Démare a Colldrelli získali ďalšie triumfy, Kolář opäť finišoval vpredu

17.9.2014, 18:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Týždeň pred tohtoročnými Majstrovstvami sveta sa uskutočňuje niekoľko zaujímavých pretekov nižšej kategórie, ktoré mnohým jazdcom slúžia ako výborná príprava na posledný vrchol sezóny. Belgické a talianske cesty tak ponúkli poslednú šancu vyladiť formu pred španielskou Ponferradou.
 

Greg van Avermaet obhájil titul na Tour de Wallonie (17.9.)

Kopcovitý profil vo Valónsku finišoval na trojkilometrovom kopci Citadel in Namur, ešte predtým na konci čakali na cyklistov tri stúpania, kde sa rozhodovalo o osude celých pretekov. Klasický únik bol zlikvidovaný 50 kilometrov pred cieľom, potom sa pelotón rozdelil po páde, ktorý zasiahol aj Romaina Bardeta a Toma Dumoulina. V hlavnom balíku zostal iba 50 jazdcov. Prvú akciu rozbehol Frank Schleck 25 km pred cieľom na jednom zo stúpaní, po ktorej sa vpredu spolu s ním usadili na čele pretekov aj Jelle Vanendert, Greg van Avermaet a Jan Bakelants.

Táto štvorica spolupracovala veľmi dobre a pred prenasledovateľmi si udržiavali približne 30-sekundový náskok. S takouto výhodou prišli aj pod záverečný kopec, na ktorom potom útočil najmä Jan Bakelants a Jelle Vanendert, ale ani jeden sa nedokázal vzdialiť svojím súperom. Tieto nástupy oslabili kompaktnosť vedúcej skupiny a za nimi sa jazdcom tímu Tinkoff-Saxo podarilo dostať na čelo pretekov, ale títo ostatní jazdci už nemali dostatok času, aby bojovali o víťazstvo, hoci chýbalo iba málo. Celkovo tretí triumf na podujatí nakoniec ukoristil Greg van Avermaet, ktorý si vybral ten správny okamih pre svoj silný špurt do kopca. Za ním skončili Tony Gallopin a Jan Bakelants.
 

Na Coppa Agostoni triumfoval talentovaný Niccolo Bonifazio (17.9.)

Druhá talianska jednorazovka v okolí Lombardie skrývala na dvesto kilometroch nebezpečné úseky hlavne v polovici pretekov, kde sa museli jazdci popasovať so štyrmi kopcami, z ktorých bol najťažší Cagliano (4,2km, 7,5%). V hlavnom úniku dňa sa nepredstavili dôležití cyklisti, preto neudržali tempo pelotónu v kopcovitej časti podujatia. Tam sa odtrhli od hlavného balíka aj takí borci ako Tiralongo, Rebellin či Chalapud, ale silný únik sa nim nepodarilo vytvoriť.

Nakoniec sa vpredu udržali iba Diego Rosa a Davide Rebellin, ale na plochých pasážach nemali proti 60-člennému pelotónu žiadnu šancu. Prenasledovanie viedli tímy Lampre-Merida a Neri Sottoli. Za túto snahu bolo odmenené víťazstvom zoskupenie Lampre, ktorému vybojoval cenný triumf iba 20-ročný špurtér Niccolo Bonifazio. Talentovaný cyklista porazil v špurte Gregu Boleho (Vini Fantini) a Simone Ponziho (Neri Sottoli). Peter Sagan ani jeho brat Juraj preteky nedokončili.
 
 
Tre Valli Varesine rozhodol v špurte Michael Albasini  (18.9.)
 
Záverečné podujatie v Lombardii bolo spomedzi všetkých najťažšie, pretože cyklisti na konci absolvovali desať kôl s dvomi krátkymi kopcami, ktoré mali priemer necelých päť percent. Do úniku sa podarilo dostať štyrom jazdcom, medzi nimi boli najznámejší Christian Meier (Orica) a Brice Feillu (Bretagne), ale pelotón vedený celkami AstanaCannondale nechcel rozdávať darčeky, preto ich náskok nebol veľmi veľký.
 
Tri kolá pred koncom sa rozbehli prvé ataky z hlavnej skupiny, vtedy už bolo jasné, že únik má svoje minúty spočítané. Hlavní favoriti začali útočiť v predposlednom okruhu (Nibali, Santaromita), a podarilo sa im okresať hlavné pole na pätnásť jazdcov. V tom momente však začalo pršať, niektorí jazdci sa ocitli na zemi (Gasparotto, Nibali). Po všetkých krátkych stúpaniach nakoniec zostalo vpredu iba osem jazdcov (Zardini, Durasek, Rebellin, Pozzato, Albasini, Colbrelli, Caruso a Finetto), ostatní pretekári sa na čele jednoducho neudržali, pretože sa veľmi neútočilo.
 
Na cieľovej rovinke začal špurtovať ako prvý Sonny Coldrelli, za ním vyrazil Filippo Pozzato, ale najviac síl mal nakoniec švajčiarsky jazdec Michael Albasini, ktorému sa podarilo spomínanú dvojicu predbehnúť tesne pred páskou. Juraj Sagan sa ani tentoraz v cieli neobjavil.
 
 
Kampioenschap van Vlaanderen vyfúkol domácim Arnaud Démare (19.9.)
 
Majstrovstvá Flámska sa skladali zo šestnástich okruhov, ktoré mali dĺžku dvanásť kilometrov, ale ničím sa nepodobali na slávnejšie zvlnené preteky, ktoré sa odohrávajú v tomto regióne, pretože na rovinatej trase tu vyhrávali také mená ako Greipel, Kittel či Debusschere. Na začiatku 99. ročníka sa vpredu usadil zaujímavý 13-členný únik, v ktorom sa predstavili aj André Greipel a Matti Breschel.
 
Počas pretekov ich časová výhoda nikdy neohrozila hlavný balík, kde stáli na čele pelotónu tímy Garmin-Sharp a Trek Factory. Na méte desiatich kilometrov mala po vzájomných útokoch oslabená vedúca skupina náskok už iba 30 sekúnd, potom sa objavilo na čele pelotónu aj zoskupenie FDJ. Ani francúzsky celok však nedokázal okamžite pohltiť utečencov, ktorí sa preto snažili pred cieľom útočiť. Skúšali to spomínaní Breschel a Greipel, ale sila hlavného balíka sa napokon prejavila. V záverečnom špurte bol potom najrýchlejší Arnaud Démare (FDJ), za ním finišovali Luka Mežgec (Giant-Shimano) a Jonas van Genechten (Lotto-Belisol). Na podujatí sa predstavil aj Michael Kolář, ktorý finišoval v hlavnom balíku na 46. pozícii v rovnakom čase ako víťaz.
 
 
Van Avermaet ukazuje pred majstrovstvami výbornú formu (20.9.)
 
Ďalšie belgické podujatie Primus Classic Impanis - Van Petegem, ktoré previedlo pretekárov po typicky zvlnenom teréne, ponúklo zaujímavú cyklistiku, kde znovu úradoval domáci jazdec Greg van Avermaet. Borec tímu BMC sa ocitol na konci v 5-člennej skupine, ktorá zviedla súboj o víťazstvo a jeho špurt bol nakoniec najsilnejší. Pre neho je to už druhý triumf v tomto týždni a pred majstrovstvami sveta predvádza výborné výkony. Na druhom mieste finišoval Tosh van der Sande (Lotto-Belisol), tretí skončil Michal Golaš (OPQS).
 
 
Memoriál Marca Pantaniho zostáva doma  (20.9.)
 
Talianske podujatie v Cesaneticu, ktoré malo dĺžku 190 kilometrov, rozhodol záverečný špurt približne päťdesiatich pretekárov. Na pripravených okruhoch sa dostala dopredu 20-členná skupina, ktorú pelotón v podstate nikdy nedobehol, ale tesne pred cieľom skôr posilnil. Na konci ukázal najväčšie majstrovstvo Sonny Collbrelli (Bardiani), ktorý porazil v šprinte Grega Boleho (Vini Fantini) a Fabia Chinella (Aera Zero Pro Team).
 
 
Sonny Colldrelli využil parádnu podporu talianskej repre (21.9.)
 
24-ročný taliansky jazdec Sonny Colldrelli zaknihoval druhé víťazstvo za sebou na domácich cestách, keď tentokrát triumfoval na GP Industria & Commercio di Prato. Preteky sa konali na dvoch okruhoch, prvý z nich bol kopcovitejší, ten druhý už jednoduchší. Do úniku sa dostalo jedenásť jazdcov a poslední dvaja vydržali pred hlavným balíkom až do méty dvoch kilometrov pred cieľom.
 
Potom sa v záverečnom špurte predstavila približne 40-členná skupina, v ktorej bol najrýchlejší spomínaný Sonny Colldrelli. Ten sa tentoraz predstavil v drese talianskej reprezentácie, ktorá si pred majstrovstvami sveta vyskúšala celodennú prácu na čele pelotónu, ktorá sa napokon vyplatila. Na druhom mieste dorazil Kristian Sbaragli (MTN-Qhubecka), tretí skončil Danilo Napolitano (Wanty Group).
 
 
Arnaud Démare sa víťazstvami dostáva do pohody (21.9.)
 
Ďalšie úspešné predstavenie má za sebou aj Arnaud Démare, ktorému sa podarilo ovládnuť jednorazovku Grand Prix d'Isbergues - Pas de Calais. Ponúknutých dvesto kilometrov sa odohralo v okolí francúzskeho mestečka Isbergues, kde museli pretekári prekonať niekoľko jednoduchých okruhov. Podľa predpokladov vyvrcholilo toto podujatie hromadným dojazdom, v ktorom preukázal najvyššiu rýchlosť Arnaud Démare. Francúzsky jazdec tak napodobnil svoje víťazstvo spred dvoch dní a po svojom nedávnom zranení sa dostáva do pretekárskej pohody. Na pódiu ešte skončili Yauheni Hutarovič (Ag2r) a Heinrich Haussler (IAM Cycling). Na konci sa v hlavnom balíku udržalo sedemdesiat jazdcov, medzi nimi sa ocitol aj Michael Kolář, ktorý finišoval na 28. mieste v rovnakom čase ako víťaz.             
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop