Nibali potvrdil dominanciu ďalšou lahôdkou v poslednej horskej etape

21.6.2014, 12:40 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Posledná možnosť pre vrchárov získať dôležité sekundy na časovkárskych špecialistov znamenala prechod cez legendárny Tourmalet, ktorý je vždy obrovskou výzvou, a finiš na Hautacame, ktorého koniec je nesmierne náročný. Ani jeden z nich sa preto dnes nemal dôvod šetriť.
 
18. etapa Tour de France 2014 (UCI World Tour, Francúzsko)
24.7. štvrtok horská ciel rovina Pau > Hautacam 145,5 km víťaz: Nibali
 
Etapa odštartovala v tradičnom meste Pau za pekného počasia, ale predpovede na záver dnešného dňa neboli priaznivé, pretože na Tourmalete sa očakávala hmla a záverečné pyrenejské predstavenie mohli okoreniť aj búrky. Na začiatku pri utváraní brejku bolo tempo veľmi vysoké a niektorí jazdci stratili kontakt s hlavnou skupinou. Na čele jazdil aj Peter Veltis, ktorý sa chcel znovu ukázať v úniku. Už počas etapy opustil podujatie Heinrich Haussler (IAM Cycling), ktorý sa ráno zobudil so žalúdočnými problémami.
 
Tím BMC znovu túžil dostať do čelnej skupiny svojho jazdca, preto sme pred pelotónom videli Daniela Ossa v spoločnosti Bartosza Huzarskeho (NetApp). Za chvíľu sa k nim po včerajšom vzore pridala početná skupina,
26°C
ktorú už pelotón nechcel naháňať a šetril sily na záver etapy. Do brejku sa teda ešte dostali Nieve (Sky), Herrada, Izaguirre (obidvaja Movistar), Trofimov (Katusha), De Marchi, Marcato (obaja Cannondale), Boom (Belkin), Bakelants (OPQS), Kadri (AG2R), Ladagnous (FDJ), Coquard, Reza, Voeckler (všetci Europcar), Simon (Cofidis), Chavanel, Wyss (obaja IAM), Machado (NetApp) a Guillou (Bretagne-Séché). Týchto dvadsať borcov držala na uzde podľa predpokladov Astana
 
Najlepšie postaveným jazdcom v celkovom poradí bol Jurij Trofimov, ktorý sa síce nachádzal na štrnástom mieste, ale ak by sa chcel posunúť čo i len o jednu priečku, musel by získať k dobru až desať minút. Pre Purita však mohol hrať významnú rolu pri získavaní dôležitých vrchárskych bodov. Movistar mal v úniku dvoch silných vrchárov, ktorí mohli byť v záverečnej fáze etapy vítanou pomocou pre Valverdeho. Silným vrchárom bol v čelnej skupine najmä Mikel Nieve, ktorý mal kvalitu na to, aby pokoril obidva rozhodujúce kopce. Vpredu boli aj iní dobrí lezci ako de Marchi, Voeckler, Machado či Huzarski, ale tí by potrebovali mať pred Hautacamom dostatočný náskok.
 
Prvé dnešné vrchárske body uchmatol Bartosz Huzarski. Medzitým kazašský celok na čele pelotónu jazdil veľmi sebavedome,
Bodovanie vrch. klasifikácie:
HC: 25-20-16-14-12-10-8-6-4-2
1. kategória: 10-8-6-4-2-1
2. kategória: 5-3-2-1
3. kategória: 2-1
4. kategória: 1 bod
takže náskok utečencov nedosahoval okamžite vysoké hodnoty. Lars Boom úradoval na druhej horskej prémii, po ktorej sa vedúca skupina rozdelila na dve časti, ale netrvalo to dlho a všetci boli znovu pokope. Rýchlostné body získal do vrecka Bryan Coquard, ktorý si dosýta zašpurtoval, a na svojom konte si mohol užívať dvadsať bodov, ktorými sa v bodovacej súťaži vzdialil od tretieho Alexandra Kristoffa.
 
Astana mala na čele pelotónu zoradených úplne všetkých jazdcov. Vincenzo Nibali v záverečnej horskej etape neponechával nič na náhodu, demonštroval svoju silu a udržiavanie nízkeho odstupu utečencov mohlo znamenať jeho ďalšie víťazné etapové chúťky. V natiahnutom pelotóne ich nasledovali zoskupenia Movistaru a FDJ
 
Na začiatku epochálneho stúpania Col du Tourmalet utečenci jazdili s časovou výhodou 3:30, čo bolo pred rozbehnutou Astanou veľmi málo. Prvým útočiacim jazdcom v prednej skupine bol Sylvain Chavanel, v tej chvíli tam už chýbali Coquard a Machado. Astana zatiaľ udávala stabilné tempo, napriek tomu sa za hlavnou skupinou začalo vytvárať grupeto. Postupne strácali kontakt s najlepšími aj Kwiatkowski a Rodríguez,
HLAVNÝ ÚNIK DŇA
.sky14. Mikel Nieve
(Sky)
.alm14. Blel Kadri
(Ag2r)
ktorý tak vypustil boj o vrchársky dres. Na čele potom Blel Kadri a Mikel Nieve prevalcovali osamoteného francúzskeho pretekára.
 
Na konci hlavnej skupiny sme videli strácať dych aj Petra Velitsa, ktorý dopaltil za včerajšiu snahu. Tempo Astany neudržali ani Jurgen van den Broeck či Richie Porte, pri ktorých sa vzadu pohyboval aj Peter Sagan. Za vedúcou dvojicou sa udržali iba Trofimov, Huzarski a de Marchi. Na Tourmalete panovalo pred vrcholom príjemné počasie. Vedúca dvojica jazdila konštantne dobre, keďže si stabilne udržiavali 4-minútový náskok pred hlavnou skupinou, v ktorej zostalo už iba 50 borcov.
 
Menší súboj o prémiu Jacquesa Goddeta vyhral Blel Kadri, trojica prenasledovateľov strácala už 1:40. Hlavný balík mierne navýšil svoju stratu, ale nevideli sme žiadnu snahu zo strany favoritov na oživenie dnešného dňa. Po prekonaní tohto stúpania zostávalo do cieľa ešte 50 kilometrov, teda nikto z nich nechcel priveľmi riskovať. Hlavné ťažisko záverečnej horskej bitky v tomto ročníku sa presunulo na Hautacam, kde sa malo rozhodnúť aj o víťazovi vrchárskej súťaže. Nibali a a Majka boli na to určite pripravení. 
 
Akciu sme nakoniec videli v zjazde, kde sa rozhodol zaútočiť Valverde, ktorý si skutočne vypracoval odstup pred pelotónom. Na španielskeho jazdca však čakali vpredu dvaja spolujazdci, čím sa menilo rozloženie síl na trati. Za vedúcou dvojicou sa potom vytvorila šesťčlenná skupina, keď de Marchiho, Huzarskeho, Trofimova doplnili Oss, Simon a Bakelants.
 
Alejandro Valverde sa spojil s Izagirrem a Herradom a spoločne si vybudovali 20-sekundový  odstup pred skupinou favoritov, ale FDJ, BMC, Astana nezostávali benevolentný k tomuto ataku a po niekoľkých kilometroch zlikvidovali ich pohyb. V zjazde sa dokázali vrátiť do hlavnej skupiny aj ďalší pretekári. Nibali mal pri sebe ešte troch pomocníkov, ktorí vysokým tempom striehli na ďalšie útoky. Tým pádom odstup vedúcej dvojice neustále klesal. Na začiatku finálneho kopca sa podarilo Astane dostať náskok čelnej skupiny pod dve minúty a čoskoro sa do hlavného balíka mala pripojiť aj 6-členná skupina.
 
Mikel Nieve sa ešte nechcel vrátiť do hlavného balíka a vydal sa na dlhú jazdu na vrchol záverečného stúpania celej Tour. Za ním zostávali už iba nabudení favoriti. Vyše desať kilometrov pred cieľom sa rozhodol útočiť Chris Horner, za ktorého sa bez váhania zavesil Vincenzo NIbali. V tom momente sa Movistar okamžite dostal na čelo balíka, ale Nibaliho pozícia sa zdala pre ostatných jazdcov nedosiahnuteľná, takže títo borci sa skôr sústredili na svojich bezprostredných konkurentov. Nibali sa však nesústredil na nikoho a neviazaným atakom vyrazil dopredu.
 
Osem kilometrov pred vrcholom prefrčal Nibali aj okolo Nieveho a žlté tričko si išlo demonštratívne pre štvrtý etapový triumf. Za ním musel útočiť aj Rafal Majka, ktorý potreboval skončiť do šiesteho miesta, aby si udržal bodkovaný dres. Poľský jazdec si vybudoval pred pelotón 20 sekúnd, ale Nibali už bol nedosiahnuteľný. Šesť kilometrov pred vrcholom zostali z favoritov vpredu iba ten Dam, Mollema, Konig, Pinot, van Garderen, Peraud, Bardet. Prvý z nich útočil Pinot, v problémoch sme videli Valverdeho.
 
Pinot, van Garderen, Peraud mali na tomto kopci najviac síl, preto sa začali vzdaľovať svojím súperom. Nibali si udržiaval pred Majkom 50 sekúnd, ten zas mal 40-sekundovú výhodu pred trojicou prenasledovateľov. Valverdemu sa potom podarilo spojiť s Mollemom, ten Damom, Bardetom, Konigom a dopredu sa vrátil aj Zubeldia.
 
Poľský pretekár dostal necelé tri kilometre pred cieľom posilu v podobe Pinotovej skupiny, ale odstup na vedúceho pretekára zostával na úrovni 50-tich sekúnd. Pre Majku to bola výhodná pozícia, pretože mu zaručovala bodkovaný dres. Valverde zatiaľ strácal tridsať sekúnd.
 
nibali-vincenzo-etapa-zltyVincenzo Nibali nakoniec pretavil svoj 10-kilometrový atak na záverečnom kopci do želaného výsledku a zaknihoval tak neuveriteľné štvrté etapové víťazstvo. Krásna talianska jazda a suverénny výkon nepochybne ladia so žltým dresom. Na druhej priečke dorazil so stratou 1:10 Thibaut Pinot a tretím mieste spečatil bitku o vrchársku súťaž Rafal Majka. Skupina Alejandra Valverdeho stratila na Pinota 49 sekúnd.
 
Obidvaja naši Petrovia si vystúpili z hlavného balíka už na začiatku Tourmaletu a dnešnú etapu tak absolvovali v pokojnom tempe. Pierre Rolland zaostal za víťazom 4:33, čím sa vytratil z top 10, a aby sa tam vrátil, v časovke musí poraziť Zubeldiu o 83 sekúnd. Zlý deň prežil Jurgen van den Broeck, ktorý finišoval so stratou 13:50. 
 
V záverečnej horskej etape sme čakali na rozhodujúce okamihy až do posledného stúpania, kde však na nič nečakal Vincenzo Nibali a veľmi skorým atakom si vyšiel pre etapový triumf. Podľa doterajších výkonov nikto nedokázal reagovať na tento pohyb, takže jazdec tímu Astana definitívne potvrdil zisk celkového titulu, o ktorý ho môže pripraviť iba obrovská smola, keďže pred záverečnou časovkou si dokázal vybudovať obrovský náskok.
 
Najsilnejšími v druhom slede boli Pinot, van Garderen, Peraud a Majka, ktorý nečakane vyhral vrchársku súťaž, ale celkom zaslúžene, pretože počas najťažších alpských a pyrenejských etáp dosiahol výborné výsledky. Pinotovi sa síce nepodarilo získať viac času, ale jeho aktívna cyklistika je veľkým prísľubom nielen pre francúzskych fanúšikov. Van Garderen išiel znovu vynikajúco, ale v celkovom poradí doplatil na slabší deň v šestnástej etape. Najviac spokojný tak môže byť Peraud, ktorý patrí medzi najsilnejších časovkárov. Alejandro Valverde dnes opäť neukázal presvedčivý výkon, ale jeho snaha obmedziť škody bola obdivuhodná a stále má veľkú šancu finišovať na pódiu.             
 
 
 
 
VÝSLEDKY 18. ETAPY:
1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 4h 04' 17''
2. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 01' 10''
3. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 12''
4. vlajka PERAUD Jean-Christophe AG2R LA MONDIALE + 01' 15''
5. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 01' 15''
6. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 01' 53''
7. vlajka MOLLEMA Bauke BELKIN PRO CYCLING TEAM + 01' 57''
8. vlajka KÖNIG Leopoldpold TEAM NETAPP - ENDURA + 01' 57''
9. vlajka ZUBELDIA Haimar TREK FACTORY RACING + 01' 59''
10. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 01' 59''
11. vlajka TEN DAM Laurens BELKIN PRO CYCLING TEAM + 01' 59''
12. vlajka SCHLECK Fränk TREK FACTORY RACING + 03' 30''
85. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 24' 39''
88. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 26' 29''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 18. ETAPE:
1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 80h 45' 45''
2. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 07' 10''
3. vlajka PERAUD Jean-Christophe AG2R LA MONDIALE + 07' 23''
4. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 07' 25''
5. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 09' 27''
6. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 11' 34''
7. vlajka MOLLEMA Bauke BELKIN PRO CYCLING TEAM + 13' 56''
8. vlajka TEN DAM Laurens BELKIN PRO CYCLING TEAM + 14' 15''
9. vlajka KÖNIG Leopoldpold TEAM NETAPP - ENDURA + 14' 37''
10. vlajka ZUBELDIA Haimar TREK FACTORY RACING + 16' 25''
11. vlajka ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR + 17' 48''
12. vlajka SCHLECK Fränk TREK FACTORY RACING + 21' 33''
13. albansko VDB Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 29' 58''
14. vlajka TROFIMOV Jurij KATUSHA TEAM + 32' 30''
15. vlajka KRUIJSWIJK Steven BELKIN PRO CYCLING TEAM + 34' 30''
16. vlajka FEILLU Brice BRETAGNE - SECHE ENVIRON. + 37' 37''
28. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 1h 18' 27''
63. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 2h 48'43''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 18. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 408 bodov
2. vlajka COQUARD Bryan TEAM EUROPCAR 253 bodov
3. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM 217 bodov
      
 
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ PO 18. ETAPE:
1. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO 181 bodov
2. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 168 bodov
3. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 112 bodov
 
 
SÚŤAŽ DO 25 ROKOV PO 18. ETAPE:
1. vlajka PINOT Thibaut FDJ 80h 52' 55''
2. vlajka

BARDET Romain

AG2R LA MONDIALE + 02' 17''
3. vlajka KWIATKOWSKI Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 1h 01' 19''
 
 
Horské a rýchlostné prémie:
3-20 117,5 km - Côte de Bénéjacq: 2,6 km (6,7 %)
3-20 89,5 km - Côte de Loucrup: 2 km (7 %)
sprint-20 84 km - Trébons (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
hc-20 50 km - Col du Tourmalet (2 115 m.n.m.): 17,1 km (7,3 %)
hc-20 Cieľ - Montée du Hautacam (1 520 m.n.m.): 13,6 km (7,8 %)
body v cieli: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
stúpania spolu: 35,3 km; 7,5 %; 4500 nastúpaných metrov
 
 
Krátke preview etapy:
Veľké šance na úspech bude mať dnes opäť únik. Po fantastickom utorku sa včera trošku šetril Michael Rogers, takže to asi bude opäť skúšať. Tím Sky v ich mini súboji plánov B výrazne zaostáva. Michel Nieve by mohol mať šancu. Po Viscontimu by mohol dostať voľnú ruku napríklad Gadret, pretože celú Tour pomáha Valverdemu. Určite bude vpredu Europcar, Ag2r a podobné tímy. Záhadou ostáva napríklad vlaňajší víťaz Vuelty Chris Horner, ktorý občas bojuje s najlepšími. Možno sa šetril. No a veľmi zaujímavý bude aj súboj Majku s Rodríguezom a Nibalim o bodkovaný dres. Purito sa asi nevzdá bez boja.
 
 
Krátky opis trasy:
Lezeckým vrcholom tohto ročníka bude prechod cez Tourmalet (17,1 km; 7,3 %), ktorý pripraví cestu pre obávaný Hautacam (13,6 km; 7,8 %). Po ťažkom predchádzajúcom dni si môžu favoriti na začiatku etapy trošku oddýchnuť, ale akonáhle sa priblíži Tourmalet, budú vedieť, že na posledných kilometroch musia odovzdať všetky svoje sily. Z vrcholu tohto stúpania zostáva na úpätie toho záverečného ešte 40 kilometrov, čo je dostatočne veľká vzdialenosť, aby kľúčové ataky boli odložené až na samotný Hautacam. Lenže v posledných horských etapách sme neraz videli bojovné výkony silných vrchárov, ktorí vrazili všetko do dlhého útoku, aby zvrátili nepriaznivý stav. Niektorí to môžu teraz urobiť kvôli dlhej časovke. Rozhodujúcu bitku ale aj tak ponúkne nepríjemný Hautacam, kde na strmých úsekoch uvidíme hlavne vrchársku vytrvalosť po trojtýždennej námahe. Sprevádzanú razantnými útokmi.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS alebo online na tdf.rtvs.sk:
od 14:10 živý prenos, koniec cca. 17:45
komentátor RTVS: Ivan Niňaj
spolukomentátor Cycling-Info.sk: Lukáš Timko
hosť - spolukomentátor: Peter Privara
 
 
tdf-2014-profil-18
 
 

 
 
ĎALŠIE ETAPY TOUR DE FRANCE 2014:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop