Wiggins prekazil radosť Tonyho Martina, ten bol veľmi sklamaný

4.9.2014, 09:33 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Disciplína: Individuálna časovka mužov Elite na MS 2014 v Ponferrade
Majster sveta 2014: Bradley Wiggins (Veľká Británia)
Vlanajší víťaz: Tony Martin (odkaz)
Dátum a čas: Streda, 24. september 2014, od 13:30
Trasa a dĺžka: Ponferrada > Ponferrada; 47,1 km
Počet nastúpaných metrov: 458 m
Slováci: -
Úvod/preview k tejto disciplíne: TU!
Štartová listina: TU!
Priamy prenos na Dvojke RTVS: od 14:00, komentujú Vladimír Genda a Martin Fraňo
 
 
Aj v hlavnej mužskej kategórii najsilnejší pretekári vybehli na trať až na samom konci štartového poľa, tým posledným z nich bol Tony Martin, ktorý sa na štartovaciu rampu postavil o 15:36. Nemecký cyklista mohol svojím dnešným triumfom vyrovnať majstrovský rekord štyroch víťazstiev Fabiana Cancellaru, ale štyrikrát za sebou vyhrať časovku jednotlivcov sa ešte nikomu nepodarilo. Pri absencii spomínaného švajčiarskeho pretekára a Taylora Phinneyho sa mohla cesta na veľmi vysoké priečky otvoriť pre Toma Dumoulina, Bradley Wiggins bol zas pripravený prekaziť Martinov historický zápis.
 
Zaujímavými pretekármi boli na začiatku Tobias Ludvigsson a Tanel Kangert, obidvaja patria vo World pelotóne medzi výborných časovkárov a práve oni mali najskôr vytvoriť najlepšie časy. V prvej polovici trasy však bol nad ich sily moldavský reprezentant Alexander Pliuschin, ktorý si pred nimi udržiaval sľubný náskok. Z tejto trojice bol nakoniec najrýchlejší Tanel Kangert s časom 58:58, ktorý dobre zvládol najmä kopcovitú záverečnú časť. Medzitým však výborne jazdil úradujúci portugalský časovkársky majster Neslon Oliveira, ktorý ovládol všetky tri medzičasy a mal všetky predpoklady, že na čele vystrieda estónskeho pretekára.
 
Jazdec tímu Lampre-Merida nakoniec potvrdil na trati svoju priebežnú dominanciu a s výsledkom 57:47 predviedol prvý smerodajný čas. Potom už vybehol na trať Andrew Talansky, ktorý odštartoval súboj tých najsilnejších pretekárov. Americký jazdec ale na prvom medzičase strácal 46 sekúnd a podobne ako Sivtsov, Roche, Navardauskas išiel tento prvý úsek veľmi opatrne. Naopak veľmi dobre sa rozbehol ruský špecialista na túto disciplínu Anton Vorobjev, ktorý bol na úvodných medzičasoch o pár sekúnd rýchlejší ako Oliveira. Ale na tejto pozícii ho za chvíľu vystriedal Kristof Vandewalle, čo znamenalo, že najlepší prichádzajú meniť rozloženie na trati.
 
Svojím výkonom to potvrdil Sylvain Chavanel, ktorý bol od belgického jazdca rýchlejší o trinásť sekúnd. Bezprostredne za ním sa udržali Bárta, Dennis a Kiryienka, slabší začiatok pretekov mali na svojom konte van Garderen, ktorý zaostával takmer pol minúty, a Malori so stratou 22 sekúnd. Vorobjev nakoniec neudržal tempo až do cieľa a v druhej časti časovky stratil, čím sa zaradil za Oliveiru na druhé miesto. Z trojice najväčších favoritov najlepšie odštartoval Tony Martin, ktorý porazil Chavanela o päť sekúnd. Bradley Wiggins bol od neho pomalší o štyri sekundy a Tom Dumoulin už o sedemnásť. 
 
Po prvom medzičase sa vytvorila skupinka šiestich pretekárov, ktorí mali bojovať o najvyššie pozície. Na druhom meranom úseku už figuroval na prvom mieste Bradley Wiggins, ktorý prekonal Tonyho Martina o tri sekundy. Za nimi výborne jazdil Rohan Dennis, ktorý zaostával o sedem sekúnd. Vasil Kiryineka zatiaľ strácal na jeho pódiové umiestnenie jedenásť sekúnd, Tom Dumoulin bol až za ním. Tejay van Graderen už vypadol z boja o medailu, keď za týmito jazdcami zaostával jednu minútu. Potom sa cyklisti dostali na zvlnenú pasáž, kde predviedol najlepší výkon Nelson Oliveira a všetci títo pretekári mali pred sebou obrovskú výzvu.
 
Portugalčanov čas bol naozaj veľmi dobrý, prekonať ho dokázal až Kiriyenka, ktorý bol lepší o sedemnásť sekúnd. Prvé stúpanie malo veľký vplyv na celkové poradie, pretože medzi pretekármi vytváralo prvé veľké rozdiely. Za bieloruským borcom skončil aj Dennis, ktorý pred cieľom potreboval zmazať štyri sekundy na medailu, Adriano Malori už sedemnásť. Aj Tomovi Dumoulinovi sa vzďaľoval medailový lesk. Posledný meraný úsek ukázal, že Bradley Wiggins jasne porazil Kiryineku o 27 sekúnd a že Tony Martin mal pred sebou ťažké kilometre, pretože britský jazdec sa mu vzdialil na desať sekúnd.
 
Potom sa v cieli začali objavovať tí najlepší jazdci, Chavanel na začiatku prepálil tempo a dostal sa iba do druhej desiatky. Český pretekár Jan Bárta v cieli dobehol van Garderena, ale zaradil sa na tretie miesto so stratou 22 sekúnd. Po dlhom čase vystriedal na čele Oliveiru, ktorého zosadil z trónu bieloruský cyklista Vasil Kiryienka, ktorý bol rýchlejší o 34 sekúnd. Austrálčánovi Rohanovi Dennisovi na konci došli sily a v cieli sa objavil na priebežnom druhom mieste. Boj o bronzovú medailu potom vrcholil, pretože Tom Dumoulin mal vynikajúci záver časovky a stále mohol ohroziť Kiryienku. Medzitým Adriano Malori preťal cieľovú pásku ako tretí, z čoho malo byť celkové šieste miesto.
 
Holandský jazdec Tom Dumoulin nakoniec dokázal prekonať Kiryienku o sedem sekúnd, čo mu zaručilo vysnívanú bronzovú medailu. Vo svojej vlastnej triede jazdili Bradley Wiggins a Tom Martin. Prvý sa v cieli ukázal britský borec, ktorý bol s výsledným časom  56:25 skutočne rýchlejší ako nemecký šampión o 26 sekúnd.
 
ms-2014-itt-podiumBradley Wiggins bola nakoniec tým pretekárom, ktorý zosadil z časovkárskeho trónu Tonyho Martina a vo veku 34 rokov si mohol urobiť prvú radosť zo zlatej medaily z majstrovstiev sveta. Jazdec tímu Sky si už počas TTT všimol, že Martin nie je vo svojej obvyklej pohode, čo sa mu podarilo parádne využiť. V druhej časti časovky úplne ovládol dianie na trati a podarilo sa mu zvíťaziť vysokým rozdielom. Zaspomínal si tak na svoj skvelý rok  2012, v ktorom dominoval v jazdách proti chronometru na Tour de France a vyhral aj olympijské zlato.
 
Tony Martin mal na dosah historický zápis, ale ten sa mu nepodarilo prekonať. Druhé miesto musí byť pre neho sklamaním, ale keďže ho porazil naozaj silnejší cyklista, viac asi nemohol dosiahnuť. Bronzovú pozíciu získal po veľkom boji Tom Dumoulin, ktorý sa v prvej polovici časovky trápil, ale záver mal veľmi silný a dokázal pokoriť veľmi silné predstavenie Vasila Kiryienku. Bieloruskému jazdcovi len veľmi tesne ušla tretia pozícia, ktorú dosiahol v minulom roku vo Florencii. 
 
Výborne sa počas časovky predvádzal aj Rohan Dennis, ktorý si však zle rozložil sily. Kým v prvej časti patril medzi najlepších troch, v tej druhej sa postupne prepadal. Skvelé predstavenie  ukázal Nelson Oliveira, ktorý svojím siedmim miestom patrí medzi najväčšie prekvapenie majstrovskej ITT. Prekonať ho dokázali len tí skutočne najsilnejší, z čoho museli mať v Lampre-Merida veľkú radosť. Výborne sa predviedli aj Jan Bárta a Anton Vorobjev.
 
 
Bradley Wiggins: "Vedel som, že to môže vyjsť, keď budem mať dobré nohy. Keď som videl trať, povedal som si, že ak môžem ešte niekedy poraziť Tonyho Martina, tak je to práve na tejto trase. Toto bola moja posledná majstrovská časovka. Nemám slov, že som ju dokázal vyhrať. V minulosti som sa už mnohokrát pripravoval na takéto dôležité veci, preto som presne vedel, ako sa mám správať. Viem, čo mám robiť, keď vysadnem na bicykel. Bol som pokojný. Vedel som, že najdôležitejšie rozdiely sa budú robiť na konci. Časovkou som prechádzal perfektne a na konci som mal stále dostatok síl. Pred posledným zjazdom som vedel, že mám náskok desať sekúnd, ale naďalej som išiel naplno. No neriskoval som. Bolo to skvelé."
 
Tony Martin: "Ak mám byť úprimný, je skutočne ťažké byť porazený v takýto deň. Bol som veľmi motivovaný, chcel som znovu získať zlatú medailu. Pre mňa sa nič iné nepočíta. Ani druhé miesto, hoci je to stále dobrý výsledok. Som veľmi sklamaný, ale to je šport, to je cyklistika. Nie som stroj. Cítil som sa unavený už počas tímovej časovky. Určite to nemalo dobrý vplyv na moju morálku. Aj dnes som bol trošku unavený a podľa mňa to bol rozhodujúci faktor. S mojou kondíciou som nemohol na konci bojovať proti Wigginsovi."
 
Tom Dumoulin: "Som veľmi spokojný. Ak by som skončil tretí a moja strata by bola väčšia, aj tak by som bol spokojný. Ale rozdiel nebol príliš veľký, čo je pre mňa sľubný výsledok do budúcnosti. Zameral som sa len na svoju jazdu. Chcel som vedieť iba posledný medzičas, ale z nejakého dôvodu som ho nedostal. Preto som sa rozhodol, že pôjdem úplne naplno. Získal som svoju prvú medailu ako 23-ročný. Dúfam, že sa budem stále zlepšovať."           
                 
 
VÝSLEDKY
1. vlajka WIGGINS Bradley VEĽKÁ BRITÁNIA 56' 25''
2. vlajka MARTIN Tony NEMECKO + 00' 26''
3. vlajka DUMOULIN Tony HOLANDSKO + 00' 40''
4. vlajka KIRYIENKA Vasil BIELORUSKO + 00' 47''
5. albansko DENNIS Rohan AUSTRÁLIA + 00' 57''
6. vlajka MALORI Adriano TALIANSKO + 01' 11''
7. vlajka OLIVEIRA Nelson PORTUGALSKO + 01' 21''
8. vlajka VOROBJEV Anton RUSKO + 01' 29''
9. vlajka BÁRTA Jan ČESKÁ REPUBLIKA + 01' 43''
10. vlajka CASTROVIEJO Jonathan ŠPANIELSKO + 01' 44''
 
       
ms-2014-itt-muzi
 
 
Súvisiace články:
{module ms-2014-clanky}
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop