Prvý týždeň v znamení neistoty favoritov, Sagan mal v tom jasno

1.9.2014, 20:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Úvodné etapy očakávanej španielskej bitky zastihli všetkých favoritov v opatrnom prevedení, ktorých najdôležitejším cieľom bolo vychutnať si prvý voľný deň bez zbytočných strát a dostať sa na svoju najvyššiu úroveň. Ani Peter Sagan sa nikam neponáhľal, len raz predviedol svoju majstrovskú verziu.

 

Najväčšia pozornosť bola bez pochyby zameraná na jazdcov na celkové poradie. Tých najlepších sem prišlo dostatočné množstvo, ale nie všetci dorazili na štart stopercentne pripravení, preto aj ich výkony počas úvodných dní boli skôr testom výkonnosti ako premyslenou stratégiou. Dve horské etapy už naznačili, aké je približné rozloženie síl v boji o celkovú klasifikáciu. Ale skutočnosť, že nie všetci pretekári boli na rovnakej fyzickej úrovni a taktiež široký okruh kandidátov na víťazstvo ani zďaleka nedovoľujú robiť unáhlené závery. Preto nás v ďalšom priebehu čaká nevyspytateľná a neľútostná bitka. Medzi šprintérmi zas poľahky obhájili predpoklady Bouhanni, DegenkolbMatthews. Peter Sagan sa zatiaľ prezentoval v pozícii, v akej sme ho na pretekoch World Tour v drese Cannondalu ešte nevideli.

 

 

Quintana a Contador veľmi sľubne

 

Po prvom týždni sú medzi favoritmi minimálne rozdiely, ani jeden z nich sa nemusel sťažovať na nepriazeň osudu, čo je pre ďalší priebeh podujatia veľmi atraktívne. Červený dres bol v rukách lídrov Movistaru, po druhej horskej etape je jeho vlastníkom Nairo Quintana. Kolumbijský cyklista bol pasovaný do úlohy jedného z najväčších favoritov podujatia, ale na začiatku pretekov sa ešte potreboval dostať do pretekárskeho tempa. Toto je v podstate Quintanova typická jazdecká črta, keď na Grand Tour prichádza dobre pripravený, ale chýba mu súťažný rytmus. Jeho forma potom dokáže kulminovať v druhej polovici pretekov, čo je pre neho veľmi výhodné, hlavne v tom prípade, ak tú prvú časť zvládne bez problémov. A presne to sa mu podarilo na Vuelte.

 

Po prvom voľnom dni je na čele pretekov, a aj keď túto pozíciu s vysokou pravdepodobnosťou po časovke stratí, Quintana si určite nemohol želať lepší úvod pretekov. Ako člen tej najužšej vrchárskej špičky má pred sebou niekoľko horských výziev, počas ktorých pri jeho gradujúcej forme bude len minimum cyklistov schopných udržať jeho ataky. Ak doteraz neútočil, najbližší víkend sa to istotne zmení. Okrem toho netreba pripomínať silu Movistaru a Alejandra Valverdeho, ktorý sa ukázal ako veľmi oddaný tímový hráč. Ak nebude mať Quintana problémy, úloha jednotky v tíme je jasná. Ale aj v tom prípade bude Valverde stále nebezpečným jazdcom, ktorý môže byť tým rozhodujúcim konečným faktorom.

 

Najväčšou neznámou bol stav Alberta Contadora, ktorý tvrdil, že pred Vueltou trénoval contador-tdf-2014-spinavyv kopcoch len jeden týždeň. Napriek tomu nevypustil ani jednu jednoduchú etapu a vždy sa chcel dostať do cieľa bez časovej straty. V tomto smere mohol byť so svojím výkonom veľmi spokojný. Ale čerešničkou na torte boli dve horské etapy, kde patril medzi trojicu najsilnejších jazdcov a nebál sa ani útočiť. Nevedel, čo ho čaká na tomto podujatí, každá etapa mohla byť pre neho tou poslednou, ale bol perfektne psychicky pripravený bojovať o svoju šancu. Podľa zahraničných médií mu boli veľkou oporou aj domáci priaznivci, ktorí vždy na štarte pred tímovým autobusom Tinkoffu rozpútali šialenstvo.

 

Teraz bude zaujímavé sledovať, či sa mu naozaj podarí po tak krátkom čase dostať sa na svoju najvyššiu úroveň, čomu on sám určite verí. Ak sa po týchto úvodných etapách dostane do top formy, pre súperov bude naozaj nepríjemným hráčom. Otázkou však je, či mu umožní taká krátka príprava byť konkurencieschopným aj v treťom týždni. V jeho prospech však hovorí tohtoročný itinerár, keď ťažisko celých pretekov sa nachádza v druhom týždni a na samom konci striehne len jedna horská etapa. Vo forme sme ešte nevideli ani jeho kľúčového pomocníka do kopcov Jesusa Hernandeza, ale môže byť aj toto taktika? Naozaj Alberto Contador pred pretekmi zavádzal?

 

 

Froome to môže roztočiť, Purito to chce tiež

 

Naopak veľmi otvorene vystupoval Chris Froome, ktorý bez zahmlievania priznával, že sa potrebuje dostať do súťažného rytmu a že na Vueltu sa špeciálne nepripravoval. Britský jazdec je však veľmi súťaživý typ takisto ako Contador, preto na prvom horskom finiši skúšal atakovať tesne pred cieľovou čiarou a aj na jednej rýchlostnej prémii vyrazil pre bonusovú sekundu. Druhá horská etapa mu však nevyšla podľa predstáv, po ktorej prezradil, že jednoducho nemal na to nohy. Ak by sa nachádzal v perfektnej kondícii, na podobnom stúpaní by ho nikto neodtrhol.

 

V jeho prípade stojí otázka tak, či sa mu podarí nabehnúť na svoje ničiteľské výkony v kopcoch aj bez zabehnutej prípravy. Ak bude odpoveď kladná a Froome sa bude neustále zlepšovať, Vuelta sa môže rozlúštiť len v poslednej horskej etape, pretože tento britský jazdec sa nikdy nevzdáva. Alebo sa zopakuje scenár z roku 2012, keď ho na týchto stúpaniach uštvali čistokrvní lezci. Všetko bude závisieť od toho, aký si dokáže vybudovať náskok v najbližšej časovke. Ak bude dostatočne veľký, jeho silný tím je určite pripravený odhodlane brániť červený dres.

 

Joaguim Rodríguez už po niekoľkýkrát vyhlasuje útok na titul z Grand Tour a teraz sa ocitol v situácii, že sa mohol na Vueltu pripraviť oveľa lepšie ako jeho súperi. Hneď ich chcel  o tom presvedčiť na strmom finiši La Zubia, ale niekoľko metrov pred cieľom vyhorel. Oveľa lepší dojem zanechal v druhej horskej etape, kde dokázal po vlastných dobehnúť Contadorov atak, čo bol z jeho strany špičkový výkon. Ako vždy sa môže v kopcoch spoľahnúť na MorenaCarusa, ktorý aj sami dokážu vytvárať rozdiely. Veľkou odpoveďou na jeho ambície bude ako vždy časovka, kde nemôže pred seba pustiť súperov na príliš veľkú vzdialenosť. Lezecky je na tom istotne perfektne, ale v kopcoch sa vždy ľahšie obhajuje pozícia, ako pod tlakom útočí. Aj z jeho strany je vrchárska ofenzíva počas najbližšieho víkendu samozrejmosťou, musíme si však počkať, s akým zámerom ju bude musieť plánovať.

 

 

Kto z nich zažiari?

 

Za touto skupinou sa momentálne nachádzajú prevažne mladí a talentovaní cyklisti, ktorí môžu na tomto podujatí iba prekvapiť. Výnimkou je Rigoberto Urán, ktorý ako starý mazák Grand Tour pretekov síce po príchode do OPQS trošku stratil z vrchárskej fazóny, ale na druhej strane jeho časovkárske schopnosti išli ohromným spôsobom hore. Zatiaľ si pohodlne drží miesto v top 10 a po jazde proti chronometru by v nej mal zostať natrvalo usadený. Teda v tom prípade, že počas nejakej horskej etapy nevybuchne.

 

barguil-warren-vuelta-2Fabio AruWilco Kelderman po úspešnom Gire dokazujú aj na Vuelte, že zaslúžene patria medzi vychádzajúce hviezdy. Na talianskeho cyklistu sa môžeme tešiť, čo predvedie v horách, a holandský borec je pripravený podať výborný výkon aj v časovke. Warren BarguilEsteban Chávez prvýkrát jazdia na celkové poradie na tak veľkom podujatí, obidvaja však nástrahy prvého týždňa a úvodné horské skúšky zvládli veľmi dobre. Pre túto štvoricu však bude rozhodujúce, ako si poradia s extrémnou náročnosťou, ktorá ich čaká na konci druhého týždňa.

 

Spokojný môže byť aj Robert Gesink, ktorý sa po zdravotných problémoch vrátil na Grand Tour a jeho výkony sú zatiaľ povzbudzujúce. Prekvapením je Winner Anacona, ktorý sa stal lídrom tímu Lampre-Merida po Chrisovi Hornerovi, a už dokázal vyhrať etapu a udržať sa medzi najsilnejšími jazdcami. Povzbudený týmto úspechom chce ešte viac zúročiť svoju formu. Domáci skúsený matador Samuel Sánchez už nepatrí medzi takých ťahúňov v kopcoch ako pred niekoľkými rokmi, ale líderská pozícia v tíme BMC mu sedí, a uvidíme, či bude stačiť jeho vyrovnanosť v tých najťažších etapách na dobré miesto v klasifikácii.

 

Daniel Martin bol akýmsi čiernym koňom celého podujatia, aj keď jeho vrchárske schopnosti nedosahujú kvality tých Quintanových. Írsky bojovník nezostal nič dlžný svojej povesti, ale náročné podmienky sa podpísali aj pod jeho výkon. Ako jediný z Garminu však prežil bez úhony prvý týždeň, takže v tých nasledujúcich etapách sa môže spoľahnúť na výbornú podporou HesjedalaTalanskeho.

 

 

Hviezdy nesklamali

 

Na Vueltu nepricestovalo veľa šprintérskych velikánov, pri pohľade na štartovú listinu sa poľahky dali spoznať najrýchlejší pretekári. A tí si aj podelili ponúkané príležitosti. Nacer Bouhanni len potvrdil, že jeho výsledky na Gire vôbec neboli náhodné a že dokáže zvládať hektické dojazdy veľkých podujatí. Pre Johna Degenkolba sú zvlnené španielske terény akoby zasľúbenou zemou, kde vždy veľmi rád a s potrebnou kvalitou na konci predvedie parádny špurt. Michael Matthews je podobným typom pretekára, ktorý má však radšej ešte ťažšie dojazdy, a na jednom z nich aj ukázal prečo.

 

 

Sagan skutočne tréningový

 

Peter Sagan už pred podujatím vyhlasoval, že do Španielska prichádza trénovať na majstrovstvá sveta. Pre mnohých jeho fanúšikov to bol doslova šok, keď tak v prvých etapách naozaj urobil a vôbec nemal záujem presadiť sa v koncovkách. Jeho forma podľa všetkého nebola taká, aká mala byť pri víťazných etapových ašpiráciách na Grand Tour, hoci v druhej etape bol na čele a mohol zabojovať o červený dress. Doteraz sme neboli zvyknutí sledovať slovenského šampióna v takýchto pozíciách, ale je to bežný, legitímny spôsob prípravy na predurčený cieľ. V ôsmej etape už jazdil znovu aktívne na čele hlavného balíka, neprekvapilo ho ani delenie pelotónu na vetre a v špurte obsadil sľubnú tretiu priečku. Toto predstavenie bolo signálom, že jeho výkonnosť bude len stúpať a s postupným naberaním odjazdených kilometrov bude schopný súperiť s kvalitnou konkurenciou.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop