Na Tour de France sa objavila živelnosť, ktorú poznáme z Gira

15.7.2014, 17:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Najväčšie cyklistické preteky zažili počas úvodných desiatich etáp veľmi ťažký začiatok, ktorý pod vplyvom dažďa a náročných terénov postavil takmer všetky predpovede a očakávania hore nohami. Zbožňovaná Stará dáma tak znovu predviedla svoju nevyspytateľnosť, ktorou sa inšpirovala v talianskej Grand Tour.

 

 

Šialení anglickí priaznivci stratili svoje opory

 

Azda nikto nečakal od fanúšikov také fantastické privítanie na Britských ostrovoch. Hučiace milióny ľudí si na cestách vychutnávali každý meter pretekov. Ale hneď v prvej etape prežili obrovské športové sklamanie, keď domáci miláčik Mark Cavendish nielenže nevyhral úvodný šprint a nezískal žlté tričko, ale aj odstúpil z podujatia. Britský rýchlik sa celú sezónu sústredil na tento dojazd a nakoniec ho tak pokazil. Vlastnou horlivosťou sa pripravil o možnosť bojovať o ďalšie etapové vavríny a okrem toho si ešte viac pošramotil svoju povesť.

 

Paradoxom bolo, že za skvelú organizáciu prvých troch dní si anglickí fanúšikovia museli vypiť kalich horkosti až do dna, pretože už v piatej etape vypadol z pretekov aj Chris Froome, froome-chris-tdf-zranenieminuloročný cyklistický kráľ. Obhajca žltého trička nezvládol upršanú daždivú etapu ešte skôr, ako sa pelotón dostal na mačacie hlavy. Jeho tri pády za dva dni definitívne zahatali cestu za obhajobou prvenstva, čo bolo na začiatku sezóny brané takmer ako samozrejmosť. Pri neslávnom odchode Chrisa Frooma z podujatia sa vynárali obrázky z minuloročného Gira, keď vo veľmi usmoklenej etape mal problémy Bradley Wiggins, ktorý takisto nebol schopný dokončiť svoju misiu.

 

 

Mokré mačacie hlavy sa ukázali po dlhom čase

 

Presne dvanásť rokov nepršalo špecialistom na kocky na Paríž – Roubaix, ale útli jazdci na celkovú klasifikáciu nechcene dostali túto možnosť. Ak Tour de France niekedy chýbala na začiatku poriadna zápletka, táto už teraz legendárna etapa všetko napravila. Počasie ako zo zlého sna, dážď, všade blato, zima a vietor ani zďaleka nespĺňali atribúty cyklistiky elegantných jazdcov do kopcov.

 

Na druhej strane diváci videli gladiátorské súboje, ktoré sú veľmi atraktívne, ale len z pohľadu fanúšika. Táto dráma splnila svoj účel, ale v podstate nepriniesla veľké rozdiely medzi favoritmi, s výnimkou Vincenza Nibaliho, ostatní sa na trati neuveriteľne vytrápili. Ódy na jazdeckú pripravenosť talianskeho pretekára nemali konca-kraja, dvojminútový odstup od prvého súpera bol pre Nibaliho skvelou vizitkou a veľkou odmenou za bravúrny výkon na dlažobných kockách.

 

 

Vogézy ťažké ako Pyreneje, Contador to už neposúdi

 

Organizátori sa netaja tým, že chcú ťarchu rozhodujúcich momentov rozložiť na celé tri týždne. Preto sme už v druhej etape videli finišovať skupinku najsilnejších vrchárov s naším Petrom Saganom, preto boli do programu nasadené mačacie hlavy a preto bol prvý blok podujatia zakončený náročným programom v menej známom francúzskom pohorí. Ak teda piata etapa vytvorila medzi Nibalim a zvyškom sveta veľký rozdiel, stále bolo pripravených pre bitku o celkovú klasifikáciu päť ťažkých etáp, ktoré končili na vrchole stúpania a ktoré mohli všetko zmeniť. Prvým bol La Planche des Belles Filles.

 

Alberto Contador svojimi vyhláseniami, že bude útočiť, dostával súperov pod tlak a vzbudzoval strach, Nibali sa kvôli tomu vzdal aj žltého trička, aby dokázal lepšie vzdorovať jeho hrozbám. V jednej sekunde sa však všetko zmenilo a španielsky matador po páde opustil Tour de France. Podľa vlastných slov v životnej forme. Ak odstúpením Frooma stratili preteky jedného z najväčších favoritov, Contadorov koniec znamenal nový začiatok, kde dostal zvyšok štartového poľa životnú šancu.

 

 

Druhý začiatok, ale jasný favorit 

 

Po nútenom odstúpení dvoch najlepších cyklistov sa pre ostatných favoritov otvorila fantastická šanca. Ale Vincenzo Nibali začal prikláňať hviezdy na svoju stranu ešte za prítomnosti FroomaContadora. Vyhral druhú a piatu etapu, po ktorej neohrozene vládol všetkým cyklistom. Už sa nedozvieme, či by sa vyrovnal v kopcoch spomínanej dvojici, ale to je teraz bezpredmetné. Nibali totiž nedostal obrovskú možnosť vyhrať Tour de France zadarmo.

 

Hneď v úvode začal jazdiť naplno a potvrdil, že v extrémnych podmienkach jeho výkony ešte stúpajú, pretože jazdil podobne dobre ako na minuloročnom Gire, kde ho nezlomili ani devastačné poveternostné podmienky. Okrem toho dokázal v piatej etape perfektne využiť svoj jazdecký inštinkt, keď zobral na seba maximálnu mieru rizika, aby sa odpútal od svojich konkurentov, čo sa mu podarilo. Ani v desiatej etape nemusel na cieľovom stúpaní atakovať, ale cítil sa dobre, preto nemal dôvod len čakať na pohyb svojich súperov. Z tohto pohľadu je jasné, že Vincenzo Nibali prišiel na Starú dámu so stopercentnou formou a skutočne pripravený bojovať o žltý dres.

 

 

Zostali v boji

 

Za jeho chrbtom sa vytvorila početná skupina jazdcov, ktorá dostala príležitosť súperiť o uvoľnené miesta na parížskom pódiu. Takmer každý z týchto jazdcov musel počas predchádzajúcich nervóznych dní riešiť nejaké komplikácie, ale teraz už bude rozhodovať len výkonnosť. Pred podujatím mnohí z nich len snívali o pozícii medzi tromi najlepšími, takže uvidíme, ktorí z nich bol skutočne pripravení na tento prielom. S výnimkou vedúceho pretekára, na ktorého výkonnosť sa zatiaľ nikto nechytá, sú rozdiely v najlepšej desiatke veľmi tesné, čiže sa môžeme tešiť na napínavé súboje, pretože takáto šanca sa nemusí opakovať.

 

Richie Porte mal byť lídrom tímu Sky na Gire, ale zhodou okolností sa ním stal na Tour de France. David Brailsford tvrdil, že s Portem budú jazdiť opatrne, ale po odstúpení Contadora porte-richie-tdfsa pre nich rysuje aj šanca zabojovať o žltý dres, pretože austrálsky jazdec môže všetko strhnúť na svoju stranu v záverečnej časovke, takže lokomotívy celku Sky možno znovu zaujmú svoje miesto na čele pelotónu. Alejandro Valverde zas nemával v minulosti na tomto podujatí šťastie, ale zatiaľ sa mu darí zostávať vysoko v hre. V minulom roku sa na trati sústredil len na obranu pódiového umiestnenia, po ktorom túži aj tentoraz, ale v takejto konkurencii musí byť jednoducho aktívny, pretože v budúcej sezóne už nemusí prísť na Tour ako líder.

 

Aj domáce publikum musí byť pobláznené, keďže sa v top 10 nachádzajú Bardet, PinotPeraud. Všetci sú určite veľmi spokojní, že hektický začiatok majú už sa sebou, a môžu sa sústrediť iba na kopce. V tejto spoločnosti zostali Tejay van Garderen, Rui Faria da Costa, Bauke Mollema či Jurgen van den Broeck, ktorí sú si vedomí vzájomnej vyrovnanosti, ktorá tak bude podporovať útočnú cyklistku, keďže Alpy a Pyreneje ešte len prídu na rad. Bez šance určite nie sú ani Michal Kwiatkowski alebo Jakob Fuglsang.

 

 

Green boy z Hollywoodu

 

Medzi šprintérmi jednoznačne dominoval Marcel Kittel. Na Tour de France definitívne potvrdil, že pokiaľ nie sú v etape značné prekážky a dostane možnosť predviesť svoj šprint, tak je najrýchlejším pretekárom vo svetovom pelotóne. Asi jediný, kto by ho dokázal vyrušiť na tejto pozícii, je Mark Cavendish. V bodovacej súťaži sa žiadne prekvapenie nekonalo, pretože Peter Sagan už po desiatich dňoch rozhodol bitku o zelený dres a pokiaľ dorazí do cieľa, táto klasifikácia sa môže premenovať na Súťaž Petra Sagana. Ani jeden z jeho konkurentov počas jarných klasík John DegenkolbAlexander Kristoff nedokázal súperiť so slovenským šampiónom, nikto sa neobjavil z Oricy a ani klasickí šprintéri nemali proti nemu šancu. Dôvodom bola jeho neuveriteľná stabilita výkonov, keď dokázal až sedemkrát v rade neskončiť horšie ako piaty.

 

K dokonalosti tak chýba už len víťazné gesto na cieľovej čiare. Všetkými možnými spôsobmi skúšal ukoristiť etapový vavrín, ale vždy hrala situácia proti nemu. Treba však povedať, že Sagan je najstráženejším a najobávanejším jazdcom v pelotóne. Nikto ho nechce mať pri sebe v čelnej skupina, a kde sa objaví slovenský jazdec tímu Cannondale, pre ostatných jazdcov vzniká kritická situácia. Jeho prítomnosť, či neprítomnosť teda dokáže meniť charakter posledných kilometrov. Môžeme polemizovať, či koncovky jednotlivých etáp mohol riešiť trošku inak, alebo že by sa mu jazdilo oveľa jednoduchšie, keby mal pri sebe jedného spoľahlivého spolujazdca, ale toto všetko nemôže prekryť fakt, že Peter Sagan mal reálnu výkonnosť, aby vyhral sedem rôznorodých etáp za sebou! Jeho prirovnania k filmovým hrdinom sú teda namieste a už sa nevieme dočkať, kedy zaznie na cieľovej páske jeho spokojný výkrik.

 

Peter Velits sa zatiaľ pevne držal tímových pokynov, ktorými bola starostlivosť o Tejay van Garderena. Preto neváhal v siedmej etape podať americkému jazdcovi svoj bicykel, čím výrazne stratil v celkovej klasifikácii. Na druhý deň ale aj tak zaostal v hodnotení, tentoraz z výkonnostných dôvodov. Nič to však nemení na tom, že počas ťažkých desiatich dní sa mohol van Garderen spoľahnúť na svojho slovenského pomocníka, ktorý by mal byť ešte užitočnejší počas blížiacich sa dňoch v Alpách či Pyrenejách.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop