Michael Rogers ukoristil 16. etapu po výbornom zjazde

21.6.2014, 12:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Voľný deň je vždy vítanou prestávkou, ale niektorí jazdci ho nemajú veľmi radi, najmä ak ich po jeho skončení čaká najdlhšia etapa na Tour de France. Dva prichádzajúce ťažké dni v Pyrenejách mohli dnes ešte nechať favoritov v pokoji, preto mohli mať v závere hlavné slovo utečenci.
 
16. etapa Tour de France 2014 (UCI World Tour, Francúzsko)
22.7. utorok horská ciel rovina Carc. > Bagnéres-Luchon 237,5 km víťaz: Rogers
 
Z pretekov musel odstúpiť Rui Faria da Costa kvôli zápalu priedušiek. Na začiatku sa skutočne množstvo jazdcov túžilo prezentovať v úniku, ale všetky pokusy boli počas prvej hodiny neutralizované. Z toho dôvodu si pre jeden bod na prvej vrchárskej prémii vyšiel z pelotónu Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), ktorý sa tak virtuálne dostal na čelo tejto klasifikácie, a bodkovaný dres je jeho cieľom. Prvá hodina pretekania mala priemer 43,7 km/h a po jej prekonaní sa dopredu dostalo dvanásť jazdcov, ktorí si vybudovali slušný odstup.
 
V brejku sa ocitli Eisel, Kiriyenka (obaja (Sky), Izagirre (Movistar), Rogers (Tinkoff-Saxo) Kwiatkowski (OPQS), Montaguti (Ag2r), Albasini (Orica), Serpa (Lampre-Merida), Roy (FDJ), Reza (Europcar), Kluge (IAM Cycling) a Delaplace (Bretagne-Séché). Ich náskok dosiahol až 90
22°C
sekúnd,ale hlavná skupina sa s tým nechcela zmieriť, konkrétne tím Garmin-Sharp. Americký celok chcel dostať dopredu svojho zástupcu, tak odštartoval poriadnu naháňačku, ktorá najskôr rozdelila pelotón a vzadu zostali aj Sagan, Rodríguez, van den Broeck alebo Porte.
 
Na sedemdesiatom kilometri boli obidve skupiny veľmi blízko seba, takže z pelotónu vyrazili dopredu ďalší jazdci, čím sa čelná skupina rozrástla až na 21 jazdcov. Pôvodný únik doplnili Keukeleire (Orica), Bakelants (OPQS), Voeckler, Gautier (Europcar), Gallopin (Lotto-Belisol), van Avermaet (BMC), Vachon (Bretagne-Séché), Slagter (Garmin-Sharp) a Dumoulin (Ag2r). Potom sa situácia upokojila a do hlavného balíka sa vrátila aj Saganova skupina.
 
Pelotón ďalej nemal dôvod  zaoberať sa jazdcami v úniku, ktorí si tak začali zveľaďovať svoj odstup. V početnom brejku sa nachádzali veľmi zaujímaví jazdci, ktorí mohli svoje snaženie dotiahnuť až do konca. Najvyššie postaveným mužom bol Michal Kwiatkowski, ktorý strácal na Nibaliho 19:24, ale ak by sa mu vydaril dnešný atak, mohol sa priblížiť k najlepšej desiatke. Thomas Voeckler zas dôverne poznal záverečné stúpanie a dojazd do cieľa, ktoré mu dvakrát predtým zabezpečili etapový triumf. Výbornými vrchármi boli vpredu Rogers, Izagirre či Slagter, ktorí tiež poškuľovali po dnešnom víťazstve.
 
Na druhom hodnotenom stúpaní bol prvý Matteo Montaguti. Na rýchlostnej prémii tentoraz nezostali pre pelotón žiadne body, maximum získal Robert Kluge. Všetci pretekári sa potom pripravovali na dnešný druhý najťažší kopec. Astana si kontrolovala čelo pelotónu, ale kazašský celok sa nemusel obávať žiadneho pretekára v úniku, ktorí si tým pádom vybudovali náskok až deväť minút.
 
Z partie utečencov si vystúpil pre plný počet bodov na ďalšej vrchárskej prémii Thomas Voeckler. Tempo v hlavnej skupine stále manažovala Astana, ale títo pretekári sa nikam neponáhľali, takže ich strata zostávala nezmenená. Po tomto stúpaní si vedúca skupina nakoniec ešte dokázala navýšiť svoju časovú výhodu, na poriadnu akciu v pelotóne sme mali počkať asi až na záverečný kopec. Cyklisti sa medzitým tešili zo slnečného počasia, avšak teplota nebola taká vysoká ako v Alpách.
 
Thomas Voeckler ukoristil dva body aj na predposlednej vrchárskej prémii. V tom čase prekročil odstup utečencov jedenásť minút. To už bola veľká výhoda pre Kwiatkowskeho, ktorý sa tým pádom virtuálne dostával do top 10. Na jej konci sa pohybovali Konig, ten Dam a Rolland, preto sme boli zvedaví, či ich tímy postupne zareagujú na túto hrozbu. Europcar mal však v úniku troch jazdcov. O tom, že sa dnes nejazdilo veľmi rýchlo, svedčil aj fakt, že aj po predchádzajúcich kopcoch zostávala čelná skupina kompletná. Aj Vincenzo Nibali bol s týmto vývojom spokojný, pretože zatiaľ nemusel použiť svojich najlepších domestikov do kopcov.
 
Ani Belkin, ani NetApp-Endura nemali záujem znížiť Kwiatkowskeho výhodu, takže pred Port de Balés bolo jasné, že víťaz dnešnej etapy bude pochádzať z úniku. Na konci sme sa tak mohli tešiť na dva súboje, v tom prvom o etapový triumf a v pelotóne o celkovú klasifikáciu.
 
Peter Sagan sa pohyboval v hlavnej skupine na samom konci, dnešný záverečný kopec ho nemusel vôbec zaujímať. Peter Velits naopak jazdil v blízkosti van Garderena na predných pozíciách. Už prvé kilometre na záverečnom stúpaní začali robiť medzi utečencami prvé selekcie. Vpredu sa udržalo dvanásť borcov Kiriyenka, Bakelants, Rogers, Serpa, Izagirre, Gautier, Montaguti, Kwiatkowski, Voeckler, Gallopin, Van Avermaet, ktorých viedol svojím tempom bieloruský pretekár. Potom sa rozhodol pracovať v hlavnej skupine tím Movistar.
 
Sedem kilometrov pred vrcholom sa postavil do čela vedúcej skupiny Michael Rogers a za ním sa udržali iba Voeckler, Gautier, Serpa, IzagirreKiriyenka a van Avermaet. Svoj prvý útok ukázal aj Voeckler, ktorý však nevyšiel. Peter Sagan sa potom rozlúčil s pelotónom, v ktorom sa postupne nachádzalo čoraz menej jazdcov. Najaktívnejší boli v čelnej skupine borci Europcaru, pri ktorých zostali iba Serpa a Rogers. Obidvaja sa snažili nastupovať svojím súperom, malý odstup si nakoniec vytvoril Gautier. V pelotóne medzitým pod vplyvom Movistaru zostávalo približne 15 cyklistov, Peter Velits sa nachádzal na jeho konci, ale ani on nakoniec to tempo nevydržal. Van den Broeck a Richie Porte sa znovu ocitli v problémoch, podobne ako Pierre Rolland.
 
Cyril Gautier si svoj náskok dlho neudržal a postupne sa prepadol za vedúcu trojicu. V hlavnej skupine zostali iba Intxausti, Kangert, Nibali, Valverde, Gadret, Peraud, Pinot, Jeannesson, König, Bardet, Ten Dam, Zubeldia, Mollema a van Garderen, ktorý však odtiaľ za chvíľu odpadol. Podobný osud postihol aj Baukeho Mollemu. Potom zaútočil Thibaut Pinot, ktorému sa podarilo dostať preč z hlavnej skupiny aj Romaina Bardeta, ktorý je jeho najväčším súperom v súťaži o biely dres.
 
Po Pinotovej akcii zostali v skupine favoritov už iba tento francúzsky jazdec, Valverde, Nibali a Peraud, ale postupne sa rady preskupovali, vrátiť sa dokázali Gadret a Jeannesson. Prvým na poslednej horskej prémii bol Jose Serpa, ktorý spoločne s Voecklerom a Rogersom mali náskok dvadsať sekúnd pred Kiriyenkom a Gautierom.
 
Ako prví preťali vrchol z favoritov Pinot a Nibali, mladý jazdec tímu FDJ bol veľmi aktívny, ale Peraud a Valverde neboli veľmi ďaleko a v zjazde zas pokračovali spoločne. V boji o etapové víťazstvo sa posilnila vedúca skupina, keď sa dopredu prepracovali aj Kiriyenka a Gautier. Romain Bardet stratil na vrchole na Pinota necelé dve  minúty, van den Broeck aj ďalšiu minútu.
 
rogers-michael-vitazstvo-tdfV záverečnom klesaní si vybudoval 10-sekundový odstup Michael Rogers, ktorý si dokázal udržať aj na méte posledného kilometra. Potom už nemali jeho súperi dostatok síl, aby prekonali jeho časovkárske schopnosti. Tím Tinkoff-Saxo tak oslavoval druhý etapový triumf na tomto podujatí. Na druhom mieste finišoval Thomas Voeckler, tretí skončil Vasil Kiriyenka.
 
Potom sme čakali na výsledky najväčších favoritov, Valverde, Nibali, Pinot a Peraud dorazili do cieľa so stratou 8:32, ku ktorým sa na poslednom kilometri pridal ja Leo Konig, pre ktorého to bol vynikajúci výsledok. Laurens ten Dam zaknihoval stratu 9:43, Romain Bardet zas 10:22. Osamotený Pierre Rolland stratil na francúzskeho jazdca nejaké sekundy, ale skupina Schleck, van den Broeck a Mollema už celú minútu. Za nimi dorazila partia s van Garderenom, v ktorej bol aj Peter Velits, ale s veľkým mankom 12:08.
 
Dnes sa teda tešil z víťazstva Michael Rogers a celok Tinkoff-Saxo tak do bodky napĺňa predsavzatia, že pôjde tvrdo po etapových triumfoch. Podobný úspech dosiahol tento Austrálčan aj na tohtoročnom Gire, kde si rovnako v zjazde dokázal vytvoriť rozhodujúci náskok.
 
Veľké veci sa diali aj v celkovej klasifikácii, kde najskôr úradoval tím Movistar a potom Thibaut Pinot. Alejandro Valverde a francúzsky talent patria medzi víťazov dnešnej etapy, spoločne s Konigom a Peraudom. Tento súboj o druhé miesto v poradí s pokojom sledoval Vincenzo Nibali, ktorý si udržal svoju líderskú pozíciu a je znovu o krok bližšie k najväčšiemu víťazstvu kariéry. Skokanom dnešného dňa je určite aj Michal Kwiatkowski, ktorý sa po úniku znovu vrátil do najlepšej desiatky.
 
Naopak zlý deň prežili Romain Bardet, ktorý stratil tretie miesto v klasifikácii a biely dres. Ten mu po odvážnom výkone ukoristil Thibaut Pinot. Podobne sa prepadol aj Bauke Mollema, ale najväčšiu stratu si pripísal Tejay van Garderen, ktorý bude musieť pred záverečnou časovkou ešte v kopcoch zabrať. Z najlepšej desiatky vypadol Pierre Rolland.
 
Peter Sagan dorazil do cieľa s odstupom necelých 27 minút, ale nemusí byť sklamaný, pretože v bodovacej súťaži zostáva všetko po starom. Naopak majiteľom vrchárskeho dresu sa stal Rafal Majka, ale pred Rodríguezom vedie len o jeden bodík, čiže nasledujúce dve pyrenejské etapy sľubujú zaujímavú konfrontáciu. V klasifikácii do 25 rokov si zas dve veľké francúzske nádeje vymenili pozície.
 
 
Michael Rogers (Tinkoff-Saxo): "Je to úžasné. Vedel som, že skutočné preteky začnú na začiatku posledného stúpania. Vedel som, že Voeckler bude najťažším súperom, ale na stúpaní som ho nemohol odtrhnúť. Takže som sa ho musel zbaviť vo finále. Povedal som si, že v tejto pozícii som tu už bol niekoľkokrát, ale ani raz som nevyhral. Takže teraz cítim trošku spravodlivú radosť. Veľmi som sa snažil vyhrať na Tour etapu. Zmenil som sa mentálne. Predtým som sa bál niečo urobiť, ale teraz sa mi zdajú príležitosti jednoduchšie. A mám stále väčší hlad."
 
 
 
 
VÝSLEDKY 16. ETAPY:
1. albansko ROGERS Michael TEAM TINKOFF - SAXO 6h 07' 10''
2. vlajka VOECKLER Thomas TEAM EUROPCAR + 00' 09''
3. vlajka KIRIYENKA Vasil SKY PROCYCLING + 00' 09''
4. SERPA Jose LAMPRE - MERIDA + 00' 09''
5. vlajka GAUTIER Cyril TEAM EUROPCAR + 00' 09''
6. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 13''
7. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 36''
17. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 08' 32''
18. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 08' 32''
19. vlajka PERAUD Jean-Christophe AG2R LA MONDIALE + 08' 32''
20. vlajka NIBALI Valverde ASTANA PRO TEAM + 08' 32''
21. vlajka KÖNIG Leopoldpold TEAM NETAPP - ENDURA + 08' 32''
36. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 12' 08''
133. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 26' 47''
      
 
CELKOVÉ PORADIE PO 16. ETAPE:
1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 73h 05' 19''
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 04' 37''
3. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 05' 06''
4. vlajka PERAU Jean-Christophe AG2R LA MONDIALE + 06' 08''
5. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 06' 40''
6. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 09' 25''
7. vlajka KÖNIG Leopoldpold TEAM NETAPP - ENDURA + 09' 32''
8. vlajka TEN DAM Laurens BELKIN PRO CYCLING TEAM + 11' 12''
9. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 11' 28''
10. vlajka MOLLEMA Bauke BELKIN PRO CYCLING TEAM + 11' 33''
28. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 49' 09''
56. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 1h 59'18''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 16. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 402 bodov
2. vlajka COQUARD Bryan TEAM EUROPCAR 226 bodov
3. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM 217 bodov
      
 
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ PO 16. ETAPE:
1. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO 89 bodov
2. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 88 bodov
3. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 86 bodov
 
 
SÚŤAŽ DO 25 ROKOV PO 16. ETAPE:
1. vlajka PINOT Thibaut FDJ 73h 10' 25''
2. vlajka

BARDET Romain

AG2R LA MONDIALE + 01' 34''
3. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 06' 22''
 
 
 
Horské a rýchlostné prémie:
4-20 212,5 km - Côte de Fanjeaux: 2,4 km (4,9 %)
4-20 166 km - Côte de Pamiers: 2,5 km (5,4 %)
sprint-20 114 km - St-Girons (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
2-20 82,5 km - Col de Portet-d'Aspet (1 069 m.n.m.): 5,4 km (6,9 %)
3-20 61 km - Col des Ares: 6 km (5,2 %)
hc-20 21,5 km - Port de Balés (1 755 m.n.m.): 11,7 km (7,7 %)
body v cieli: 30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2
 
 
Krátke preview etapy:
Dnešný deň je poriadnym záberom. Asi budete súhlasiť, že dobre poskladaný únik má obrovskú šancu prísť až do cieľa. Ale to by v ňom museli byť iba ľudia mimo poradia so šťastím v pätách. Port de Balés môže rozdeliť aj favoritov a tí sa možno odhodlajú na šialený zjazd do cieľa, v ktorom by mohli prevalcovať únik a súperom nadeliť straty. Ak sa však cez vrchol stúpania dostanú všetci najlepší vrchári spolu, možno to nebude v závere až také dramatické. Romain Bardet síce vyhlasuje, že Thibault Pinot nie je jeho nepriateľ, ale podľa nášho názoru bude jazdec FDJ skúšať újsť v kopci a pretekár Ag2r zasa v zjazde.
 
 
Krátky opis trasy:
Po dôležitom odpočinku prichádza zdanlivo pokojnejšia horská etapa, ale nesmieme zabúdať na to, že je to tá najdlhšia v celom ročníku. Takže cyklistov asi neteší predstava, že po predchádzajúcom relaxačnom dni ich po odjazdených dvesto kilometroch ešte čaká Port de Bales (11,7 km; 7,7 %). A z jeho vrcholu potom zostáva do cieľa v slávnom kúpeľnom mestečku Bagneres-de-Luchon už iba známy 20-kilometrový zjazd. V minulosti si cyklisti dokázali udržať v zjazde aj tridsaťsekundový náskok, z toho dôvodu sú ideálnym miestom pre útok posledné štyri kilometre pred vrcholom, ktoré sú najprudšie. Aj Andy Schleck to vedel v roku 2010, ale mechanická chyba ho pripravila o veľké víťazstvo. Ak sa budú favoriti pomalšie rozbiehať, triumf môže získať aj únik. Ak sa budú na Port de Bales navzájom bedlivo strážiť, rozhodujúci útok pre lovcov etáp môže prísť aj neskôr na tomto kopci.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS alebo online na tdf.rtvs.sk:
od 14:10 živý prenos, koniec cca. 17:30
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor Cycling-Info.sk: Lukáš Timko
hosť - spolukomentátor: Milan Dvorščík
 
 
tdf-2014-profil-16
 
 

 
 
ĎALŠIE ETAPY TOUR DE FRANCE 2014:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop