ešte nie je jasné. Manažér Giovanni Lombardi stále rokuje s viacerými poprednými tímami, ktoré si Petra Sagana môžu dovoliť zaplatiť.
 
Kaťuša bola nekompromisná. Ruský celok únik doslova ničil. Ešte pred začiatkom stúpania na Col de Palaquit sa strata hlavného poľa znížila na 70 sekúnd a bolo zrejmé, že do cieľa nemá šancu prísť. My môžeme byť radi, že sa v úniku neukázal Peter Velits, pretože jeho snaha by bola úplne márna. Rodríguez sa dnes musel cítiť veľmi dobre, pretože jeho kolegovia mu to výborne rozbehli.
 
Bodovanie vrch. klasifikácie:
HC: 25-20-16-14-12-10-8-6-4-2
1. kategória: 10-8-6-4-2-1
2. kategória: 5-3-2-1
3. kategória: 2-1
4. kategória: 1 bod
V polovici Col de Palaquit, ktorý mal 14,1 km a priemere 6,1 % ostali vpredu už iba Kadri (Ag2r), Bakelants (OPQS) a De Marchi (Cannondale). Talian najprv nestačil, ale zvolil pravidelnejšie tempo a vrátil sa späť. Pelotón sa neustále ochudobňoval a na chvíľu odpadol dokonca aj Michal Kwiatkowski (OPQS). Peter Velits sa držal s Van Garderenom hneď za borcami Astany. Druhý Peter sa rozhodol šetriť sily v grupette.
 
Alessandro de Marchi doslova ožil a vo svojom tempe pokračoval aj po dostihnutí kolegov z úniku. Tí mu nestačili. Pelotón ostával pokojný a jeho strata prekvapujúco narastala. Astana ešte nechcela vyložiť všetky karty a utaviť domestikov. Bakelants s Kadrim ostávali medzi čelom a pelotónom. Z neho sa pokúsil atakovať Luis Maté (Cofidis), ale žeby boli jeho vrchárske schopnosti také skvelé, nezdalo sa nám. Možno sa dnes cítil veľmi dobre.
 
Päť kilometrov pred vrcholom ostalo v hlavnej skupine asi 60 ľudí, stále s najväčšími favoritmi aj Petrom Velitsom. Z popredia celkového poradia odpadol iba Tony Gallopin. De Marchi, ktorý zaujal vynikajúcim výkonom na Dauphiné, náskok na favoritov konštantne zvyšoval.
 
ÚNIK DŇA
.cpc14. Ales. De Marchi
(Cannondale)
To sa zmenilo v posledných pasážach kopca, kde už predsa len Talianovi bojujúcemu o kontrakt v ďalšej sezóne sily dochádzali. Vrchol prešiel 70 sekúnd pred Bakelantsom, ktorého tam čakal náhradný bicykel. Maté strácal 1:20, Jeróme Pineau (IAM) 2:20, Purito Rodríguez vzal ešte dva vrchárske body a priviedol na vrchol pelotón so stratou 2:40. Stále tam bol aj Peter Velits.
 
V zjazde spadol Jakob Fuglsang, najväčší pomocník Nibaliho. Nevyzeralo to na zlomeniny, no zodretý bol na ľavej strane tela poriadne. Astana sa ihneď snažila zvoľniť tempo na čele, no Scarponiho predbehli Izaguirre a Gadret z Movistaru a žiadne čakanie sa nekonalo. Bolo jasné, že desiaty muž celkového poradia bude mať dnes veľké problémy a bolesti v záverečnom kopci.
 
Šprintérsku prémiu, samozrejme, ukoristil De Marchi pred Bakelantsom. Pelotón šiel veľmi pokojne. Strácal 3:25. Mali sme taký pocit, že sa trochu rozrástol.
 
17 kilometrov pred cieľom, teda krátko po začatí stúpania Montée de Chamrousse (18,2 km; 7,3 %) sa začala hlavná skupina masívne deliť. Ostalo tam už iba 30 ľudí. Tempu už nestačil náš Peter Velits ani Michal Kwiatkowski. Bakelantsa definitívne dobehli a vpredu ostal už iba Alessandro de Marchi.
 
Hlavnú skupinu viedol John Gadret z Movistaru. Nibali mal po ruke už iba Kangerta. Gadret odstúpil 14 km pred páskou a ostali tam už iba favoriti, plus Horner, Ten Dam a Zubeldia, ktorí už celkovo nie sú vysoko. De Marchi "padol" 14 km pred cieľom.
 
12 km pred dojazdom nikto neatakoval. Vpredu ostala skupina Mikel Nieve, Richie Porte (Sky), Alejandro Valverde (Movistar), Rafal Majka a Michael Rogers (Tinkoff), Vincenzo Nibali a Tanel Kangert (Astana), Bauke Mollema a Laurens Ten Dam (Belkin), Jean-Christophe Péraud a Romain Bardet (Ag2r), Rui Costa a Chris Horner (Lampre-Merida), Thibaut Pinot (FDJ), Jurgen van den Broeck (Lotto), Tejay van Garderen a Peter Stetina (BMC), Pierre Rolland (Europcar), Fränk Schleck a Haimar Zubeldia (Trek) a Leopold König (NetApp).
 
Nikto neútočil, v ďalšom priebehu sa skupina delila zozadu. Ako prvý prekvapujúco nestačil Richie Porte, ktorému sa snažil pomôcť Mikel Nieve. Tanel Kangert s Petrom Stetinom nasledovali onedlho. Problémy mali aj Pierre Rolland a Rui Costa.
 
Napokon prišiel atak, a to z nôh Lea Königa. Výborný deň pre talentovaného Čecha. Pridal sa k nemu Poliak Rafal Majka z Tinkoffu, snažil sa aj Laurens Ten Dam z Belkinu. Ostatných favoritov až tak nezaujímali. Následne definitívne rozbil partiu favoritov Alejandro Valverde. Chytili sa ho iba Nibali a Pinot. Posledný menovaný sa snažil okrem iného vyzliecť Bardeta z bieleho dresu. Pred dnešným dňom strácal 46 sekúnd.
 
Bardet v ďalšej skupine s ostatnými vrchármi sa snažil s nepriaznivou situáciou niečo robiť, ale nemal na to. Pinot náskok zvyšoval. 6500 metrov pred páskou atakoval Nibali, veď prečo by nevyhral aj dnešnú etapu. Ešte bola miniskupina pred ním. Za krátko doplnil čelnú dvojicu König - Majka. Valverde s Pinotom na žraloka nemali šancu.
 
nibali-vincenzo-oblieka-zltyUrčite by sme priali jednému z poľsko-českej dvojice etapové víťazstvo, no Nibali im nedal šancu a mieril za tretím víťazstvom na Tour. Za ním sa vytvorili dvojice König - Majka, Valverde - Pinot, Bardet - Van Garderen.
 
Líder celkového poradia zvíťazil bez problémov. Majka ešte tesne porazil Königa. Valverde dostal manko 50 sekúnd, Pinot 53. Van Garderen a Badet 1:23. Francúz tesne neprišiel o biely dres. Peraud, Bardet, Zubeldia, Schleck a Mollema stratili dve minúty.
 
Richie Porte mal dnes obrovskú krízu. Napokon stratil takmer deväť minút. Zatiaľ nevieme, čo za tým je. Bez problémov sa okolo jeho skupiny prehnal aj Michal Kwiatkowski, ktorý síce nezvláda nástupy, ale tempár je vynikajúci. Peter Velits skončil na 33. mieste so stratou jedenástich minút. Veľmi slušný výkon z jeho strany.
 
Napriek dnešným rozostupom sa poradie medzi najlepšími v celkovom poradí menilo iba kvôli vypadnutiu Richieho Porta, teda borci sa posúvali o jednu priečku dopredu. Na stupne víťazov sa dostal Romain Bardet, ktorý, zdá sa, bude mať veľké starosti s Thibaultom Pinotom a po dlhej dobe žije reálna šanca na pódiovú priečku pre domáceho borca. Jedinou prekážkou asi bude Tejay Van Garderen. Zároveň je jasné, že biely dres ostane v usporiadateľkej krajine.
 
Apropo, súťaž do 25 rokov. Máme za sebou trinásť etáp a v tejto klasifikácii sú obrovské rozdiely. Štvrtý Tom Dumoulin stráca už viac ako pol hodiny a piaty ostáva Peter Sagan so stratou hodiny a štvrť. Vlani po 13. etape strácal toľko až pätnásty pretekár v bielej súťaži.
 
Budeme zvedaví aj na to, akú taktiku zvolí Joaquim Rodríguez, pretože Nibali takýmto štýlom ovládne aj vrchársku súťaž. V redakcii naozaj nesúhlasíme s dvojnásobným bodovaním v závere. Víťazstvo v etape je dostatočná motivácia. Purito dnes prišiel o snahu v dvoch celodenných únikoch.
 
Dnes pozitívne prekvapila dvojica König - Majka, ktorá reálne bojovala o etapové víťazstvo a zaslúži si obrovskú pochvalu. Ešte v stredu hovoril mechanik NetAppu Peter Doležal, že umiestnenie do 15. miesta bude obrovským úspechom. Leo však útočí aj na celkovú desiatku. Laurens Ten Dam mal skvelý deň. Prekvapil aj Fränk Schleck. Haimar Zubeldia veľmi dobre. Ako vždy sa zozadu približuje k Top 10. Vypadol z nej Porte, ktorý mal dnes obrovskú krízu, precenil sa a zjavne sa držal favoritov dlhšie ako mal, čo mu vzdalo veľmi veľa síl do záveru. Horší deň mal aj unavený Pierre Rolland, ktorý klesol na 13. pozíciu a po tom famóznom Gire sa asi bude už iba prepadať.
 
Jakob Fuglsang napokon stratil pol hodiny a uvidíme, aký bude jeho zdravotný stav. Rovnako Michele Scarponi sa dnes šetril na zajtrajšok.
 
Ešte pár slov ku grupettu. Nibali mal dnes priemernú rýchlosť 37,9 km/h, čo znamená limit 15 %, teda okolo 46 minút. To všetci pretekári stihli. Marcel Kittel prišiel do cieľa v poslednej skupine so stratou 41:46. Saganovi namerali v cieli manko 38:38.
 
 
 

VÝSLEDKY 13. ETAPY:
1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 5h 12' 29''
2. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 10''
3. vlajka KÖNIG Leopoldpold TEAM NETAPP - ENDURA + 00' 11''
4. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 50''
5. vlajka PINOT Thibault FDJ + 00' 53''
6. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 01' 23''
7. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 01' 23''
8. vlajka TEN DAM Laurens BELKIN PRO CYCLING TEAM + 01' 36''
9. vlajka PERAUD Jean-Christ. AG2R LA MONDIALE + 02' 09''
10. vlajka SCHLECK Fränk TREK FACTORY RACING + 02' 09''
11. vlajka ZUBELDIA Haimar TREK FACTORY RACING + 02' 09''
12. albansko VDB Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 02' 09''
13. vlajka MOLLEMA Bauke BELKIN PRO CYCLING TEAM + 02' 09''
14. vlajka ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR + 03' 01''
15. vlajka COSTA Rui LAMPRE - MERIDA + 03' 01''
19. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 04' 12''
27. albansko PORTE Richie FDJ + 08' 48''
33. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 11' 15''
115. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 38' 38''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 13. ETAPE:
1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 56h 44' 03''
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 03' 37''
3. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 04' 24''
4. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 04' 40''
5. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 05' 19''
6. vlajka PERAUD Jean-Christophe AG2R LA MONDIALE + 06' 06''
7. vlajka MOLLEMA Bauke BELKIN PRO CYCLING TEAM + 06' 17''
8. albansko VAN DEN BROECK Jurgen BMC RACING TEAM + 06' 27''
9. vlajka COSTA Rui LAMPRE - MERIDA + 08' 35''
10. vlajka KÖNIG Leopoldpold TEAM NETAPP - ENDURA + 08' 36''
26. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 35' 39''
50. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 1h 19' 46''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 13. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 341 bodov
2. vlajka COQUARD Bryan TEAM EUROPCAR 189 bodov
3. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM 172 bodov
      
 
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ PO 13. ETAPE:
1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 70 bodov
2. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 53 bodov
3. vlajka PINOT Thibault FDJ 41 bodov
 
 
SÚŤAŽ DO 25 ROKOV PO 13. ETAPE:
1. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE 56h 48' 27''
2. vlajka

PINOT Thibaut

FDJ + 00' 16''
3. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 04' 27''
 
 
Horské a rýchlostné prémie:
3-20 173,5 km - Col de la Croix de Montvieux: 8 km (4,1 %)
1-20 45,5 km - Col de Palaquit (1 154 m.n.m.): 14,1 km (6,1 %)
sprint-20 28 km - St-Martin-dHéres (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
hc-20 Cieľ - Montée de Chamrousse (1 730 m.n.m.): 18,2 km (7,3 %)
body v cieli: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
 
 
Krátke preview etapy:
Dnes bude určite veľký záujem o únik a Astana už neraz ukázala, že ak nemusí, neťahá, takže pokojne môže na Chamrousse doraziť ako prvý niekto z úniku. Ak nám doteraz Christophe Riblon problémy iba predstieral, môže byť jedným z favoritov. Útočiť bude zrejme aj Purito, možno niekto z dvojice Trofimov - Špilak. Daniel Navarro má skúsenosti s posunmi v GC vďaka úniku. Thomas Voeckler by potreboval jednoduchšiu etapu. Nicolas Roche a Michael Rogers budú určite tiež aktívni. Radi by sme videli v úniku Petra Velitsa, ale ten dostane šancu zrejme až v poslednom týždni. Dnes bude musieť byť pri Van Garderenovi.
 
 
Krátky opis trasy:
Počas predposledného víkendu pelotón síce preletí cez Alpy, ale dve horské etapy s finišom na vrchole stúpania nemôžu v tomto regióne nikdy chýbať. Najskôr čaká na cyklistov zradná etapa, pretože obidva záverečné kopce si odkrútia na podujatí premiéru. Na vytvorenie úniku poslúži hneď prvý kopec tretej kategórie, ktorý rozprúdi v pretekárov vrchárske gény. Skutočná bitka začne na predposlednom stúpaní Col de Palaquit (14,1 km; 6,1 %), ktoré je dlhé, nepravidelné a miestami ostré, takže bude komplikované na ňom nastaviť stabilné tempo. Keďže z jeho vrcholu na záverečný kopec stále zostáva približne tridsať kilometrov, favoriti budú sústrediť svoje sily na kopec Montée de Chamrousse (18,2 km; 7,3 %), ktorý sa predstavil na Tour iba raz, v roku 2001 ako horská časovka. Prudké úseky sa nachádzajú už na jeho začiatku, takže skupina favoritov sa vyprofiluje veľmi skoro. A potom netreba pochybovať o výbornej cyklistike, posledné kilometre sa nebudú s nikým maznať.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS alebo online na tdf.rtvs.sk:
od 14:10 živý prenos, koniec cca. 17:35
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor Cycling-Info.sk: Matej Vyšňa
hosť - spolukomentátor: Juraj Sagan
 
 
tdf-2014-profil-13
 
 

 
 
ĎALŠIE ETAPY TOUR DE FRANCE 2014:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 
Col d'Izoard

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop