Horskú etapu na Vuelte vyhral únik, Contador útočil a zbavil sa Frooma

16.8.2014, 11:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Pred prvým voľným dňom si cyklisti ešte vyskúšali svoje nohy v horskej etape, ktorá bola zakončená zatiaľ najdlhším stúpaním. Počasie sa malo konečne umúdriť, takže najsilnejší muži v pelotóne mohli ukázať na záverečnom kopci svoju skutočnú výkonnosť.
 
9. etapa Vuelta a Espaňa 2014 (UCI World Tour, Španielsko)
31.8. nedeľa horská ciel rovina Carboneras > Aramón 185 km víťaz: Anacona
 
 
Začiatok etapy poznačila veľmi veľká snaha mnohých pretekárov predstaviť sa v hlavnom úniku, preto sme hneď po štarte videli hektické chvíle. Najskôr sa dopredu dostalo až 25 pretekárov, ale tímy Astana, BMC a Garmin neboli spokojní s touto skupinou a vrátili ju do balíka. Ani potom sa situácia neupokojila, práve naopak, ale rozhodujúci brejk prišiel až po tridsiatich kilometroch, keď sa vpredu usadila až 27-členná partia, do ktorej sa za chvíľu dostali ešte štyria ďalší pretekári.
 
Súčasťou mimoriadne veľkého úniku boli Verona (OPQS), Nocentini (Ag2r), Boonen (OPQS), Hansen (Lotto), Zingle (Cofidis), Bewley (Orica), Felline (Trek), Vansummeren (Garmin), Anacona (Lampre-Merida), Jungels (Trek), Hesjedal (Garmin), Nerz (BMC), Martinez (Europcar), Martens (Belkin), Bilbao (Caja Rural), Arredondo  (Trek), Thomson (Qhubecka), Moreno (Movistar), Wyss (BMC), Teklehaimanot (Qhubecka), Cunego (Lampre), Berhane (Europcar), Lang (IAM), Coppel (Cofidis), Lutšenko (Astana), Vorganov (Kaťuša), Cataldo (Sky), Arndt (Giant), Cousin (Europcar), Más Bonet (Caja Rural) a Bouet (Ag2r).
 
Jedine Tinkoff, FDJ a Cannondale tu nemali svoje
18°C
zastúpenie, preto bola veľká pravdepodobnosť, že sa táto skupina môže udrží až do cieľa. Postupne si dokázali vpracovať náskok cez hranicu šiestich minút, kým tempo v hlavnej skupine udával na plochých úsekoch tím Movistar.
 
Ale španielsky celok však nemohol nechať tejto skupine príliš veľkú voľnosť, pretože najlepšie postaveným mužom v úniku bol  Winner Anacona, ktorý strácal na Velverdeho len 2:50. Najviac borcov mal v úniku tím Trek, ktorý tam vyslal aj výborného vrchára Arredonda, ktorý síce nemá skvelú formu, ale na záverečnom stúpaní by dnes mohol vyniknúť. Do brejku sa znovu dostal aj Ryder Hesjedal, ktorý sa chce týmto spôsobom vrátiť do boja o celkové poradie. Silnými lezcami tu boli aj Cataldo  a Nerz, do boja o vrchárske body sa musel odhodlať vedúci muž tejto súťaže Más Bonet.
 
Rovinatú a jednoduchšiu prvú časť etapy zakončila rýchlostná prémia, kde bral najviac bodov Yannick Martinez z Europcaru. Tieto pasáže sa ale jazdili vo vysokom tempe, druhá hodina mala priemer 48 km/h. Potom sa už terén začať postupne dvíhať. Na začiatku prvého stúpania mali utečenci náskok už osem minút, ale na jeho miernych svahoch začala ich časová výhoda pomaličky klesať. Ak boli pretekári spokojní, že dnes na nich nepálili slnečné lúče, tak sa museli pripraviť, že v cieli ich pre zmenu čakali prehánky alebo búrka. 
 
Na vrchole mala vedúca náskok okolo ôsmich minút, vrchársku prémiu vyhral Jerome Cousin pred Más Bonetom, pre ktorého je to dnes najdôležitejším cieľom. Potom stála pred pretekármi rýchlostná skúška, kde sa presadil rýchly muž z Giantu Nikias Arndt. Ako sme sa blížili k cieľu, Movistar vôbec nevyzeral byť zmierený s tým, že únik mal stále vysoký náskok. Keďže mu pri sťahovaní tohto odstupu nikto nepomáhal, Valverdeho pozícia vedúceho pretekára bola výrazne ohrozená. Na čele pretekov zatiaľ výborne jazdil tím Garmin pre Hesjedala a Lampre-Merida pre Anaconu, ale na konci mohli svoju početnú prevahu využiť aj jazdci z Treku. Silné zloženie úniku a vysoké ambície niektorých z jeho účastníkov znamenali výbornú vzájomnú spoluprácu.
 
25 kilometrov pred cieľom prišlo samotné finále, pretože medzi dvomi poslednými kopcami sa nachádzal iba 5-kilometrový zjazd. Už na predposlednom kopci skončilo prímerie vo vedúcej skupine. Aktívny bol hlavne Anacoma, ktorý sa nechcel vzdať možnosti získať červený dres. V pelotóne sa potom objavili na čele borci z tímu Sky. Práve v tom momente mal mechanické problémy Fabio Aru, ktorý si musel dobiehať stratu jednej minúty.
 
Jazdec tímu Astana napokon úspešne zažehnal toto nebezpečenstvo. Vo vedúcej skupine boli najsilnejší Winner Anacona, Bob Jungels a Janier Moreno, ktorí si dokázali vytvoriť na čele odstup. Na vrchole Alto de San Rafael mala vedúca trojica pred svojimi prenasledovateľmi náskok 40 sekúnd, ktorí boli sformovaní v skupine už iba šestnástich mužov. Tam odvádzal najväčšiu prácu Hesjedal, ktorý si chcel udržať odstup od hlavného balíka.
 
Hneď na začiatku záverečného kopca vypadol z vedúcej skupiny Bob Jungels, medzitým rozbiehal svoje motory tím Sky a Chris Froome. Winner Anacona bol veľmi motivovaný a podarilo sa mu dostať sa preč aj od Morena. Kolumbijčan si udržiaval na čele stabilný odstup. Prvým útočníkom z hlavnej skupiny bol Daniel Martin tri kilometre pred vrcholom. Vtedy zasiahla Kaťuša a írsky borec nedostal šancu.  Ruský celok nasadil na najťažších úsekoch tvrdé tempo a dostal niektorých pretekárov do problémov. Medzi nich nepatril Alberto Contador, ktorý útočil dva kilometre pred cieľom.
 
Trošku neskoršie reagoval Nairo Quintana, ku ktorému sa pridal len Joaquim Rodríguez. Medzitým Winner Anacona úspešne dotiahol svoj celodenný únik do víťazného konca. Purito a Quintana nakoniec dobehli Contadora na cieľovej čiare, ale jazdec tímu Tinkoff-Saxo vybojoval pred Froomom a spol. 23 sekúnd.
 
Winner Anacona sa tešil z víťazstva po pobyte v brejku, kde sa ako najvyššie postavený muž dostal aj do blízkosti červeného dresu. Táto motivácia ho hnala vpred počas záverečných kilometrov, kde bol jasne najsilnejší medzi svojimi súpermi. Aj keď ho nakoniec nezískal (delilo ho od senzácie iba devať sekúnd), jazdec tímu Lampre-Merida vybojoval svoje najväčšie víťazstvo kariéry a dostal sa na vysoké priečky v klasifikácii. Medzi hlavnými favoritmi na celkový triumf bol najaktívnejší Alberto Contador, ktorý pred vrcholom predviedol svoju parádnu akceleráciu, na ktorú boli schopní reagovať len Rodríguez a Quintana. Ostatní borci síce stratili len 23 sekúnd, ale táto malá bitka bude pre spomínanú trojicu veľkou psychologickou vzpruhou.
 
Medzi porazenými prišli spoločne s Froomom do cieľa aj Valverde, Aru, Urán a Martin. Väčšiu stratu si pripísal Gesink, ale dnes najhoršie obišli talentovaní jazdci Kelderman, Barguil a Chaves. Naši došli v grupette.
 
V bodovačke ostal na čele Degenkolb, u vrchárov Mas a v kombinácii Valverde. Po voľnom dni sa pretekári predstavia na veľmi dôležitej časovke jednotlivcov (36,7 km), ktorá bude znovu a výraznejšie miešať celkovou klasifikáciou. Froome má veľkú šancu na červenú.
 
 
VÝSLEDKY 9. ETAPY:
1. ANACONA Winner LAMPRE - MERIDA 4h 34' 14''
2. vlajka LUTSENKO Alexej ASTANA PRO TEAM + 00' 45''
3. vlajka CUNEGO Damiano LAMPRE - MERIDA + 00' 50''
4. vlajka MORENO Javier MOVISTAR TEAM + 01' 04''
5. vlajka BILBAO Peio CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 01' 12''
12. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 16''
13. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 02' 16''
14. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 02' 16''
16. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 02' 39''
17. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 02' 39''
18. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 02' 39''
19. URÁN Rigoberto OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 02' 39''
20. vlajka MARTIN Daniel GARMIN - SHARP + 02' 39''
24. vlajka GESINK Robert BELKIN PRO CYCLING TEAM + 02' 55''
25. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 02' 55''
28. vlajka SÁNCHEZ Samuel BMC RACING TEAM + 02' 55''
30. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - SHIMANO + 02' 55''
34. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE + 03' 24''
91. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 15' 05''
169. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 26' 42''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 9. ETAPE:
1. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 35h 58' 05''
2. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 03''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 08''
4. ANACONA Winner LAMPRE - MERIDA + 00' 09''
5. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 28''
6. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 30''
7. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 01' 06''
8. vlajka GESINK Robert BELKIN PRO CYCLING TEAM + 01' 19''
9. URÁN Rigoberto OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 01' 26''
10. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - SHIMANO + 01' 26''
11. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 01' 33''
12. CHÁVEZ Esteban ORICA GREENEDGE + 01' 34''
151. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 1h 17' 32''
152. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 1h 18' 25''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 9. ETAPE:
1. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - SHIMANO 87 bodov
2. vlajka BOUHANNI Nacer FDJ 74 bodov
3. albansko MATTHEWS Michael ORICA GREENEDGE 71 bodov
28. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 16 bodov
 
 
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ PO 9. ETAPE:
1. vlajka MAS Guillamo CAJA RURAL - SEGUROS RGA 20 bodov
2. ANACONA Winner LAMPRE - MERIDA 18 bodov
3. vlajka COUSIN Jeróme TEAM EUROPCAR 13 bodov
 
 
KOMBINOVANÁ SÚŤAŽ PO 9. ETAPE:
1. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 15 bodov
2. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 18 bodov
3. ANACONA Winner LAMPRE - MERIDA 20 bodov
 
         
 
Horské prémie (km do cieľa):
3-20-modre 61 km - Puerto de Cabigordo: 18 km (3,8 %)
2-20-modre 13,5 km - Alto de San Rafael: 11,5 km (4,3 %)
1-20-modre Cieľ - Aramón Valdelinares: 8,0 km (6,6 %)
body v cieli: 25-20-16-14-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2 (obe prémie 4-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Už prvá horská etapa počas šiesteho dňa naznačila, že na pretekoch sú v najlepšej forme Valverde, Quintana, Froome, Contador a Rodríguez. Dnešná etapa mala ešte dlhší záverečný kopec, ale na jeho margo bolo treba pripomenúť, že nebol zďaleka taký strmý ako La Zubia a jednalo sa skôr o tempársku záležitosť. Navyše posledný kilometer bol veľmi jednoduchý, takže ani tentoraz sme neočakávali veľké rozdiely medzi najväčšími favoritmi. Z toho dôvodu mohli dostať svoju šancu na víťazstvo aj utečenci. Ak by sme na konci videli spoločný dojazd najlepších vrchárov, tak medzi nimi by mali byť najrýchlejší Alejandro Valverde a Daniel Martin.         
 
 
Krátky opis trasy:
Ani v poslednej etape v prvom týždni nebudú môcť favoriti oddychovať. Čaká ich totiž etapa, v ktorej budú po druhýkrát v hlavnej úlohe práve oni. Štartuje sa v Carboneras de Guadazon a prvé z troch stúpaní je pripravené až po 100 km. Puerto de Cabigordo (18 km; 3,8 %) vyselektuje skupinu favoritov, ktorá bude pokračovať po zvlnitom teréne, až príde po métu 13,5 km pred cieľom. Prémia druhej kategórie na Alto de San Rafael (11,5 km; 4,3 %) dá poriadne zabrať. Tí, ktorým zostanú posledné zvyšky síl, sa budú môcť prefúknuť v krátkom zjazde a nasledovať bude finále dňa. Šplhanie do výšky 1975 m.n.m do lyžiarskeho strediska Valdelinares (8,0 km; 6,6 %) sľubuje naozaj skvelú bitku!
 
vuelta-etapa-09
 
 

 
 
ĎALŠIE ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2014:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop