Dramatickú prvú poľskú etapu vyhral Hutarovič, Velits skúšal únik

1.8.2014, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na pretekoch Okolo Poľska dostali šprintéri dostatok príležitostí, kde mohli predviesť svoju akceleráciu. Tou prvou bol očakávaný hromadný dojazd v meste Bydgoszcz, v ktorom absolvovali tri krátke okruhy.
 
1. etapa Tour de Pologne 2014 (UCI World Tour, Poľsko)
3.8. nedeľa zvlnená ciel rovina Gdaňsk > Bydgoszcz 226 km víťaz: Hutarovič
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7
 
Štartovalo sa v meste Gdaňsk, ktoré zohrávalo v tejto krajine dôležitú úlohu pri páde komunistického režimu, preto túto etapu otvoril najväčší predstaviteľ poľskej revolúcie a nositeľ Nobelovej ceny za mier Lech Walesa. Prvá etapa vyhovujúca pre šprintérov mala síce poriadnu dĺžku, ale na trati sa nenachádzali žiadne výrazné prekážky, ktoré by mohli ohroziť hromadný dojazd. Na konci sme tak mohli vidieť,
ÚNIK DŇA
.cpc14. Matthias Krizek
(Cannondale)
.kat14. Anton Vorobyev
(Kaťuša)
.euc14. J. Engoulvet
(Europcar)
.ccc14. Maciej Paterski
(CCC Polsat)
.nez14. Kamil Gradek
(Repre. Poľska)
v akej forme sem dorazili Mežgec, Matthews, Modolo, Farrar, Swift či Lobato.
 
Prvými utečencami tohto sedemdesiateho prvého ročníka sa stali Matthias Krizek (Cannondale), Anton Vorobyev (Kaťuša), Jimmy Engoulvent (Europcar), Kamil Gradek (Poľská reprezentácia) a Maciej Paterski (CCC Polsat), a odštartovalo sa veľmi svižným tempom s priemernou rýchlosťou 50 km/h. Ale potom hlavná skupina zvoľnila a vedúca pätica si vytvorila veľmi vysoký 13-minútový odstup.
 
Na tomto podujatí sa udeľujú bonusové sekundy, v cieli je to tradičných desať sekúnd pre víťaza a počas etapy si na dvoch špeciálnych šprintérskych prémiách prví traja jazdci rozdelia sekundy v počte 3, 2, 1.  Počas úvodného dňa bola táto možnosť prvýkrát na 86. kilometri, kde sa radovali Gradek, Paterski a Ebgoulvent. Vedúcej skupine sa stále darilo veľmi dobrým spôsobom držať si veľký odstup od pelotónu, pretože po odjazdených sto kilometroch mali stále vysokú výhodu 11:30. Na trati dnes čakali na jazdcov zaujímavé podmienky, keď si museli poradiť s teplotami, ktoré presahovali tridsať stupňov, plus navyše fúkal vietor.
 
Kontrolu nad pelotónom najskôr vykonával tím FDJ, ktorý bol však veľmi benevolentný k utečencom, preto sa dopredu dostala aj Astana. Keďže ich strata sa vyšplhala na vysokú úroveň, záchrannú brzdu zatiahol tím Giant-Shimano, ktorý má s takouto situáciou značné skúsenosti. Ale aj tak si dávali tieto celky načas, takže na konci etapy ich čakali celkom dramatické chvíle. Na čelo hlavnej
33°C
skupiny potom museli vyslať svojich jazdcov aj Sky a Garmin-Sharp, ale náskok vedúcej skupiny klesal len veľmi pomaly. Sedemdesiat kilometrov pred cieľom to bolo stále cez osem minút. 
 
Práve tieto posledné dva tímy viedli hlavnú skupinu v týchto dôležitých okamihoch, keďže ostatné zoskupenia začali skôr vyčkávať, ako sa situácia vyvinie, ako by mali pokračovať v sťahovaní svojho odstupu. Ten síce klesol na 7:20, ale na druhej strane sa skracovala aj cesta na cieľovú čiaru. Očakávaný hromadný dojazd tak vôbec nemusel byť samozrejmosťou.
 
Aj u našich severných susedov panovalo veľmi dusné počasie s búrkovými prehánkami, do jednej z nich sa dostali utečenci po druhej šprintérskej prémii, na ktorej bodovali Engoulvent, Krizek a Gradek. Potom však táto skupina mala problémy udržať sa na bicykloch, pretože sa na nich spustili krúpy a fúkal veľmi silný protivietor. Na ceste sa dokonca nachádzali popadané stromy. Z toho dôvodu sa utečenci rozdelili na dve skupiny, na čele zostali už iba Jimmy Engoulvet a Anton Vorobyev. O niekoľko minút neskôr sa pelotón našťastie vyhol veľkému dažďu, ale na mokrých cestách sme sa mohli pripraviť na záverečnú hektickú hodinu.
 
Na veľmi klzkých cestách a počas nervóznych momentov sa na zemi ocitlo niekoľko jazdcov, najťažšie sa doudieral Janez Brajkovič (Astana). Všetky dôležité tímy chceli preto udržať svojich lídrov na predných pozíciách, ale na nebezpečných cestách sa nechceli ísť veľmi rýchlo. Keďže vedúca skupina bola znovu pokope a udržiavala si približne šesťminútový náskok, stále cítili šancu na dobrý výsledok. Ale na ich smolu väčšinou jazdili v horšom počasí ako ich prenasledovatelia. 
 
Tinkoff-Saxo potom viedol hlavnú skupinu, aby Rafal Majka v bezpečí dorazil do cieľa. Vedľa neho sme videli pohybovať sa Petra Velitsa, ktorý zatiaľ zvládal túto etapu bez problémov. Vedúca pätica už musela byť poriadne unavená po veľmi dlhých kilometroch na čele pretekov, okrem toho nepríjemné počasie im vôbec nehralo do kariet, takže ich odstup bezpečne klesal a pelotón bol stále bližšie.
 
Na konci čakali na pretekárov tri sedemkilometrové mestské okruhy, na ktorých už mala vedúca skupina náskok len osemdesiat sekúnd. V nej už chýbal domáci jazdec Kamil Gradek. Ostatní štyria jazdci sa potom v jednej zákrute ocitli všetci naraz na zemi a dvaja borci tu neskôr padli aj z pelotónu. Medzitým sa dostal na úplné čelo Maciej Paterski. Poľský jazdec prešiel ako prvý dnešnou jedinou horskou prémiou, 13 kilometrov pred cieľom sa k nemu ešte pridali Krizek a Engoulvet. Pelotón strácal 40 sekúnd. 
 
hutarovic-2014Špurtérske tímy sa veľmi nehrnuli dopredu, aby sa postarali o utečencov, pretože Tinkoff-Saxo vedúca trojica vôbec nemusela zaujímať. Tam znovu atakoval Maciej Paterski, ktorý si tesne pred cieľom udržiaval 15-sekundový náskok. Kilometer pred už bol ale späť v pelotóne. Vtedy atakoval Peter Velits, ktorému však chýbalo na víťazstvo len približne 300 metrov. Z triumfu sa nakoniec tešil Jauhenij Hutarovič (Ag2r). Na druhom mieste skončil Roman Maikin (RusVelo), tretí dorazil Manuele Mori (Lampre-Merida).   
               
Hneď v prvej etape sme teda videli veľmi dramatickú cyklistiku. Najskôr dostali utečenci príliš veľký náskok, potom všetko zmenilo nevľúdne počasie. V samotnom závere sa do koncovky nedostali najrýchlejší muži v pelotóne, Luka Mežgec bol tým jazdcom, ktorý narazil do ochrannej bariéry. Peter Velits ukázal v závere veľkú motiváciu prezentovať sa prekvapujúcim útokom, ktorý mu takmer vyšiel. Ak by neboli posledné metre také zvlnené, jeho snaha mohla mať víťaznú bodku. Jeho brata vo výsledkovej listine dlho neevidovali. Martin však preťal cieľovú čiaru v hlavnom pelotóne. Klasické poľské zmätky. S dvojičkami majú večný problém.
 
O polnoci budeme publikovať krátky rozhovor s Petrom Velitsom...
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY:
1. vlajka HUTAROVIČ Jauhenij AG2R LA MONDIALE 5h 47' 50''
2. vlajka MAIKIN Roman RUSVELO + 00' 00''
3. vlajka MORI Manuele LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
4. vlajka BOIVIN Guillaume CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
5. vlajka HALLER Marco KATUSHA TEAM + 00' 00''
6. albansko MAES Nikolas OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
36. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 00''
37. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
              
 
CELKOVÉ PORADIE PO 1. ETAPE:
1. vlajka KRIZEK Matthias CANNONDALE PRO CYCLING 5h 47' 28''
2. vlajka HUTAROVIČ Jauhenij AG2R LA MONDIALE + 00' 12''
3. vlajka MAIKIN Roman RUSVELO + 00' 16''
4. vlajka MORI Manuele LAMPRE - MERIDA + 00' 18''
5. vlajka PATERSKI Maciej CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 20''
6. vlajka BOIVIN Guillaume CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 22''
7. vlajka HALLER Marco KATUSHA TEAM + 00' 22''
37. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 22''
38. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 22''
 
 
 
 
tour-de-pologne-1
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop