Záverečná etapa na Enecu zmeny nepriniesla, víťazom Wellens

10.8.2014, 06:00 | Preteky vo svete | T. Šandor a L. Timko
Belgicko-holandské preteky pripravili pre cyklistov zaujímavý šprintérsko-klasikársky mix, ktorý pritiahol na štart mnohých pretekárov, ktorí žiarili na jarných klasikách. My sme opäť videli v akcii Michaela Kolářa, pre ktorého to bolo ďalšie World Tour podujatie vo svojej premiérovej sezóne medzi profesionálmi.
 
Eneco Tour (UCI World Tour; 1069 km; 10. ročník)
1. 11.8. zvlnená ciel rovina Terneuzen > Terneuzen 183 km víťaz: Guardini
2. 12.8. zvlnená ciel rovina Waalwijk > Heusden 176 km víťaz: Štybar
3. 13.8. indiv. čas. ciel rovina Breda > Breda 9,6 km víťaz: Dumoulin
4. 14.8. zvlnená ciel rovina Koksijde > Ardooie 179 km víťaz: Bouhanni
5. 15.8. zvlnená ciel rovina Geraardsbergen > Geraardsb. 162 km víťaz: Avermaet
6. 16.8. zvlnená ciel rovina Heerlen > La Redoute 174 km víťaz: Wellens
7. 17.8. zvlnená ciel rovina Riemst > Sittard-Geleen 183 km víťaz: Keirsbulck
 
historia-pretekovuvod-k-pretekomstartova-listina
 
 
zvlnené ciel rovina Riemst > Sittard-Geleen 183 km víť: Keirsbulck
 
 
Dramatické súboje na Enecu pokračovali aj v poslednej etape, veď medzi prvým a tretím pretekárom v poradí bol rozdiel len trinásť sekúnd. Wellens, Boom a Dumoulin boli stále veľmi blízko k celkovému víťazstvu, najlepšiu pozíciu mal Wellens, ktorému stačilo obraňovať svoj mierny náskok. Boom a Dumoulin zas potrebovali cieľové bonifikačné sekundy, ale na poriadne zvlnenom teréne sa dal len veľmi ťažko ovládať priebeh dnešnej etapy. 
 
Zaujímavú cyklistiku sme videli od samého začiatku, pretože veľa jazdcov sa chcelo dostať do úniku. A napokon sa to podarilo veľkému množstvu, keďže vpredu sa postupne vyselektovala skupina dvadsiatich pretekárov. Nachádzali sa v nej Vermonte, Keirsbulck, Trentin, Leezer, Dillier, Oss, Nizzolo, Sergent, Koren, Moser, van Baarle, Petrov, Hepburn, Smukulis, Lastras, Sanz, Richeze, Bagdonas, Lampaert a de Vreese. Viacerých borcov tu mal OPQS, BMC, Cannondale a Trek, najvyššie postaveným mužom bol Trentin so stratou 6:14 na Tima Wellensa.
 
Jeho tím Lotto-Belisol preto udržiaval odstup utečencov na úrovni piatich minút, čo sa však nepáčilo celkom Belkin a Giant, ktorý sa v druhej časti dnešnej etapy posadili na čelo pelotónu a pomaly znižovali odstup čelnej skupiny. Medzitým holandské počasie nesklamalo a na trati silno fúkalo, čo nútilo každého pretekára jazdiť pozorne každý kilometer.
 
Pred záverečnými úsekmi zostávala pozícia na trati bezo zmeny, tímu Lotto-Belisol vyhovovala veľká vedúca skupina, ktorá bola dostatočne silná na to, aby zobrala všetky ponúkané bonifikačné sekundy. V pelotóne sme zatiaľ nevideli výraznejšiu akciu, čo bolo prekvapujúce, pretože s blížiacim sa cieľom sa obtiažnosť krátkych stúpaní znižovala.
 
Na krátkych stúpaniach sa postupne oslabovala sila hlavného balíka, ale na rozhodujúci atak favoritov sme stále čakali. Aj vedúca skupina si stále udržiavala pôvodné zloženie, 35 kilometrov pred cieľom bol medzi nimi rozdiel tri minúty. Stojaté vody potom narušil Van Keirsbulck, ktorý zaútočil z čelnej skupiny a vytvoril si dostatočný odstup, aby zostal na čele pretekov osamotený. V pelotóne už začal rozbiehať svoje motory tím Belkin, ktorému sa podarilo aj znížiť odstup utečencov.
 
Van Keirsbulck si udržiaval na čele od pelotónu odstup 2:30 a jazdil veľmi dobre, pretože kým niektorí jeho bývalí spolubojovníci sa vracali do hlavného balíka, jeho prejav nemal žiadne slabiny. Jeho najbližší prenasledovatelia sa za ním nachádzali 40 sekúnd. Osem kilometrov pred cieľom si belgický jazdec užíval dostatočne veľký náskok, vďaka ktorému  už mohol pomýšľať na etapový triumf. Z pelotónu sa medzitým vytratil celok Belkin, ktorý už minul všetkých svojich domestikov.
 
Lotto preto udržiavalo stabilné tempo, čo mimoriadne vyhovovalo Wellensovi. Poriadne okresanú hlavnú skupinu však chceli BMC a Giant potrhať, na čo už musel reagovať Tim Wellens. Ale tieto útoky favoritov neboli produktívne. 
 
Guillaume van Keirsbulck nakoniec udržal svoj atak až do cieľa a po statočnom výkone mohol oslavovať prvý triumf vo World Tour. O druhé miesto zviedli špurt ešte jazdci z pôvodného úniku, na druhom mieste finišoval Matteo Trentin, tretí skončil Yves Lampaert.
 
Skupina favoritov prišla do cieľa v rovnakom čase, takže zmeny v celkovom poradí sme nevideli. Prvé miesto si teda udržal Tim Wellens, ktorého rozhodujúci atak vo včerajšej etape zostal trošku podcenený zo strany ostatných pretekárov. Na druhom mieste skončil Lars Boom, tretím mužom v klasifikácii zostal Tom Dumoulin. Nezmenené zostali aj ostatné priečky v top 10. odtiaľ len vypadol Niki Terpstra, ktorého nahradil Marco Marcato.
 
 
VÝSLEDKY 7. ETAPY:
1. albansko VAN KEIRSBULCK Guillaume OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 4h 25' 47''
2. vlajka TRENTIN Matteo OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 46''
3. albansko LAPMPAERT Yves TOPSPORT VLAANDEREN - BAL. + 00' 46''
4. albansko VERMOTE Julien OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 46''
5. vlajka KOREN Kristijan CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 46''
6. albansko DE VREESE Laurens WANTY - GROUPE GOBERT + 00' 46''
7. vlajka LASTRAS Pablo MOVISTAR TEAM + 00' 46''
favoriti na celkové poradie + 01' 01''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PRETEKOV:
1. albansko WELLENS Tim LOTTO BELISOL TEAM 21h 03' 07''
2. vlajka BOOM Lars BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 07''
3. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 13''
4. vlajka GRIVKO Andrej ASTANA PRO TEAM + 00' 33''
5. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 34''
6. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 38''
7. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 00' 48''
8. albansko KEUKELEIRE Jens ORICA GREENEDGE + 00' 56''
9. vlajka LANGEVELD Sebastian GARMIN - SHARP + 01' 04''
10. vlajka MARCO Marcato CANNONDALE PRO CYCLING + 01' 11''
 
 
zvlnená ciel rovina Heerlen > La Redoute 174 km víťaz: Wellens
 
V šiestej etape si museli cyklisti poradiť pre zmenu s typickými ardenskými kopcami, na ktorých boli favoritmi skôr výborní lezci ako siláci vhodní na mačacie hlavy. Trasa sa točila okolo známeho kopca La Redoute a finiš sa nachádzal tesne pod jeho vrcholom. Včerajší deň nedokázal urobiť veľké rozdiely v klasifikácii, ten dnešný mohol byť preto ešte zaujímavejší. Na štarte etapy by sme márne hľadali Fabiana Cancellaru, ktorý odstúpil.
 
Aj z toho dôvodu chceli mať mnohé celky svojho jazdca v brejku, čím by zvýšili svoje šance na úspech na konci etapy. Už na začiatku sa dopredu dostali Tom Boonen (OPQS), Moreno Moser (Cannondale), Nick Nuyens, Nathan Haas (obaja Garmin), Alex Dowsett (Movistar), Davide Cimolai (Lampre), Kenneth Vanbilsen (Topsort) a Kevin van Melsen (Wanty). Pelotón vedený celkom Giant-Shimanom bol najskôr štedrý k ich postaveniu, ale pred príchodom na dva záverečné okruhy okolo La Redoute sa všetko zmenilo. Dopredu sa dostal aj tím BMC a pôvodný náskok siedmich minút okresal približne na polovicu.
 
Na prvom prechode cez spomínané stúpanie sme videli rozloženie síl vo vedúcej skupine, najsilnejšími boli Moser, Haas a Dowsett, ktorí si na vrchole vybudovali menší odstup. Lenže v zjazde si pomýlili cestu, museli sa vracať a ostatní ich dobehli. Medzitým bola aktívna aj Kaťuša, ktorá rovnako prispela k stiahnutiu odstupu na tri minútu.
 
Potom na cyklistov čakali dva okruhy so štyrmi stúpaniami, situácia na trati zostávala nezmenená. Len Tom Boonen sa vytiahol dopredu na jednom kopci, aby ukázal, že s ním treba počítať. Hlavnú skupinu začal ťahať aj tím Orica. Takže pred nami bolo parádne finále. 50 kilometrov pred cieľom zavelil do útoku Nathan Haas a nikto zo spolubojovníkov ho nedokázal nasledovať.
 
Druhý prechod cez La Redoute videl na čele osamoteného Haasa, ale veci sa diali aj vzadu, pretože BMC rozdelil hlavnú skupinu, kde zostalo len okolo tridsať jazdcov. Austrálsky jazdec mal náskok dve minúty, do cieľa zostávalo ešte veľa kilometrov a navyše začalo pršať. 22 kilometrov pred cieľom sa vrátili do hlavnej skupiny všetci ostatní jazdci v úniku okrem  Haasa, ten si udržiaval minútový odstup, ale na rozbehnutý pelotón to bolo málo.
 
Odtiaľ atakoval Sep Vanmarcke, ktorý chcel strnúť preteky na svoju stranu. Nikto z hlavnej skupiny nereagoval, ale belgický pretekár nepatril medzi dnešných favoritov. Na posledných úsekoch sa striedali ataky, jeden z tých úspešných ukázal Tim Wellens, ktorý mal pred hlavnou skupinou pekný náskok, ale tam chcel takmer každý jazdec točiť. Tom Dumpoulin jazdil na čele pelotónu, nikto  mu nechcel vystriedať. Wellens bol však veľkým nebezpečím pre borcov v celkovej klasifikácii, preto sa pokúšal atakovať Lars Boom.
 
Tim Wellens predviedol parádny výkon a ukoristil veľký etapový triumf. Za ním dorazil do cieľa Lars Boom, tretí skončil Van Avermaet, potom prišiel do cieľa Tom Dumoulin. Tim Wellens sa teda svojím útokom dostal do čela celkovej klasifikácie (po včerajšku bol 16.), ale pred zvlnenou etapou v Holandsku nie je ešte nič rozhodnuté. Prepadákmi dňa boli Quinziato s Bruttom, ktorí sa vystrieľali v predchádzajúcich etapách a vypadli z Top 10.
 
 
VÝSLEDKY 6. ETAPY:
1. albansko WELLENS Tim LOTTO BELISOL TEAM
2. vlajka BOOM Lars BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 50''
3. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 52''
4. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 52''
5. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 56''
6. vlajka GRIVKO Andrej ASTANA PRO TEAM + 00' 58''
7. albansko VANENDERT Jelle LOTTO BELISOL TEAM + 00' 59''
8. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 59''
9. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 00' 59''
10. vlajka MARCATO Marco CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 59''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 6. ETAPE:
1. albansko WELLENS Tim LOTTO BELISOL TEAM 21h 03' 07''
2. vlajka BOOM Lars BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 07''
3. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 13''
4. vlajka GRIVKO Andrej ASTANA PRO TEAM + 00' 33''
5. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 34''
6. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 38''
7. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 45''
8. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 00' 48''
9. albansko KEUKELEIRE Jens ORICA GREENEDGE + 00' 56''
10. vlajka LANGEVELD Sebastian GARMIN - SHARP + 01' 04''
 
 
zvlnená ciel rovina Geraardsbergen > Geraardsergen 162 km v: V.Avermaet
 
Pred štartom piatej etapy boli všetci zvedaví na správy o Zdeněkovi Štybarovi. Vlaňajší víťaz sa po páde zotavuje v nemocnici, kde bude musieť pobudnúť ešte minimálne jednu noc. Má veľmi opuchnutú hlavu, ale našťastie, nie je to veľmi vážne a Vueltu by ešte mohol stihnúť. Uvidíme, čo prinesú najbližšie dni.
 
Organizátori nazvali dnešnú etapu "Malé Flámsko" ako narážku na slávnu jarnú klasiku s množstvom krátkych stúpaní a mačacích hláv. Šli sa aj niektoré jej úseky. Keďže sa tiež rozpršalo, o delenia balíka nebola núdza.
 
O klasický únik sa postarala štvorica Jens Debusschere (Lotto-Belisol), Matteo Trentin (OPQS), Pablo Lastras (Movistar) a Ivan Rovny (Tinkoff-Saxo). Belgičania mali z toho veľkú radosť, pretože Debusschere je aktuálnym šampiónom tejto krajiny a mohol tak prezentovať svoj dres pred zrakmi divákov z celého sveta.
 
Tempo pelotónu riadil Belkin a utečencom povolil maximálne päť a pol minúty. Lars Boom si veril na udržanie bieleho dresu lídra. Skvelý cyklokrosár sa v jednom zo stúpaní pokúsil aj útočiť spolu so Sepom Vanmarckom (Belkin), na čo reagovali Jens Keukeleire (Orica), Geraint Thomas (Sky) a Tom Boonen (OPQS). Pôvodný únik cítil nebezpečenstvo a zrýchlil. To ale nezvládol Rovny a čelo opustil.
 
Ďalšie ataky skúšali jazdci BMC Silvain Dillier aj Phil Gilbert. Ukazoval sa aj Fabian Cancellara (Trek). Často sa to preskupovalo, ale v zjazdoch spájalo. Vpredu však stále boli Lastras s Trentinom. Debusschere odpadol.
 
V predposlednom kopci sa 50-členná skupina definitívne preriedila kvôli ataku Grega Van Avermaeta (BMC) a dostihla taliansko-španielsku dvojicu, ktorá vpredu strávila takmer celú etapu. Známej klasikárskej firme to ešte nevyšlo, no v záverečnom stúpaní po kockách už konkurenta nemal.
 
Ešte pred ním atakovali Laurens De Vreese (Wanty) a Pavel Brutt (Kaťuša), ale tristo metrov pred páskou ich Van Avermaet prefučal ako hurikán. Na druhom mieste skončil Tom Dumoulin z Giantu, ktorý mal pod záverečným kopcom výbornú tímovú podporu. Rovnako ako Brutt, Breschel a Boom stratil v cieli dve sekundy.
 
Vďaka bonifikáciám sa dostal na čelo celkovej klasifikácie Tom Dumoulin o dve sekundy pred Larsa Booma. Ten teda nemôže byť spokojný s dnešným dňom. V závere mu trochu nečakane zmizol kolega Sep Vanmarcke. Vysoko celkovo sa stále držia tretí Quinziato, štvrtý Grivko a piaty Thomas.
 
Michael Kolář dnes kvôli chorobe do cieľa neprišiel. Mal horúčku, lekár mu neodporučil pokračovať.
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY:
1. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM 3h 48' 37''
2. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 01''
3. vlajka BRUTT Pavel KATUSHA TEAM + 00' 01''
4. vlajka BRESCHEL Matti TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 01''
5. vlajka BOOM Lars BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 01''
6. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 06''
7. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 06''
8. albansko WELLENS Tim WANTY - GROUPE GOBERT + 00' 06''
9. vlajka POZZATO Filippo LAMPRE - MERIDA + 00' 06''
10. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 00' 06''
DNF vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO odstúpenie
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 5. ETAPE:
1. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - SHIMANO 16h 34' 29''
2. vlajka BOOM Lars BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 02''
3. vlajka QUINZIATO Manuel BMC RACING TEAM + 00' 11''
4. vlajka GRIVKO Andrej ASTANA PRO TEAM + 00' 14''
5. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 21''
6. vlajka BRUTT Pavel KATUSHA TEAM + 00' 23''
7. albansko VANMARCKE Sep BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 24''
8. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 25''
9. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 25''
10. albansko KEUKELEIRE Jens ORICA GREENEDGE + 00' 28''
 
 
zvlnená ciel rovina Koksijde > Ardooie 179 km víťaz: Bouhanni
 
Časovka rozdala nové karty a keďže vyzerali profilovo ťažšie etapy číslo päť a šesť (záver po klasickom belgickom stúpaní), štvrtok bol pokojnejší. Aspoň v prvej polovici etapy. Iba pár desiatok minút po štarte prišla pre fanúšikov v cieľovom meste Ardooie nepríjemná správa. Andrého Greipela sa nedočkajú. Nemecký šprintér odstúpil kvôli chorobe.
 
Hneď v úvode sa dopredu dostala dvojica Frederik Veuchelen (Want Group Gobert) a Kenneth Vanbilsen (Topsport Vlaanderen-Baloise). Druhý menovaný bol pred dnešným dňom na čele klasifikácie zvláštnych šprintérskych prémií vďaka celodennému úniku v prvej etape. Bolo teda otázkou, aká bude jeho taktika. Rozhodol sa zachovať trošku sebecky. Vyhral prvú prémiu a v momente, keď mala dvojica šesť minút náskoku, zvesil nohy. Vpredu tak ostal Veuchelen osamote.
 
35-ročný Belgičan si užíval chvíle slávy, ale v pelotóne nebol dôvod na paniku. Šprintérske tímy sa mohli tešiť na jednoduchšiu robotu pri stíhaní osamoteného borca. Dopriali mu aj šesť a pol minúty náskoku. Skúsený jazdec Wanty - Groupe Gobert sa dá považovať za klasikára, každý rok absolvuje takmer všetky jarné klasiky, ktoré sa dajú časovo zvládnuť. Prežil celú éru Vacansoleil, no kariéru zrejme dokončí v prokonti sfére.
 
Na čele pelotónu sa ukazoval najmä Belkin. Miša Kolářa sme videli taktiež na dobrých pozíciách. Záver nemal byť príliš technický, takže sme boli zvedaví, či a ako sa zapojí do záveru. Niekomu pomôže, alebo pôjde na vlastné tričko.
 
Päťdesiat kilometrov pred cieľom sa začal náskok Veuchelena prudko znižovať a behom polhodiny prišiel takmer o všetko. Začali nové pokusy o úniky. Do jedného sa dostal Patrick Gretsch (Ag2r). 24 km pred cieľom prišla šprintérska prémia a chceli na nej získať bonifikácie jazdci z poradia. Preto sme videli súboj Sepa Vanmarcka so Zdeněkom Štybarom. Obaja si trošku polepšili, ale nie zásadne.
 
Nasledovala špeciálna prémia o čierny dres, kde to rozbehli Topsporťáci pre Vanbielsena a bojovalo sa ďalej bez klasických únikov. Zakríkli sme to, pretože veľmi slušne nastúpil Daniel Oss a dokázal vytvoriť polminútovú medzeru.
 
Napokon však došlo ku klasickému špurtu, ktorý opanoval Nacer Bouhanni (FDJ) pred Lukom Mezgecom (Giant) a Giacomom Nizzolom (Trek). Kolář dostal za úlohu pomôcť Nikolajovi Trusovovi a tri kilometre pred cieľom potiahol balík, ale táto taktika neslávila úspech. Rus nepatril medzi najrýchlejších. Škoda.
 
Žiaľ, neobišlo sa to bez pádu kvôli klasickému fenoménu odstupujúceho rozbiehača. Tentoraz to bol jazdec Giantu, ktorý spôsobil hromadný pád. Najhoršie dopadol český šampión. Zdeněk Štybar narazil do bariéry a katapultovalo ho to priamo na tvár. Takéto stretnutie s asfaltom býva veľmi škaredé. Lekári mali plné ruky práce, aby zakrvaveného trojnásobného majstra sveta v cyklokrose správne ošetrili, zafixovali a odviezli do nemocnice. Vyzeralo to minimálne na zlomený nos a vyrazené zuby. Nečudovali by sme sa ani zlomeninám. Žiaľ, aj takáto je cyklistika. A to bolo Eneco obľúbenou destináciou českého pretekára, vlaňajšieho víťaza.
 
Celkové poradie sa menilo iba minimálne vďaka bonifikáciám z prémií. Štybar, samozrejme, ostal na piatom mieste, keďže spadol v ochrannej zóne. Bol by to však zázrak, ak by zajtra nastúpil.
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY:
1. vlajka BOUHANNI Nacer FDJ  10' 55''
2. vlajka MEZGEC Luka TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 00''
3. vlajka NIZZOLO Giacomo TREK FACTORY RACING + 00' 00''
4. albansko VAN STAYEN Michael TOPSPORT VLAANDEREN - BAL. + 00' 00''
5. albansko DEBUSCHERE Jens LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''
6. vlajka GUARDINI Andrea ASTANA PRO TEAM + 00' 00''
103. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 00''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 4. ETAPE:
1. vlajka BOOM Lars BELKIN PRO CYCLING TEAM 8h 31' 54''
2. vlajka QUINZIATO Manuel BMC RACING TEAM + 00' 04''
3. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 04''
4. vlajka GRIVKO Andrej ASTANA PRO TEAM + 00' 06''
5. vlajka ŠTYBAR Zdeněk OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 10''
6. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 14''
7. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 18''
8. albansko VANMARCKE Sep BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 18''
9. vlajka KOREŇ Kristijan CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 19''
10. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 00' 21''
69. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 36''
 
 
indiv. čas. ciel rovina Breda > Breda 9,6 km víťaz: Dumoulin
 
Už v tretej etape sa postavili pretekári na štart individuálnej časovky, ktorá v tomto ročníku merala len necelých desať kilometrov. V holandskom meste Breda ich čakala úplne plochá a priamočiara trať, na ktorej sa určite dali nazbierať dôležité sekundy. Krátke časovky vie dobre zajazdiť aj Michael Kolář, ktorý pri vydarenej jazde mohol dosiahnuť pekný výsledok.
 
Za slnečného počasia z prvých cyklistov dosiahol najrýchlejší čas bývalý dráhar Stephen Cummings z tímu BMC, ktorý túto prekážku prekonal za 11:12. Len o jednu sekundu dosiahol horší čas Moreno Moser. Taliansky jazdec
23°C
si tak aspoň trošku napravil chuť po predchádzajúcich dvoch nevydarených etapách, veď za sebou sa mu podarilo zanechať Rohana Dennisa, Daniela Ossa či Michaela Hepburna.
 
Cummings vydržal na čele priebežného poradia až dovtedy, kým sa v cieli neobjavil Novozélanďan Jesse Sergent z celku Trek Factory, ktorý bol rýchlejší o dve sekundy. V minulom roku tu skončil v časovke na treťom mieste, aj tentoraz jeho výkon smeroval veľmi vysoko. Ale za chvíľu sa musel skloniť pred svojím tímovým kolegom Fabianom Cancellarom, ktorý sa dostal na prvú pozíciu o značných trinásť sekúnd. Spartakov vynikajúci výsledný čas tak mohol vydržať až do samého konca dnešnej etapy.
 
Potom sme už v cieli videli Michaela Kolářa, ale ten sa v dnešnej časovke nedostal na vysoké pozície, pretože s časom 12:14 sa zaradil do druhej časti výsledkovej listiny a stratil jednu minútu na vedúcich pretekárov, samozrejme, s výnimkou Fabiana Cancellaru, ktorý zatiaľ nad všetkými vyčnieval.
 
Na osem sekúnd sa k nemu podarilo priblížiť Geraintovi Thomasovi, ktorý po včerajšej nečakanej strate predviedol v časovke výborný výkon, po ktorom sa dostával späť na vysoké priečky v klasifikácii. Podobný osud včera postihol aj Toma Dumoulina, ale ten dnes znovu preukázal tohtoročnú skvelú časovkársku formu, pretože porazil Cancellaru o dve sekundy, čo muselo byť pre ostatných jazdcov na GC obrovskou motiváciou.
 
Jedným z nich boli Greg van Avermaet, ktorý v cieli na neho stratil 34 sekúnd, a Sebastian Langeveld, ten dokončil etapu s mankom 25 sekúnd. Spokojný musel byť Niki Terpstra s odstupom 22 sekúnd. Naopak, na svoju veľmi zlú časovku z Tour de France nadviazal Bauke Mollema, pretože na priebežného lídra stratil 1:14. Manuel Quinziato bol potom tým cyklistom, ktorému sa podarilo dostať na štvrté miesto s mankom 14 sekúnd, čo bol veľmi dobrý výkon od skúseného Taliana. So stratou sedemnástich sekúnd sa podarilo dostať vysoko aj Andrejovi Grivkovi.
 
Philippe Gilbert sa zaradil k tým pretekárom, ktorí stratili na Dumoulina okolo tridsať sekúnd, takže belgický pretekár musí odovzdať na prichádzajúcich klasikárskych profiloch maximum. Potom v cieli chýbali už iba poslední traja štartujúci cyklisti, Sep Vanmarcke nakoniec skončil v spoločnosti Gilberta. Lars Boom ale predviedol veľmi dobrý výkon, ktorým zaostal za Dumoulinom o dvadsať sekúnd, takže aj on bude patriť medzi tých cyklistov, ktorí v dnešnej časovke získali na svoju stranu nejaké sekundy. Ani Zdeněk Štybar nemusel byť po svojom predstavení sklamaný, strata 31 sekúnd vôbec nebola zlým výsledkom pre českého borca, i keď po ňom stratil vedúcu pozíciu.
 
Dnešnú časovku teda využili jazdci ako Tom Dumoulin a Geraint Thomas na získanie včerajšieho strateného času, s čím môžu byť spokojní. I keď na druhej strane, keby sa im v predchádzajúcej etape vyhla smola, mohli mať pred svojimi súpermi väčší náskok. Ostatným borcom sa úspešne podarilo preplávať cez túto disciplínu, s výnimkou Baukeho Mollemu.
 
Holandský jazdec Tom Dumoulin jasne preukázal výrazne stúpajúce časovkárske zručnosti a vo veku 23 rokov má pred sebou veľkú perspektívu. Fabian Cancellara dnes predviedol veľmi dobrý výkon, ktorým presvedčil, že jeho jesenná časť sezóny bude veľmi silná. V konečnom dôsledku však rozdiely medzi favoritmi zostávajú malé, bonifikačné sekundy a ťažké etapy si s nimi za chvíľu hravo poradia.
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY:
1. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - SHIMANO  10' 55''
2. vlajka CANCELLARA Fabian TREK FACTORY RACING + 00' 02''
3. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 10''
4. vlajka QUINZIATO Manuel BMC RACING TEAM + 00' 14''
5. albansko SERGENT Jesse TREK FACTORY RACING + 00' 15''
6. vlajka CUMMINGS Stephen BMC RACING TEAM + 00' 17''
7. vlajka GRIVKO Andrej ASTANA PRO TEAM + 00' 17''
8. vlajka MOSER Moreno CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 18''
9. vlajka BOOM Lars BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 19''
10. albansko DENNIS Rohan BMC RACING TEAM + 00' 20''
135. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 19''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 3. ETAPE:
1. vlajka BOOM Lars BELKIN PRO CYCLING TEAM 8h 31' 54''
2. vlajka QUINZIATO Manuel BMC RACING TEAM + 00' 04''
3. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 04''
4. vlajka GRIVKO Andrej ASTANA PRO TEAM + 00' 07''
5. vlajka ŠTYBAR Zdeněk OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 12''
6. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 14''
7. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 18''
8. vlajka KOREŇ KRISTIJAN CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 19''
9. albansko VANMARCKE Sep BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 21''
10. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 00' 21''
72. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 36''
 
 
zvlnená ciel rovina Waalwijk > Heusden 176 km víťaz: Štybar
 
 
Aj druhý deň profilovo vyhovoval šprintérom, ale včerajší priebeh ukázal, ako môžu vietor a dážď na holandských cestách ovplyvniť zdanlivo jednoduchú etapu. V podobných podmienkach mali jazdci súťažiť aj dnes, preto sme mohli vidieť rovnako hektický záver.
 
Do klasického úniku sa podľa predpokladov dostal jazdec domáceho pro-kontinentálneho celku Wanty Groupe Kevin van Melsen, ktorému robili spoločnosť Alexis Gougeard (Ag2r) a Pavel Brutt (Kaťuša), ktorý po sezóne opúšťa
ÚNIK DŇA
.kat14. Pavel Brutt
(Kaťuša)
.alm14. Alexis Gougeard
(Ag2r)
.wgg14. Kevin van Melsen
(Wanty Groupe)
ruské zoskupenie a v tíme Tinkoff-Saxo sa má stať posilou pre Saganovu novú klasikársku zostavu. Vedúca trojica sa dostala so svojím odstupom aj cez hranicu piatich minút, ale kazašský tím Astana  im nedoprial väčší komfort na čele pretekov.
 
Počas úvodnej hodiny sa na cyklistov spustil poriadny lejak, v tých chvíľach pri vysokom tempe trpel na konci pelotónu Sacha Modolo, ktorému po včerajšom hrozivom páde diagnostikovali otras mozgu, ale rozhodol sa nastúpiť na dnešnú etapu. Počasie potom zostávalo premenlivé. Ruský borec Pavel Brutt potvrdil svoje dobré klasikárske nohy a vyhral prvé dva šprinty, čím si vylepšil svoje konto o šesť bonifikačných sekúnd.
 
Počas etapy si trojica v úniku udržiavala stabilný 5-minútový náskok, hlavná skupina bola zoradená za Astanou, ktorá odvádzala na jej čele dlhú dobu všetku prácu. Potom sa k nej pridali FDJ  a Giant-Shimano, ktoré chceli na jednej strane zabezpečiť hromadný finiš, a holandský celok okrem toho potreboval dostať bezpečne do
19°C
cieľa Toma Dumoulina, ktorý má na podujatí vysoké ambície. Medzitým v priebehu etapy prišla informácia, že Sacha Modolo nakoniec kvôli včerajšiemu pádu opustil preteky.
 
Pavel Brutt vyhral aj tretiu porciu bonifikačných sekúnd. S blížiacom sa cieľom čelná skupina  strácala pôdu pod nohami len veľmi pomaly, náskok 4:20 stále svietil na jej strane. Belgický celok OPQS  a neskôr aj Belkin sa potom snažili niečo urobiť s touto stratou. Náskok ale klesal veľmi pomaly a 25 kilometrov pred cieľom potreboval pelotón stiahnuť 3:30. Garmin-Sharp, FDJ a Lotto-Belisol tiež poslali svojich mužov dopredu, ktorí mali pred sebou peknú výzvu.
 
V najhoršej možnej chvíli dostal defekt Tom Dumoulin, ktorý sa musel vracať do hlavnej skupiny práve v tom momente, keď sa začal deliť na vetre. Favorit celých pretekov mal pri sebe niekoľkých kolegov, ale Garmin a Belkin jazdili v obrovskom tempe, čo bol veľký problém pre holandského cyklistu, pretože jeho strata sa vyšplhala na jednu minútu.
 
Dvanásť kilometrov pred cieľom sa rozhodol zaútočiť Pavel Brutt, ktorý bol najsilnejším jazdcom v prednej skupine. Na jeho strane bol 100-sekundový náskok, šancu na úspešný výsledok však určite mal. Hlavná skupina ale jazdila veľmi rýchlo nielen kvôli etapovému triumfu, ale aj kvôli eliminovaniu Dumoulina. Potom sa na zemi ocitli Matteo Trentin a Jose Rojas, ale obidvaja boli v poriadku a pokračovali. Tento pád však druhýkrát potrhal hlavnú skupinu. Vpredu zostali napríklad Boonen, Štybar, Mollema, Vanmarcke, Boom a Gilbert.
 
Päť kilometrov pred cieľom skončila nádejná púť Pavla Brutta, na čelo pretekov sa tak dostala približne 30-členná skupina. V tejto skupine sa potom začalo na posledných dvoch kilometroch nastupovať, ale na cieľovej páske sme videli znovu hektický finiš, keď bol v prednej skupine nakoniec najrýchlejší Zdeněk Štybar, ktorý porazil dvojicu z Belkinu Booma a Vanmarckeho. Druhá skupina zaostala 14 sekúnd, Tom Dumoulin celkom úspešne minimalizoval svoju stratu, keďže do cieľa dorazil s týmto mankom. Michael Kolář stratil v cieli 27 sekúnd.  
 
Aj dnes sme teda videli veľmi napínavú a nevyspytateľnú etapu, keď sa najskôr utečencom takmer podarilo prekvapiť celé štartové pole, a potom sa dvakrát delila hlavná skupina, keď sa do problémov dostal jeden z veľkých favoritov Tom Dumoulin. Druhé rozdelenie bolo nakoniec rozhodujúce a v malej skupine sa z víťazstva tešil český obhajca prvenstva, ktorý si poradil s presilou Belkinu. Týmto víťazstvom sa dostal aj na prvé miesto v klasifikácii. Zajtra čaká na cyklistov krátka časovka, ktorá znovu poprehadzuje poradie, keďže rozdiely medzi pretekármi nie sú veľmi veľké.
 
Zdeněk Štybar (OPQS): "Bola to hektická etapa s vetrom, kockami a dažďom. Na konci bolo v prednej skupine veľa útokov, vedel som, že dostanem svoju šancu. Poznal som záverečné úseky a vedel som, že sa musím držať Booma, keď bude atakovať. Pre celkovú klasifikáciu to však nič neznamená, ešte nič nie je rozhodnuté. Som šťastný, že sa mi podarilo vyhrať etapu na tomto podujatí. Už som aj zabudol, že som tu pred rokom vyhral."
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY:
1. vlajka ŠTYBAR Zdeněk OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 4h 06' 15''
2. vlajka BOOM Lars BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
3. albansko VANMARCKE Sep BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
4. vlajka MARCATO Marco CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
5. vlajka QUINZIATO Manuel BMC RACING TEAM + 00' 00''
6. albansko JANS Roy WANTY - GROUPE GOBERT + 00' 00''
druhá skupina favoritov + 00' 14''
78. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 27''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 2. ETAPE:
1. vlajka ŠTYBAR Zdeněk OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 8h 20' 29''
2. vlajka BOOM Lars BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 01''
3. albansko VANMARCKE Sep BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 06''
4. vlajka BRUTT Pavel KATUSHA TEAM + 00' 07''
5. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 00' 09''
6. vlajka MARCATO Marco CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 10''
7. vlajka TRUSOV Nikolaj TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 10''
65. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 37''
 
zvlnená ciel rovina Terneuzen > Terneuzen 183 km víťaz: Guardini
 
Prvá etapa Eneco Tour bola ušitá na mieru pre šprintérov, pretože sa krúžilo okolo mesta Terneuzen a na trati neboli žiadne kopcovité prekážky. Problémom mohlo byť len počasie, pretože v tomto regióne býva vietor veľmi silný. V samotnej etape si pretekári nakoniec vychutnali typické belgické počasie,  keďže v jej priebehu na chvíľu aj pršalo a objavil sa vietor, ten však, našťastie, fúkal v smere jazdy.
 
Hneď po štarte sa odpútal od hlavnej skupiny Laurens de Vreese (Wanty Groupe), ktorý si vybudoval až dvojminútový náskok.
ÚNIK DŇA
.kat14. G. Smukulis
(Kaťuša)
.wgg14. L. De Vreese
(Wanty Groupe)
.tsv14. K. Vanbilsen
(Tosport)
 Potom za ním vyrazila dvojica Kenneth Vanbilsen (Topsport-Vlaanderen) a Gatis Smukulis (Kaťuša). Všetci traja pretekári sa potom za chvíľu spojili do malej skupiny a pred pelotónom si vypracovali až 8-minútový odstup. Tam pracovali na čele FDJ a Lotto-Belisol.
 
V prostriedku etapy sa pokúšal odpútať od svojich kolegov v úniku lotyšský jazdec tímu Kaťuša, vzdialil sa na 15 sekúnd, ale táto jeho snaha bola zbytočná, keďže sám by vpredu veľa nedosiahol. Pretekári sa dnes pohybovali v okolí cieľového mesta a silný vietor tak každú chvíľu menil smer. Hlavný balík preto starostlivo kontroloval odstup utečencov, ktorý sa začal postupne zmenšovať. Na úzkych holandských cestách mali kolíziu Janse van Rensburg (Giant-Shimano), Antoine Duchesne (Europcar) a Damien Howson (Orica), ktorí sa len ťažko dvíhali zo zeme.
 
V druhej časti etapy sa už na trati neobjavili dažďové prehánky, pretekári si užívali slnečné lúče. Na čelo pelotónu poslal svojho muža aj OPQS, ktorý tu síce nemal vychyteného šprintéra, ale v závere sa mohli ukázať Gert Steegmans a Tom Boonen, ktorý sa tu pripravuje na majstrovstvá sveta. Necelých 40 kilometrov pred cieľom využili tímy Sky a Giant bočný vietor a podarilo sa im rozdeliť hlavnú skupinu. Ale ich
20°C
atak netrval veľmi dlho a odpadnutí cyklisti dostali možnosť vrátiť sa späť. Po tejto epizóde už každý pretekár vedel, že sa táto situácia môže hocikedy zopakovať. Odstup vedúcej trojice klesol pod dve minúty.
 
Situáciu ešte viac skomplikovali ďalšie dažďové prehánky a mokré cesty. Všetci favoriti na celkové víťazstvo sa preto tlačili dopredu, aby sa počas nervóznych záverečných kilometrov vyhli zbytočným komplikáciám. Na mokrej ceste sa pošmykol Gatis Smukulis a tým pádom skončilo jeho dobrodružstvo v úniku. Dvadsať kilometrov pred cieľom sa podarilo približne pätnástim jazdcom dostať pred pelotón, ktorý pohltili aj pôvodný únik, ale celok Trek Factory im nedal veľkú šancu na úspech a všetko bolo znovu pohromade.
 
Desať kilometrov pred cieľom sa dostali do ťažkého pádu Sacha Modolo a Matthew Goss. Pre Lampre-Merida a Oricu-GreenEdge to bola veľká strata, pretože obidvaja boli favoritmi dnešného predpokladaného špurtu. V podstate na posledných kilometroch sme videli niekoľko kolízii, v jednej z nich sa ocitol napríklad talentovaný špurtér Danny van Poppel.
 
Ešte na poslednom kilometri sme videli nejaké pokusy o atak, ale nakoniec sa v cieli radoval špurtér tímu Astana Andrea Guardini. Na druhom mieste skončil Yohann Gene (Europcar), na tretej priečke preťal cieľovú čiaru Davide Cimolai (Lampre-Merida). Na konci sme boli svedkami napínavého dojazdu, pretože kilometer pred cieľom atakoval favorit na celkový triumf Tom Dumoulin, za ktorým sa potom odohrala tvrdá naháňačka. Všetci šprintéri museli preto začať zrýchľovať veľmi skoro a bez pomoci svojich spolujazdcov, medzi ktorými najlepšiu prácu odviedol práve Andrea Guardini. Taký André Greipel sa do koncovky vôbec nedostal.
 
Ťažko usudzovať, aký zámer mal celok Tinkoff-Saxo, kto mal byť lídrom. Kolář prišiel do cieľa na 30. pozícii bez straty, ustál všetky delena.
 
Andrea Guardini (Astana): "Bola to veľmi ťažká etapa kvôli vetru, ale všetky tímy chceli kontrolovať jej priebeh. Tridsať kilometrov pred cieľom som mal pád.Našťastie, na konci prestalo pršať, ale vietor robil veľké problémy, ako sa dostať do správnej pozície. Dumoulinov útok bol veľmi silný a myslel som si, že bude ťažké vrátiť ho späť. Toto je najlepší moment mojej kariéry, v drese Astany som vyhral prvú World Tour etapu. Zajtra to budem takisto skúšať."
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY:
1. vlajka GUARDINI Andrea ASTANA PRO TEAM 4h 14' 47''
2. vlajka GENE Yohann TEAM EUROPCAR + 00' 00''
3. vlajka CIMOLAI Davide LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
4. albansko DEBUSSCHERE Jens LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''
5. vlajka VAN POPPEL Boy TREK FACTORY RACING + 00' 00''
30. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 00''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 1. ETAPE:
1. vlajka GUARDINI Andrea ASTANA PRO TEAM 4h 14' 37''
2. vlajka GENE Yohann TEAM EUROPCAR + 00' 04''
3. albansko DE VREESE Laurens WANTY - GROUPE GOBERT + 00' 05''
4. vlajka CIMOLAI Davide LAMPRE - MERIDA + 00' 06''
5. vlajka BOOM Lars BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 07''
6. vlajka DOWSETT Alex MOVISTAR TEAM + 00' 08''
7. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 00' 09''
34. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 10''
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop