Eneco Tour si zaspomína na jarné klasikárske predstavenia

10.8.2014, 09:47 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Ak sa niekomu cnie za jarnými klasikami, preteky Eneco Tour to ľahko napravia. Kľúčovými pre celkovú klasifikáciu budú totiž tri etapy, ktoré sa odohrajú na známych terénoch, kde počas jari šaleli davy fanúšikov. Skúsenosti sem príde čerpať aj Michael Kolář. Vyzeralo to tak, že na poslednú chvíľu bol zaradený na štartovku i Peter Sagan, no napokon v Terneuzene neodštartuje. Bol to výmysel zahraničných médií. Ospravedlňujeme sa za pár hodín zmätkov.

 

 

Charakter pretekov

 

Eneco Tour sa dlho vyznačovalo malou atraktivitou, ktorú rovinaté etapy a časovka mohli len ťažko pozdvihnúť. V posledných ročníkoch preto organizátori doplnili do itinerára známe trate s krátkymi stúpaniami, na ktorých je o dramatické situácie vždy zaručene postarané. Prvým momentom pre tento krok bolo vyradenie Muur van Geraardsbergen z programu Okolo Flámska, čo využili usporiadatelia tohto podujatia a zaradili tento legendárny berg do svojich plánov. A postupne pridávali ďalšie zvlnené etapy, v tomto ročníku to budú až tri. Spolu s krátkou časovkou tak budú rozhodujúcimi faktormi pre konečné poradie, no na Eneco Tour neprichádzajú pretekať len klasikárski špecialisti, ktorí si takto aj v druhej polovici sezóny nájdu vyhovujúce profily. Podujatie sa nechce zameriavať len na túto skupinu cyklistov, preto v rozvrhu figuruje aj niekoľko rovinatých etáp pre špurtérov, ktorých sme príde rovnako početné zastúpenie.

 

 

Trasa podujatia

 

Prvé dve etapy sú úplne rovinaté, všetko iné okrem hromadného dojazdu bude preto veľkým prekvapením. V týchto končinách však môže hrať zásadnú úlohu obávaný vietor. Už tretí deň eneco-tourcelkom výrazne prehovorí do konečného poradia, pretože pretekári sa postavia na takmer desaťkilometrovú časovkársku trať. Jazda proti chronometru mávala v minulosti zásadný vplyv na celkové umiestnenie, ale teraz sa s týmto honorom musí deliť s kopcovitejšími etapami. Jej trasa síce nie je vôbec dlhá, ale z predchádzajúcich edícii vieme, že na tomto podujatí rozhodujú malé časové rozdiely. Preto akákoľvek možnosť získať časovú výhodu je na Eneco Tour veľmi dôležitá. Po nej dostanú špurtéri ešte jednu príležitosť, aby konečne mohla začať vzrušujúca jazda.

 

Pretekári sa musia v piatej etape pripraviť na dvadsať bergov, z toho trikrát prejdú cez strmý Muur van Geraardsbergen, na ktorom bude táto etapa aj finišovať. I keď sa cieľ nebude nachádzať na samom vrchole pri známej kaplnke, táto trasa je priam stvorená na selektívnu cyklistiku. Malé Okolo Flámska ponúka na vydláždených kopcoch prvú príležitosť priblížiť si na svoju stranu triumf v celkovej klasifikácii. Okrem toho budú pre favoritov veľkým lákadlom aj bonusové sekundy. Hneď na druhý deň je na programe malé L-B-L so šestnástimi ardenskými stúpaniami. Najznámejším z nich bude La Redoute, ktorý bude aj najťažším dojazdom do cieľa v tomto ročníku. Jazdci si tak vyskúšajú trošku iný druh pretekania ako v predchádzajúcej etape. Na záver sa pelotón presunie do holandského regiónu Limburg, kde sa pravidelne koná Amstel Gold Race. Do programu sa tak dostane až 22 krátkych stúpaní, tie najťažšie sú však na začiatku záverečnej etapy. Ak bude v celkovej klasifikácii už vymaľované, podujatie tak môže byť zakončené aj hromadným dojazdom.

 

 

Klasikári znovu na pľac 

 

Aj pohľad na štartové pole ukazuje, že na Eneco Tour zavítajú tí pretekári, ktorých ťažisko záujmov sa sústreďuje na aprílové jednorazovky. Aj keď v tejto časti sezóny už nemajú takú parádnu formu ako na samotných jarných klasikách, nasledujúcich sedem dní určite nesklame cyklistických priaznivcov. Medzi favoritov patrí minuloročný víťaz pretekov Zdeněk Štybar. Jazdec tímu OPQS predvádzal na klasikách výborné výkony a takýto terén mu mimoriadne sedí. Jeho výhodou bude, že neštartoval na Tour de France, takže na podujatie prichádza oddýchnutý. Okrem toho sa môže spoľahnúť na svoju výbušnosť, čiže na konci najťažších etáp si môže vybehnúť pre bonusové sekundy. Za jeho chrbtom bude stáť veľmi silná skupina spolujazdcov vrátane Toma BoonenaNikiho Terpstru. Pre týchto skúsených borcov však bude kľúčová etapa na La Redoute, ktorá môže byť pre špecialistov na mačacie hlavy príliš ťažkou. V minulom roku ju Štybar zvládol.

 

Ich zdatným protivníkom bude Geraint Thomas. Britský cyklista je univerzálnym pretekárom, van-avermaet-greg-2ktorý dokáže jazdiť na dlažobných kockách, problémy mu nerobia ani kopce a má dobrú časovku. Teda všetky tieto zdatnosti môže perfektne využiť na Eneco Tour. V jeho prípade však bude otázkou momentálna kondícia, pretože môže byť vyčerpaný po Tour de France. Na tomto francúzskom podujatí jazdil vynikajúco Greg van Avermaet a jeho nedávne predstavenie v San Sebastiane vôbec neukazovalo známky únavy. Nenápadný belgický jazdec tak má konečne veľkú šancu získať veľké víťazstvo, pretože jeho výkonnosť je stále veľmi dobrá.

 

Do okruhu favoritov by mal patriť aj jeho spolujazdec Philippe Gilbert, ktorému rovnako nerobia ťažkosti ani pavé, ani ardenské stúpania. Lenže v posledných týždňoch trpel na prechladnutie, takže jeho momentálne forma je neistá. Tom Dumoulin skončil v minulom roku na druhom mieste a v tejto sezóne ešte dokázal vylepšiť svoju výkonnosť. V časovke sa postupne dostáva na úroveň tých najlepších, na Okolo Švajčiarska zas zaujal lezeckými schopnosťami. Dvadsaťtriročný holandský pretekár preto môže na podujatí atakovať tie najvyššie priečky. Štartové pole obohatí aj Fabian Cancellara, ktorý sa sem príde pripravovať na majstrovstvá sveta. Bauke Mollema, Boasson Hagen alebo Jelle Vanendert budú tiež zaujímavými borcami, ktorí môžu na trati pripraviť prekvapenie.

 

 

Početné šprintérske stretnutie

 

Mimoriadne silná konkurencia bude súťažiť aj v hromadných dojazdoch. So svojím vláčikom uvidíme bojovať o siedmy etapový triumf na tomto podujatí Andrého Greipela. Medzi úplnú šprintérsku elitu sa chce dostať Nacer Bouhanni, preto uvidíme, ako si dokáže poradiť s nemeckou Gorilou. Výkony Sachu ModolaGiacoma Nizzola boli v posledných dňoch ovplyvnené zraneniami, ale už vyzerajú byť dostatočne pripravení, aby ich súperi začali brať vážne. Ďalšími vyzývateľmi budú Luka Mežgec, Matthew Goss, Tyler Farrar, Borut Božič alebo nový talent holandskej cyklistiky Barry Markus, ale na štarte bude rýchlych pretekárov oveľa viac. Jedným z nich bude aj Michael Kolář, ktorého Tinkoff-Saxo sem posiela zbierať ďalšie dôležité skúsenosti. V sezóne sa už predstavil vo Flámsku a na Roubaix, takže jeho zamestnávateľ chce z neho pravdepodobne vytvoriť oveľa viac ako klasického špurtéra.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop