Taktizovanie favoritov využil Niemiec, ani v 15. etape neboli veľké rozdiely

16.8.2014, 11:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Slávne španielske stúpanie k jazeru Covadonga, ktoré čakalo na cyklistov na vrchole cieľového kopca, má na Vuelte veľké meno a pre každého pretekára je to prestížna záležitosť. Jazdci na GC sa v týchto dňoch nachádzali vo svojom živle, preto sme sa na konci nemohli tešiť na nič iné ako na ďalšiu vrchársku epopeju.
     
15. etapa Vuelta a Espaňa 2014 (UCI World Tour, Španielsko)
7.9. nedeľa horská ciel rovina Oviedo > L.de Covadonga 152,2 km víťaz: Niemiec
 
Úvodné kilometre sa vôbec nelíšili od tých v predchádzajúcich etapách, odštartovalo sa veľmi rýchlo a na trati prebiehala šachová partia, kto je koho ochotný pustiť do úniku. Skúšali to jednotlivci (Martin, Kiryienka, Le Mevel), početné skupiny, ale vždy sa našiel niekto, kto vydal zamietavé stanovisko.
 
Tentoraz trvalo vytvorenie brejku okolo 45 kilometrov, potom sa dokázala vpredu usadiť pätica borcov. Z hlavného balíka museli mať veľkú radosť najmä tí favoriti, ktorí potrebujú získavať aj cieľové bonifikačné sekundy, pretože v
ÚNIK DŇA
.lam14. Pr. Niemiec
(Lampre-Merida)
.oge14. Cameron Meyer
(Orica)
.tfr14. Kr. Vandewalle
(Trek)
.tgs14. John Degenkolb
(Giant-Shimano)
.cjr14. Javier Aramendia
(Caja Rural)
úniku sa predstavil iba jeden silný vrchár. Tým bol Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida), ktorý skúšal šťastie v hlavnom brejku aj včera, ale jeho snaha sa prekvapujúco skončila už na predposlednom kopci. Dnes sa teda vybral zložiť reparát. Spoločnosť mu robili Camerom Meyer (Orica), Kristoff Vandewalle (Trek), Javier Aramendia (Caja Rural) a John Degenkolb (Giant-Shimano).
 
Cieľom nemeckého špurtéra však boli dve rýchlostné prémie, ktoré stáli pred kopcovitou časťou dnešnej etapy, preto jeho zotrvanie v úniku bolo otázne. Svoje ambície začal napĺňať už na prvej prémii, ktorú nikomu nedaroval a upevnil si tak pozíciu na čele bodovacej súťaže. Postupne si vybudovali odstup až necelých desať minút, ale bolo veľkou otázkou, ako dokážu zúročiť túto pokojnú jazdu pelotónu, keďže Vandewalle, Aramendia a Meyer sú určite viac nebezpeční na jednoduchších profiloch. Okrem toho sme na konci očakávali zvýšenú aktivitu tímov Kaťuša, Sky a Movistar.
 
Presne v polovici etapy presiahol odstup týchto dvoch skupín desať minút, v tom momente začalo na jazdcov pršať a takéto počasie malo vydržať až do samého cieľa dnešnej etapy. Tinkoff-Saxo sa zatiaľ na čele pelotónu nikam neponáhľal. Rovnako druhá rýchlostná skúška skončila v rukách Johna Degenkolba, ktorý tak mohol byť so svojou misiou spokojný. Náskok utečencov naďalej krúžil okolo desiatich minút, ale už sa blížil prvý dnešný kopec, na ktorom sa mala ukázať reálna sila úniku.
 
Predtým ako začala vedúca skupina stúpať na prvý kopec prišla informácia, že z pretekov odstúpil Julián Arredondo, ktorému sa nepodarilo dostať do formy zo začiatku sezóny, ale pod tento fakt sa podpísala aj jeho choroba. Podľa očakávania sa pred Puerto del Torno konečne prebral pelotón a na jeho čelo sa začali tlačiť tímy ako Movistar, Sky, OPQS a Kaťuša. Španielsky celok rozhýbal hlavnú skupinu a odstup utečencov začal výrazne
20°C
klesať. V problémoch sa objavovali aj niektorí jazdci v pelotóne, ktorí začali odpadať. Jeden z najsilnejších jazdcov Daniel Martin sa dokonca ocitol na zemi a musel vysadnúť na kolegov bicykel.
 
Írsky jazdec pri vysokom tempe Movistaru zaostával 1:30 a aj keď mal okolo seba niekoľkých kolegov, cesta späť bola veľmi náročná. V hlavnom balíku zostalo po tomto kopci približne iba 30 jazdcov, ich strata na vrchole bola púť minút. Do akcie sa potom dostal aj tím Kaťuša. Túto vrchársku prémiu podľa očakávania vyhral Przemyslaw Niemiec. Prvým odpadlíkom z úniku bol John Degenkolb, ktorý ešte vydržal toto stúpanie na čele, ale potom zvesil nohy.
 
Pred začiatkom finálneho stúpania mal únik náskok cez štyri minúty, hlavný balík v klzkom zjazde trošku spomalil, preto sa do neho vrátilo niekoľko jazdcov. Medzi nimi sa objavil aj Daniel Martin. Najskôr opustil vedúcu skupinu domáci jazdec Aramendia, opačným smerom zas putoval Camerom Meyer, ktorý išiel na začiatku stúpania veľmi dobre. Za chvíľu sa k nemu pridal aj Niemiec. V pelotóne sa najskôr pokúšali atakovať Barguil, Anacona a Caruso, prví dvaja menovaní boli vysoko v klasifikácii, ale zatiaľ to bol len predkrm, pretože hlavný balík ich nepustil.
 
Kaťuša to skúšala aj naďalej a vyslala dopredu Morena, Carusa, ku ktorým sa pridal aj Barguil. Tinkoff-Saxo kontroloval čelo hlavnej skupiny. Sedem kilometrov pred vrcholom na najťažších úsekoch bolo v balíku iba 15 pretekárov. Potom zrýchlil Rodríguez, dobehol svojich kolegov a Froome sa dostal do problémov. Znovu to vyskúšal Barguil, za ním zostalo len osem jazdcov. Tieto malé ataky nemali zmysel pre celkové poradie, preto znovu akceleroval Rodríguez a za ním aj Contador a okamžite vpredu zostali iba oni dvaja spoločne s Valverdem. Ani jeden však nechcel potiahnuť túto skupinu, preto sa všetko znovu spojilo.
 
Medzitým sa osamostatnil na čele Przemyslaw Niemiec, ktorý mal pred favoritmi už iba malý náskok. Alberto Contador bol pri chuti a svojím ďalším atakom sa dostal dopredu s Puritom, Valverdem a Aruom. Ani tieto nástupy však neboli rozhodujúce a partia favoritov bola znovu pokope. Pridali sa Froome, Martin, Urán a Caruso. Naťahovačka pokračovala aj naďalej, Contador sa chcel zbaviť Frooma a znova zostali vpredu iba traja Španieli. Potom atakoval aj Rodríguez, ale všetci traja sa držali pri sebe ako kliešte. Za nimi zostávali Aru a Froome.
 
Przemyslaw Niemiec nakoniec udržal svoj zmenšujúci sa náskok a vyhral veľmi ťažkú horskú etapu na Vuelte. Druhé miesto si vyšprintoval Alejandro Valverde, ktorý porazil Joaquíma Rodrígueza. Tesne za nimi dorazil Alberto Contador, ktorý na nich tratil päť sekúnd. Potom nasledovali Fabio Aru a Chris Froome.
 
Náročnú horskú etapu ukoristil poľský jazdec Przemyslaw Niemiec, pre ktorého je to víťazstvo kariéry, a Lampre-Merida si môže vychutnávať už druhý etapový vavrín. Po celodennom pobyte v úniku na záverečnom kopci potvrdil povesť najsilnejšieho vrchára,  k čomu mu pomohla aj taktická a vyčkávacia bitka favoritov. V nej sa snažil byť najviac aktívny Alberto Contador, ktorý niekoľkokrát na cieľovom stúpaní atakoval, ale nepodarilo sa mu striasť svojich španielskych súperov. Tí vyčkávali na samotný záver a bonifikačné sekundy, ktoré nakoniec aj získali, ale v celkovom poradí je to len kozmetická zmena.
 
Aj dnes mali títo borci šancu utrhnúť Chrisa Frooma, ale ani Purito, ani Valverde nemali snahu dostať ho do problémov. Ten tak mohol znovu ukázať svoju nepoddajnú vôľu a jeho strata v cieli nakoniec vôbec nebola vysoká. Opäť parádny výkon predviedol Fabio Aru, ktorý finišoval po boku tohto britského jazdca. Mladému talianskemu jazdcovi sa podarilo dostať na piate miesto v klasifikácii, keď bol v cieli znovu rýchlejšie ako Rigoberto Urán
 
Na čele celkového poradia zostáva Alberto Contador, na ktorého dnes získal Alejandro Valverde jedenásť sekúnd a momentálne je medzi nimi rozdiel iba 31 sekúnd. Aj keď je Contador lepším vrchárom, Valverde dokáže perfektne využívať svoje schopnosti, aby sa mu vyrovnal. Jazdec tímu Tinkoff-Saxo má väčšie obavy pred Rodríguezom a Froomom, ktorí majú rovnakú stratu 1:20. Pri ich vyrovnaných výkonoch má pred sebou vedúci muž poradia už iba dve horské etapy, aby ubránil svoj odstup. Zatiaľ sa mu to darí dobre.
 
V druhej polovici najlepšej desiatky padol Urán na šiete miesto, ale výrazne si polepšili Martin aj Barguil. Obaja o tri priečky. Najmä výkon mladého Francúza bol dnes obdivuhodný. Favoritom nastúpil snáď päťkrát. Naopak, Anacona padol z deviateho na 13. miesto, teda pozície, kde bol pred tým svojim únikom v 9. etape.
 
Degenkolb pomaly prichádza o náskok v bodovačke, ale ešte 24 bodov pred Valverdem udržiava. Keďže včera odstúpil Bouhanni, mladý Francúz ho už nebude trápiť. Zmena nastala na čele vrchárskej súťaže. Valverde možno ani nevedel, že výrazne bodoval na Lagos de Covadonga a zajtra vymení bielu za modro-bielu. V drese pre najlepšieho v súťaži kombinácie uvidíme Purita Rodrígueza, ktorému ale dres nepatrí. Medzi tímami dnes Kaťuša výrazne porazila Movistar a ruský celok vedie súťaž družstiev o viac ako 11 minút.
 
 
VÝSLEDKY 15. ETAPY:
1. vlajka NIEMIEC Przemyslaw LAMPRE - MERIDA 4h 11' 09''
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 05''
3. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 05''
4. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 10''
5. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 17''
6. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 17''
7. vlajka MARTIN Daniel GARMIN - SHARP + 00' 28''
8. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 44''
9. URÁN Rigoberto OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 01' 00''
10. vlajka CARUSO Giampaolo KATUSHA TEAM + 01' 02''
11. vlajka GESINK Robert BELKIN PRO CYCLING TEAM + 01' 07''
12. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 01' 07''
13. vlajka SÁNCHEZ Samuel BMC RACING TEAM + 01' 46''
14. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 01' 46''
19. vlajka CARUSO Damiano CANNONDALE PRO CYCLING + 02' 14''
21. vlajka NAVARRO Daniel COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 02' 14''
24. vlajka KELDERMAN Wilco BELKIN PRO CYCLING TEAM + 03' 00''
28. ANACONA Winner LAMPRE - MERIDA + 03' 15''
128. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 29' 58''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 15. ETAPE:
1. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 58h 31' 35''
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 31''
3. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 01' 20''
4. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 01' 20''
5. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 02' 22''
6. URÁN Rigoberto OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 02' 57''
7. vlajka MARTIN Daniel GARMIN - SHARP + 04' 55''
8. vlajka SÁNCHEZ Samuel BMC RACING TEAM + 05' 02''
9. vlajka GESINK Robert BELKIN PRO CYCLING TEAM + 05' 11''
10. vlajka BARGUIL Romain TEAM GIANT - SHIMANO + 06' 36''
11. vlajka CARUSO Damiano CANNONDALE PRO CYCLING + 06' 49''
12. vlajka NAVARRO Daniel COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 07' 14''
13. ANACONA Winner LAMPRE - MERIDA + 07' 41''
14. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 08' 15''
15. vlajka KELDERMAN Wilco BELKIN PRO CYCLING TEAM + 09' 08''
144. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 2h 37' 13''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 15. ETAPE:
1. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - SHIMANO 124 bodov
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 100 bodov
3. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 83 bodov
 
 
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ PO 15. ETAPE:
1. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 28 bodov
2. vlajka SÁNCHEZ Luis León CAJA RURAL - SEGUROS RGA 26 bodov
3. vlajka NIEMIEC Przemyslaw LAMPRE - MERIDA 20 bodov
 
 
KOMBINOVANÁ SÚŤAŽ PO 15. ETAPE:
1. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 5 bodov
2. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 12 bodov
3. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 18 bodov
 
 
 
 
   
Horské prémie (km do cieľa):
2-20-modre 35 km - Puerto del Torno: 8,2 km (5,5 %)
hc-20-modre Cieľ - Lagos de Covadonga: 12,2 km (7,2 %; max. 17 %)
body v cieli: 25-20-16-14-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2 (obe prémie 4-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Vo včerajšej etape prekvapil výborným výkonom Chris Froome, takže ak skutočne začína jeho forma narastať, La Covadonga je práve tým miestom, kde sa o tom môžeme presvedčiť. Britova záverečná akcelerácia poriadne popreháňala španielskych favoritov, tí mali preto dnes jazdiť oveľa pozornejšie, aby mu znovu nedali na konci dostatok priestoru. Ak chcel Purito niečo urobiť z hľadiska svojho celkového víťazstva, akcia z jeho strany musela byť už samozrejmou vecou. Na všetko toto bude dohliadať Alberto Contador, ktorý má zatiaľ pohodlnú pozíciu, ale jeho skutočnú kondíciu mali odhaliť práve tieto etapy. No ak sa mu naskytne príležitosť, určite zaútočí. Koniec koncov záverečný kopec oveľa viac vyhovuje útočnej cyklistike ako včerajšia stena. Významným prvkom by mohlo byť aj zhoršujúce sa počasie a fakt, že zajtra čaká na jazdcov skutočne kráľovská etapa, čo otvára dvere pre odhodlaný únik.       
 
 
Krátky opis trasy:
Ďalšia horská porcia pre cyklistov o celkové poradie. Kto pomýšľa na víťazstvo, nemôže mať v týchto fázach pretekov zlý deň. Stačí malé zaváhanie a sen o víťazstve sa rozplynie. Dnešná etapa meria 152 km a oproti včerajšku sú pripravené "iba" dve stúpania. Prvé prichádza po 109 km, kedy pelotón pôjde v podstate po rovine. Puerto del Torno (8,2 km; 5,5 %) sa nachádza 35 km pred cieľom a je to menší test nôh pre favoritov pred cieľovým stúpaním v Astúrii na severe Španielska, ktoré je v itinerári Vuelty známe (2007, 2010 a 2012). Lagos de Covadonga, ktorého vrchol sa nachádza v 1110 m.n.m., meria 12,2 km s priemerným sklonom 7,2 %. Jedna z najťažších pasáží prichádza sedem kilometrov pred cieľom, kde je zhruba 800-metrový úsek s pätnástimi percentami. Tesne pred páskou je pripravených pár metrov dokonca s max. 17 %. Tí, ktorí pretnú pásku, musia rýchlo zregenerovať, pretože zajtra prichádza pred dňom voľna kráľovská etapa.
 
 
vuelta-etapa-15
 
 

 
 
ĎALŠIE ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2014:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop